DSA TIBOR RECEPTJEI
2005.11.15. 21:01
NIMRD-TKEK MTYS KIRLY KORBL
DSA TIBOR RECEPTJEI
NIMRD-TKEK MTYS KIRLY KORBL
|
J uram kstold meg szrnyasnak-vadnak levt Marhnak sertsnek legjobbik rszt s ha nem volt j tked s italod Szakcsom fejt porba hullatom Jer ht s ha okoztunk neked egy csods estt Ennek hrt hintsd a vilgba szt |
Borzderk aszalt szilvs rgombval stve
Hozzvalk:
Borzderk (gerinc) S Szurokfû Bazsalikom Borkag rgomba Fejes kposzta Aszaltszilva |
1 db 0,5 dkg 0,02 dkg 0,02 dkg 1 csokor 2 kg 1 fej 50 dkg | |
A megnyzott, megtiszttott borzderekat szzuk, bazsalikommal s borkagakkal jl bedrzsljk s egy fl napig pihentetjk. Ezutn tepsibe tve a kposztalevelekkel jl betakarjuk s kb. 160 fokos stõben lassan kszre stjk. Zsiradkot nem hasznlunk hozz csak a borz hjt. Mielõtt mg ksz lenne, a megmosott s megtiszttott gombt az aszaltszilvval egytt mell tesszk, de ekkor mr a kposztaleveleket kiszedjk a tepsibõl. Tkmagolajos savany kposztval ajnlom. BTORSG s j tvgyat. |
Fenyveslben fõtt csuka gesztenys lencsvel s csalnnal (bjti tel)
Hozzvalk:
Csuka S Fenyõg Menta Kakukkfû Gesztenye Lencse Csaln Vaj |
4 db 0,05 dkg 1 mark 1 mark 1 mark 50 dkg 1 kg 1 mark 5 dkg | |
A megtiszttott s beszott csukkat 1 rt pihentetjk. A bogrcs aljt kibleljk a fenyõggal, mentval, kakukkfûvel, s annyi vizet ntnk r hogy ne lepje el õket. Erre az gyra fektetjk az elõre beszott csukkat. A lnyeg az, hogy a halaknak csak a prban kell puhulni fõzõvzbe nem rhetnek. A gesztenyt puhra fõzzk majd megtiszttjuk s krumplinyomn ttrjk. A lencst enyhn ss vzben gyszintn puhra fõzzk s sszekeverjk a vajjal s az ttrt gesztenyvel. A csalnhajtsokat pr msodpercre lobog forr vzbe dobjuk. Tlalskor a megprolt csukkat lencssgesztenye-alapra helyezzk s krje tesszk a csalnt. |
Rostlyon slt fõtt tojs suffval (bjti tel)
Hozzvalk:
Tojs Fehrbor S Bors Liszt Vaj |
10 db 0,5 dl 0,02 dkg 0,01dkg 0,2 dkg 0,1 dkg | |
Az egsz tojsokat ss vzben fltesszk s j kemnyre megfõzzk. Miutn megfõttek megpucoljuk s fasznparzson vatosan megstjk a tojsokat. A vajbl s lisztbõl vilgos rntst ksztnk s a fehrborral flntjk, sval-borssal zestjk. Ezt a mrtst ntjk a megfõtt s slt tojsok tetejre. |
Vastag gyomor vad espkkel tltve az Eresztvgi kedvre
Hozzvalk:
Serts fodros vastagbl Õzcomb Fcnmell Vaddiszncomb Borkabogy S Gymbr Dibl Sertskrm Kakukkfû |
kb. 50 cm 50 dkg 30 dkg 50 dkg 0,02 dkg 0,003 dkg 0,005 dkg 20 dkg 50 dkg 0,0 dkg | |
A vadhsokat a borkabogyval s a kakukkfûvel puhra fõzzk. A sertskrmt kln, kevs vzben szva, szintn puhra fõzzk. Amikor kihûltek, a hsokat vkony cskokra vgjuk, sval, borssal, gymbrrel s kevs kakukkfûvel zestjk majd darlt dival jl sszedolgozzuk. Ehhez adjuk hozz a kicsontozott s puhra fõztt sertskrmt amit finomlyuk darln tdarltunk. A megtiszttott s jl kimosott vastagblbe beletltjk a vagdalkot. Kt vgt bektjk s kb. 15 percre forrsban lvõ vzbe tesszk. A vzbõl kivve kihûtjk mikzben egy kicsit leprseljk. Hidegen tlaljuk. |
|