Szalonka receptek
2005.11.15. 20:57
Az egyik legrdekesebb, de egyben legfinomabb vadunk is a szalonka...
SZALONKA
SZALONKA A GASZTRONMIBAN
Zmk testû, hossz csõrû, avarsznû tollazattal, galamb nagysg ez a klnleges madarunk a szalonka. vente ktszer vonul t haznkon, tavasszal mrcius-prilisban, s õsszel a fagyok elõtt szeptemberben. Tavaszi hzson engedlyezett a vadszata, mr akinek trelme van kivrni ezt az vatos madarat , s szerencsje van a lvsben. A szalonka vadszata egyben a szezon kezdett is jelenti, kellemes friss reggeleken vagy a langyos tavasz illat estken hdolhatunk e szenvedlynek. Ha sikerl elejteni nhny madarat, nagyszerû gasztronmiai lvezettel is gazdagodhatunk, Fensges, zletes pecsenyt kszthetnk.
Elksztse is nagyon klnbzik a tbbi vadszrnyastl. A szalonka minden rszt felhasznljuk az telkszts sorn, ez rtendõ a belsõ rszeire is. Sok hziasszony nem is tudja biztosan, hogy lehet a szalonkt elkszteni. A szalonka beleit – sajtos tpllkozsi szoksainl fogva – ne dobjuk el, megmosva nll telknt szervrozhatjuk – szalonka salmi fokhagyms krutonnal. A legtbb telnl a szalonkt nem bontjuk fel, megmosva a belsõ rszekkel egytt stjk meg. Majd utna ksztnk salmit a belekbõl.
Szalonka stve
HOZZVALK: 2 db szalonka, s, 10 dkg szalonna, 10 dkg libazsr, 1 dl hsleves, 5 dkg vaj, 1 kis fej vrshagyma, bors, petrezselyem zldje, kenyr- vagy zsemleszeletkk, fokhagyma. |
A megmosott szalonkt nem bontjuk fel, hanem belsõ rszeivel egytt stjk. Kvl sval alaposan bedrzsljk , a mellt szalonnaszeletekkel megtûzdeljk. Stõednybe tve forr zsiradkkal meglocsoljuk, kevs hslevest alntve szalma srgra stjk. Mikor kiss lehûlt felvgjuk, a belsõ rszeit kiszedjk. A beleket s a mjat hasznljuk, a tbbi rszt eldobjuk. A mjat s a beleket aprra vgjuk, majd forr vajon kevs reszelt hagymval sszeproljuk. Ez csak nhny perc, mert a belsõk mr puhk. Szzuk, borsozzuk s aprra vgott petrezselyem levllel zestjk. Kis kenyr- vagy zsemleszeletkket vajon megpirtunk fokhagymval bedrzsljk, a salmit erre tesszk a tlalsnl. Kzben a kihûlt szalonkkat kettvgjuk, vissza tesszk a slt zsrjba, felmelegtjk. Rizzsel, fokhagyms krutonokkal s a salmival tlaljuk. |
Szalonka konyakos fehrborban
HOZZVALK: 2 szalonka, 1 evõkanl vaj, 10 dkg baconszalonna, 1 kacsa mja, s, bors, kakukkfû, 1 fej vrshagyma, 2 babrlevl, 1 hsleveskocka, 1 dl fehrbor, 1 evõkanl olaj, 1 evõkanl konyak, 1 csokor friss petrezselyemzld |
A megtiszttott szalonka belsõsgt aprra vgjuk, vajon a felkockzott baconnal megpirtjuk, hozzadjuk a kockra vgott kacsamjat, kszre stjk nhny perc alatt, utna flretesszk. A szalonkt kvl-bell szzuk, borsozzuk, kakukkfûvel beszrjuk. Stõednybe tve melladjuk a szlasra vgott vrshagymt, babrlevelet, 1 hsleveskockt, 1 aprtott srgarpt. Lentjk az olaj, bor, konyak keverkvel. Lefedve stõben proljuk, majd pirosra stjk. A ksz szalonkt kicsontozzuk, kis darabokra vgjuk, a mjas belsõsggel, a slt levvel elkeverjk, a babrlevelet kidobjuk. Aprra vgott petrezselyemzlddel megszrva, prolt rizzsel knljuk. |
|