EGYB VADRECEPTEK
2005.11.15. 21:04
Pr vadhsbl kszlt tel receptje...
EGYB RECEPTEK
„SZALONKA S SZALONKA-BL
A szalonka egyike a legkedveltebb vadmadaraknak; majd minden vidken tallhat, mert sok van. Kizrlag õsszel s tavasszal vadszszk. Egy tl pecsenyhez sok kell belõle, mert apr s sls kzben nagyon sszeesik.
A szalonkkat tolluktl szpen tisztitsuk meg, forrzzuk le vzzel, minden legcseklyebb tolltokot jl szedjnk ki belõle, de gy, hogy a gynge bõrt valamikppen le ne rntsuk. A melle alatt vgjuk fel s a belt szedjk ki. A szalonka belt gondosan kezeljk, mert ezt sokan kitûnõ telnek tartjk. Teht ilyenformn jrjunk el a kszitsnl. A mjt vegyk le a blrõl; figyelemmel nzzk meg, hogy hol van a hossz, vkony, kvr kinzsû fehr mja, amelyet szintn le kell szedni az lettart blrõl. A zzt, mjt, fehr mjt mossuk jl meg s tegyk deszkra; a tbbi belt dobjuk el. A deszkn lvõt vagdaljuk jl ssze, tegynk bele igen kevs borsot, st s vereshagymt. Egy kis lbasba tegynk egy kvs-kanl zsrt, mely ha forr, a bl vagdalkot tegyk bel; pr perczig forraljuk fel, aztn tegynk kz egy bdogkanl zsemlye morzst; ezzel is melegitsk jl fel; vgre tegynk e keverkbe hrom kanl hs-levet, azutn vegyk le a tûztõl.
Tlalskor kenjk apr, zsrban pirtott kenyr- vagy zsemlye-szeletekre. Miutn a bl kszitsvel megvagyunk, a szalonkkat szzuk meg s ktzzk be czrnval vkony, szles fehr szalonna szeletekkel, gy, hogy lehetõleg mindentt belepje a madarat a szalonna-szelet. Tegyk tepsibe, ntsnk al annyi kanl eczetet a hny a madr; tovbb nehny szemnyi frtborsot, egy pr szemnyi trt szegfszeget, kevs aprra vgott vereshagymt s ezekkel sssk meg; ekzben tbbszr forgassuk s a levvel locsoljuk mindaddig, a mig gynge piros lesz a madr.
Ha kszen van, szedjk le rla s vagdaljuk fel a madarakat; rakjuk hossz tlba, a levet szûrjk re s a tl krl tegyk a belvel megkent, piritott kenyereket s a szalonna-szeletkket.”












|