girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Egyb vadreceptek II.

Egyb vadreceptek II.

  2005.11.15. 21:09

Tejfls-kposzts vadas s a tbbiek...

Egyb vadreceptek

Balogh dm - Tejfls-kposzts vadas

Hozzvalk:
3 kg vadhs
0, 5 kg kenyrszalonna
0, 6 kg vrshagyma
0, 1 kg fokhagyma
1 liter tejfel
0, 5 kg zldpaprika
15 dkg liszt
2, 5 kg savany kposzta
1 szl fstlt kolbsz
20 dkg fszerpaprika
0, 5 kg paradicsom
majornna, s, borsikaf, kmnymag

A vadhst kockkra vgjuk, majd alaposan megmossuk, a szalonnt kiolvasztjuk, leszrjk. A szalonna zsrjban megfonnyasztjuk a finomra vgott vrshagymt, meghintjk fszerpaprikval, s rtesszk a hst. Szzuk, majornnval, rlt kmnymaggal, fokhagymval fszerezve proljuk. Mikor a hs puhul, beletesszk a kockra vgott zldpaprikt, paradicsomot. Kzben fstlt kolbsszal, a savany kposztt flkszre fzzk, majd az egszet sszekeverjk, borsikafvel megszrjuk. Tejfeles habarssal srtjk, kisttt szalonna kockkkal meghintve tlaljuk.


"Mikls kedvence"
(Hajdu Mikls)

Egytltel 6 szemly rszre

Hozzvalk:
1200 g vadhs, 200 g vrshagyma, 2-3 szl srgarpa, 100 g zsr, 250 g rkagomba
300 ml tejszn, 1 evkanl tkezsi kemnyt

Fszerek:
s, ers paprika (egsz), majornna, trkony, bors, kapribogy

A finomra vgott hagymt az olajban megfonnyasztjuk, meghintjk pirospaprikval, kevs vzzel felntjk, hozztesszk az sszezzott fokhagymt, beletesszk a kockra vgott vaddisznhst, majd a fszereket s fed alatt flig proljuk. Hozzadjuk a darabokra vgott zldpaprikt, paradicsomot, gombt, az elre kisttt szalonnt, s tovbb proljuk. Az sszecskozott borjmjat s a pulykahert a teljes kszrefvs eltt kb. 12-15 perccel tesszk bele.
Ssburgonyval, burgonyagombccal vagy kndlivel tlalom.


"Miskolci vrsboros ragu"
(Kanin Szilvia)

Hozzvalk:
3, 5 kg vadhs, bacon szalonna, 5-6 fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 veg szraz vrsbor, 1 liter vz, 5-6 szl srgarpa, 3 szl fehrrpa, 1 db konzerves vrsbab, 1 db veges gomba, 5-6 db burgonya, 2 db paprika, 4 db paradicsom

zestshez:
telzest (vegeta), rlt bors, pirosarany (csps), gulyskrm, pirospaprika, babrlevl, citromhj, kakukkf, tejfl

A hst megmossuk, s kzepes kockkra vgjuk, majd egy kis ideig a vrsborban llni hagyjuk. A felkockzott vrshagymt olajon vegesre megpirtjuk, s az aprra vgott zldsgeket a hagymhoz ntjk, majd kis ideit mg egytt proljuk, s hozzadom a kockkra vgott hst. Kzben egy kis vzzel felengedem s befszerezem. Ha a hs mr flig puha, a felkockzott burgonyt, paprikt s paradicsomot hozzadom. Kzben kstolgatom, s a vrsborral meglocsolom. Mikor a hs mr majdnem j, belentm a vrsbabot, s a gombt. Mr csak addig fzm, amg a hs teljesen puhv, omlssg vlik. Ha elkszlt, belekeverem a tejflt s pirtott tarhonyval tlalom.

J tvgyat!


"Ragus borsos vadas"
( Papp Lszl s bandja)

Hagyma - vkony szalonnacsk - aranysrgra - piros paprika - ceruznyi vastag vadhscskok - prklni - kevs hsl - s - tarkabors flig puhra - zldpaprika - paradicsom - fokhagyma - vargnya - fstlt cserkszkolbsz - vrs kser Cuve - friss kagyltszta - j tvgy.


"Pityks vadtokny rpi-Zoli mdra"
(Pintr rpd & Nokta Zoltn)

12 szemly rszre

Hozzvalk:
2, 5 kg vadhs, 40 dkg fstlt hasaljszalonna, 65 dkg vrshagyma, 50 dkg sonka, 35 dkg hzi kszts csemege uborka. 35 dkg paradicsom, 30 dkg gomba, 3 db zldpaprika, 5 dl szraz minsgi fehrbor, 0, 5 dl hzi plinka

Fszerek:
s, frissen rlt bors, fokhagyma, kakukkf, majornna, lestyn, trombitagomba

Krethez:
30 dkg gomba, 70 dkg rizs, 1, 5 kg burgonya

A megfelel hmrskletre behttt szraz fehrbort megkstoljuk. A finom cskokra vgott fstlt szalonnt megpirtjuk, a tprtyt kivesszk. Az aprra vgott vrshagymt flig megdinszteljk, majd hozzadjuk az sszezzott fokhagymt, tforgatjuk, nhny perc mlva felntjk hzi plinkval. A hirtelen elillan gz utn beletesszk a mr elre finom cskokra vgott vadhst. Amikor a hs sznt veszti, felntjk szraz fehrborral, hozzadjuk a fszereket, majd proljuk. A hs teljes puhulsa eltt hozzadjuk a tprtyt, az apr cskokra vgott csemege uborkt, a paradicsomot, aprra vgott zldpaprikt s a sonkt. A rettent sok fstnyelst kveten a maradk bort megisszuk, j palackot bontunk, s abbl is kortyolunk. A fszerezst ellenrizzk, majd a toknyt rvid lre, kszre fzzk.

Kret:
Sonks-gombs rizzsel, vagy parzson slt burgonyval ajnljuk. Itt Kcson fliban slt burgonyval knljuk.
Az egyforma nagysg burgonya szemeket vzzel alaposan megmossuk, sikljuk, majd szradst kveten a szemeket egyenknt fliba csomagoljuk, parzson stjk, gyelve, hogy meg ne gjen.

Az tel fogyasztshoz j tvgyat kvnunk, a megfelel hmrsklet szraz minsgi fehrbor kortyolgatst tkezs kzben s azt kveten ajnljuk:

Csepeli kotnyelesek



"Kapros vadgulys"
(Soltsz Andrs)

desanym gyakran kszt habart, kapros zldbablevest, s ez - elssorban nyridben - savanyks zvel knnyed tkezsi lvezetet nyjt, egy idben hst, frisst, s tpll.

Gondoltam, hogy a fenti leves nyrias lazasgt sszehzastom a szoksos vadprklt tmrsgvel.

Elksztse bogrcsban:
- hagyomnyos vadprkltet ksztek (tmutatja minden "rendes" szakcsknyvben knnyedn fellapozhat).
- a prklt fzsi idejt figyelve hozzadom a zldbabot, kaprot, burgonyt.
- Mikor mr ksz, behabarom, zls szerint citromlvel zestem, tzrl leveszem, s hagyom, hogy az zek sszerjenek.

A fenti recept alapjn kszlt "hzassg" mindenkinek, akik eddig megzleltk, maradktalan gasztronmiai lvezetet nyjtott.


"Kposzta muflonhssal 80 f rszre"
( Szajlai Sndor)

Hozzvalk:
16 kg savanytott kposzta, 16 kg csont nlkli muflonhs, 2 kg rpaksa (gersli), 3 kg hagyma, 1 kg zsr, s, sznes paprika, fekete rlt bors, majornna, rlt kmny, 20 dkg fokhagyma

A muflonhs lehrtyzzuk, kockkra feldaraboljuk. B hideg vzzel tmossuk, s egy jszaka vrshagyms, ecetes vzben pcoljuk.
Az stt kikenjk hideg zsrral, a savanytott kposztval betakarjuk a zsrt. A hst a pclbl kivve egyszer hideg vzzel tbltjk. A hst sszekeverjk az rpaksval, az vegesre prolt hagymval, az aprra vgott fokhagymval, a fszerekkel s zls szerint sval. Az sszekevert hst a kposztval kiblelt st aljra helyezzk cscsos formban. A megmaradt kposztval a hst betakarjuk, majd felengedjk hideg vzzel, hogy ellepje a kposztt. Lass tzn, fed alatt fzzk, mg meg nem f a hs. Amennyiben a hs megftt, hossz fakanllal sszekeverjk az st tartalmt - s fogyaszthatjuk.

2003-as receptek

"Pityks vadtokny rpi-Zoli mdra"
(Pintr rpd & Nokta Zoltn)


Hozzvalk (12 szemly rszre):

2, 5 kg vadhs, 40 dkg fstlt hasaljszalonna, 65 dkg vrshagyma, 50 dkg sonka, 35 dkg hzi kszts csemege uborka, 35 dkg paradicsom, 30 dkg gomba, 3 db zldpaprika, 5 dl szraz minsgi fehrbor, 0, 5 dl hzi plinka

Fszerek:
s, frissen rlt bors, fokhagyma, kakukkf, majornna, lestyn, trombitagomba

Fszerek:
Krethez: 30 dkg gomba, 70 dkg rizs, 1, 5 kg burgonya


A megfelel hmrskletre behttt szraz fehrbort megkstoljuk. A finom cskokra vgott fstlt szalonnt megpirtjuk, a tprtyt kivesszk. Az aprra vgott vrshagymt flig megdinszteljk, majd hozzadjuk az sszezzott fokhagymt, tforgatjuk, nhny perc mlva felntjk hzi plinkval. A hirtelen elillan gz utn beletesszk a mr elre finom cskokra vgott vadhst. Amikor a hs sznt veszti, felntjk szraz fehrborral, hozzadjuk a fszereket, majd proljuk. A hs teljes puhulsa eltt hozzadjuk a tprtyt, az apr cskokra vgott csemege uborkt, a paradicsomot, aprra vgott zldpaprikt s a sonkt. A rettent sok fstnyelst kveten a maradk bort megisszuk, j palackot bontunk, s abbl is kortyolunk. A fszerezst ellenrizzk, majd a toknyt rvid lre, kszre fzzk.

Kret:
Sonks-gombs rizzsel, vagy parzson slt burgonyval ajnljuk. Itt Kcson fliban slt burgonyval knljuk.
Az egyforma nagysg burgonya szemeket vzzel alaposan megmossuk, sikljuk, majd szradst kveten a szemeket egyenknt fliba csomagoljuk, parzson stjk, gyelve, hogy meg ne gjen.
Az tel fogyasztshoz j tvgyat kvnunk, a megfelel hmrsklet szraz minsgi fehrbor kortyolgatst tkezs kzben s azt kveten ajnljuk.


"Afrikai vadprklt"
(Js Tams)


Hozzvalk:

1 - 1,5 kg vadhs, hagyma, pirospaprika, sfrny, paradicsom, bab.
Pchoz:
olaj, s, bors, fahj, szjaszsz,


A hst lehrtyzzuk, felkockzzuk, pcba tesszk, llni hagyjuk mg a tzet fellesztjk. Olvaolajon a hagymt megdinszteljk, a hst a pclvel egytt beleforgatjuk, tovbb dinszteljk, pirospaprikval s sfrnnyal megszrjuk. Ha a hs levet enged, lass tzn puhra fzzk. Az elre beztatott babot hozzvegytjk, majd utna zestjk.

"Mikls kedvence - egytltel 6 szemly rszre"
(Hajdu Mikls)


Hozzvalk:

1200 g vadhs, 200 g vrshagyma, 2-3 szl srgarpa, 100 g zsr, 250 g rkagomba, 300 ml tejszn, 1 evkanl tkezsi kemnyt

Fszerek:
s, ers paprika (egsz), majornna, trkony, bors, kapribogy

 
A hst ujjnyi vastag szeletekre vgjuk, majd forr zsron mindkt oldalt megkapatjuk, a zsrbl kivve flretesszk. A zsron a karikra vgott srgarpt megpirtjuk, hozz tesszk a karikra vgott hagymt, s a maradk aprra vgott hst, majd a hsszeleteket visszatve kevs vzzel felntjk. Lefedve kb 2 s fl rt proljuk, a hozzadott fszerekkel egytt. Kzben a hst tbbszr is megforgatjuk. Amikor a hs megpuhult, hozzadjuk az arnylag nagy darabokra vgott gombt, felntjk a tejsznnel, majd fed nlkl a gomba elkszltig forraljuk.
A hsszeleteket kivve a ragut 1 kanl tkezsi kemnytvel besrstjk.
Tlalsnl a hsszeletekre kanalazzuk a tejsznes ragut, mell adagolunk borssal zestett szederlekvrt.

Foszls fehrkenyr, testes fehrbor illik hozz.
J tvgyat kvnok!

"Miskolci vrsboros ragu a "rally-sok" kedvence"
(Kovcs Szilvia)


Hozzvalk:

3, 5 kg vadhs, bacon szalonna, 5-6 fej vrshagyma , 2-3 gerezd fokhagyma, 1 veg szraz vrsbor, 1 liter vz, 5-6 szl srgarpa, 3 szl fehrrpa, 1 db konzerves vrsbab, 1 db veges gomba, 5-6 db burgonya, 2 db paprika, 4 db paradicsom

Fszerek:
telzest (vegeta), rlt bors, pirosarany (csps), gulyskrm, pirospaprika, babrlevl, citromhj, kakukkf, tejfl

 
A hst megmossuk, s kzepes kockkra vgjuk, majd egy kis ideig a vrsborban llni hagyjuk. A felkockzott vrshagymt olajon vegesre megpirtjuk, s az aprra vgott zldsgeket a hagymhoz ntjk, majd kis ideit mg egytt proljuk, s hozzadom a kockkra vgott hst. Kzben egy kis vzzel felengedem s befszerezem. Ha a hs mr flig puha, a felkockzott burgonyt, paprikt s paradicsomot hozzadom. Kzben kstolgatom, s a vrsborral meglocsolom. Mikor a hs mr majdnem j, belentm a vrsbabot, s a gombt. Mr csak addig fzm, amg a hs teljesen puhv, omlssg vlik. Ha elkszlt, belekeverem a tejflt s pirtott tarhonyval tlalom.

J tvgyat!

"Tejfls-kposzts vadas"
(Balogh dm)


Hozzvalk:

3 kg vadhs, 0, 5 kg kenyrszalonna, 0, 6 kg vrshagyma, 0, 1 kg fokhagyma, 1 liter tejfel, 0, 5 kg zldpaprika, 15 dkg liszt, 2, 5 kg savany kposzta, 1 szl fstlt kolbsz, 20 dkg fszerpaprika, 0, 5 kg paradicsom, majornna, s, borsikaf, kmnymag

 
A vadhst kockkra vgjuk, majd alaposan megmossuk, a szalonnt kiolvasztjuk, leszrjk. A szalonna zsrjban megfonnyasztjuk a finomra vgott vrshagymt, meghintjk fszerpaprikval, s rtesszk a hst. Szzuk, majornnval, rlt kmnymaggal, fokhagymval fszerezve proljuk. Mikor a hs puhul, beletesszk a kockra vgott zldpaprikt, paradicsomot. Kzben fstlt kolbsszal, a savany kposztt flkszre fzzk, majd az egszet sszekeverjk, borsikafvel megszrjuk. Tejfeles habarssal srtjk, kisttt szalonna kockkkal meghintve tlaljuk.

"Brzsnyi vadsztokny, ahogy n csinlom"
(Mnus Pl)


Hozzvalk 8-10 fre:

2,5 kg vadhs (z, vaddiszn), 25 dkg fstlt hzi szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevs pirospaprika, s, majornna, 40 dkg friss erdei gomba (vargnya vagy fenypereszke), kevs kakukkf,
pr szem babrlevl, 2 ek. vrsfonya-lekvr, borkabogy, szraz vrsbor

 
A fstlt szalonnt vkony cskokra vgom, bogrcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradk s az 1/3 kislt szalonnn megpirtom a kockra vgott gombt. Ezutn flreteszem. A tbbi zsiradkon megpirtom a vrshagymt, rdobom a jl kiztatott, vkony metltre vgott hst. Ezt egytt pirtom s prolom a sajt levben. Ha elftte a levt, megszrom pirospaprikval, szom, fszerezem, paprikt, paradicsomot adok hozz, s tovbb fzm. Hozzadom a fokhagymt, s ha elftte a levt, flengedem szraz vrsborral. Amikor mr puha a hs, rdobom a lepirtott gombt, gyelve arra, hogy rvid, sr szaftja legyen.
Ftt rizs vagy friss hzikenyr illik hozz.

"Rgtnztt vadtel (vadas ratyli)"
(Tth Attila)
 
Miutn a hst megttykltk, a mr eltte elksztett hagyms alapra vz nlkl feltesszk. Lass tzn kb 23, 5 percig - kevergets kzben - fzzk. Friss forrsvzzel felntjk - melyet Jzsi mertett a patakbl.
zlstelenl fszerezzk - paprika, Maggi, prklt sajt, s, bors, gulyskrm, vadkender-mag stb. Addig fzzk, mg j nem lesz.

"Vadprklt, ahogy n csinlom"
(Szab Gergely)


Hozzvalk 8-10 fre:

3 kg vadhs, 10 dkg szalonna, 20 dkg szrtott vargnya, 3 fej vrshagyma, 5 gerezd fokhagyma, pirospaprika., s, bors, kmny, majornna, szerecsendi, 1 veg lecs, vrsbor.

 
A szalonnt zsrjra stm, majd megprolom benne a kockra vgott vrshagymt. Amikor a hagyma veges lesz, hozzadom a hst s megpirtom, hozzadom a fszereket, majd felntm vrsborral, s beleteszem a lecst, a fokhagymt s a vargnyt. Az egszet kszre fzm s zls szerinti krettel tlalom.

"Ragus borsos vadas"
(Papp Lszl s bandja)
 
Hagyma - vkony szalonnacsk - aranysrgra - piros paprika - ceruznyi vastag vadhscskok - prklni - kevs hsl - s - tarkabors flig puhra - zldpaprika - paradicsom - fokhagyma - vargnya - fstlt cserkszkolbsz - vrs kser Cuve - friss kagyltszta - j tvgy.

"Erdszleves"
(Pedaggus Szakszervezet)


Hozzvalk 8-10 fre:

marhalbszr, vaddiszn lapocka, fcn, srgarpa, petrezselyemgykr, kelkposzta, vrshagyma, fokhagyma, erdei gomba, fszerpaprika, bors, kmnymag, rozmaring, s, lebbencstszta.

 
Hideg vzben kezdjk el fzni a marha s vadhst, forrs utn lehabozzuk, bele tesszk a fcnt, jra habozzuk.
Bezldsgezzk s fszerezzk, lass tzn gyngyztetjk.
A majdnem puha husokat kivesszk, feldaraboljuk s a levesbe helyezzk egyidejleg a pirtott lebbencset is a levesbe tesszk.
A tszta kszre fzse utn tlalhat.
 

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Mjus
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG