DSA TIBOR RECEPTJEI
2005.11.15. 21:00
DSA TIBOR RECEPTJEI
HSVTI FINOMSGOK
Trkonyos muflon fokhagyms lebbenccsel
Hozzvalk:
Muflon tolaj S Trkony Gymbr Vrshagyma Lebbencs tszta Tejszn Szerecsendi Vaj Liszt |
0,20 dkg 0,5 dl zls szerint 0,002 dkg 0,001 dkg 0,03 dkg 0,15 dkg 1 dl 0,001 dkg 1 dkg 1 kv.kanl | |
A megtiszttott s legalbb 24 rig hideg vzben ztatott mufloncombot ceruzavastag cskokra vgjuk. Az olajbaa a szeletekre vgott hagymt megproljuk s ehhez adjuk a cskokra vgott hst. Szzuk, trkonnyal megszrjuk s fedõ alatt kszre proljuk. Vajjal s a liszttel vilgos vajas rntst ksztnk amit a tejsznnel flengednk, zestjk sval s szerecsendival (vkony, mrtsszerûnek kell lenni). A lebbencstsztt kifõzzk, s ebbe forgatjuk bele .Tlalskor a hst hintsk meg finomra vgott trkonylevllel. Mell az Egri Kõporos Borszat Kõporos Egri Zengõ 2001 bort ajnlanm. |
Tlttt szarvasszelet barackos rizzsel
Hozzvalk:
Szarvascomb Aszalt szilva Tojs Serts velõ Vargnya gomba Vrshagyma tolaj S, bors Rozmaring Ignyes vrs bor Adag prolt rizs Õszibarack befõtt |
20 dkg 0,5 dkg 1 db 0,5 dkg 0,2 dkg 0,2 dkg 1 dl zls szerint
1 dl
5 dkg | |
A szarvashsbl szp nagy szeleteket vgunk, amit szunk s jl kiklopfoljuk. A hagymt finomra vgjuk s a tiszttott s megmosott gombt s a velõt amit flszeleteltnk fedõ alatt kszre proljuk. zestjk a fûszerekkel, hozzadjuk az aszalt szilvt s a nyers tojst. Az gy elksztett tltelkkel megtltjk a kiklopfolt hsokat. Fltekerjk õket s sûrûn egyms mell tepsibe tesszk. Tetejt olajjal meglocsoljuk s nem tl forr stõben kszre stjk. Mikor megsltek vatosan kiszedjk s a megmaradt szafthoz egy pici lisztet tesznk, ezzel prpercig mg pirtjuk, majd hozzadva a rozmaringot s a vrsbort jl kiforraljuk az egszet. Az gy elksztett mrtst visszaszûrjk a hsra. Az õszibarackokat apr kockra vgjuk s vajon pici fahj hozzadsval megfuttatjuk, majd hozzadjuk a mr ksz prolt rizst. Tlalskor a hst flszeleteljk s a mrtssal bõven meglocsolva barackos rizzsel tlaljuk. Mell a Hangcsi s Fia (Egerszalk) pincszetbõl szrmaz 2001 Kkfrankost ajnlanm ami az Egri Bikavr egyik fõ alapanyaga. |
Pikns nylleves
Hozzvalk:
Nylhs (csontos) (vadnyl az igazi) Vegyes zldsg Babrlevl S Mustr Liszt Tejszn Fõtt tojs Citrom Egsz tojs Szerecsendi Bzadara |
50 dkg
50 dkg
Ezeket a fûszereket ki-ki zlse szerint hasznlja | |
Az elõzõleg megtiszttott s kiztatott nylhst hideg vzben fltesszk fõni s a hagyomnyos hsleves ksztst kvetve kszre fõzzk. Miutn megfõtt leszûrjk a zldsgeket, felkockzzuk s flretesszk. A hst csontjrl leszedjk, s aprlyuk darln ledarljuk. A ledarlt hshoz hozzadjuk a nyers tojst s a bzadart. Sval, szerecsendival s egy pici reszelt citromhjjal jl sszedolgozzuk. A leszûrt hslevest flforraljuk, a lisztbõl a tejsznnel vkony habarst ksztnk s a forrsban lvõ levest behabarjuk. Pr babrlevelet, pici citromhjat s zls szerint mustrt tesznk bele. A mr elõzõleg ledarlt s befûszerezett nylhsbl kvskanl segtsgvel galuskkat formzunk amit a behabart levesbe szaggatunk. Legalbb mg 20 percig fõzzk. Tlalskor a tnyrba egy evõkanl zldsget, 4-5 karika fõtt tojst s egy karika citromot tesznk, erre merjk a tejsznes nylhs galusks levest. Mell a Hangcsi s Fia (Egerszalk) 2002 Cserszegi Fûszerest ajnlanm ami igen jl illik ehhez a leveshez. |
Igazi tavaszi tojssalta (ne ijedjnk meg tõle)
Hozzvalk:
Fõtt tojs Olivaolaj Mustr S Bors Ckla Fenyõfa friss hajtsa Friss csalnhajts Lilahagyma Kefr |
| |
A megfõtt tojsokat megpucoljuk s tojsszeletelõn flszeleteljk. A cklt megfõzzk j puhra, megtiszttjuk, s kposztareszelõn lereszeljk (ngyszg alak reszelõ). A friss csaln hajtsait – lehetõleg ne t mellõl szedjk – j alaposan megmossuk s metltre vgjuk ssze. Az oliva olajat sval, borssal, mustrral s egy pici (nagyon pici) mozsrban sszetrt fenyõhajtssal jl sszekevernk, vgl hozzadjuk a kefrt. A lilahagymt finomlyuk reszelõn ebbe az ntetbe reszeljk. Az gy elõksztett nyersanyagokat egy porcelntlba vatosan sszekeverjk, s az ntettel lentve hûtõben egy napot pihentetjk .Ne ruljuk el a vendgnek hogy mibõl kszlt, legyen meglepets! Sonkhoz igen finom. Az arnyokat mindenki zlse s szjze szerint lltsa ssze. Az n javaslatom: a fõ nyersanyagokat nagyjbl egyenlõ arnyban hasznljuk..
Bor ajnlatom Hangcsi s Fia (Egerszalk) 2002 Olaszrizling |
|