Djnyertes vadreceptek
2005.11.15. 21:10
"Vadhsszeletek epres borsmrtssal"
2001. v I. helyezett: VARGA ILONA (zd) s a tbbi......
"Vadhsszeletek epres borsmrtssal" 2001. v I. helyezett: VARGA ILONA (zd)
Hozzvalk 4-6 szemlyre: 1 kg vadhs 10 dkg bacon szalonna, 3 ek. olaj s, bors, fokhagyma, 2 babrlevl, kakukkf, rozmaring 2,5 dl bor 3 fej hagyma 1 narancs 1 citrom 1 ek. fonyadzsem 1 teskanl bors 25 dkg eper 1 teskanl mustr szerecsendi
Elkszts: A hst forr olajban thzatjuk, rszrjuk a fszereket s a fokhagymt, felengedjk vrsborral, hozzkeverjk a szalonnt s a hagymt. A hst kivesszk. A narancs, citrom hjt beleszrjuk a mrtsba. A hst pihentetjk, felszeleteljk. A mrtst a gymlcskkel tforraljuk s a szeletelt hssal - nokedlivel - tlaljuk.
|
 |
 |
"Bkkerdei kposzts vadragu cipfszekben" 2001. v II. helyezett: HONTI Pter-SRVRI Soma (Szolnok)
Anyaghnyad 10 szemlyre: 25 dkg fstlt szalonna 25 dkg bacon szalonna 1 kg hagyma 2,5 kg vadhs 0,5 kg srgarpa 3-4 szl petrezselyem gykr 1 kg savany kposzta 0,5 kg erdei gomba 20 dkg fonya 10 dkg szeder 3 dl szraz vrsbor zeller, s, bors, babrlevl, lestyn, borsikaf, fokhagyma 10 db cip
Elkszts: Ezt a receptet egy vadsz ismers kollga osztotta meg velem. A diszn hasaalja szalonnjt lepirtjuk. Vrshagymt szrunk r, amit vegesre pirtunk, majd erdben szedett fonyt szrunk bele. Amikor az fonya szpen megsznezte a hagyms szalonnt, vadak aprra vgott hst hozzadva, kevs ideig fzzk. Hozzadjuk a karikra vgott zldsgeket s az erdben szedett illatos friss gombkat. Fszerezzk babrlevllel, borssal, lestynnal. zestjk sval, fokhagymval s szraz vrsborral. Az egszet hordban erjesztett kposztval fedjk be, amire a zldsgek leveleit is rtesszk. A legvgn szeder szemeket tesznk a tetejre. Addig fzzk, mg a vadnak a hsa finom puha lesz. Cipba a kposztval fszket rakva tlaljuk bele ezt a fensges erdei vadtelt.
|
|
|
"Vadsztokny feketebab krettel" 2001. v III. helyezett: HAJD MIKLS (Bpest)
Vadsztokny hozzvalk: 600 g csont nlkli vaddisznhs 150 g fstltszalonna 300 g vrshagyma 300 g kovszos uborka 120 g paradicsom 2 db zldpaprika 2 dl fehrbor s, bors, majornna, fokhagyma, trombitagomba
Elkszts: A kellen megmosott vaddisznhst vkony cskokra vgjuk a fstltszalonnval egytt. A hst hideg vzbe rakjuk, a szalonnt megpirtjuk, majd kiszedjk. A szalonna zsrjra tesszk az aprra vgott hagymt, fokhagymt, paradicsomot, aprra vgott paprikt s nhny percnyi forrals utn hozzadjuk a hst. Amikor a hs sznt veszti, felntjk a borral. Hozzadjuk a fszereket, fed alatt proljuk. Amikor a hs majdnem megpuhult, hozzadjuk a megslt szalonnacskokat, az apr cskokra vgott hmozott uborkt s mg egyszer jl felforraljuk - gyelve arra, hogy a leve rvid legyen.
Feketebab kret hozzvalk: 100 g feketebab 100 g rizs 100 g fstlt tarja vagy sonka, aprra vgva 1 dl olaj 1 fej vrshagyma aprra vgva 1 db zldpaprika aprra vgva 1 gerezd zzott fokhagyma s, babrlevl, bors, pirospaprika, szegfbors
Elkszts: A babot elz este beztatjuk. Msnap a vizet lentjk s kb. 5 dl friss vzben 40-45 percig fzzk, mg a bab puha nem lesz, de mg nem megy szjjel. Tegyk r a hagyma, fokhagyma, zldpaprika felt, tovbb a st, borsot, pirospaprikt, szegfborsot, babrlevelet, majd a rizst s 2,5 dl forr vizet. Befedve, takarklngon fzzk tovbbi 35-40 percet, mg a l el nem ftt. Keverjnk bele 4 evkanl olajat s vegyk le a tzrl. Mg a rizs f, a maradk olajban proljuk meg a megmaradt hagymt, fokhagymt, zldpaprikt s az aprra vgott sonkt. Ha megslt, ntsk a rizses babra felttknt.
Knny szraz rose bor megy hozz.
|
 |
 |
"zbatyu" HOZOTT HSBL kategria abszolt kategriagyztes: HROM GASZTRO-GRCIA Sos Imrn (Dunajvros), Lovasi Tiborn (Budapest), Bnczi Ldia (Budapest)
Ha sok pnzed van, vegyl az erdben megkergetett, lesivadsz ltal ltt z hsbl - lehetleg a combjbl - egy szp darabot. Tisztsd meg, szeleteld fel, fszerezd be zls szerint (s, kakukkf, vad-fszerkeverk, bazsalikom, mustr). Kinek mi a kedvenc ze, de gondolj arra is, hogy mi illik az zhz! A hst prold puhra. A maradk pnzedbl vegyl pecsenyekacsa mjt. Az zhs szeletekre tegyl egy-egy mjat, gngyld fel, tekerd krl bacon-szalonnval, hogy ne fzzon. Ezeket a kis batyukat csomagold fliba, hogy el ne vesszenek. Lass tzn stgesd puhra, szeleteld fel, rakd tlra, tegyl mell kukorica lisztbl kszlt galuskt, finom pirtott gombt, fonyt. lvezettel eszegesd s igyl hozz finom "KCSI" bort, s utna a dlutni s esti programokon rezd jl magad.
J tvgyat kvn:
Rozlka, Lia, Jutka
|
 |
"Trkonyos dmleves" Hozott hsbl kategria - klndj: Fldi Pl - Szigeti Endre (Ft)
Hozzvalk: dmnyak, trkony, srgarpa, fehrrpa, vrshagyma, fokhagyma, s, karalb, rizs, zldpaprika, paradicsom, vadak fszerkeverke
Elkszts: A hst addig fzzk kevs sval s trkonnyal, mg a csontrl levlik. A leves leszrjk, a lt visszatesszk a bogrcsba. A vgott zldsggel visszatesszk fni, egy kis fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma zestssel, trkony fszerrel. Kzben a csontrl lefejtjk a hst, mikor a zldsg mr majdnem megpuhult, visszatesszk a levesbe, a prolt rizzsel egytt.
Tlals: Egy kanl tejfllel s finomra vgott trkonnyal zestjk. |
 | |
|