1000 ves a magyar konyha
net 2008.05.20. 10:39
1000 ves magyar konyha
2001-02-18


Serpenys sertsprklt |
1000 ves magyar konyha. Mostansg bizony elg rossz sora van. A huszadik szzadban a kt vilghbort kveten fordult csak el, hogy csaldjaink konyhja alapanyagok gazdagsgban tmenetileg hinyt szenvedett, de a magyar np ldozatos munkval rvid id alatt mindannyiszor lekzdtte s Knant varzsolt az zletek s piacok pultjaira.
Nem gy az ezredfordul vgi rendszervlts utni idszakot, mikor is a termelsi s piaci sszeomlsbl fakad teljes anyagi csd, a magyar csaldok tbbsgnek mg a mindennapi tpllkozsukhoz szksges alapvet lelmiszerek megvsrlst is, szinte lehetetlen tette. Mind ez pedig bkeidben trtnt.

Szegedi halszl |
A keletre csrtet globalizci s a lelketlen hazai privatizci felzablta nem csak lelmiszerpiacainkat, hanem az addig eurkonfort mezgazdasgunkat s annak termelst.
Eltntek a hres Lacikonyhk a hangulatos kis ttermek, utcai tejbrok, a friss zldsget s gymlcst olcsn rust kofapiacok, s helyette, jttek a szoksainktl s z vilgunktl oly szokatlan Mc' Donalds, Mc Chiken, Burger King gyors falatozk s az ztelen nyugati s tengerentli zldsgek s gymlcsk.

Farsangi fnk |
Hnyszor prbltuk jrtunkban- keltnkben korbbi klfldi utjainkon az ottani alapanyagokbl lecst vagy prkltet fzni jdonslt bartainknak?
Soha sem sikerlt gy, ahogy szerettk volna, mert hinyzott az istenadta magyar flben termett zldsg-, a haznk rtjein legeltetett llatok-s kertjeinkben kapirglt baromfi hsnak ze, sehol msutt nem ltez zamata.
Azonban semmi okunk sincs ktelkedni abban, hogy a viszonyok jobbrafordultval ezttal is a rgi fnyben fog csillogni a magyar konyha s ismt lesz minden csald szmra elrhet ron magyar zldsg, gymlcs, hs s tejtermk.
Az itthoni fzsi mdnak, melynek vszzados alapjaihoz az idk folyamn sokfle elem jrult, mgnem egysgbe forrva, mai formja kialakult, mltn szerzett vilgszerte hrnevet "Magyar konyha" nven, hziasszonyaink s mesterszakcsaink nem mindennapi tudsnak segtsgvel. teleink nem szntelenek, nem jelleg nlkliek sohasem vlnak unalmass, mert rendkvl vltozatosak zben s szemet gynyrkdteten sznesek, szpen tlalhatk.
Mr rgen tl vagyunk azon, hogy a magyar konyht csak a gulysrl, prkltrl, meg a trs csuszrl ismerjk s emlegessk, s azt higgyk, hogy itt minden tel szik a disznzsrban, messzirl szaglik a szemet knnybebort hagymarengetegtl s a lngol vrs, mar papriktl. Persze mindezen teleink is rendkvl zletesek s nycsiklandk brmely nemzet fiai szmra, jl elksztve s mrtkletes fszerezssel, de ezeken kvl a legszlesebb sklja knlkozik a nyugati zlshez kzelebb ll, s mgis magyaros fogsoknak.

Bogrcsgulys |
Ami a tiszta, finom szalonnbl olvasztott disznzsrt illeti, mrtkkel hasznlva- jabb kutatsok adatai alapjn mrtkletes fogyasztsa egszsgnket nem krostja- csak, elnyre vlik a vele, sttt-fztt telek zamatnak.
Hagymt a francia szakcsok jval tbbet hasznlnak, mint a mi hziasszonyaink, mgsem panaszkodik azok szagra senki, s a paprika sem az a fszerrm, melyre nmelyek gondolnak, mert a szegedi nemesdes vrs por azon kvl, hogy a vilg legmagasabb cvitamin tartalm zestszere, mg rendkvli aromt s sznt is klcsnz az tkeknek anlkl, hogy brkinek a szjt, vagy a gyomrt getn. Mind ezt ltszik bizonytani a szegedi halszl vilghre, vagy a tejfls csirkepapriks nagy sikere a nyaranta ideltogat turistk krben.
Vannak azonban paprikamentes teleink is bsggel, mint pldul a nyrson forgatott malacslt, vagy a fiatal libapecsenye melyhez oly kitn a tejfls uborkasalta, de ppen ilyen nyenc falat a rostonslt fogas tatrmrtssal, vagy tzdelt pulykapecsenye. Leveseink kzl ma mr elmaradhatatlan rendels az jhzi tykhsleves, de az alfldi bogrcsgulys s a cslks bableves is csipetkvel.

Vaddisznprklt
pirtott ddlvel |
Ersebb gyomor kell a diszntoros fogsokhoz ppen gy, mint a nagy sikernek rvend kolozsvri tlttt kposzthoz, vagy a tejfls szkelykposzta egy-egy magyaros adagjhoz.
Az telekhez szelt ropogs barnahj kenyeret, pedig ht fldrsz csodjaknt szmon tartott magyar bza rlemnybl dagasztjk, stik szorgos pkjeink.
Most mr itt az ideje, hogy a ffogsok utn rtrjnk az dessgekre. Az asztalra kerl trval, meggyel, mkkal vagy kposztval tlttt rtes, finoman porcukorral meghintve csodlatos nyencsg, ppen gy, mint az erdlyi vargables, vagy a j illat rdracsavart manduls krtskalcs, s mindezek fejedelme, a farsangi fnk hzi baracklekvrral tlalva. Tortink s azok marcipndszei szint a magyar cukrszmvszet olyan mremekei melyek Eurpa szerte ismertek, s zben mlt vetlytrsai a krnyez orszgok hasonl dessgeinek.

Tejfls birkapapriks |
A legjobb francikkal s olaszokkal versenyz magyar sajtok, a versenytrsak nlkl ll magyar gymlcsk zrjk le ebdjeink, vacsorink teleinek rendjt, melyek minden fogshoz ott van a megfelel magyar ital: tvgygerjesztnek az rms, a „szraz” szamorodni, meg a vilghr kecskemti barackplinka, haznk vulknikus talajnak tzt magba zr, hangulatot breszt somlai rizling, a badacsonyi kknyel s szrkebart, az egri lenyka s bikavr, a debri hrslevel, a szekszrdi kadarka, a soproni kkfrankos, vgl pedig, de egyltaln nem utolsnak a borok kirlya, a megszmllhatatlan vilgversenyt nyert, csodlatos tokai asz.
Egy nyresti vacsora, mely egy pohrka tokai aszval vgzdik a fnyrban sz Duna korz valamelyik vendgltjnak teraszn, mindenkor felejthetetlen lmnyt s emlket hagy azokban, aki fogkonyak az let "pillanatnyi" rmei irnt is. Csodlatos vagy Magyarorszg! A "Magyar konyha" rovatunkban indtunk fztanfolyamot, s rendszeresen kzlnk hazai zekre pl telrecepteket. Krem, olvassk rovatunkat, s fogyasszk j tvggyal az innen tanult s elksztett teleket!
|