PUSKS IRNKE RECEPTJEI
2005.11.15. 20:51
FCN
Savany fcnleves
HOZZVALK: 2 fcn melle, 10 dkg srgarpa, 10 dkg petrezselyemgykr, zellerzld, trkonyzld, babrlevl, s, bors, 2 kanl liszt, 1 kanl vaj, 3 dl tejfl, 1 tojs, 3 dl tej, citroml. |
A fcnmelleket kicsontozzuk, apr kockra vgva kb. 2 liter vzben feltesszk fõzni. Hozzadjuk a szintn kockra vgott zldsgeket, st, borsot, babrlevelet. Lass tûznl puhra fõzzk. Vajbl, lisztbõl vilgos rntst ksztnk, felengedjk a tejjel, berntjuk vele a levest. zestjk az aprra vgott zeller- s trkonyzlddel. 1 tojst elkevernk a tejfllel s ezzel dstjuk a levest. Mgegyszer sszeforraljuk s citromlvel zestjk. Fõzhetnk bele egy tojsbl ksztett csipetkt |
Almval tlttt fcn
HOZZVALK: 2 db fcn (fiatal), 10 dkg fstlt szalonna, majornna, 4 db alma, 10-12 db szegfûszeg, 1 dl olaj, s. |
Az elõksztett, megtiszttott fcnok mellt vkony cskokra vgott fstlt szalonnval megtûzdeljk. Kvl-bell megszzuk, a hasregbe majornnt szrunk. Az alma hjt kiss bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db szegfûszeget szrunk. Kt-kt almt a hasregbe helyeznk, s a nylst hstûvel sszetûzzk. A fcnt tepsibe tesszk, forr olajjal lentjk, s kzpmeleg stõben megstjk. Tlalskor a hasregben megslt almkat cikkekre vgva a tl egyik vgre tesszk, majd a melltett, feldarabolt fcnt gombs rizzsel krtjk. Kln almaprt knlunk mell. Ss, szegfûszeges vzben puhra proljuk a szeletekre vgott almt, majd kevs lvel ppesre keverjk, õrlt fehr borssal zestjk. |
Fcnrizott
HOZZVALK: 1 egsz fcn, 5 dkg zsiradk, 1 fej vrshagyma, 1 kanl pirospaprika, s, trtt bors, 20 dkg rizs, majornna, borsikafû. |
Az elõksztett fcnt apr darabokra vgjuk, hideg vzzel jl megmossuk. A zsiradkot felforrstjuk s megpirtjuk rajta a reszelt vagy nagyon aprra vgott hagymt. Hozzadjuk a hsdarabokat, meghintjk pirospaprikval, szzuk, borsozzuk, fedõ alatt proljuk. A rizst megmossuk s lentjk forrsban levõ vzzel, hozzadjuk a majdnem ksz hshoz, fûszerezzk a majornnval, borsikafûvel. Forr vizet vagy hslevest alntnk, hogy ellepje, kszre fõzzk. Az egszet bebortjuk konyharuhval s mg 10 percig sajt gõzben pihentetjk. Vegyes savanysggal fogyasztjuk. |
Fcnragu camemberrel
HOZZVALK: 2 db fiatal fcnmell, 2 evõkanl vaj, s, õrlt bors, szerecsendi, 2 kzepes vrshagyma, 2 srgarpa, 2 petrezselyemgykr, 40 dkg rka- vagy champion gomba, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg zldbors, kakukkfû, 1 csg petrezselyemzld, 2 dl szraz fehrbor, 20 dkg camember tpus sajt. |
A fcnmelleket kifilzzk, vkony cskokra vgjuk s egy evõkanl vajon vilgosbarnra pirtjuk. Kzben megszzuk, borsozzuk, szerecsendi-õrlemnnyel zestjk. Egy msik ednyben a msik kanl vajon megpirtjuk a zldsgeket, a szlasra vgott hagymt, a felaprtott gombt, karikzott fehr- s srgarpt, sszezzott fokhagymt, vgl a zldborst. Nem kell tl puhra ppen csak roppansra. sszekeverjk a hssal s megszrjuk kakukkfûvel, vgott petrezselyemmel. Felntjk a borral s kszre forraljuk. Mire a levet majdnem felszvta akkor ksz teljesen az tel. Tnyrra tesszk adagonknt, rizst vagy spagettit tesznk mell. Tetejre szrunk nhny kocka camember sajtot amit forr stõben rolvasztunk. Azonnal, forrn tlaljuk. |
Fcn Jutka mdjn
HOZZVALK: 2 fcn melle s combja, s, szemes bors, zls szerint, 3 db srgarpa, 1 db gykr, 1 db zellergum, zeller levl, 15 dkg zldbors, 1 nagy fej vrshagyma,1-2 kelkposztalevl, 2 dl tejfl, 2 kanl liszt, 1 kanl mustr, fl tubus tejsznes krmsajt, szerecsendi, s, 15-20 dkg kemny sajt reszelve, 5 dkg vaj. |
A fcnokat megtisztitjuk, rszeire bontva kb. 2 liter vzbe tesszk fõzni. Fûszerezzk sval, szemes borssal. Mikor a habjt feldobta lehabozzuk. Hozzadjuk a leveszldsgeket, a srgarpt, gykeret, zellergumt s a levelt, zldborst, vrshagymt, kelkposzta levelet. Addig fõzzk, mg a hs majdnem megpuhul s a csontrl le lehet fejteni. Ekkorra mr a zldsgek is puhk. A levest leszûrjk s csigatsztval knljuk majd. A hst lefejtjk a csontrl s tepsibe vagy tûzll ednybe rendezzk.A leszûrt zldsgeket botmixerrel ppesre zzzuk. Hozzkevernk 2 dl tejflt s 2 kanl lisztet. zestjk kevs mustrral, krmsajttal, szerecsendival, ha szksges utnszzuk s a fõtt fcnhs tetejre smtjuk, bebortjuk j vastagon reszelt sajttal, tetejre vajdarabkkat tesznk. Elõmelegitett stõben 25-30 percig stjk, mg a sajt szp arany srga nem lesz. Prolt rizzsel vagy slt burgonyval |
|