z receptek
2005.11.15. 20:55
Hogy milyen fensges is tud lenni a jl elksztett z, azt csak az tudja, aki mr megkstolta a ...
z
Marinlt õzgida
HOZZVALK: 60 dkg fiatal gidahs, 2 dl olaj, 1 dl fehrbor, s, rlt fehrbors, 1 csomag friss trkony, nhny szl friss borsmenta, 1 fej vrshagyma, 10 dkg stõmargarin, 10 dkg liszt. |
Az elõksztett hst felszeleteljk s gyengn kiklopfoljuk. Mrtsos pcot ksztnk. Kevs olajban elkeverjk a bort, st, borsot, reszelt vrshagymt, aprra vgott trkonyt s borsmentt. Ezzel a keverkkel bekenjk a szeletek mindkt oldalt s mly tlba egymsra rendezzk. Lentjk a maradk olajjal s nhny napig hûtõben rleljk. (Hosszabb ideig is pcolhatjuk, ha ez egszet lefagyasztjuk.) rlels utn kiszedjk a pcbl a szeleteket, lisztbe forgatjuk s forr margarinban kistjk. A frissen slt szeleteket hasbburgonyval s zldsaltval azonnal tlaljuk. Kln ednyben knlunk mg hozz trkonnyal zestett tartrmrtst. Knny, fldes fehrbor illik hozz. |
Tiroli õzragu digombccal
HOZZVALK: 75 dkg õzcomb, 5 dkg vaj, 2 fej gyngyhagyma vagy vrshagyma, 2,5 dl szraz vrsbor, s, bors, 1 kanl paradicsompr, 20 dkg mlyhûttt erdei szeder, 1-2 babrlevl, 1 kanl mz, rozmaring, kakukkfû, 2 kanl tejfl. Digomboc: 10 dkg õrlt di, kevs petrezselyemlevl, 2 tojs, 10 dkg zsemlemorzsa, 2-3 evõkanl tejszn, s, bors. |
A hrtyitl megtiszttott hst apr kockra vgjuk s a vajon megpirtjuk. Hozzadjuk az aprra vgott hagymt, a szeder felt, felntjk a bor felvel s 15 percig proljuk. Ekkor keverjk hozz a paradicsomprt, szzuk, borsozzuk, s fedõ alatt 60 percig proljuk. Kzben adagoljuk a fûszereket, babrlevelelet, rozmaringot, kakukkfvet. Az utols 10 percben adjuk hozz a maradk bort, tejflt, mzet, legvgl a szeder maradkt. Kszre fõzzk, de vigyzzunk, a szeder utols adagja egszben maradjon. Digombc: sszekeverjk a hozzvalkat, szzuk, borsozzuk, tejszn hozzadsval kzepes kemnysgû masszt ksztnk. Vizes kzzel tojs nagysg gombcokat formzunk, ss vzben kifõzzk. A ragut s a gombcokat tnyrra halmozzuk s a fõzshez hasznlt borral knljuk. |
Palc vadleves
HOZZVALK: 40 dkg õzhs vegyesen, 10 dkg fstlt szalonna, 1 fej lilahagyma, 1 evõkanl liszt, 1 evõkanl pirospaprika, kb. 2 l hideg vz, s, õrlt bors, majornna zls szerint, 1 csomag petrezsemzld, 15 dkg zldbab, 15 dkg burgonya, kb. 2 dl tejfl |
Kiolvasztjuk az aprra vgott szalonnt s a zsiradkjn megpiritjuk a szlasra vgott hagymt. Megszrjuk az 1 kanl liszttel, kicsit pirtjuk, majd az 1 kanl paprikval hozzadjuk a kis darabokra vgott hst s kevergetjk, vigyzva, hogy a paprika le ne gjen, mert akkor keserû lesz. Vgl felengedjk a hideg vzzel, zesitjk sval, õrlt borssal, majorannval, aprra vgott petrezselyemzlddel. Miutn a hs mr majdnem puha, beletesszk a feldarabolt zldbabot s a kockra vgott burgonyt, majd kszre fõzzk. A vgn belekeverjk a tejflt, de lehet ksõbb is, amikor kiszedtk a levest a tnyrba, akkor adni a tetejre egy kanllal. Utna trs buktt s savanyks fehr bort knlunk (pl. Cserszegi fûszerest vagy Irsai Olivrt). |
Mustros tejfeles õzprklt
HOZZVALK: 80 dkg vegyes õzhs (belsõsgek is), kevs zsiradk, 3 fej vrs hagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, fekete szemes bors (10 db), cspõs paprika (zls szerint, el is maradhat), paradicsom (1 db vagy pr) 1-2 zldpaprika, csipet õrlt kmny, 1 evõkanl mustr, 1 pohr tejfl, s. |
A hst nagyobb kockkra vgjuk, ss vzben krlbell fl rig abroljuk, majd hideg vzzel lebltjk. A bogrcsban felolvasztott zsrra rtesszk a vrs hagymt, de a fokhagymt is vele egytt proljuk (nem stjk). Tehetnk r egy kis st, hogy a leve hamarabb kijjjn. A pirospaprikt s a hst beletesszk majd felengedjk vzzel. Minden fûszert beletesznk s gyakori kevergets mellett puhra fõzzk. Mielõtt elkszl a tejflt s a mustrt is belekeverjk, utlag delikttal zesitjk. Galuskval vagy fõtt burgonyval knljuk. |
Tavasz illat õzcomb
HOZZVALK: 1 kg õzcomb, 30 dkg gomba, 3-4 szl jhagyma szrval, 2 db fehr sznû csves paprika, 20 dkg friss zldbors, 1 csomag petrezselyem zldje, s, bors, õrlt szerecsendi, 1 dl olaj, 10 dkg fstlt szalonna. |
A lehrtyzott combot tepsibe tve szzuk, borsozzuk s reszelt szerecsendival meghintjk. Melltesszk az egsz gombkat, a zldborst, az aprra vgott zldpaprikt, petrezselyem levelt. A fstlt szalonnt apr kockra vgva a hs tetejre szrjuk, 1 dl olaj s 2-3 dl vz keverkt ntjk al. Flival befedve kb. 2 rn keresztl lass tûznl proljuk. Ha mr megpuhult a hs (hstûvel megszrva ellenõrizzk), az egszet zsiradkjra pirtjuk. Tlalskor felszeleteljk a combot, krtesszk a vele prolt zldsgeket, meglocsoljuk a fûszeres lvel. Vajas burgonyaprvel s kapros fejessaltval knljuk |
Zldsges vadrollni bazsalikommrtsban
HOZZVALK: 50 dkg õzcomb, s, trtt bors, kevs mustr, 2 fej hagyma, 10 dkg fstlt szalonna, 1 srgarpa, 1 fehrrpa,10 dkg zldbors, 1 kanl vaj ,1 dl olaj, 1 csomag bazsalikom, 2 kanl liszt, 1 dl tej, 2 kanl tejszn. |
A hst felszeleteljk, szp vkonyra kiklopfoljuk s mindkt oldalt szzuk, borsozzuk. Az aprra vgott hagymt, srgarpt, fehrrpt, borst a vajon flpuhra proljuk majd sszekeverjk a mustrral s minden szeletre tesznk belle. Feltekerjk s crnval tktjk. A fstlt szalonnt cskokra vgjuk s a szeletek kr tekerjk. A msik hagymt kevs olajban vegesre pirtjuk, ebbe tesszk a hsrollnikat. Kevs vizet alntve puhra proljuk. A ksz rollnikat kiszedjk, a crnt lebontjuk rla. A megmaradt levet a kt kanl liszttel besûrtjk, tejjel felengedve, bazsalikommal zestve jl sszeforraljuk. Vgl a tejsznt is belekeverjk, de ezutn mr nem forraljuk. A hsokat visszarakjuk a mrtsba s slt burgonyval vagy krokettel tlaljuk |
|