Vaddiszn receptek
2005.11.15. 20:54
VADDISZN
Vaddiszn erõleves
HOZZVALK: 40 dkg nyesedk vaddisznhs, 1 kg vadcsont, 2 srgarpa, 2 fehrrpa, 1 kis zellergum, 1 fej vrshagyma, s, szemes bors, 1 kanl paradicsompr, 1 csomag lestynlevl. |
Az alaposan megmosott hst s csontot feldaraboljuk, rvid ideig hideg vzben ztatjuk, hogy a vr kizzon, majd a fõzõednybe tesszk a zldsgekkel egytt. Rntnk kb 2 liter vizet, gy, hogy a hst ellepje. Sval, szemes borssal fûszerezzk, hozzadjuk a kettvgott vrshagymt. Lass tûzn fõzzk, idõnknt szûrõkanllal a habot leszedjk. Amikor a hs megpuhult kivesszk a levesbõl, hsdarln ledarljuk s visszatesszk a levesbe. Gyakori kevers mellett mg 40–50 percet fõzzk. Vgl leszûrjk a levest s szksg esetn mg sval zestjk. Egyszemlyes csszkben tlaljuk, forrn, tetejt megszrjuk aprra vgott lestynlevllel. Bettknt vagy melladjuk a kockra vgott fõtt rpt. |
Vaddisznszelet gombval, zldsgekkel
HOZZVALK: 8 szelet vaddisznkaraj, s, 5 dkg fstlt szalonna, 1 fej vrshagyma, grill fûszerkeverk , pr szem rzsabors, 1 srgarpa, 10 db szrtott shi-take gomba, 10 dkg zldbors, 1 csokor lestyn, 2 dl tejfl, 1 kanl liszt, delikt telzestõ |
A karajt kicsontozva 1 cm vastag szeletekre vgjuk, kiklopfoljuk s beszzuk. A fstlt szalonnt nagyon apr kockra vgjuk, zsrjt kiolvasztjuk, belereszeljk a hagymt s megdinszteljk. A hsszeletek mindkt oldalt ezen a hagyms zsron elõstjk. Sts kzben megzestjk a fûszerkeverkkel s a rzsaborssal. Sûrûn forgatva majdnem kszre stjk. A srgarpt vkony cskokra vgjuk, a gombt beztatjuk s felszeleteljk (az ztat levet flretesszk). Elõksztjk a zldborst. A zldsgeket egyenletesen a hsra teritjk, tetejre a gomba kerljn, lestynnal s delikttal zestjk. Mindent puhra prolunk, de nem keverjk meg csak az ednyt mozgatjuk. A tejflt sszekeverjk a liszttel s a zldsges hsra ntjk. A gomba levvel hgthatjuk, jl sszeforraljuk. Tarhonyval vagy kifõtt tsztval tlaljuk. |
Fokhagyms, fûszeres bunds hs
HOZZVALK: 12 szelet vaddiszncomb vagy -gerinc, s, bors, bazsalikom, kakukkfû, 2 tojs, 10 dkg liszt, 2 dl tej, õrlt szerecsendi, aprra vgott zellerlevl, 4 gerezd zzott fokhagyma, zsiradk a stshez |
A hsszeleteket kiss kiklopfoljuk s beszzuk. Mikor kiengedte a levt megszrjuk a fûszerkeverkkel, amit elõre sszekevernk (bors, bazsalikom, kakukkfû). Kzben elksztjk a bundzshoz a palacsintatsztt. A 2 tojst liszttel, tejjel simra keverjk, sûrûbb legyen mint a hagyomnyos palacsintatszta. zestsre st, borsot, szerecsendit, zzott fokhagymt, zellerlevelet hasznlunk. A zsiradkot felforrstjuk. A pcolt hsszeleteket lisztbe, majd a masszba mrtjuk. Elõbb mindkt oldalt hirtelen megstjk majd lassan kszre stjk Vajon prolt brokkolit s burgonyaprt adunk mell, a prt zelleres vajkrmmel habosra keverjk. |
Hsos zldsgtl knai zestõkkel
HOZZVALK: 40 dkg fiatal vadmalackaraj, 1 dl olaj, delikt telzestõ, õrlt gymbr, fûszer keverk (knai five spice), 3 gerezd fokhagyma, 1 kvskanl fehr szezmmag, 8 db illatos gomba, 1 srgarpa, 1 prhagyma, 10 dkg zldbors, 1 dl rizsbor, 2 dl vilgos szjaszsz, 10 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzld, kevs zldhagyma szra. |
A kicsontozott gerincet 2 cm-es kockkra vgjuk. A knai wokot vagy egy mlyebb stõednyt felforrstjuk, belentjk az olajat s egyenknt a hskockkat. Stõlapttal, gyors mozdulatokkal forgatjuk, hogy minden oldala piruljon. Ezutn fûszerezzk, delikt, gymbr, fûszerkeverk, aprtott fokhagyma, szezmmag hozzadsval. lland kevers mellett pirtjuk tovbb a fûszerekkel. Amikor felszvta az olajat felntjk a rizsborral, szjaszsszal. Keverssel, rzogatssal ksztjk, ez a knai telkszts fortlya. Hozzadjuk folyamatosan a zldsgeket, amit elõksztnk kis tlkkba. A zldsgeket pp csak meg kell forrstani. A rizst majdnem puhra fõzve, letakarva, prjban vrja mg az telbe kerl. Vgl beleforgatjuk a zldsges hsba. Egy szemlye kis tlkkba szervrozzuk, tetejt vgott petrezselyemzlddel s jhagyma szrval dsztjk. Forrn adjuk az asztalra. |
Borzas vaddisznszelet
HOZZVALK: 8 szelet vaddisznkaraj, s, 2 tojs, 15 dkg liszt a palacsinthoz, 3 dl tej, 2 nagyobb burgonya reszelve, õrlt fehr bors, szerecsendi, 10 dkg liszt, reszelt sajt. MRTS: 2 dl tejfl, 2 gerezd fokhagyma, õrlt fehr bors, delikt telzestõ. |
A karajt felszeleteljk, hsverõvel kiss ellaptjuk s beszzuk. Tojsbl, lisztbõl, tej hozzadsval sûrû palacsintatsztt ksztnk, amelybe nyers reszelt burgonyt tesznk. zestjk sval, borssal, õrlt szerecsendival. A hsszeleteket lisztbe majd a palacsintatsztba mrtjuk, s forr olajban szp pirosra stjk. Mg forrn megszrjuk reszelt sajttal, melladunk tejflmrtst. A tejflbe kevernk 2 gerezd fokhagymt amit nyomn tprselnk, fehrborssal, delikttal izesitjk. Zld saltval vagy prolt zldsggel tlaljuk. |
Srgadinnys vadmalac
HOZZVALK: Szemlyenknt 3 szelet malacborda, 1 kzepes nagysg anansz, srgadinnye, 2 evõkanl mustr, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanl balzsamecet, 1 evõkanl citroml, 5 dkg porcukor, 1/2 pohr tejfl, kevs õrlt szerecsendi, csipet õrlt fahj, s s olaj a stshez. |
A hst felszeleteljk, gyengn kiklopfoljuk. Az olajat felforrstjuk s a hs mindkt oldalt nhny perc alatt pirosra stjk. Kzben sszekeverjk a fûszereket (a tejfl kivtelvel) a fokhagymt sszezzzuk s a tbbi hozzvalval jl elkeverjk. A slt szeleteket a stõedny aljn elrendezzk s a fûszeres keverket rntjk. Lass tûzn, lefedve puhra proljuk. A szeleteket kiszedjk s melegen tartjuk. A srgadinnye hsbl kiszr vagy kvskanl segtsgvel kis gmbket formzunk, ezeket beletesszk a hsmrtsba. A leesõ darabkkat sszeturmixoljuk s azt is hozzadjuk majd kb. 2-3 percig forraljuk. Ekkor zesitjk tejfllel s egy kevs fahjjal. A mrtst a hsra ntjk, a maradk dinnyt kis szeletekben melltesszk. Burgonyakrokettel tlaljuk, utna desks fehrbort knlunk (pl. Badacsonyi szrkebart). |
|