girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : zbl, szarvasbl kszlt telek

zbl, szarvasbl kszlt telek

  2005.11.15. 21:11

sok recept, melyek kzl rdemes szemezgetni...

zbl, szarvasbl kszlt telek


"Brzsnyi vadsztokny, ahogy n csinlom"
(Mnus Pl)

Hozzvalk 8-10 fre:
2,5 kg vadhs (z, vaddiszn), 25 dkg fstlt hzi szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevs pirospaprika, s, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargnya vagy fenypereszke), kevs kakukkf, pr szem babrlevl, 2 ek. vrsfonya-lekvr, borkabogy, szraz vrsbor

A fstlt szalonnt vkony cskokra vgom, bogrcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradk s az 1/3 kislt szalonnn megpirtom a kockra vgott gombt. Ezutn flreteszem. A tbbi zsiradkon megpirtom a vrshagymt, rdobom a jl kiztatott, vkony metltre vgott hst. Ezt egytt pirtom s prolom a sajt levben. Ha elftte a levt, megszrom pirospaprikval, szom, fszerezem, paprikt, paradicsomot adok hozz, s tovbb fzm. Hozzadom a fokhagymt, s ha elftte a levt, flengedem szraz vrsborral.
Amikor mr puha a hs, rdobom a lepirtott gombt, gyelve arra, hogy rvid, sr szaftja legyen.
Ftt rizs vagy friss hzikenyr illik hozz.


"Erdlyi ztokny"
(Molnr Edit s bartai)

Hozzvalk:
3 kg zcomb, 12-15 dkg vaj, 5 evkanl konyak, 2-3 db srgarpa, 2-3 db fehrrpa, 3 fej vrshagyma, 3,5-4 dl vrsbor, 8 dl tejszn, 2 evkanl fonyalekvr, 20 dkg vargnyagomba, s, rlt bors

A vajat a bogrcsban felhevtjk, majd a cskokra szeletelt zcombot megpirtjuk benne. Sval, borssal fszerezzk, meglocsoljuk konyakkal, majd kiemeljk a hst. A megtiszttott zldsgeket felszeleteljk, a vrshagymt felkockzzuk s pecsenyezsrban megproljuk. Hozzntjk a vrsbort. A hst jra beletesszk a mrtsba, s mg 30 percig proljuk a gombval egytt. A tejsznt sszekeverjk az fonyalekvrral s belekeverjk a hsba.
Ssburgonyval tlaljuk.


"Gombs zprklt"
(Kalina Lajos, Szerencs)

10 dkg zsiradkhoz 4 nagy fej aprra vgott vrshagymt tesznk, megpirtjuk, hozzadunk 6 dkg fszerpaprikt s 3 kg kockra vgott zhst. Fszerezzk sval, borssal, pirosarannyal, majd lassan proljuk. Mikor majdnem ksz, beletesznk 1/2 kg felaprtott gombt, s kszre fzzk.
Ss burgonyt s idnyjelleg saltt adunk hozz.


"Gombs szarvastokny"
(Scheib Tams, Tatabnya)

Hozzvalk:
3 kg szarvashs, 1,5 dl olaj v. zsr, 5 fej hagyma, 10 dkg paradicsompr, 1 kg erdei gomba, 3-4 babrlevl, 3 kvskanl kakukkf, 1 cs. petrezselyem, 0,5 l hsleves (kockbl), 0,5 l fehrbor, 2 narancs leve s reszelt hja, 3 dl tejfl, 5 dkg liszt, citroml, s, bors, borkabogy

A hst cskokra vgjuk, hideg vzzel lebltjk, a zsiradkban megfonnyasztjuk a hagymt, hozzadjuk a paradicsomprt, rtesszk a hst s ers tzn prkljk. Beletesszk a babrlevelet, kakukkfvet, borkabogyt, szzuk, borsozzuk. Fed alatt lass tzn proljuk. A levt folyamatosan ptoljuk hslevessel. Amikor mr a hs majdnem megpuhult, hozzadjuk a gombt, a reszelt narancshjat s levt, a bor felt s kszre proljuk. A tejflben simra keverjk a lisztet, behabarjuk a mrtst, s egyet forralunk rajta, vgl belekeverjk a vgott petrezselymet, a maradk bort, s zls szerint citromlvel savanytjuk, ha mg kell szzuk, borsozzuk s forrn tlaljuk.
Rizzsel, krokettal vagy krumpliprvel knljuk.


"Gngylt vadhs nyrson"
(Molnr Pl, Velence)

A csonttl, hrtyktl megtiszttott vadhst pcolom, elksztem a tltelkt: besamel mrtsba pirtott gombt, vrshagymt, petrezselymet keverek, tojssal megktm.
Az elksztett hst kitertem, megkenem a tltelkkel, feltekerem, hsos szalonnval bebortom, azonosra ktzve nyrsra hzom. Az els rban fliba tekerve prolom, majd jabb 1-1 1/2 ra alatt kszre stm. Felszeletelve tlalom parzsburgonyval s fonyamrtssal (fonyalekvr, citrom leve s hja, tkezsi kemnyt, vaj, s.

J tvgyat!


"Krumpligulys vadhssal, csemegeuborkval"
(Sperka Tams, Szigetvr)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, kb. 70-80 dkg hagyma, 3-4 kg burgonya, 80 dkg savany csemegeuborka, fszerek

A felforrstott vajra rntjk a kockra vgott vadhst. Ha megbarnult, hozztesszk az aprra vgott hagymt s vegesre dinszteljk. (zls szerint 1-2 evkanl cukrot is lehet bele tenni.)
Pirospaprikval sszekeverjk, majd vzzel felengedjk s kis lngon fzzk. Ha a hs megbarnult, hozztesszk a kockra vgott krumplit.
Bven fszerezzk majorannval, tengeri sval, borssal, fokhagymval, kevs szerecsendival, indiai sfrnnyal, majd hozzadjuk a savany csemege uborkt. sszefzzk s tlaljuk.


"Kukorics zragu"
(Szsz Pter, Budapest)

Hozzvalk:
1 kg csontos zhs, 2 nagy fej vrshagyma, 5-6 evkanl olaj, 1 kvskanl kakukkf, 1 kvskanl borsikaf, 1 kvskanl cspspaprika pr, 2 ppozott evkanl paradicsompr vagy 2 db nagy hmozott paradicsom, 1,5 dl szraz fehrbor, 1 doboz csemegekukorica konzerv, s, pirospaprika

A hst megmossuk s a nagyobb csontokat eltvoltjuk, majd kb. 2 cm-es kockkra vgjuk. A hagymt aprra felaprtjuk s az olajban megfonnyasztjuk, majd beletesszk a hst s tbbszri kevers kzben zsrjra pirtjuk.
Ekkor beletesszk a fszereket, megszzuk s kevs vzzel felntve proljuk. Mieltt a hs megpuhulna, borral ptoljuk az elprolgott levet.
A puha hshoz vgl hozzkeverjk a jl lecspgtetett csemegekukorict.
Forrn, tarhonyakrettel tlaljuk, s vrsbort knlunk hozz.


"Vrsboros szarvastokny laskagombval"
Meznyrdi Polgrrsg csapata

A cskokra vgott Bacon-szalonnt kiolvasztjuk, hozzadjuk a vrshagymt s vegesre pirtjuk. Ehhez adjuk az elre bepcolt, majd cskokra vgott szarvashst, zestjk (s, bors, kakukkf, bazsalikom, oregn, szerecsendi, babrlevl) s felntjk vrsborral. Ha flig megpuhult a hs, hozzadjuk a cskokra vgott laskagombt s zsrjra pirtjuk. Ezt kveten paradicsomprt, kockra vgott paprikt adunk hozz, felntjk vrsborral s lass tzn kszre proljuk.


"Mustros zprklt"
(Ludnyi Krisztin)

Hozzvalk:
3 kg zhs vagy lapocka, s, 3 kiskanl ecet, 15 evkanl olaj, 3 nagyobb vrshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 evkanl pirospaprika, rlt bors, 1 mokkskanl csps paprika, 3 zldpaprika, nhny szem kmnymag, 3 mokkskanl paradicsompr, 4 dl tejfl, 3 evkanl mustr

A hst 3 centis darabokra vgjuk, bogrcsba szrjuk. Annyi vizet ntnk r, hogy bven ellepje, megszzuk, az ecettel zestjk s a hst a forrstl szmtott fl rig fzzk benne. Utna leszrjk, hideg vzzel lebltjk. A bogrcsot kimossuk, majd beletltjk az olajat. A hagymt megtiszttjuk, flaprtjuk, az olajon megfuttatjuk, majd a zzott fokhagymt is belekeverjk. A pirospaprikval meghintjk, a hst beleforgatjuk. Annyi vizet ntnk r, hogy jl ellepje. Megborsozzuk, a csps paprikval zestjk s a flaprtott zldpaprikt is beleszrjuk. A kmnnyel s a paradicsomprvel fszerezzk, megszzuk, majd lefdve kis lng fltt megpuhtjuk, de elfv levt nem ptoljuk. Amikor ksz, a tejfllel s a mustrral gazdagtjuk.
Ftt burgonya illik hozz.


"zprklt"
(Bencsik Jnos, Tibolddarc)

Anyagszksglet 6 szemlyre:
1,2 kg zeleje, 25 dkg zsr, 20 dkg vrshagyma, 3 dkg paprika, 4 dkg s, 0,5 dkg trtt bors, 10 dkg zldpaprika, 10 dkg paradicsom vagy ennek megfelelen 10 dkg lecskonzerv

Az zprklt az oldalbordkbl a legzletesebb.
A csontos zhst kockra vgjuk. Egy ednyben 3 fej aprra vgott vrshagymt zsron szalmasrgra pirtunk, pirospaprikt adunk hozz, majd beletesszk az sszevgott hst. Megszzuk, 1-2 zldpaprikt, paradicsomot rakunk mell, s fed alatt puhra proljuk. Ha nincs zldpapriknk s paradicsomunk, ajnlatos konzervlecst hasznlni.
Ss burgonyval tlaljuk.


"zprklt, ahogy Feketk ksztik"
(Fekete Istvn, Pilisvrsvr)

Hozzvalk:
z, zsr, 4-5 nagyobb fej hagyma, 1 cs. petrezselyem, 2-3 szl zellerlevl, 10 dkg piros des, 5 dkg piros ers rlt paprika, 1 evkanl rlt bors, piros arany, paprika, paradicsom zls szerint, tovbb s, s ami szintn fontos, a 1/2 liter bikavr

Az aprra vgott hagymt, paprikt, paradicsomot, petrezselymet, zellerlevelet a zsron megfonnyasztom. Rrakom a kockra vgott hst, majd annyi vzzel ntm fel, hogy bven ellepje. Srn kavargatom, majd beleteszem az rlt fszereket. Tovbb fzm fed alatt. Az elprolgott vizet nem ptolom, hogy sr szaftja legyen. A legvgn teszem bele a bikavrt, amivel hagyom, hogy mg egyet forrjon.
Ss vzben ftt burgonyval tlalom.

J tvgyat kvnok!


"zprklt vrs borral"
(Sutyi s csapata)


Hozzvalk:
kb. 3 kg z
kb. 2 kg hagyma
kb. 0,5 kg zsr
kb. 0,20 kg fstlt, hsos szalonna
kb. 0,6 kg zsr nlkli lecs vagy 1,0 kg zldpaprika s 0,6 kg rett paradicsom
kb. 1 csomag piros paprika (des)
kb. 1/2 csomag rlt fehr bors, 1-2 csipetnyi kmnymag, 1-2 csipetnyi majornna, 2-3 gerezd fokhagyma, babrlevl
2 doboz 1/10-es Aranyfcn paradicsom srtmny, 2 hsleveskocka
rlt/darlt erspaprika ( zls szerint )
5-6 dl szraz vrsbor
s, vegeta, zldpaprika, petrezselyem ( tlalshoz )

Kret:
kb. 3 kg burgonya
kmnymag
s


A hst feldarabolom kb. 1/2 gyufaskatulya nagysgra, megmosom. A bogrcsban zsrjra pirtom a szalonnt, a zsr hozzadsa mellet. A hagymt megfonnyasztom lland kevergets kzben, majd hozzadom a zldpaprikt, paradicsomot, amit szintn megfonnyasztok.
Leveszem a tzrl s pirospaprikval, borssal, kmnymaggal s majorannval megszrom. Teszek bele fokhagymt (zzott), babrlevelet, arany fcnt, hsleveskockt, elkavarom s belerakom a hsokat. Kiss lepirtom, majd kevs vzzel felntm s lassan kavargatva, rzogatva fzm.
Csak akkor szom, amikor a hs mr puha.
Az elprolgott vizet nem ptlom, ellenben ntk r 5-6 dl vrsbort. Tlalskor vgott r karikra vgott zldpaprikt s petrezselymet.
Ngybe vgott burgonyt fzk hozz, amit sval s rlt kmnnyel zestek. Ezzel s puha kenyrrel tlalom.

J tvgyat !!!


"Pikns vadhs Jani Papi mdra"
(Trk Jnos, Miskolc)

Hozzvalk:
3 kg vadhs (szarvasgerinc vagy comb), vrshagyma, fokhagyma, szalonna, s, bors, zldpaprika, paradicsom, bab (tarka), csps paprika, kakukkf, vegyes zldsg, gomba, tejfl, mustr, tolaj, petrezselyemzld, citrom, liszt, vrsbor, cukor

A babot tvlogatjuk, vzzel felntjk, hogy jcskn ellepje s beztatjuk.
A vadhst konyhakszre elksztjk, szeleteljk.
A szalonnt zsrjra stjk, ha szksges, kevs olajjal ptoljuk. Ezen a zsron a hs mindkt oldalt hirtelen tstjk, majd a hsszeleteket flretesszk, melegen tartjuk.
A fennmaradt zsron a hagymt, fokhagymt megdinszteljk, sval, borssal, kakukkfvel, zldpaprikval, paradicsommal fszerezzk.
Ha az zek sszefttek, az elztatott babot rntjk, majd 1 dl vrsborral s annyi vzzel, hogy ellepje, felntjk.
Amg a bab flpuhra f, addig a vegyes zldsget megproljuk. A gombt 1 fej hagymn 1 evkanl olajon megproljuk, bors, pirospaprika hozzadsval, s flretesszk.
Ha a bab flig megpuhult, az elsttt hsokat cukrozott citromlvel meglocsoljuk, majd a babra rtesszk az egszet, s sszefzzk.
Kzben a tejflt, mustrt, kevs cukrot sszekeverjk, flretesszk. Ha a hs s a bab puhra ftt, 2-3 cikk fokhagymbl, 2 evkanl lisztbl s 1 evkanl olajbl rntst ksztnk, az elkszlt telhez hozzadjuk szrn tpasszrozva. Egy-kt percig sszefzzk, majd a tzrl levesszk, pr perc pihens utn tlalhatjuk.

Tlals:
A babot tnyrra szedjk, a hsokat a tnyr kzepre helyezzk, az elprolt vegyes zldsget a hsok kr rakjuk, majd e kr az elksztett gombt, vgl a tejfls pikns mustrt.
Igazi j kcsi bor ajnlatos hozz.


"Szarvasbogrcsos Vfly mdra"
(Molnr Mikls, Szalay Jzsefn)

Hozzvalk:
6 kg szarvashs, 3 kg vrshagyma, 6 kocka Rama margarin, 3 liter vrsbor, fszerek: s, bors, pirospaprika, kmny, delikt, paradicsompr

3 margarint felolvasztunk s beleszrjuk a hagymt. Aranysrgra pirtjuk s kzben mr szrunk r egy kis deliktot. Ha megpirult, rakunk r pirospaprikt. Ezutn beleforgatjuk a cskokra vgott hst s kicsit megpirtjuk. Felntjk vrsborral - addig, hogy jl ellepje a hst - s megvrjuk mg felrottyan. Ezek utn fszerezzk zls szerint . Fzzk kb. 30 percig kavargatva. Az elftt levt utnatltjk, s tesznk bele ismt margarint. Kzben belentjk a paradicsompr felt.
Mikor a hs mr majdnem megpuhult, tesznk mg bele a fszerekbl s a margarinbl, majd mg egy lttyints bort s prt.
Az elkszlt bogrcsost kenyrrel, vagy ss vzben ftt krumplival tlaljuk. Mell pedig vrsbort kortyolgatunk.

J tvgyat!


"Szarvasgulys"
(Benke Lrnt, Vatta)

A szarvashst kicsontozzuk, majd 2-2,5 centis kockkra vgjuk. A csonttal egytt leforrzzuk, leszrjk, hideg vzzel lebltjk. A csontot kb. 1,5 l vzben fzni kezdjk, ez a csontleves lesz majd a gulysnak az alapja.
A szalonnt apr kockkra vgjuk s kistjk. Ezalatt a hagymt megtiszttjuk, finomra aprtjuk, a szalonnhoz keverve vegesre stjk. A hst hozzadjuk, kevergetve fehredsig stjk. A zzott fokhagymval, pirospaprikval, kmnnyel, borssal s a majorannval fszerezzk. Egy kevs vizet ntnk r, az aprra vgott paradicsomot s paprikt hozzadjuk. Lefedve, kis lngon puhra proljuk, ha idkzben zsrjra slne, a levt ptoljuk.
A burgonyt megtiszttjuk, a hshoz hasonl kockkra vgjuk, a puha vadhoz adjuk.
A csontlevest rszrjk, 25-30 perc alatt kszre fzzk. Kzben a tojst annyi liszttel, hogy kzepesen kemny tsztt kapjunk, sszegyrjuk, s 2-3 perccel azeltt, hogy a gulys elkszlne, a levesbe "csipkedjk". A csipetkt kln is kifzhetjk.


"Szarvasgulys palcosan Tni mdra"
(Horvth Tni s Herneczky Klmn)

Hozzvalk:
1,5 kg szarvashs, 15 dkg fstlt szalonna, 1 nagy fej vrshagyma, 1 mokkskanl majoranna, 1 mokkskanl rlt fehr bors, pirospaprika, s, 10 dkg fehrrpa, 15 dkg srgarpa, 2-3 gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 20 dkg zldbab (konzerv), vz, 3 dl tejfl, liszt, vgl, de nem utolssorban egy lapos veg plinka (lehet trkly is)

A szarvashst megmossuk, kockra vgjuk s hideg vzbe tesszk. Szalonnt felolvasztjuk s egy nagy fej reszelt vrshagymt prolunk benne. Megszrjuk 1-1 mokkskanl majorannval s rlt borssal, pirospaprikval, sval. Hozzadjuk a hst s vzzel flpuhra proljuk. Ezutn sszevgjuk a fehr s srgarpt, 2-3 gerezd zzott fokhagymt is beletesszk. sszekeverjk s fed alatt tovbb proljuk. A kockkra vgott burgonyt s zldbabot is hozzadjuk s felntjk vzzel. Ha megftt, tejfllel behabarjuk s csipetkt fznk hozz.


"Szicliai vadragu batyuban"
(Vas Zoltn, Budapest)

Az aprra vgott lilahagymt s fokhagymt kevs zsiradkon megfonnyasztjuk, majd rdobjuk az egszen aprra vgott vadhst. Sr kevergets mellett minden oldalt megpirtjuk. Megszzuk, borsozzuk, majd hozzadjuk a lehjazott nagyon apr darabokra vgott paradicsomot. Amikor levet eresz, zestjk oreganoval, bazsalikommal, pirospaprikval s egy kevs fldes vrsborral. Lass tzn sr kevergets mellett proljuk, amikor a hs mr puha, hozzadunk aprra vgott erdei gombt s a levt teljesen elproljuk. Sr ragut ksztnk belle.
A ragut friss krumplilngosra szedjk, felgngyljk, mint a palacsintt. A tetejre kechupot v. tejflt tesznk, s megszrjuk reszelt parmeznsajttal. Friss bazsalikomlevllel dsztjk.

J tvgyat!


"Trkonyos vadragu, vadfs gombcokkal"
(Berzeviczy dikcsapat, Miskolc)

A kockra vgott angolszalonnt kiolvasztjuk, hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt. Megfonnyasztjuk, majd zzott fokhagymt adunk hozz s beletesszk a prolt, kockra vgott hst (z, vaddiszn). rlt babrlevllel, korianderrel, mustrmaggal, feketeborssal fszerezzk, sval zestjk.
Ha a hs mr majdnem megpuhult, cikkekre vgott erdei gombt prolunk bele, majd mustrral, citromlvel zestjk.
Finomra vgott friss trkonnyal fszerezzk, tejfllel dstjuk. Fldinyi nagysg vadfs gombcokat doblunk bele, s kszre proljuk. Gzgombcokkal vagy zsemlegombcokkal krtjk.


"Trkonyos vadragu"
(Soltsz Andrs, HG Kft.)

ELKSZLETEK:
Fzhely elfoglalsa, kipakols, fszekraks, tzraks.
A Csapat felntt frfi tagjai a csapatszellem megerstse cljbl kzs akarattal hatrozott, rvid mozdulattal magukv tesznek egy-egy kupica kcsi szilvaplinkt. (A ksbb rkez vendgeknek a fenti aktus nemre val tekintet nlkl ktelez!)

EZUTN LSSUNK A FZSHEZ.
Bogrcsban aprra vgott szalonnt stnk, bogrcsot a tzrl levesszk, szalonnt a zsrbl kiszedjk, friss puha kenyrrel megesszk. (Ezzel megalapozzuk a ksbbi vrsbor felvtelt.)

Bogrcsot a tzre visszatesszk s kevesebb piros paprikval egyni zls szerint a szoksos vadprklt alapot ksztnk. (alapanyag sszettele szmos szakcsknyvben egyszeren megtallhat.)

A kellen megtiszttott s feldarabolt vadhst a bogrcsba rakjuk. Ehhez szraz kcsi vrsbort tltnk, gyelve a bogrcstartalom s a csapatagok optimlis felvteli mennyisgre.
A kszl tel s az albbi nyersanyagok fzsi idejnek figyelembe vtelvel a bogrcsba rakunk:
- friss vegyes zldsget
- zsenge zldborst
- zletes kcsi vargnyagombt
- friss trkonylevelet
- "mama gyrta" petrezselymes csipetkt

Kszre fvskor legrozzuk (azaz tejsznt s tojssrgjt elkeverve az tel levvel fellangyostjuk s egyszerre abba belentve, elkeverjk). zls szerint trkonyecettel, vagy citromlvel savanytjuk, azonnal tlaljuk.

Fradsgos munknk gymlcseknt enyhn savanyks, pikns z, de a vadjelleget megrz telt fogyaszthatunk.

Megszvlelend tancsok az tel sszettelnek specialitsa, valamint elksztsnek krlmnyeire val tekintettel:

- Csak kcsi alapanyag felhasznlsa javasolt.
- A lert tevkenysg sorn a tz-, munka- s balesetvdelmi vrendszablyok szigoran betartandk.
- Fokozottan gyeljnk szomszdaink, vendgeink, csapattrsaink, magunk, valamint demizsonjaink psgre.
- A fzhely elhagysakor gondosan szmoljuk meg s gyjtsk ssze, majd vigyk haza a magunkkal hozott
- fzeszkzket
- gyerekeket
- az esetlegesen fejket idkzben pihensre lehajt vendgeinket, csapattrsainkat
.

A felszedett tbblet-kalria az esti utcablon knnyedn letncolhat.


"Trkonyos vadragu zsemlyegombccal, avagy beleesett a rszeg vad a bogrcsba"
(Varga Rbert, Bkkbrny)

Hozzvalk:
vadhs, vrshagyma, zsr, paradicsom, paprika (vagy lecs), s, rlt bors, rlt fszerkmny, trkony, kakukkf, babrlevl, bazsalikom, srgarpa, fehrrpa, fokhagyma, szraz minsgi vrsbor

Zsrban a hagymbl, paradicsombl, paprikbl tartalmas prkltalapot ksztnk, majd beletesszk a vadhst, s zsrjra pirtjuk. Felntjk vzzel, majd ksbb vrsborral, s szakaszos leprlssal flpuhra proljuk, kzben befszerezzk s beletesszk a zldsgeket. Kszre fzzk s utnazestjk.


"Vadas ragu vrsborban (ahogyan Feri csinlja)"
(Kovcs Szilvia)

Hozzvalk:
2 kg vadhs (sznhsbl), 1 veg vrsbor (lehetleg szraz), 3,5 dl vz, s vagy telzest (vegeta), rlt bors, pirospaprika, csps pirosarany, 4-5 db srgarpa, 2 db fehrrpa, vrs bab, 2-3 db burgonya, gomba, paradicsom, 4-5 fej vrshagyma, babrlevl, citromhj, tejfl

A hst megmossuk tiszta vzben, kzepes nagysg kockkra vgjuk, majd vrsborral nyakon ntjk s llni hagyjuk. A megtiszttott vrshagymt felkockzva vegesre pirtjuk s pirospaprikval megszrjuk. A vrsborral lenttt hst beleforgatjuk s pr percig a hagymval proljuk, kzben kevs vzzel, vrsborral felntjk. Kis id mlva a megtiszttott, karikkra vgott zldsgeket hozzadjuk s zls szerint befszerezzk. Ha a hs flig megpuhult, kockkra vgott burgonyt adunk hozz. Kis kevergets s kstolgats utn jhet a gomba s a vrs bab. Addig fzzk, amg a hs teljesen puhv, omlss vlik s az zek sszernek, majd tejfllel elkeverjk.
A szoksos mdon kszlt nokedlivel tlalhatjuk (ha nincs kznl az sem baj, friss ropogs kenyrrel is nagyon finom).

J tvgyat!


"Vadtel piknsan"
(Js Tams)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, 30 dkg srgarpa, 10 dkg zldsg, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, s, bors, babrlevl, fonya, ribizli-z, narancs, 1/2 l vrsbor, zsr, szalonna, 2-3 ek. liszt

A hst megtiszttjuk hrtyjtl, majd szalonnval megspkeljk, zsron krgesre pirtjuk. A hst kivesszk, a zsron megpirtjuk a zldsgeket. A liszttel besrtjk, az fonyalekvrral, narancslvel zestjk. A hst visszatesszk a lbe, s a borral puhra proljuk. Ha ksz, a hst kivesszk, a zldsgeket tpasszrozzuk, a hst felszeleteljk s visszatesszk a lbe.
Kretknt mandulafnkot adhatunk hozz.


"Vadhs Stroganoff mdra"
(Boros Lszl Csaba, Budapest)

Hozzvalk:
3 kg z (vagy vaddiszn) hs, 7 kzepes hagyma, 5 db nagy ckla, 7-8 db nagy kovszos uborka, 1 kg gomba, 1 l tejszn

Olajon megpirtani a hst (nagy lngon, fed nlkl). Amikor a hs megpirult, hozzadjuk a hagymt (fl karikra, durvn), cklt szintn. A legvgn hozzadni a gombt, uborkt s fed alatt prolni. Amikor ksz, felengedni tejsznnel.
Fszerezs zls szerint.


"Vadlakoma"
(Balogh dm, Budapest)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, 1 kg kenyrszalonna, 1 kg vrshagyma, 3 db srgarpa, 2 db petrezselyem, 3 db tv paprika, 1 csokor petrezselyemzld, 1/2 kg paradicsom, 1/2 kg burgonya, 2 dl szemes bab, 1 fej fokhagyma, 1 l tejfl, 3-4 evkanl mustr, fszerek

A hs elksztse:
A hst megmossuk, a csontos rszrl levlasztjuk, majd vkony cskokra vgjuk. A csonttal egytt borssal, fokhagymval, rlt babrlevllel, vrsborral, gyorspccal fszerezzk, llni hagyjuk.

Elkszts:
A bogrcsban megpirtjuk a szalonnt. Zsrban az aprra vgott vrshagymt, rpt, petrezselymet, paprikt rvid ideig proljuk. Majd fszerezzk rlt paprikval, borssal, kevs bazsalikommal, fszerkmnnyel, trkonnyal zls szerint. Ezutn a fszerezett hst hozzadva megpirtjuk. Nhny paradicsomot karikra vgunk s hozzadjuk. Srrel felntjk s a hst puhra fzzk. Gazdagthatjuk ftt babbal, apr burgonyval, fszerezhetjk fokhagymval, sval, borssal. A vgn mustros tejfllel behabarjuk. Nokedlivel vagy galuskval tlaljuk.


"Vadleves, ahogy Miki szereti"
Egytltel 6 szemlyre
(Hajdu Mikls, Budapest)

Hozzvalk:
1100 g vadhs, 350 g burgonya, 200 g vrshagyma, 120 g hzi tarhonya, 2-3 szl srgarpa, 150 g fstlt szalonna, 100 g zsr, 100 g despaprika, 150 g paradicsom, 100 g kovszos uborka, 1 pohr kefr.
Fszerek: s, ers paprika (egsz), majoranna, trkony, zslya, bors, oregan, kakukkf, babrlevl, kapribogy.

Az 1 cm szlesre vgott szalonnt 3-4 mm szles cskokra vgjuk, s fele zsron megpirtjuk. A zsrbl kimerjk a tprtyt s flrerakjuk. A szalonnazsrban a tarhonyt aranysrgra pirtjuk.
A zsr msik felben az aprra vgott vrshagymt megfonnyasztjuk, majd belerakjuk a hrtyktl s zsrjtl megtiszttott, kb. 5 cm hosszra, ujjnyi vastagra vgott vadhst. Addig kavarjuk a tzn, mg a hs szne barnsra nem vltozik. Ekkor hozzadjuk a megtiszttott, kb. 5 mm vastagra karikzott srgarpt. A hst, a hagymt s a rpt kb. 1 rn t folytonos kevers mellett sajt levben proljuk.
A flig megftt hshoz adjuk hozz a megpirtott tarhonyt s a tprtyt. Adjunk hozz 1 liter vizet, a 4 fel vgott s kb. 5 mm vastagsg szeletekre vgott burgonyt, szksg szerint st, a sztmorzsolt erspaprikt (2 szem cseresznyepaprika), evkanlnyi trkonyt, csipetnyi borsot, zslyt, oregant, kakukkfvet, kiskanl aprra vgott kapribogyt, 2 egsz babrlevelet. A paprikt felkarikzva, a paradicsomot meghmozva, a kovszos uborkt kb. 1 cm mret kockkra vgva adjuk a leveshez.
Amikor a hs megpuhult, 1 csapott evkanl majorannt s 1 pohr kefrt adunk hozz. 10 percnyi forrals utn a leves tlalhat.
Foszls fehr kenyr, testes fehrbor illik hozz.

J tvgyat kvnok!


"Vegyes vadprklt, burgonyval, Kal Lszl mdra"
(Kal Lszl s Janubik Istvn, Bkkbrny)

Hozzvalk 15 fre:
0,5 kg fstlt szalonna, 5 fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 paprika, 1 csps paprika, 2 paradicsom, 3 kg vegyes vadhs, 1,5 kg disznhs (tarja vagy oldalas), 3 kg burgonya, 1 l vrsbor, s fszerek: s, bors, pirospaprika, gulyskrm, telzest, stb.

A szalonnt apr kockkra vgjuk s bogrcsban lass tzn megpirtjuk. Utna hozztesszk az aprra vgott hagymt, paprikt, ksbb a paradicsomot vegesre dinszteljk, felhgtjuk s hozzadjuk a fszereket zls szerint (ez az alapl).
Kzben vagy utna a vadhst megabroljuk, felaprtjuk a disznhst, jl kiztatjuk.
Mindkt hst hozzadjuk az alaplhez s addig ntjk vzzel vagy vrsborral, hogy ellepje. Lass tzn puhra fzzk. Lehet utlag mg fszerezni, 2 cikk fokhagymt aprra vgunk s hozztesszk.
A burgonyt megtiszttjuk, hasbra vgjuk s puhra fzzk.


" Pikns zragu vargnyval"
(Dr. Lutnyi Szilrd)

Hozzvalk (12 szemly rszre):

2, 5 kg zlapocka, 30 dkg fstlt szalonna, 15 dkg zsr, 20 dkg vrshagyma, 60 dkg srgarpa, 6 dl des vrsbor, 30 dkg vargnya gomba (vagy szrtottan 3 dkg), 9 dkg paradicsompr, 3-4 ppozott evkanl liszt, 3-5 db babrlevl, s, bors

Az zhst 2-3 cm-es darabokra vgjuk. A szalonnt vkony, kis szeletekre, mg a hagymt apr kockra vgjuk, s a zsrban megpirtjuk, majd hozzadjuk az zhst, a kis kockra vgott rpt s az elre beztatott szrtott vargnyt vagy a friss gombt, 5-10 percig tart kevers mellett az egszet tprkljk. Meghintjk a liszttel, hogy az is megbarnuljon, megpiruljon. Ezutn hozzntjk a vrsbort, s a vargnya levt (, amiben zott) s egy kevs hslevest. Tegynk bele fszereket, s lass tzn proljuk puhra. Kzben az elprolg levet folyamatosan ptoljuk.


"Tlttt sonks szarvascomb a brzsnyi vadszlakbl"
(Mnus Pl)

Hozzvalk:
2 kg szarvascomb, 40 dkg sovny sonka, 20 dkg zsr, 2 dl hsl, 20 dkg paradicsom, 30 dkg vrshagyma, kb. 2 dkg pirospaprika, kb. 1 dkg rlt bors, kb. 10 dkg liszt, 5 dl tejfl, 2 db tojs, s

A megmosott s hrtyktl megtiszttott szarvascombot felszeleteljk, hskalapccsal jl kiverjk, sval, borssal beszrjuk. A sonkt ledarljuk, hozzadjuk a hslevet, a tojsokat, kb 3 evkanl lisztet s lass tzn ppess keverjk. Amikor kihlt, rkenjk a szarvascomb szeletekre, sszegngyljk, s zsineggel tktjk a kis megtlttt hsokat. A bogrcsban zsrt olvasztunk s belehelyezzk a tlttt hscsomagokat. tstjk, kzben forgatjuk, hogy minden oldaluk szp pirosra sljn. Ha megpirult az sszes hs, kiszedjk s flretesszk lefedve, hogy ne szradjon ki. A fennmaradt zsrban az aprra vgott vrshagymt megfonnyasztjuk, hozzadjuk az aprra vgott, meghmozott paradicsomot, s visszarakjuk a tlttt szeleteket, felntjk annyi vzzel, amennyi ellepi, lefedjk a bogrcsot s nha, vatosan rzogatva puhra proljuk a hst.
Tlals eltt liszttel elkevert tejflt ntnk r, s pr perc alatt kiforraljuk. Vigyzzunk, ne legyen tl sok leve. Kretknt rizibizi illik hozz.


"Szekszrdi zragu"
(Szsz Pter & Choma Gbor)

(12 szemlyre)

Hozzvalk:
2,4 kg zlapocka, 30 dkg fstlt szalonna, 15 dkg zsr, 5 fej vrshagyma, 60 dkg srgarpa, 7 dl Szekszrdi Bikavr, 30 dkg paradicsompr, 3 ppozott evkanl liszt, 3 babrlevl, s, trtt bors

A hst 2-3 cm-es kockkra vgjuk. A szalonnt s a hagymt felkockzzuk, s megpirtjuk, majd hozzadjuk a hst, a kockra vgott karottt s az elzetesen beztatott gombt. Ezt kveten az egszet 5-10 perc alatt lland kevergets mellett tprkljk. Kzben meghintjk liszttel, hogy az is megbarnuljon. Ezutn ntsk hozz a vrsbort, a szrtott gomba ztatott levt s egy kevs hslevet. Tegyk bele a fszereket, s lass tzn proljuk puhra. Kzben a prolg levet tbbszr is ptoljuk. Mikor az tel ksz, a babrlevelet vegyk ki.


"Rozmaringos zragu leves bogrcsban"
(Szkely Zoltn)

Hozzvalk:
1,5 kg zhs csontos (znyak), 4-5 szl srgarpa, 4-5 szl fehrrpa, 1 db karalb
1 db zeller, 3-4 db burgonya, 2 szl lestyn, 3 szl zellerlevl, 2 szl rozmaring, 15 dkg fstlt szalonna, 1 dl olaj, s, paradicsomkonzerv (kicsi)

Fszerek:
fszertartban, Fekete szemes bors, Borka, Kmnymag, Koriander

A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk, az olaj segtsgvel kistjk. Kzben a zldsget is felaprzzuk vagy karikra vgjuk, s a megmosott hst feldaraboljuk.
Amikor a szalonna megslt, a hst belehelyezzk, a paradicsomprt elkavarjuk s rtesszk az aprra vgott zldsget, a burgonya nlkl. Lefedve proljuk, ha szksges, egy pici vizet ntnk r. Amikor a zldsg megdinszteldtt, akkor felengedjk vzzel, beletesszk a fszertartt, s lass tzn fzzk. Mikor a hs puhulni kezd, akkor belehelyezzk a burgonyt a lestyn s zellerleveleket, majd mikor majdnem ksz, helyezzk bele a rozmaringszlakat, s ez utn mr csak egyet kell, hogy forrjon a leves. Levesszk a tzrl, s egy-kt perc utn tlalhat.
(Aki szereti, gombt is tehet bele.)



"Tlttt zcomb roston"
( Szkely Zoltn)

Hozzvalk:
2 kg z hs (comb), 4 szl srgarpa, 4 szl fehrrpa, egy kis fej vrskposzta , 20 dkg fstlt szalonna , 1 liter olaj, 10 dkg gomba

Fszerek:
S, Fekete bors, Borka rlt, Kmnymag rlt, Trkony morzsolt, Lestyn morzsolt

A fszerekbl ksztnk egy keverket, amit 1-2 dl olajjal jl elkevernk. A hst 3 nappal a sts eltt szeletekre vgjuk, kloffoljuk s az olajos fszerekkel megkenjk. Lgmentesen zrd ednybe, majd htszekrnybe helyezzk.
A sts eltt zldsgeket s a fstlt szalonnt aprra vgjuk. A szalonnt megpirtjuk, erre beletesszk a zldsgeket s a gombt puhra dinszteljk (dinsztelve).
Mikor mr majdnem puha, akkor a szlra vgott vrskposztt rhelyezzk, s teljesen megproljuk. Hagyjuk kihlni.
A pcolt hst deszkra helyezzk s a zldsges tltelkkel megtltjk, felgngyljk, hstvel, vagy crnval sszektjk.
Ezalatt a trcsn olajat hevtnk, s a forr olajban fehrre proljuk a hsokat, majd kivesszk egy rcsra, s ezt kveten faszenes grillstre helyezzk, majd kszre stjk.
A trcsn maradt olajon burgonyt stnk mell.

2003-as receptek

"Szarvasprklt tejfelesen, mustrral"
(Scheib Tams)


Hozzvalk:

3 kg szarvashs, 20 dkg fstlt szalonna, 60 dkg hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 db zldpaprika, 3 db paradicsom, 1 tubus mustr 5 dl tejfl, pirospaprika, s, bors, kmny, borkabogy


A szarvashst kockkra vgom, vzzel lebltem. A szalonnt kockkra vgom, zsrjra pirtom, s az aprra vgott hagymt rteszem, beledobom. A fokhagymt kicsit megpirtom. A tzrl levve megszrom pirospaprikval, rteszem a hst, s ers tz felett lland kevergetssel "megprklm" a hst. Pr perc utn rdobom a felkockzott paradicsomot s paprikt, s fszerezem. Szapora kavargats kzben tovbb fzm, s ha a levet elftte, kis vzzel ptoljuk. Ha a hs puhra ftt, rntm a tejfelt, s ha mr forr, belekeverem a mustrt is, majd szksg esetn szom. Ss vzben ftt burgonyval tlalom. Bor csszik utna a legjobban.


"Szekszrdi zragu (12 szemlyre)"
(MOHO csapat - Szsz Pter & Choma Gbor)


Hozzvalk:

2, 4 zlapocka, 30 dkg fstlt szalonna, 15 dkg zsr, 5 fej vrshagyma, 60 dkg srgarpa, 7 dl Szekszrdi Bikavr, 30 dkg paradicsompr, 3 ppozott evkanl liszt, 3 babrlevl, s, trtt bors

 
A hst 2-3 cm-es kockkra vgjuk. A szalonnt s a hagymt felkockzzuk, s megpirtjuk, majd hozzadjuk a hst, a kockra vgott karottt s az elzetesen beztatott gombt. Ezt kveten az egszet 5-10 perc alatt lland kevergets mellett tprkljk. Kzben meghintjk liszttel, hogy az is megbarnuljon. Ezutn ntsk hozz a vrsbort, a szrtott gomba ztatott levt s egy kevs hslevet. Tegyk bele a fszereket, s lass tzn proljuk puhra. Kzben a prolg levet tbbszr is ptoljuk. Mikor az tel ksz, a babrlevelet vegyk ki.


"Fokhagyms szarvastokny"
(Szatex Kft)


Hozzvalk:

70-80 dkg rlelt, kicsontozott szarvascomb vagy lapocka, 8-10 dkg fstlt szalonna, 2-3 evkanl olaj, 1 csapott kiskanl s. 6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanl paradicsompr, 1 mokkskanl rlt feketebors, 1 kiskanl finomliszt.


A hst felengedjk, majd rostjaira merlegesen fl centi vastagon flszeleteljk, azutn ugyanilyen vastag cskokra vgjuk. A szalonnt ennl vkonyabbra metljk. Utbbit az olajon kistjk, a hst hozzadjuk, kevergetve fehredsig pirtjuk. Megszzuk, a prsen ttrt fokhagyma felvel, a paradicsomprvel, s a borssal zestjk, s egy pohrnyi 0, 5 dl vizet ntnk hozz.
Lefedjk, a hst kis lngon kb msfl ra alatt puhra proljuk. Kzben elprolg levt egy kevs vzzel folyamatosan ptoljuk. Amikor ksz, a maradk fokhagymt is hozzadjuk. A lisztet 2 dl vzzel simra keverjk, a szarvastoknyhoz ntjk, s 2-3 percig forraljuk.
Akkor j, ha a szaftja a prklthez hasonl srsg. Slt hasbburgonyra halmozva vagy azzal sszekeverve knljuk.

"Tlttt sonks szarvascomb a brzsnyi vadszlakbl"
(Mnus Pl)


Hozzvalk:

2 kg szarvascomb, 40 dkg sovny sonka, 20 dkg zsr, 2 dl hsl, 20 dkg paradicsom, 30 dkg vrshagyma, kb. 2 dkg pirospaprika, kb. 1 dkg rlt bors, kb. 10 dkg liszt, 5 dl tejfl, 2 db tojs, s

 
A megmosott s hrtyktl megtiszttott szarvascombot felszeleteljk, hskalapccsal jl kiverjk, sval, borssal beszrjuk. A sonkt ledarljuk, hozzadjuk a hslevet, a tojsokat, kb 3 evkanl lisztet s lass tzn ppess keverjk. Amikor kihlt, rkenjk a szarvascomb szeletekre, sszegngyljk, s zsineggel tktjk a kis megtlttt hsokat. A bogrcsban zsrt olvasztunk s belehelyezzk a tlttt hscsomagokat. tstjk, kzben forgatjuk, hogy minden oldaluk szp pirosra sljn. Ha megpirult az sszes hs, kiszedjk s flretesszk lefedve, hogy ne szradjon ki. A fennmaradt zsrban az aprra vgott vrshagymt megfonnyasztjuk, hozzadjuk az aprra vgott, meghmozott paradicsomot, s visszarakjuk a tlttt szeleteket, felntjk annyi vzzel, amennyi ellepi, lefedjk a bogrcsot s nha, vatosan rzogatva puhra proljuk a hst.
Tlals eltt liszttel elkevert tejflt ntnk r, s pr perc alatt kiforraljuk. Vigyzzunk, ne legyen tl sok leve. Kretknt rizibizi illik hozz.

"Fokhagyms ztokny"
(Kispesti kuktk)


Hozzvalk:

3,5 kg z lapocka, 40 dkg fstlt szalonna, kevs olaj, 1 fej fokhagyma, 3 db paradicsom, kevs liszt, 0,5 kg erdei gomba, kevs vrsbor, s, bors, borkabogy, szegfbors, babrlevl.

 
A hst 0,5 cm vastag, a szalonnt ennl vkonyabb cskokra vgjuk. Utbbit az olajon kistjk, a hst hozzadjuk, kevergetve fehredsig pirtjuk. Hozzadjuk az aprra vgott erdei gombt s egytt proljuk tovbb. Megszzuk, a prsen ttrt fokhagyma felvel, a paradicsomprvel s a fszerekkel zestjk.
Vrsbort, esetleg egy kis vizet ntnk r.
A hst kis lngon puhra proljuk.
Amikor ksz, a maradk fokhagymt is hozzadjuk.
A lisztet 2 dl vzzel simra keverjk, az ztoknyhoz, 2-3 percig forraljuk.

"Vrsboros zprklt"
(Nagy Lszl)


Hozzvalk:

3 kg zhs, 4 nagy fej vrshagyma, 30 dkg zsiradk, 5 dl vrsbor, 6 dkg fszerpaprika, csps paprika, s, bors, pirosarany

 
A hagymt a zsron megpirtjuk, a paprika felvel elkeverjk, a hst hozzkeverve lassan proljuk. Kevs borral felntjk. Egy ra mlva hozzadjuk a maradk paprikt, st, borsot, s a pirosaranyat. Rntjk a maradk vrsbort, s kszre proljuk.

"Pikns zragu vargnyval"
(Dr. Lutnyi Szilrd)


Hozzvalk (12 szemly rszre):

2, 5 kg zlapocka, 30 dkg fstlt szalonna, 15 dkg szr, 20 dkg vrshagyma, 60 dkg srgarpa, 6 dl des vrsbor, 30 dkg vargnya gomba (vagy szrtottan 3 dkg), 9 dkg paradicsompr, 3-4 ppozott evkanl liszt, 3-5 db babrlevl, s, bors.

 
Az zhst 2-3 cm-es darabokra vgjuk. A szalonnt vkony, kis szeletekre, mg a hagymt apr kockra vgjuk, s a zsrban megpirtjuk, majd hozzadjuk az zhst, a kis kockra vgott rpt s az elre beztatott szrtott vargnyt vagy a friss gombt, 5-10 percig tart kevers mellett az egszet tprkljk. Meghintjk a liszttel, hogy az is megbarnuljon, megpiruljon. Ezutn hozzntjk a vrsbort, s a vargnya levt (, amiben zott) s egy kevs hslevest. Tegynk bele fszereket, s lass tzn proljuk puhra. Kzben az elprolg levet folyamatosan ptoljuk.

"Tardi szurkls"
(Zelei Attila Farkas)


Hozzvalk:

20 dkg szarvascomb, 12 szem aszalt szilva, 12 kocka szalonna.

 
3x3-as kockkra vgjuk a szarvascombot, amit egy httel eltte bepcoltunk olvaolajban.

Fszerei: kakukkf, durvra trt feketebors, kevs fokhagymapor, 3 szem borkabogy, 2 szem szegfbors.
20 cm bambusznyrsra felszurkljuk a kvetkezkppen:
szilva, szalonna, hs, s ezt ismtelgetjk, mg meg nem telik a bambusz nyrsunk. Az egszet szabad tzn megstjk.

Mrts: a hs karamellizlt zsiradkt dstjuk vajjal, hozzadjuk az fonyt, ezt
megfuttatjuk, citromlvel, sval zestjk, s tejsznnel bevon mrtst ksztnk. A
vgn darabolt gymlccsel megszrjuk.

Kret: hjban megmosott egsz burgonyt grillfliba csomagoljuk s parzson megstjk.

Tlalskor kibontjuk s a kzepbe kakukkfvel zestett fszervajat nyomunk.

Egri bikavrrel tlaljuk.

"Rozmaringos zragu leves bogrcsban"
(Fogarasi Brkilv Vadsztrsasg -
Szkely Zoltn)


Hozzvalk:

1,5 kg zhs csontos (znyak), 4-5 szl srgarpa, 4-5 szl fehrrpa, 1 db karalb, 1 db zeller, 3-4 db burgonya, 2 szl lestyn, 3 szl zellerlevl, 2 szl rozmaring, 15 dkg fstlt szalonna, 1 dl olaj, s, paradicsomkonzerv (kicsi).

Fszerek:
fszertartban Fekete szemes bors, Borka, Kmnymag, Koriander

 
A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk, az olaj segtsgvel kistjk. Kzben a zldsget is felaprzzuk vagy karikra vgjuk, s a megmosott hst feldaraboljuk.
Amikor a szalonna megslt, a hst belehelyezzk, a paradicsomprt elkavarjuk s rtesszk az aprra vgott zldsget, a burgonya nlkl. Lefedve proljuk, ha szksges, egy pici vizet ntnk r. Amikor a zldsg megdinszteldtt, akkor felengedjk vzzel, beletesszk a fszertartt, s lass tzn fzzk. Mikor a hs puhulni kezd, akkor belehelyezzk a burgonyt a lestyn s zellerleveleket, majd mikor majdnem ksz, helyezzk bele a rozmaringszlakat, s ez utn mr csak egyet kell, hogy forrjon a leves. Levesszk a tzrl, s egy-kt perc utn tlalhat.
(Aki szereti, gombt is tehet bele.)

"Szarvasragu tavasziasan, trkonnyal, gombval"
(Fti Vadszklub - Varga Mihly)


Hozzvalk:

3.5 kg szarvashs, 25 dkg Kolozsvri szalonna, 1.5 kg vrshagyma, 0.5 kg zld paprika, 0.5 kg paradicsom, 0.5 kg gomba, 0.5 kg zldbors, 3 ek fonya, 1csom friss trkony, 1 kk rlt szerecsendi, 1 kk rlt fehrbors, 2 db srgarpa, 1.5 dkg s.

 
A szalonnt megpirtom, rteszem a hagymt, vegesre dinsztelem, hozzadom a cskokra vgott hst, a zldpaprikt, a paradicsomot, a srgarpt, a fszerekez s 2 rt prolom. A vgn beleteszem a gombt s a zldborst.

 

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG