NNEPI TELAJNLATOK
2005.11.15. 20:59
Nhny j s rgi receptvlogats az nnepi asztalra, hogy a finom telekkel hozzjruljunk
a szeretet nnepnek meghittsghez, fnynek emelshez.
NNEPI TELAJNLATOK
Nhny j s rgi receptvlogats az nnepi asztalra, hogy a finom telekkel hozzjruljunk a szeretet nnepnek meghittsghez, fnynek emelshez.
NNEPI TELAJNLAT (1.)
- Hubertus koktl
- Savany fcn leves
- Korons szarvas-vesepecsenye
- Egri bikavr
- Erdei gymlcshab
- Torta, stemny, beigli zls szerint
- Tokaji asz
|
Hubertus koktl
Hubertus likõr s narancsl 1:1 arny keverke. Dszts: a pohr szlt kevs likõrrel megnedvestjk, kristlycukorba mrtjuk. Beletltjk a koktlt, szlre citrom- s narancskarika.
Savany fcnleves
Hozzvalk: 2 fcn melle, 10 dkg srgarpa, 10 dkg petrezselyemgykr, zellerzld, trkonyzld, babrlevl, s, bors, 2 kanl liszt, 1 kanl vaj, 3 dl tejfl, 1 tojs, 3 dl tej, citroml.
A fcnmelleket kicsontozzuk, apr kockra vgva kb. 2 lliter vzben feltesszk fõni. Hozzadjuk a szintn kockra vgott zldsgeket, st, borsot, babrlevelet. Lass tûznl puhra fõzzk. Vajbl, lisztbõl vilgos rntst ksztnk, felengedjk a tejjel , berntjuk vele a levest. zestjk az aprra vgott zeller- s trkonyzlddel. 1 tojst elkevernk a tejfllel s ezzel dstjuk a levest. Mgegyszer sszeforraljuk s citromlvel zestjk. Fõzhetnk bele egy tojsbl ksztett csipetkt.
Korons szarvas-vesepecsenye
Hozzvalk: 1 db szarvas-vesepecsenye, 20 dkg fstlt szalonna, 1 nagy fej vrshagyma, s, pirospaprika, 5 dkg vaj, zsemlye szeletek.
A hsbl ujjnyi vastag szeleteket vgunk, hrom vgst ejtnk rajta. A szalonnaszeleteket bevagdaljuk s hirtelen tarajosra stjk. A kt szlsõ nylsba az elõsttt szalonnaszeletet szrjunk, a kzpsõbe nyers hagymakarikkat. Sval s piros paprikval bedrzsljk s egy rt llni hagyjuk. A vajat felforrstjuk, a szeletek mindkt oldalt 4-4 percig stjk. A tlat pirtott zsemlyeszeletekkel bortjuk, mindegyikre egy szelet hst lltunk, kzpre gombamrtst ksztnk. Forrn knljuk.
Erdei gymlcshab
Hozzvalk: 20 dkg vadgymlcs (fonya, erdei szeder stb.) 2 kanl cukor, 1 vanlis cukor, 2 tojs fehrje, dsztsre tejsznhab, egsz szem gymlcs.
A vadgymlcsbõl nhny szemet flretesznk, a tbbit turmixban ppesre keverjk. Adunk hozz cukrot, vanlis cukrot s 2 tojs fehrjt. Gyors fordulaton kemny habb keverjk. Jl behûtve poharakba adagoljuk, tejsznhabbal nhny egsz szem gymlccsel dsztve knljuk |
NNEPI TELAJNLAT (2.)
- Mzes plinka
- Gymbres fcn leves
- Õzcimer vrsboros lben
- Vadszfagylalt
- Boros piskta vagy ms dessg
- Pezsgõ vagy a fõzshez hasznlt karakteres vrsbor
|
Mzes plinka
4,5 dl valdi gymlcsplinka, 1 dl mz, 1 citrom reszelt hja, egy kis darab fahj, nhny szegfûszeg, kshegynyi õrlt gymbr. Minden hozzvalt egy kb 7 dl-es vegbe tltnk. Vizet forralunk s belelltjuk az veget. Addig tartjuk benne mg a mz felolddik, kzben tbbszr felrzzuk. Szobahõmrskleten tartjuk s kb. 1 htig naponta felrzzuk. Ezutn fogyaszthat. rdemes mr most elkszteni, hogy az zek megfelelõen sszerjenek.
Gymbres fcnleves 1 egsz fcnbl , zldsgekkel a szoksos mdon hslevest ksztnk. A fõzs vgn 3 cm-es friss gymbrt reszelnk bele, ezzel fõzzk mg 10 percig. A levest tszûrjk s a feldarabolt hssal knljuk. Csigatsztt fõznk bele. A friss gymbrtõl nagyon klnleges zû levest kapunk.
Õzcmer vrsboros lben
HOZZVALK: 1 kg õzcimer (a comb felsõ rsze), 15 dkg fstlt szalonna, 5 dkg vaj, 2 db srgarpa, 2 db gykr, 1 fej vrshagyma, 3 pohr vrsbor, 2 pohr vz, 1 kanl liszt, 1 dl tejfl, 1 citrom hja s leve, s, cukor.
A szalonnval megtûzdelt hst a karikra vgott zldsgekkel s hagymval egytt vajon megpirtjuk.Vrsborral felengedve citromhjjal zesitjk, a vizet is hozzadva, puhra fõzzk. Ha a hs megpuhult, kivesszk a lbõl de melegen tartjuk. A zldsgeket sszeturmixoljuk, liszttel kevert tejfllel besûrtjk. Citromlvel, cukorral, kevs fõzõlvel zesitjk, jl sszeforraljuk. A pihentetett hst felszeleteljk s a mrtssal lentve, burgonyagombccal tlaljuk.
Vadszfagylalt
Nagymretû kelyhekbe vanliafagylaltot adagolunk. Krberakjuk tetszs szerinti vadgymlccsel, ami lehet befõtt vagy fagyasztott gymlcs. Tetejre tejsznhabot tesznk, ezt meglocsoljuk tejsznnel higtott unicummal. Zld fenyõtûvel dsztjk.
Boros piskta
Hagyomnyos pisktt stnk vagy tortalapot vsrolunk. 1 csomag vanlia- vagy tejsznzû pudingot az elõirs szerint felfõznk, zestsnek hozzkevernk 1/2 dl des fehrbort. A pisktalapot kt rszbe vgjuk s megkenjk a krmmel. 1 dl des vrsbort 2 kanl cukorral, egsz fahjjal s szegfûszeggel felforralunk utna lehûtjk, majd leszûrjk a fszereket. A bort vatosan a piskta felsõ lapjra locsoljuk, egyenletesen titatjuk. Vigyzat ne locsoljuk tl, csak a felsõ rteg zzon t! Felhasznlsig hûtõben tartjuk. Tetejn tejsznhabbal knljuk. |
|