MAHUT ZSOLT RECEPTJEI
2005.11.15. 21:03
VADSZASZTAL
"Az zek, zamatok, telnk, italunk minden cseppje: a flddel s az ggel kt ssze bennnket."
MAHUT ZSOLT RECEPTJEI
VADSZASZTAL
"Az zek, zamatok, telnk, italunk minden cseppje: a flddel s az ggel kt ssze bennnket."
"Perzsul tzmilli ember tud a vilgon. De vajon tud-e tzmilli ember gy enni, ahogy a termszet rendje megkveteli? Az embereket enni kell megtantani. Minden vszakban, st minden hnapban azt egyk az emberek, ami a vilgkalendrium szerint a legegszsgesebb. Nyomban jobbak lesznek az emberek!" Ezt mondatja Krdy Gyula jeles hsvel, s igazsga vagyon. "Vadat, halat, s mi j falat!" – nem csoda, hogy az sidkben a konyha kve, a st, valjban nem csupn telek ellltsra szolgl berendezs volt – de oltr is, egyben ldozat, ldozs helye. Tanuljuk meg ht az telek elksztst a "termszet rendje szerint" gy, ahogyan azt ddanyink tettk valamikor: hziasan, zesen, a magyar konyha mlhatatlan rtk hagyomnyai szerint! A kvetkez telajnlattal akr hozz is kezdhetnk. |
Kemenesfalvi bcsi kedvence
HOZZVALK:
Szarvascomb vagy -lapocka, majornna, bazsalikom, kakukkf, borkabogy, babrlevl, bors, mustr, vrsbor, vegyes zldsg |
A lehrtyzott szarvashst a fszerekkel s a vrsborral bepcoljuk s egy napra htbe tesszk. A pcolt hst stben, zldsggyon megstjk. Ha szksges, kzben sajt levvel, illetve a fszeres vrsborral locsolgatjuk. Ha puhra slt, felszeleteljk, majd barnamrtsban megproljuk. Krokettel, barackkal, fonyval krtve tlaljuk.
Desszert: FEHREN-FEKETN
Kakas pisktt ksztnk. Miutn kihlt felszeleteljk, fonyval behintjk, forr csokoldval lentjk, s vanliafagylalttal egytt tlaljuk. |
 |
 |
|