Receptek : DSA TIBOR RECEPTJEIVADRECEPTEK |
DSA TIBOR RECEPTJEIVADRECEPTEK
2005.11.15. 21:00
DSA TIBOR RECEPTJEI
VADRECEPTEK
Szilvs vadlibaslt rntott akcvirggal
Hozzvalk:
2 db vadliba magozott szilva fahj s bors akcvirg tojs, liszt, morzsa zsr |
| |
A megtiszttott s egy jszakt hideg vzben ztatott vadlibkat kvl-bell beszzuk. A szilvt kimagozzuk, majd pici borssal s a fahjjal sszekeverjk. Az gy elksztett szilvt a libk hasregbe tltjk s bevarrjuk. Zsrral megkenjk s kzpmeleg stben kszre stjk. Az idt azrt nem adom meg, mert a hs puhasga fgg a liba kortl. Mg sl, a frissen szedett akcvirgokat hideg vzbe ztatjuk, hogy a szirmok kzt megbj rovarok eltvozzanak. A virgokat frtstl szedjk. Kb. egy ra elteltvel szitn lecsepegtetjk, s bepanrozzuk, mint a rntott hst. B forr olajban kistjk s zsrszv paprra szedjk. Tlalskor a megslt vadlibt adagokra daraboljuk, a hasregbl kiszedett szilvt mell tlaljuk. Kretknt nyugodtan adhatjuk a rntott akcvirgot. |
Erdei szalonka zlddi mrtssal, vajas csicskval
Hozzvalk:
2 db szalonka cseresznye nagysg zlddi s bors tejszn szegfszeg liszt vaj feny rgy |
| |
A megtiszttott szalonkkat sval, szegfszeggel s egy pici fenyhajtssal fltesszk fni. Itt egy kicsit macers dolog jn: a cseresznye nagysg zlddikat kttvel megszurkljuk s hideg vzbe ztatjuk. Ezt a szurklst egy htig minden nap megismteljk, kzben cserljk a vizet rajta. Erre azrt van szksg, hogy a keser z kizzon belle. Zlddibeftt ksztsnl ugyanezt a mdszert alkalmazzuk. Ha mr gy kizott a di (termszetesen elszr a di elksztsvel kell kezdeni a fzst, teht egy httel elbb) beletesszk a fv szalonkkhoz. gy kell idzteni, hogy egyszerre legyenek kszen. Vilgos vajas rntst ksztnk s a megfztt dit hozzadjuk, tejsznnel flengedve - kicsit a fzvzbl is tehetnk hozz - mrts srsgre fzzk. Ebbe a mrtsba visszatesszk a szalonkkat. A csicskt megkaparjuk mint az j krumplit, s citromhjas vzben puhra fzzk. Tlalskor a ftt csicskt olvasztott vajjal lentjk. Itt jegyzem meg, hogy a nyersen fogyasztott csicsknak vrcukorszint nvel hatsa van, cukorbetegeknek ajnlott npi gygymd. |
zcomb bodzamrtssal, rntott burgonyval
Hozzvalk:
1 db zcomb s kakukkf bodzabogy (j feketre rett) kristlycukor liszt tojs, liszt, morzsa burgonya |
| |
Itt is a jl kiztatott tiszttott zcombot, mit eltte kicsontoztunk, beszzuk, kakukkfvel meghintve kzpmeleg stben, flival letakarva kszre stjk. Kristlycukrot egy lbasban megkaramellizljuk - ami azt jelenti, hogy vilgosbarnra pirtjuk -, ehhez adjuk a megmosott, rett bodzabogykat, pici lisztet, s flengedjk a slt zcomb levvel. Termszetesen vzzel szaporthatjuk. Szba jhet mg jfajta vrs bor is. Egy rottyans utn az egszet rntjk a combra. A burgonyt hjban megfzzk s ujjnyi szeletekre vgjuk. Rntotthshoz hasonlan panrozzuk, majd b olajban kistjk. Rgi tel, bjt idejn ksztettk. | Õzhs bazsalikomos babos kposztval
Hozzvalk 2 szemlyre
Õz hs: 40 dkg Fejeskposzta: 30 dkg Tarka bab: 15 dkg S, bors, ecet, bazsalikom, olivaolaj, birsalma, kakukkfû, fokhagyma. Ezeket a fûszereket mindenki sajt zlse szerint hasznlja. |
Kicsontozott s hideg vzben kiztatott õzhst vkony cskokra vgom, s bors, s, kakukkfû hozzadsval kevs olivaolajon megprolom. Mg a hs proldik, a tarkababot ss fokhagyms vzben flteszem fõni. Kevs olajban kristlycukrot pirtok (karamellizlom) s erre teszem a laskra vgott deskposztt. Szom, cukor, ecet, fokhagyma s bazsalikom hozzadsval fedõ alatt lassan prolom. Vizet tilos hozzadni. Mikor a bab megfõtt leszûrm s hozzntm a prold kposzthoz. Ha a hs puha azt is a kposzthoz ntm. vatosan sszekeverem, hogy a hs ne trjn. Tetejt hmozott birsalmaszeletekkel betakarom, kb. 1dl szraz fehrborral meglocsolva 15 percig mg egytt prolom. |
|