Szarvas receptek
2005.11.15. 20:56
SZARVAS
Brokkolis szarvasgulys
HOZZVALK: 1 kg szarvashs (brmelyik csont nlkli rszt felhasznlhatjuk) 5 dkg zsiradk, 1 nagy fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanl pirospaprika, s, kmnymag (egsz), majornna zls szerint, 30 dkg brokkoli, 40 dkg burgonya, 1 csokor friss bazsalikom, 1 kanl liszt, 3 dl tejfl. Csipetke: 1 tojs, 2 kanl liszt. |
A hst jl megmossuk s apr kockra vgjuk. A zsiradkot felforrstjuk s megpirtjuk benne az aprra vgott vrshagymt, fokhagymt. Hozzadjuk a pirospaprikt, majornnt, egsz kmnyt, õrlt borsot, vgl a hst. lland kevers mellett pirtjuk, majd felengedjk annyi hideg vzzel, amennyi ellepi. Sval zestjuk s fedõ alatt puhra proljuk. Mikor a hs mr majdnem puha, hozzadjuk a kockra vgott burgonyt, a rzsira szedett brokkolit, az aprtott friss bazsalikomlevelet s kszre fõzzk. Elkszltekor 3 dl tejfl s 1 kanl liszt keverkvel behabarjuk. Vgl 1 tojsbl s 2 kanl lisztbõl csipetkt ksztnk s a ksz gulyshoz adjuk. Aki hosszabb lvel szereti az elejn tbb vizet tltsn hozz. Forrn tlaljuk.  |
Libamjjal rakott vadtorta
HOZZVALK: Szemlyenknt 2 szelet fiatal szarvasgerinc, 5 dkg rett libamj, Kevs piros s zld õrlt bors, s, 1 dl fehrbor, 1 evõkanl vaj.
Zldsgek a krethez: srgarpa, cukkini, brokkoli, vaj,
MRTS: 1 kis fej lilahagyma, 2-3 babrlevl, 1 csokor friss kakukkfû, 1 dl vrsbor. |
A szarvasgerincet kicsontozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vgjuk, kiklopfoljuk s sval, piros s zld borssal fûszerezzk. Forr vajon a hsszeletek mindkt oldalt pirosra stjk, a libamjszeleteket a hs zsiradkjban hirtelen tprtjuk. Kt hsszelet kz tesszk a mjszeletet s a sorok kztt jra fûszerezzk. Fehr crnval sszektjk mint egy csomagot, hogy szt ne cssszon. A maradk zsiradkba tesszk a csomagot, s a fehrbort alntve stõben stjk. A hs minõsgtõl fggõen ez 30-50 perc. A megpuhult hst kivesszk a zsiradkbl s melegen tartva pihentetjk. Ezutn elkszitjk a mrtst. A forr, slt zsiradkot aprra vgott lilahagymval, babrlevllel, kakukkfûvel zestjk, felntjk vrsborral, majd addig forraljuk, amg sûrûsdni kezd. tpaszrozzuk s mgegyszer jl felforraljuk. Klnbzõ sznû zldsgeket elõkszitnk a kretnek. Hmozkssel hossz cskokat vgunk a srgarpbl, cukknibõl, vkonyra vgjuk a brokollit. Forr, ss vzben blansrozzuk majd hideg vzzel lebltjk, hogy lnk szne megmaradjon, vgl forr vajon tforgatjuk. A melegen tartott hsrl leszedjk a crnt, kettvgjuk mint a tortaszeletet s mellrendezzk a blansrozott zldsgeket, vgl lentjk a mrtssal. Krtsnek apr burgonykat stnk ki olajban, a maradk mrtst kln ednyben tlaljuk.  |
Szarvas nyelve pcolva
HOZZVALK: 2 db szarvasnyelv, 1 kvskanl saltroms, 1 evõkanl konyhas, kevs õrlt fehr bors, õrlt koriander. PCL: l vz, 2 dl ecet, 2-3 babrlevl, pr szem egsz fekete bors, 1 fej hagyma, 1 db srgarpa, 1 db gykr, 1 kis zeller, 2 evõkanl zsr vagy olaj, 1 fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma (a stshez) |
A szarvasnyelvet leforrzzuk, a bõrt lehzzuk, lekaparjuk. sszekeverjk a fûszereket, az 1 kanl saltromst, a konyhast, õrlt fehrborsot, õrlt koriandert. Ezzel a keverkkel drzsljk be a nyelvet, majd hûvs helyen pr rt llni hagyjuk. 3 liter vizbe tesznk 2 dl ecetet, 2-3 babrlevelet, pr szem fekete borsot, 1 fej hagymt karikra vgva, a srgarpt, gykeret, zellert apritva s jl sszeforraljuk, s forrn a nyelvre ntjk. Ebben a lben hagyjuk kihûlni s hûtõszekrnyben rleljk 4-5 napig. Egy ednybe zsiradkot forrstunk. A lecspgtetett nyelvet minden oldaln megprtjuk, melladva az aprra vgott vrs- s fokhagymt. A pclevet leszûrjk s a nyelvhez adunk annyit amennyi ellepi. J puhra fõzzk. Ha mg szksges, a pclevet ptoljuk. Mikor megfõtt , nagyon sokoldalan hasznlhatjuk. Hidegtlra szeletelve, francia salta alapra aszpikban, hssaltnak stb. Megfstlve sokig eltarthat. |
Paradicsomos szarvastekercs
HOZZVALK: Kb. 60-70 dkg szarvascomb, s, 25 dkg hsos csszrszalonna, 1 fej vrshagyma, kevs õrlt bors, 1/2 csokor friss zellerzld, 2 evõkanl paradicsomsûrtmny. STSHEZ: 1 fej vrshagyma, 1 dl olaj. MRTS: A visszamaradt zsiradk, 2 kanl liszt, 1/2 csomag zellerzld, 3-4 dl paradicsoml, cukor, telzesitõ. |
A szarvascombot 8 egyforma szeletre vgjuk, hsverõvel szp vkonyra laptjuk, szzuk. A hsos csszrszalonnt hsdarln ledarljuk, 1 fej vrshagymt belereszelnk, kevs õrlt borssal, 1/2 csokor aprtott zellerzlddel s 2 evõkanl sûrû paradicsomprvel sszekeverjk. Ezzel a keverkkel megkenjk a hsszeleteket, sszegngyljk s crnval krbetekerjk. 1 fej apritott vrshagymt 1 dl olajon vilgos sznûre dinsztelnk, beletesszk a tekercseket, kevs vizet alntve, fedõ alatt puhra proljuk, majd pirosra stjk. Az elprolgott vizet ptoljuk. A ksz tekercseket kiszedjk s tlalsig melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradkba kevernk 2 kanl lisztet, megpirtjuk, megszrjuk aprtott zellerzlddel, felntjk a paradicsomlvel. zesitjk kevs cukorral, telzestõvel s sûrûre forraljuk. A tekercsekrõl eltvoltjuk a ktzõt, vajas burgonyval s a paradicsom mrtssal knljuk. |
|