Balogh dm - Tejfls-kposzts vadas
Hozzvalk: 3 kg vadhs 0, 5 kg kenyrszalonna 0, 6 kg vrshagyma 0, 1 kg fokhagyma 1 liter tejfel 0, 5 kg zldpaprika 15 dkg liszt 2, 5 kg savany kposzta 1 szl fstlt kolbsz 20 dkg fszerpaprika 0, 5 kg paradicsom majornna, s, borsikaf, kmnymag
A vadhst kockkra vgjuk, majd alaposan megmossuk, a szalonnt kiolvasztjuk, leszrjk. A szalonna zsrjban megfonnyasztjuk a finomra vgott vrshagymt, meghintjk fszerpaprikval, s rtesszk a hst. Szzuk, majornnval, rlt kmnymaggal, fokhagymval fszerezve proljuk. Mikor a hs puhul, beletesszk a kockra vgott zldpaprikt, paradicsomot. Kzben fstlt kolbsszal, a savany kposztt flkszre fzzk, majd az egszet sszekeverjk, borsikafvel megszrjuk. Tejfeles habarssal srtjk, kisttt szalonna kockkkal meghintve tlaljuk.
"Mikls kedvence" (Hajdu Mikls)
Egytltel 6 szemly rszre
Hozzvalk: 1200 g vadhs, 200 g vrshagyma, 2-3 szl srgarpa, 100 g zsr, 250 g rkagomba 300 ml tejszn, 1 evkanl tkezsi kemnyt
Fszerek: s, ers paprika (egsz), majornna, trkony, bors, kapribogy
A finomra vgott hagymt az olajban megfonnyasztjuk, meghintjk pirospaprikval, kevs vzzel felntjk, hozztesszk az sszezzott fokhagymt, beletesszk a kockra vgott vaddisznhst, majd a fszereket s fed alatt flig proljuk. Hozzadjuk a darabokra vgott zldpaprikt, paradicsomot, gombt, az elre kisttt szalonnt, s tovbb proljuk. Az sszecskozott borjmjat s a pulykahert a teljes kszrefvs eltt kb. 12-15 perccel tesszk bele. Ssburgonyval, burgonyagombccal vagy kndlivel tlalom.
"Miskolci vrsboros ragu" (Kanin Szilvia)
Hozzvalk: 3, 5 kg vadhs, bacon szalonna, 5-6 fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 veg szraz vrsbor, 1 liter vz, 5-6 szl srgarpa, 3 szl fehrrpa, 1 db konzerves vrsbab, 1 db veges gomba, 5-6 db burgonya, 2 db paprika, 4 db paradicsom
zestshez: telzest (vegeta), rlt bors, pirosarany (csps), gulyskrm, pirospaprika, babrlevl, citromhj, kakukkf, tejfl
A hst megmossuk, s kzepes kockkra vgjuk, majd egy kis ideig a vrsborban llni hagyjuk. A felkockzott vrshagymt olajon vegesre megpirtjuk, s az aprra vgott zldsgeket a hagymhoz ntjk, majd kis ideit mg egytt proljuk, s hozzadom a kockkra vgott hst. Kzben egy kis vzzel felengedem s befszerezem. Ha a hs mr flig puha, a felkockzott burgonyt, paprikt s paradicsomot hozzadom. Kzben kstolgatom, s a vrsborral meglocsolom. Mikor a hs mr majdnem j, belentm a vrsbabot, s a gombt. Mr csak addig fzm, amg a hs teljesen puhv, omlssg vlik. Ha elkszlt, belekeverem a tejflt s pirtott tarhonyval tlalom.
J tvgyat!
"Ragus borsos vadas" ( Papp Lszl s bandja)
Hagyma - vkony szalonnacsk - aranysrgra - piros paprika - ceruznyi vastag vadhscskok - prklni - kevs hsl - s - tarkabors flig puhra - zldpaprika - paradicsom - fokhagyma - vargnya - fstlt cserkszkolbsz - vrs kser Cuve - friss kagyltszta - j tvgy.
"Pityks vadtokny rpi-Zoli mdra" (Pintr rpd & Nokta Zoltn) 12 szemly rszre
Hozzvalk: 2, 5 kg vadhs, 40 dkg fstlt hasaljszalonna, 65 dkg vrshagyma, 50 dkg sonka, 35 dkg hzi kszts csemege uborka. 35 dkg paradicsom, 30 dkg gomba, 3 db zldpaprika, 5 dl szraz minsgi fehrbor, 0, 5 dl hzi plinka
Fszerek: s, frissen rlt bors, fokhagyma, kakukkf, majornna, lestyn, trombitagomba
Krethez: 30 dkg gomba, 70 dkg rizs, 1, 5 kg burgonya
A megfelel hmrskletre behttt szraz fehrbort megkstoljuk. A finom cskokra vgott fstlt szalonnt megpirtjuk, a tprtyt kivesszk. Az aprra vgott vrshagymt flig megdinszteljk, majd hozzadjuk az sszezzott fokhagymt, tforgatjuk, nhny perc mlva felntjk hzi plinkval. A hirtelen elillan gz utn beletesszk a mr elre finom cskokra vgott vadhst. Amikor a hs sznt veszti, felntjk szraz fehrborral, hozzadjuk a fszereket, majd proljuk. A hs teljes puhulsa eltt hozzadjuk a tprtyt, az apr cskokra vgott csemege uborkt, a paradicsomot, aprra vgott zldpaprikt s a sonkt. A rettent sok fstnyelst kveten a maradk bort megisszuk, j palackot bontunk, s abbl is kortyolunk. A fszerezst ellenrizzk, majd a toknyt rvid lre, kszre fzzk.
Kret: Sonks-gombs rizzsel, vagy parzson slt burgonyval ajnljuk. Itt Kcson fliban slt burgonyval knljuk. Az egyforma nagysg burgonya szemeket vzzel alaposan megmossuk, sikljuk, majd szradst kveten a szemeket egyenknt fliba csomagoljuk, parzson stjk, gyelve, hogy meg ne gjen.
Az tel fogyasztshoz j tvgyat kvnunk, a megfelel hmrsklet szraz minsgi fehrbor kortyolgatst tkezs kzben s azt kveten ajnljuk:
Csepeli kotnyelesek
"Kapros vadgulys" (Soltsz Andrs)
desanym gyakran kszt habart, kapros zldbablevest, s ez - elssorban nyridben - savanyks zvel knnyed tkezsi lvezetet nyjt, egy idben hst, frisst, s tpll.
Gondoltam, hogy a fenti leves nyrias lazasgt sszehzastom a szoksos vadprklt tmrsgvel.
Elksztse bogrcsban: - hagyomnyos vadprkltet ksztek (tmutatja minden "rendes" szakcsknyvben knnyedn fellapozhat). - a prklt fzsi idejt figyelve hozzadom a zldbabot, kaprot, burgonyt. - Mikor mr ksz, behabarom, zls szerint citromlvel zestem, tzrl leveszem, s hagyom, hogy az zek sszerjenek.
A fenti recept alapjn kszlt "hzassg" mindenkinek, akik eddig megzleltk, maradktalan gasztronmiai lvezetet nyjtott.
"Kposzta muflonhssal 80 f rszre" ( Szajlai Sndor)
Hozzvalk: 16 kg savanytott kposzta, 16 kg csont nlkli muflonhs, 2 kg rpaksa (gersli), 3 kg hagyma, 1 kg zsr, s, sznes paprika, fekete rlt bors, majornna, rlt kmny, 20 dkg fokhagyma
A muflonhs lehrtyzzuk, kockkra feldaraboljuk. B hideg vzzel tmossuk, s egy jszaka vrshagyms, ecetes vzben pcoljuk. Az stt kikenjk hideg zsrral, a savanytott kposztval betakarjuk a zsrt. A hst a pclbl kivve egyszer hideg vzzel tbltjk. A hst sszekeverjk az rpaksval, az vegesre prolt hagymval, az aprra vgott fokhagymval, a fszerekkel s zls szerint sval. Az sszekevert hst a kposztval kiblelt st aljra helyezzk cscsos formban. A megmaradt kposztval a hst betakarjuk, majd felengedjk hideg vzzel, hogy ellepje a kposztt. Lass tzn, fed alatt fzzk, mg meg nem f a hs. Amennyiben a hs megftt, hossz fakanllal sszekeverjk az st tartalmt - s fogyaszthatjuk.
2003-as receptek |
"Pityks vadtokny rpi-Zoli mdra" (Pintr rpd & Nokta Zoltn) |
Hozzvalk (12 szemly rszre): 2, 5 kg vadhs, 40 dkg fstlt hasaljszalonna, 65 dkg vrshagyma, 50 dkg sonka, 35 dkg hzi kszts csemege uborka, 35 dkg paradicsom, 30 dkg gomba, 3 db zldpaprika, 5 dl szraz minsgi fehrbor, 0, 5 dl hzi plinka
Fszerek: s, frissen rlt bors, fokhagyma, kakukkf, majornna, lestyn, trombitagomba
Fszerek: Krethez: 30 dkg gomba, 70 dkg rizs, 1, 5 kg burgonya |
A megfelel hmrskletre behttt szraz fehrbort megkstoljuk. A finom cskokra vgott fstlt szalonnt megpirtjuk, a tprtyt kivesszk. Az aprra vgott vrshagymt flig megdinszteljk, majd hozzadjuk az sszezzott fokhagymt, tforgatjuk, nhny perc mlva felntjk hzi plinkval. A hirtelen elillan gz utn beletesszk a mr elre finom cskokra vgott vadhst. Amikor a hs sznt veszti, felntjk szraz fehrborral, hozzadjuk a fszereket, majd proljuk. A hs teljes puhulsa eltt hozzadjuk a tprtyt, az apr cskokra vgott csemege uborkt, a paradicsomot, aprra vgott zldpaprikt s a sonkt. A rettent sok fstnyelst kveten a maradk bort megisszuk, j palackot bontunk, s abbl is kortyolunk. A fszerezst ellenrizzk, majd a toknyt rvid lre, kszre fzzk.
Kret: Sonks-gombs rizzsel, vagy parzson slt burgonyval ajnljuk. Itt Kcson fliban slt burgonyval knljuk. Az egyforma nagysg burgonya szemeket vzzel alaposan megmossuk, sikljuk, majd szradst kveten a szemeket egyenknt fliba csomagoljuk, parzson stjk, gyelve, hogy meg ne gjen. Az tel fogyasztshoz j tvgyat kvnunk, a megfelel hmrsklet szraz minsgi fehrbor kortyolgatst tkezs kzben s azt kveten ajnljuk.
|
"Afrikai vadprklt" (Js Tams) |
Hozzvalk: 1 - 1,5 kg vadhs, hagyma, pirospaprika, sfrny, paradicsom, bab. Pchoz: olaj, s, bors, fahj, szjaszsz,
|
A hst lehrtyzzuk, felkockzzuk, pcba tesszk, llni hagyjuk mg a tzet fellesztjk. Olvaolajon a hagymt megdinszteljk, a hst a pclvel egytt beleforgatjuk, tovbb dinszteljk, pirospaprikval s sfrnnyal megszrjuk. Ha a hs levet enged, lass tzn puhra fzzk. Az elre beztatott babot hozzvegytjk, majd utna zestjk. |
"Mikls kedvence - egytltel 6 szemly rszre" (Hajdu Mikls) |
Hozzvalk: 1200 g vadhs, 200 g vrshagyma, 2-3 szl srgarpa, 100 g zsr, 250 g rkagomba, 300 ml tejszn, 1 evkanl tkezsi kemnyt
Fszerek: s, ers paprika (egsz), majornna, trkony, bors, kapribogy
|
A hst ujjnyi vastag szeletekre vgjuk, majd forr zsron mindkt oldalt megkapatjuk, a zsrbl kivve flretesszk. A zsron a karikra vgott srgarpt megpirtjuk, hozz tesszk a karikra vgott hagymt, s a maradk aprra vgott hst, majd a hsszeleteket visszatve kevs vzzel felntjk. Lefedve kb 2 s fl rt proljuk, a hozzadott fszerekkel egytt. Kzben a hst tbbszr is megforgatjuk. Amikor a hs megpuhult, hozzadjuk az arnylag nagy darabokra vgott gombt, felntjk a tejsznnel, majd fed nlkl a gomba elkszltig forraljuk. A hsszeleteket kivve a ragut 1 kanl tkezsi kemnytvel besrstjk. Tlalsnl a hsszeletekre kanalazzuk a tejsznes ragut, mell adagolunk borssal zestett szederlekvrt.
Foszls fehrkenyr, testes fehrbor illik hozz. J tvgyat kvnok! |
"Miskolci vrsboros ragu a "rally-sok" kedvence" (Kovcs Szilvia) |
Hozzvalk: 3, 5 kg vadhs, bacon szalonna, 5-6 fej vrshagyma , 2-3 gerezd fokhagyma, 1 veg szraz vrsbor, 1 liter vz, 5-6 szl srgarpa, 3 szl fehrrpa, 1 db konzerves vrsbab, 1 db veges gomba, 5-6 db burgonya, 2 db paprika, 4 db paradicsom
Fszerek: telzest (vegeta), rlt bors, pirosarany (csps), gulyskrm, pirospaprika, babrlevl, citromhj, kakukkf, tejfl
|
A hst megmossuk, s kzepes kockkra vgjuk, majd egy kis ideig a vrsborban llni hagyjuk. A felkockzott vrshagymt olajon vegesre megpirtjuk, s az aprra vgott zldsgeket a hagymhoz ntjk, majd kis ideit mg egytt proljuk, s hozzadom a kockkra vgott hst. Kzben egy kis vzzel felengedem s befszerezem. Ha a hs mr flig puha, a felkockzott burgonyt, paprikt s paradicsomot hozzadom. Kzben kstolgatom, s a vrsborral meglocsolom. Mikor a hs mr majdnem j, belentm a vrsbabot, s a gombt. Mr csak addig fzm, amg a hs teljesen puhv, omlssg vlik. Ha elkszlt, belekeverem a tejflt s pirtott tarhonyval tlalom.
J tvgyat! |
"Tejfls-kposzts vadas" (Balogh dm) |
Hozzvalk: 3 kg vadhs, 0, 5 kg kenyrszalonna, 0, 6 kg vrshagyma, 0, 1 kg fokhagyma, 1 liter tejfel, 0, 5 kg zldpaprika, 15 dkg liszt, 2, 5 kg savany kposzta, 1 szl fstlt kolbsz, 20 dkg fszerpaprika, 0, 5 kg paradicsom, majornna, s, borsikaf, kmnymag
|
A vadhst kockkra vgjuk, majd alaposan megmossuk, a szalonnt kiolvasztjuk, leszrjk. A szalonna zsrjban megfonnyasztjuk a finomra vgott vrshagymt, meghintjk fszerpaprikval, s rtesszk a hst. Szzuk, majornnval, rlt kmnymaggal, fokhagymval fszerezve proljuk. Mikor a hs puhul, beletesszk a kockra vgott zldpaprikt, paradicsomot. Kzben fstlt kolbsszal, a savany kposztt flkszre fzzk, majd az egszet sszekeverjk, borsikafvel megszrjuk. Tejfeles habarssal srtjk, kisttt szalonna kockkkal meghintve tlaljuk. |
"Brzsnyi vadsztokny, ahogy n csinlom" (Mnus Pl) |
Hozzvalk 8-10 fre: 2,5 kg vadhs (z, vaddiszn), 25 dkg fstlt hzi szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevs pirospaprika, s, majornna, 40 dkg friss erdei gomba (vargnya vagy fenypereszke), kevs kakukkf, pr szem babrlevl, 2 ek. vrsfonya-lekvr, borkabogy, szraz vrsbor
|
A fstlt szalonnt vkony cskokra vgom, bogrcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradk s az 1/3 kislt szalonnn megpirtom a kockra vgott gombt. Ezutn flreteszem. A tbbi zsiradkon megpirtom a vrshagymt, rdobom a jl kiztatott, vkony metltre vgott hst. Ezt egytt pirtom s prolom a sajt levben. Ha elftte a levt, megszrom pirospaprikval, szom, fszerezem, paprikt, paradicsomot adok hozz, s tovbb fzm. Hozzadom a fokhagymt, s ha elftte a levt, flengedem szraz vrsborral. Amikor mr puha a hs, rdobom a lepirtott gombt, gyelve arra, hogy rvid, sr szaftja legyen. Ftt rizs vagy friss hzikenyr illik hozz. |
"Rgtnztt vadtel (vadas ratyli)" (Tth Attila) |
Miutn a hst megttykltk, a mr eltte elksztett hagyms alapra vz nlkl feltesszk. Lass tzn kb 23, 5 percig - kevergets kzben - fzzk. Friss forrsvzzel felntjk - melyet Jzsi mertett a patakbl. zlstelenl fszerezzk - paprika, Maggi, prklt sajt, s, bors, gulyskrm, vadkender-mag stb. Addig fzzk, mg j nem lesz. |
"Vadprklt, ahogy n csinlom" (Szab Gergely) |
Hozzvalk 8-10 fre: 3 kg vadhs, 10 dkg szalonna, 20 dkg szrtott vargnya, 3 fej vrshagyma, 5 gerezd fokhagyma, pirospaprika., s, bors, kmny, majornna, szerecsendi, 1 veg lecs, vrsbor.
|
A szalonnt zsrjra stm, majd megprolom benne a kockra vgott vrshagymt. Amikor a hagyma veges lesz, hozzadom a hst s megpirtom, hozzadom a fszereket, majd felntm vrsborral, s beleteszem a lecst, a fokhagymt s a vargnyt. Az egszet kszre fzm s zls szerinti krettel tlalom. |
"Ragus borsos vadas" (Papp Lszl s bandja) |
Hagyma - vkony szalonnacsk - aranysrgra - piros paprika - ceruznyi vastag vadhscskok - prklni - kevs hsl - s - tarkabors flig puhra - zldpaprika - paradicsom - fokhagyma - vargnya - fstlt cserkszkolbsz - vrs kser Cuve - friss kagyltszta - j tvgy. |
"Erdszleves" (Pedaggus Szakszervezet) |
Hozzvalk 8-10 fre: marhalbszr, vaddiszn lapocka, fcn, srgarpa, petrezselyemgykr, kelkposzta, vrshagyma, fokhagyma, erdei gomba, fszerpaprika, bors, kmnymag, rozmaring, s, lebbencstszta.
|
Hideg vzben kezdjk el fzni a marha s vadhst, forrs utn lehabozzuk, bele tesszk a fcnt, jra habozzuk. Bezldsgezzk s fszerezzk, lass tzn gyngyztetjk. A majdnem puha husokat kivesszk, feldaraboljuk s a levesbe helyezzk egyidejleg a pirtott lebbencset is a levesbe tesszk. A tszta kszre fzse utn tlalhat. | |