girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Vaddisznbl kszlt telek II.

Vaddisznbl kszlt telek II.

  2005.11.15. 21:13

nycsikland disznsgok...

Vaddisznbl kszlt telek

"Brzsnyi vadsztokny, ahogy n csinlom"
(Mnus Pl)

Hozzvalk 8-10 fre:
2,5 kg vadhs (z, vaddiszn), 25 dkg fstlt hzi szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevs pirospaprika, s, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargnya vagy fenypereszke), kevs kakukkf, pr szem babrlevl, 2 ek. vrsfonya-lekvr, borkabogy, szraz vrsbor

A fstlt szalonnt vkony cskokra vgom, bogrcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradk s az 1/3 kislt szalonnn megpirtom a kockra vgott gombt. Ezutn flreteszem. A tbbi zsiradkon megpirtom a vrshagymt, rdobom a jl kiztatott, vkony metltre vgott hst. Ezt egytt pirtom s prolom a sajt levben. Ha elftte a levt, megszrom pirospaprikval, szom, fszerezem, paprikt, paradicsomot adok hozz, s tovbb fzm. Hozzadom a fokhagymt, s ha elftte a levt, flengedem szraz vrsborral.
Amikor mr puha a hs, rdobom a lepirtott gombt, gyelve arra, hogy rvid, sr szaftja legyen.
Ftt rizs vagy friss hzikenyr illik hozz.


"Fvadszn" vaddisznprkltje
(Molnr Lszl)

Hozzvalk:
3 kg vaddisznhs, 50-60 dkg pulykahere, 25-30 dkg borjmj, 30 dkg friss tinru gomba, 20 dkg fstlt csemege szalonna, 3 dl olaj vagy hzizsr, 40-45 dkg vrshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 25 dkg zldpaprika, 4-5 db paradicsom, s, pirospaprika, borkabogy, fonyalekvr

A finomra vgott hagymt az olajban megfonnyasztjuk, meghintjk pirospaprikval, kevs vzzel felntjk, hozztesszk az sszezzott fokhagymt, beletesszk a kockra vgott vaddisznhst, majd a fszereket s fed alatt flig proljuk. Hozzadjuk a darabokra vgott zldpaprikt, paradicsomot, gombt, az elre kisttt szalonnt, s tovbb proljuk. Az sszecskozott borjmjat s a pulykahert a teljes kszrefvs eltt kb. 12-15 perccel tesszk bele.
Ssburgonyval, burgonyagombccal vagy kndlivel tlalom.


"Gombs ribizlis vaddisznprklt"
(Hegeds Gbor)

Hozzvalk:
2 kg vaddisznhs (comb), 15 dkg hzi zsr, 1 evkanl piros fszerpaprika, 1 szl srgarpa, 1 szl petrezselyemgykr, 5 dkg zellergum, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vrshagyma, 2 db babrlevl, aprra vgott petrezselyemzld, szemesbors, 4 db paradicsom, s, kakukkf, borkabogy, 1 db vargnyagomba (aprra vgva) (vagy 1 kvskanl gombapor), csipet trkony, mustrmag, 1 mark piros ribizli, 1 dl vrsbor

Aprra vgom a vrshagymt, a rpt, a gykeret lereszelem, forr zsrban a hagymval pirtom. Elkeverem benne a fszerpaprikt, hozzadom az sszes tbbi fszert, belerakom a kockra vgott hsokat, felntm bven vzzel, lassan fzm. Mikor majdnem ksz, vadtsknt beleteszek egy mark ribizlit, s hozzntm a vrsbort. jra felrottyantom, s ksz is.

Kret:
Termszetesen brmi lehet. Lehetnek tsztaflk kln kifzve, vagy alufliba csomagolt, tzben slt burgonya, stb...


"Gombs vaddisznprklt, vrsborban ztatott aszalt szilvval, cipcskban tlalva"
(Gribek Lajos)

Hozzvalk:
3 kg vaddisznhs, 25-30 dkg fstlt szalonna, zls szerint s, ngyfajta bors keverke (fekete, fehr, zld s rzsabors), 1 kvskanl rlt kmnymag, 1 evkanl kakukkf, 1 kvskanl bazsalikom, pirospaprika zls szerint, 35-40 dkg vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 25-30 dkg zldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 25-30 dkg csiperke gomba, 3-4 karika citrom, 3-4 karika narancs, 2-3 babrlevl, 10-15 szem borkabogy, 2-3 dl szraz vrsbor, nhny szem aszalt szilva, kevs petrezselyemzld

A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk s lass tzn pirosra pirtjuk, majd a bogrcsbl a szalonnadarabokat kivesszk. A zsrjban az aprra vgott vrshagymt elkezdjk pirtani, amikor a hagyma vegess vlik, hozzadjuk az aprra vgott fokhagymt s az egszet addig pirtjuk tovbb, amg a hagyma aranysrgv vlik. Ekkor hozzadjuk a kockra vgott vaddisznhst, s az egszet tforgatjuk. Ezutn szzuk, borsozzuk, rszrjuk a kmnymagot, a kakukkfvet, bazsalikomot, borkabogyt, pirospaprikt s az egszet ismtelten alaposan tpirtjuk.
Ekzben a hs levet enged, s ekzben hozzadjuk az aprra vgott zldpaprikt s a paradicsomot, melyrl elbb eltvoltjuk a hjt. Hozzadjuk a babrlevelet, citromkarikkat, narancskarikkat, s az egszet lass tzn tovbb fzzk. Levt fokozatosan elfvi, ezt vrsborral ptoljuk, mindig csak annyi mennyisget, hogy a szaftja sr maradjon. Mikor a hs majdnem ksz llapotban van, hozzadjuk az aprra szeletelt csiperkegombt.
Mikor a prklt elkszlt, flbevgott s az als rszn kibelezett cipcskba helyezzk, tetejt megszrjuk aprra vgott petrezselyemmel, s mell tesznk nhny szem vrsborban ztatott aszalt szilvt s erdei gymlcsket. Tetszs szerint dsztjk.

J tvgyat kvnunk!


"Gngylt vadhs nyrson"
(Molnr Pl, Velence)

A csonttl, hrtyktl megtiszttott vadhst pcolom, elksztem a tltelkt: besamel mrtsba pirtott gombt, vrshagymt, petrezselymet keverek, tojssal megktm.
Az elksztett hst kitertem, megkenem a tltelkkel, feltekerem, hsos szalonnval bebortom, azonosra ktzve nyrsra hzom. Az els rban fliba tekerve prolom, majd jabb 1-1 1/2 ra alatt kszre stm. Felszeletelve tlalom parzsburgonyval s fonyamrtssal (fonyalekvr, citrom leve s hja, tkezsi kemnyt, vaj, s.

J tvgyat!


"Krumpligulys vadhssal, csemegeuborkval"
(Sperka Tams, Szigetvr)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, kb. 70-80 dkg hagyma, 3-4 kg burgonya, 80 dkg savany csemegeuborka, fszerek

A felforrstott vajra rntjk a kockra vgott vadhst. Ha megbarnult, hozztesszk az aprra vgott hagymt s vegesre dinszteljk. (zls szerint 1-2 evkanl cukrot is lehet bele tenni.)
Pirospaprikval sszekeverjk, majd vzzel felengedjk s kis lngon fzzk. Ha a hs megbarnult, hozztesszk a kockra vgott krumplit.
Bven fszerezzk majorannval, tengeri sval, borssal, fokhagymval, kevs szerecsendival, indiai sfrnnyal, majd hozzadjuk a savany csemege uborkt. sszefzzk s tlaljuk.


"Kapros vadmalacleves"

A bogrcsban kevs olajon cukrot karamellizlunk, majd hozzadjuk az elre bepcolt s kockra vgott vadmalachst s rvid lben flig megproljuk. zestjk (s, bors, kapor, szerecsendi, gymbr, babrlevl). Ezt kveten hozzadjuk a szeletekre vgott gombt s a kockra vgott srgarpt, zldborst s felntjk alaplvel. Ha minden nyersanyagunk kellen felpuhult, vilgos kapros rntssal srtjk s tejsznnel kiforraljuk, citromlevet adunk hozz.
Tlalskor kapros burgonyagombcot adunk hozz.


"Psztortokny vaddisznbl"
(Dsa Tibor, Kcs)

Hozzvalk:
csont nlkli vaddisznhs, szalonna, zsr, gomba, hagyma, bors, paprika, kakukkf, s

A hst vkony cskokra vgjuk. A zsrban megpirtjuk a vrshagymt, rhintjk a paprikt s belerakjuk a hst. Megszzuk, borsot rakunk r, s fed alatt proljuk. Serpenyben a szalonnt megstjk, majd hozzadjuk a cikkekre vgott gombt. Fed alatt puhra proljuk. Amikor a hs mr majdnem puha, hozzadjuk a szalonnval prolt gombt. Nhny percnyi fzs utn, petrezselymes burgonyval vagy prolt rizzsel tlaljuk.


"Service prklt"
(Kerekes Zoltn, Kcs)

Hozzvalk:
vaddisznhs (comb), zsiradk, vrshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, hzi vrsbor (szraz), s, fszerpaprika, kmnymag, bors, kakukkf, borkabogy

A vaddiszncombot 33 cm-es kockkra vgjuk, hideg vzben jl megmossuk. A finomra vgott vrshagymt a zsiradkon aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a finomra vgott fokhagymt, kmnymagot, borkabogyt, kakukkfvet, borsot, majd rtesszk a megmosott hst, s prkljk. Idnknt kevs vrsbort s hideg vizet adunk hozz. Amikor a hs puhulni kezd, megszrjuk fszerpaprikval, hozzadjuk a kockra vgott paradicsomot s a paprikt, s kszre fzzk.


"Szicliai vadragu batyuban"
(Vas Zoltn, Budapest)

Az aprra vgott lilahagymt s fokhagymt kevs zsiradkon megfonnyasztjuk, majd rdobjuk az egszen aprra vgott vadhst. Sr kevergets mellett minden oldalt megpirtjuk. Megszzuk, borsozzuk, majd hozzadjuk a lehjazott nagyon apr darabokra vgott paradicsomot. Amikor levet eresz, zestjk oreganoval, bazsalikommal, pirospaprikval s egy kevs fldes vrsborral. Lass tzn sr kevergets mellett proljuk, amikor a hs mr puha, hozzadunk aprra vgott erdei gombt s a levt teljesen elproljuk. Sr ragut ksztnk belle.
A ragut friss krumplilngosra szedjk, felgngyljk, mint a palacsintt. A tetejre kechupot v. tejflt tesznk, s megszrjuk reszelt parmeznsajttal. Friss bazsalikomlevllel dsztjk.

J tvgyat!


"Trcsn slt vaddisznfalatok"
(Zaja Tams, Mezkvesd)

A trcsa mezgazdasgi trcsbl kszlt, csiszols, valamint olajjal trtn kigets (kb. 3-szor) utn lehet stni rajta, de ezt az telt knai wokkal is lehet stni.
A vadhst eltte be lehet pcolni, akr hideg pccal is. Ez a pc s, bors, ecet, hagyma, fokhagyma, babrlevl, srgarpa, fehrrpa, amiben 1-2 napot ll.


"Trkonyos vaddiszn Vad Disznknak"
(Lukcs Tams s a Vad Disznk, Mezkvesd)

"A" varici

Hozzvalk:
egy csorda Vad Diszn (lehetleg barti trsasg 4-5 f)
j vad combok
vrsbor
konyak
+ klnfle segdanyagok

A Vad Diszn trsasg kezdetben vrsborral locsolgatja magt, ksbb esetleg egymst is, majd a combok kz veti magt. Kvetkezik a fszerszveg - a combok megpuhtsa - zls szerint egy kis konyak segtsgvel. Ezutn mr csak ssze kell szrni a levet, majd a babr learatsra kerlhet sor.
Fekve tlaljuk.

"B" varici

Hozzvalk:
vaddiszn lapocka vagy comb, s, bors, kakukkf, trkony, babrlevl, vrsbor, konyak, hagyma, paprika, paradicsom, gomba, fstlt szalonna, fszerpaprika

A fstlt szalonnt kistjk, hozzadjuk a hagymt, paprikt, paradicsomot. Proljuk. Hozzadjuk a prolt alapanyagokhoz a hst, lepirtjuk. Hozzadjuk a gombt, st, borsot, kakukkfvet, fszerpaprikt, felengedjk vrsborral. sszefzzk, majd a vgn zestjk mg konyakkal s trkonnyal.

A trsasg a B varicival kezd, majd nmi finomtssal az A varici megvalstst is megfontolja.


"Trkonyos vadragu, vadfs gombcokkal"
(Berzeviczy dikcsapat, Miskolc)

A kockra vgott angolszalonnt kiolvasztjuk, hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt. Megfonnyasztjuk, majd zzott fokhagymt adunk hozz s beletesszk a prolt, kockra vgott hst (z, vaddiszn). rlt babrlevllel, korianderrel, mustrmaggal, feketeborssal fszerezzk, sval zestjk.
Ha a hs mr majdnem megpuhult, cikkekre vgott erdei gombt prolunk bele, majd mustrral, citromlvel zestjk.
Finomra vgott friss trkonnyal fszerezzk, tejfllel dstjuk. Fldinyi nagysg vadfs gombcokat doblunk bele, s kszre proljuk. Gzgombcokkal vagy zsemlegombcokkal krtjk.


"Trkonyos vadragu"
(Soltsz Andrs, HG Kft.)

ELKSZLETEK:
Fzhely elfoglalsa, kipakols, fszekraks, tzraks.
A Csapat felntt frfi tagjai a csapatszellem megerstse cljbl kzs akarattal hatrozott, rvid mozdulattal magukv tesznek egy-egy kupica kcsi szilvaplinkt. (A ksbb rkez vendgeknek a fenti aktus nemre val tekintet nlkl ktelez!)

EZUTN LSSUNK A FZSHEZ.
Bogrcsban aprra vgott szalonnt stnk, bogrcsot a tzrl levesszk, szalonnt a zsrbl kiszedjk, friss puha kenyrrel megesszk. (Ezzel megalapozzuk a ksbbi vrsbor felvtelt.)

Bogrcsot a tzre visszatesszk s kevesebb piros paprikval egyni zls szerint a szoksos vadprklt alapot ksztnk. (alapanyag sszettele szmos szakcsknyvben egyszeren megtallhat.)

A kellen megtiszttott s feldarabolt vadhst a bogrcsba rakjuk. Ehhez szraz kcsi vrsbort tltnk, gyelve a bogrcstartalom s a csapatagok optimlis felvteli mennyisgre.
A kszl tel s az albbi nyersanyagok fzsi idejnek figyelembe vtelvel a bogrcsba rakunk:
- friss vegyes zldsget
- zsenge zldborst
- zletes kcsi vargnyagombt
- friss trkonylevelet
- "mama gyrta" petrezselymes csipetkt

Kszre fvskor legrozzuk (azaz tejsznt s tojssrgjt elkeverve az tel levvel fellangyostjuk s egyszerre abba belentve, elkeverjk). zls szerint trkonyecettel, vagy citromlvel savanytjuk, azonnal tlaljuk.

Fradsgos munknk gymlcseknt enyhn savanyks, pikns z, de a vadjelleget megrz telt fogyaszthatunk.

Megszvlelend tancsok az tel sszettelnek specialitsa, valamint elksztsnek krlmnyeire val tekintettel:

- Csak kcsi alapanyag felhasznlsa javasolt.
- A lert tevkenysg sorn a tz-, munka- s balesetvdelmi vrendszablyok szigoran betartandk.
- Fokozottan gyeljnk szomszdaink, vendgeink, csapattrsaink, magunk, valamint demizsonjaink psgre.
- A fzhely elhagysakor gondosan szmoljuk meg s gyjtsk ssze, majd vigyk haza a magunkkal hozott
- fzeszkzket
- gyerekeket
- az esetlegesen fejket idkzben pihensre lehajt vendgeinket, csapattrsainkat.

A felszedett tbblet-kalria az esti utcablon knnyedn letncolhat.


"Trkonyos vadragu zsemlyegombccal, avagy beleesett a rszeg vad a bogrcsba"
(Varga Rbert, Bkkbrny)

Hozzvalk:
vadhs, vrshagyma, zsr, paradicsom, paprika (vagy lecs), s, rlt bors, rlt fszerkmny, trkony, kakukkf, babrlevl, bazsalikom, srgarpa, fehrrpa, fokhagyma, szraz minsgi vrsbor

Zsrban a hagymbl, paradicsombl, paprikbl tartalmas prkltalapot ksztnk, majd beletesszk a vadhst, s zsrjra pirtjuk. Felntjk vzzel, majd ksbb vrsborral, s szakaszos leprlssal flpuhra proljuk, kzben befszerezzk s beletesszk a zldsgeket. Kszre fzzk s utnazestjk.


"Vadas ragu vrsborban (ahogyan Feri csinlja)"
(Kovcs Szilvia)

Hozzvalk:
2 kg vadhs (sznhsbl), 1 veg vrsbor 8lehetleg szraz), 3,5 dl vz, s vagy telzest (vegeta), rlt bors, pirospaprika, csps pirosarany, 4-5 db srgarpa, 2 db fehrrpa, vrs bab, 2-3 db burgonya, gomba, paradicsom, 4-5 fej vrshagyma, babrlevl, citromhj, tejfl

A hst megmossuk tiszta vzben, kzepes nagysg kockkra vgjuk, majd vrsborral nyakon ntjk s llni hagyjuk. A megtiszttott vrshagymt felkockzva vegesre pirtjuk s pirospaprikval megszrjuk. A vrsborral lenttt hst beleforgatjuk s pr percig a hagymval proljuk, kzben kevs vzzel, vrsborral felntjk. Kis id mlva a megtiszttott, karikkra vgott zldsgeket hozzadjuk s zls szerint befszerezzk. Ha a hs flig megpuhult, kockkra vgott burgonyt adunk hozz. Kis kevergets s kstolgats utn jhet a gomba s a vrs bab. Addig fzzk, amg a hs teljesen puhv, omlss vlik s az zek sszernek, majd tejfllel elkeverjk.
A szoksos mdon kszlt nokedlivel tlalhatjuk (ha nincs kznl az sem baj, friss ropogs kenyrrel is nagyon finom).

J tvgyat!


"Vaddiszn csipkebogyzzel"
(Bukovenszki Bla)

Hozzvalk:
1,2 kg vaddisznhs
15 dkg srgarpa
15 dkg petrezselyemgykr
5 dkg zellergum
1 gerezd fokhagyma
1 fej vrshagyma
1 db babrlevl
szemes bors, s, kakukkf
borkamag
aprra vgott petrezselyemzld
1 db citrom
2 dl vrsbor
15 dkg torma
15 dkg csipkebogyz

Elkszts:
A brs sznhs lehetleg egy darabban legyen. gy tormzzuk, hogy majd szeletelhet legyen, s vkony zsineggel sszektjk.
A zldsgflket megtiszttjuk, de nem daraboljuk fel, mindegyiket egszben hagyjuk.
Fszerzacskt ksztnk, beletesszk a borkamagot, a szemes borsot, a kakukkfvet, a fokhagymt s a babrlevelet. A citromot vkonyan felkarikzzuk. A tormt lereszeljk.

Elkszts:
A hst hideg vzbe rakjuk s lassan fzzk. Amikor forrni kezd, belentjk a bort, belerakjuk a zldsgflket, a fszerzacskt s lass tzn kszre fzzk.
Ha a hs megpuhult, kiszedjk s melegen tartjuk. 15-20 perc mlva a zsineget eltvoltjuk s a hst felszeleteljk. Kiszedjk a zldsgeket is, s egyforma metltre vgjuk. A citromkarikkra rhalmozzuk a reszelt tormt, tetejt meghintjk petrezselyemzlddel.

Tlals:
A vaddisznszeleteket gy rakjuk tlra, hogy flig fedjk egymst. Rhelyezzk a metltre vgott zldsgeket s meglocsoljuk a fzlvel. Tetejre rakjuk a citromkarikkon lv tormahalmocskkat. Kln tlon petrezselymes burgonyt, vegtlkban csipkebogyzt knlunk hozz.


"Vaddiszn-pinceprklt"
(Bodor Lszl, Kecskemt)

Hozzvalk:
1 kg vaddisznhs, 4 fej vrshagyma, 2 dl vrsbor (Kecskemt-Szikrai kkfrankos), 10 dkg fstlt szalonna, 1 zldpaprika, 2 evkanl piros fszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 teskanl s, 1 csipetnyi trt kmnymag, 1 paradicsom

Az aprra vgott fstlt szalonna zsrjt kiolvasztjuk, s rtesszk a megtiszttott, finomra vgott vrshagymt. Nhny percig kevergetve pirtjuk, majd a tzrl lehzva belekeverjk a pirospaprikt, kmnymagot s a st. Azonnal rntnk egy evkanl vizet, ezutn pedig a tzre visszatve beletesszk a megmosott, leszrtott s kis kockkra vgott hst. Ers lngon kevergetve a hst fehredsig pirtjuk, majd hozzadjuk a megmosott, kicsumzott s felszeletelt zldpaprikt, valamint az sszezzott fokhagymt. 1 pohrnyi vizet s a bort alntjk, s puhra proljuk. Csak rvid, de sr lnek szabad alatta maradni. Mieltt egszen elkszlne, beletesszk a megmosott s karikra vgott, lehjazott paradicsomot is, s kszre proljuk.
Tarhonya a hozzill kret.


"Vaddisznprklt"
(Mai Nap 1. csapat, Budapest)

Hozzvalk:
240 dkg vaddisznlapocka (sznhs), 15 dkg fstlt szalonna, 60 dkg vrshagyma, 6 dkg csps fszerpaprika, 1 dkg borkabogy, 3 dkg paradicsompr, 45 dkg zsr, 6 dl vrsbor, 9 dkg fokhagyma, 6 dkg s, majoranna, 15 dkg zldpaprika

A vaddisznhst leforrzzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockkra vgjuk. Zsrban finomra vgott vrshagymt pirtunk. Rtesszk a hst, szzuk, kevs vizet ntnk al. Fed alatt proljuk. A majorannt, zzott fokhagymt s a vrsbor felt hozzkeverjk, s tovbb proljuk. A borkabogyt kevs borban felfzzk s a hsra szrjk. A fstlt szalonnt kockkra vgjuk, kiolvasztjuk, leszrjk. A zsrban feloldjuk a fszerpaprikt, s a kockra vgott zldpaprikval, paradicsomprvel egytt a zsrjra pirtott hsra ntjk. Egytt kszre proljuk. J zt ad neki, ha nhny szem frissen szedett erdei gombt is prolunk bele. A kisttt fstlt szalonnval meghintjk s tlaljuk.


"Vaddiszn prklt vad-fal mdra"
(Anya s csapata: a vad-falk!)

Hozzvalk:
3,5 kg vaddisznhs, 5-6 fej vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 3-4 srgarpa, 1-2 petrezselyemgykr, 5-6 babrlevl, kevs egsz bors, borkabogy, koriander, s, telzest, kb. 0,5 l vrsbor, pirospaprika

Kret:
burgonya, kevs zsiradk, telzest, s

A vadhst jl megmossuk, felkockzzuk, majd b vzben megproljuk. Az abalevet lentjk. Az aprra vgott vrshagymt s a karikra vgott srgarpt, petrezselyemgykeret kevs zsiradkon megpirtjuk, pirospaprikt, telzestt, st adunk hozz, vgl belentjk az elre megabrolt hst, megprkljk, majd felntjk vzzel s vrsborral (fele-fele arnyban) mg el nem lepi a hst. Adunk hozz 1 fej fokhagymt, 5-6 babrlevelet, kevs egsz borsot, borkabogyt s koriandert. Puhra fzzk s ftt krumplival tlaljuk.

J tvgyat kvnunk hozz!


"Vaddisznragu"
(Himer Istvn, Kcs)

Hozzvalk:
2 kg vaddisznhs, 10 dkg zsr, 15 dkg vrshagyma, 7 g fokhagyma, 6 dkg liszt, 2 dl fehrbor, 5 g trtt bors, 25 dkg gyngyhagyma, 40 dkg gomba, 5 dkg vaj

Serpenyben zsrt hevtnk, melyhez hozzadjuk a kockkra darabolt hst. Finomra vgott vrshagymt adunk hozz, ezeket egytt pirtjuk tovbb.
Egy kevs fokhagymt, majd lisztet tesznk bele s gyorsan lepirtjuk. Ezutn felntjk csontlvel (amit a vaddiszncsontokbl fznk), fehrborral, kevs vrsborral, majd lassan flforraljuk. zestjk sval, fehrborssal, majd lefedjk s lassan proljuk. Kzben elksztjk a vajban prolt gyngyhagymt, cikkekre vgott, pirtott gombt ksztnk. Ha a hs majdnem elkszlt, akkor hozzadjuk a prolt gyngyhagymt, a pirtott gombt, majd az egszet lassan kszre proljuk.
Forrn, prolt rizzsel tlaljuk.


"Vaddisznslt"
(Fekete Jzsef, Kcs)

Hozzvalk:
3 kg comb
3 fej vrshagyma
20 dkg zsr
s, bors, paprika zls szerint

A vaddisznhst - lehetleg combot - megtiszttjuk, megmossuk. Elg sok zsrt felolvasztunk (gy marad pecsenyezsrunk), beletesszk a 3 fej aprra vgott hagymt, aztn a hst, s nagy lngon fehrre stjk (hogy a rostok sszezzdjanak). A zsrt jl megszzuk, felengedjk kis vzzel, s fed alatt a hst puhra proljuk.
Ekkor levesszk a fedt s zsrjra stjk.


"Vadtel piknsan"
(Js Tams)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, 30 dkg srgarpa, 10 dkg zldsg, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, s, bors, babrlevl, fonya, ribizli-z, narancs, 1/2 l vrsbor, zsr, szalonna, 2-3 ek. liszt

A hst megtiszttjuk hrtyjtl, majd szalonnval megspkeljk, zsron krgesre pirtjuk. A hst kivesszk, a zsron megpirtjuk a zldsgeket. A liszttel besrtjk, az fonyalekvrral, narancslvel zestjk. A hst visszatesszk a lbe, s a borral puhra proljuk. Ha ksz, a hst kivesszk, a zldsgeket tpasszrozzuk, a hst felszeleteljk s visszatesszk a lbe.
Kretknt mandulafnkot adhatunk hozz.


"Vadhs Stroganoff mdra"
(Boros Lszl Csaba, Budapest)

Hozzvalk:
3 kg z (vagy vaddiszn) hs, 7 kzepes hagyma, 5 db nagy ckla, 7-8 db nagy kovszos uborka, 1 kg gomba, 1 l tejszn

Olajon megpirtani a hst (nagy lngon, fed nlkl). Amikor a hs megpirult, hozzadjuk a hagymt (fl karikra, durvn), cklt szintn. A legvgn hozzadni a gombt, uborkt s fed alatt prolni. Amikor ksz, felengedni tejsznnel.
Fszerezs zls szerint.


"Vadlakoma"
(Balogh dm, Budapest)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, 1 kg kenyrszalonna, 1 kg vrshagyma, 3 db srgarpa, 2 db petrezselyem, 3 db tv paprika, 1 csokor petrezselyemzld, 1/2 kg paradicsom, 1/2 kg burgonya, 2 dl szemes bab, 1 fej fokhagyma, 1 l tejfl, 3-4 evkanl mustr, fszerek

A hs elksztse:
A hst megmossuk, a csontos rszrl levlasztjuk, majd vkony cskokra vgjuk. A csonttal egytt borssal, fokhagymval, rlt babrlevllel, vrsborral, gyorspccal fszerezzk, llni hagyjuk.

Elkszts:
A bogrcsban megpirtjuk a szalonnt. Zsrban az aprra vgott vrshagymt, rpt, petrezselymet, paprikt rvid ideig proljuk. Majd fszerezzk rlt paprikval, borssal, kevs bazsalikommal, fszerkmnnyel, trkonnyal zls szerint. Ezutn a fszerezett hst hozzadva megpirtjuk. Nhny paradicsomot karikra vgunk s hozzadjuk. Srrel felntjk s a hst puhra fzzk. Gazdagthatjuk ftt babbal, apr burgonyval, fszerezhetjk fokhagymval, sval, borssal. A vgn mustros tejfllel behabarjuk. Nokedlivel vagy galuskval tlaljuk.


"Vadleves, ahogy Miki szereti"
Egytltel 6 szemlyre
(Hajdu Mikls, Budapest)

Hozzvalk:
1100 g vadhs, 350 g burgonya, 200 g vrshagyma, 120 g hzi tarhonya, 2-3 szl srgarpa, 150 g fstlt szalonna, 100 g zsr, 100 g despaprika, 150 g paradicsom, 100 g kovszos uborka, 1 pohr kefr.
Fszerek: s, ers paprika (egsz), majoranna, trkony, zslya, bors, oregan, kakukkf, babrlevl, kapribogy.

Az 1 cm szlesre vgott szalonnt 3-4 mm szles cskokra vgjuk, s fele zsron megpirtjuk. A zsrbl kimerjk a tprtyt s flrerakjuk. A szalonnazsrban a tarhonyt aranysrgra pirtjuk.
A zsr msik felben az aprra vgott vrshagymt megfonnyasztjuk, majd belerakjuk a hrtyktl s zsrjtl megtiszttott, kb. 5 cm hosszra, ujjnyi vastagra vgott vadhst. Addig kavarjuk a tzn, mg a hs szne barnsra nem vltozik. Ekkor hozzadjuk a megtiszttott, kb. 5 mm vastagra karikzott srgarpt. A hst, a hagymt s a rpt kb. 1 rn t folytonos kevers mellett sajt levben proljuk.
A flig megftt hshoz adjuk hozz a megpirtott tarhonyt s a tprtyt. Adjunk hozz 1 liter vizet, a 4 fel vgott s kb. 5 mm vastagsg szeletekre vgott burgonyt, szksg szerint st, a sztmorzsolt erspaprikt (2 szem cseresznyepaprika), evkanlnyi trkonyt, csipetnyi borsot, zslyt, oregant, kakukkfvet, kiskanl aprra vgott kapribogyt, 2 egsz babrlevelet. A paprikt felkarikzva, a paradicsomot meghmozva, a kovszos uborkt kb. 1 cm mret kockkra vgva adjuk a leveshez.
Amikor a hs megpuhult, 1 csapott evkanl majorannt s 1 pohr kefrt adunk hozz. 10 percnyi forrals utn a leves tlalhat.
Foszls fehr kenyr, testes fehrbor illik hozz.

J tvgyat kvnok!


"Vaddiszn aprpecsenye"
(Reinc Lszl, Meznyrd)

Hozzvalk 10 szemlyre:
3 kg vaddisznpecsenye, 20 dkg fstlt sertscslk, zsr vagy tolaj, 4-5 fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 db zldpaprika, 3 db paradicsom, citromf, rozmaring, bazsalikom, trkony, borsf, kakukkf, babrlevl, pirospaprika, s, bors

20 dkg-nyi fstlt sertscslkt vzben puhra fznk (a vzbe citromfvet, rozmaringot tesznk), a levt flretesszk, a megftt, kihlt hst apr kockkra vagdaljuk.
A vaddisznpecsenyt hideg, ecetes vzben gondosan tmossuk, ttiszttjuk, majd felkockzzuk.
Az aprra vgott vrshagymt kevs zsiradkban vegesre pirtjuk. Hozzadjuk a vaddisznpecsenyt, gyors tzn nhny percig prkljk, majd zldpaprikt, paradicsomot, kevs fokhagymt adunk hozz, felntjk a cslk fzsekor nyert hslvel s fszerezzk: bazsalikom, trkony, borsf, kevs citromf, babrlevl, rozmaring s kakukkf adjk a jellegt, melyeket termszetesen magyaros paprikval, sval, borssal egszthetnk ki.
A tovbbiakban kzepes tzn puhtjuk, szksg szerint hslvel, ill. vzzel felntjk. Mikor a hs puhulni kezd, hozzntjk a megtiszttott s aprtott gombt, adunk hozz kevs vrsbort s utzestjk.
Karikra vgott csps zldpaprikval tlaljuk.


"Vaddisznprklt brnyi mdra"
(Tth Viktor, Balogh Rbert, Dsa Anita, Tth Judit, Nagy Lszl, Bkkbrny)

Hozzvalk:
vadhs, vrshagyma, zsr, paprika, paradicsom, fszerek, bor, gomba

A vadhst megtiszttjuk, megmossuk. Pr fej vrshagymt aprra vgunk, s zsron lassan kicsit barnra pirtjuk. Megszrjuk pirospaprikval, hozzadjuk a kockra vgott hst, s fehrre stjk. Ekkor felengedjk kis vzzel, hozzadjuk a gombt, belekarikzzuk a zldpaprikt, egy paradicsomot, fszerezzk (zls szerint) s lassan puhra proljuk.
Kret: hamuban slt burgonya


"Vegyes vadprklt, burgonyval, Kal Lszl mdra"
(Kal Lszl s Janubik Istvn, Bkkbrny)

Hozzvalk 15 fre:
0,5 kg fstlt szalonna, 5 fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 paprika, 1 csps paprika, 2 paradicsom, 3 kg vegyes vadhs, 1,5 kg disznhs (tarja vagy oldalas), 3 kg burgonya, 1 l vrsbor, s fszerek: s, bors, pirospaprika, gulyskrm, telzest, stb.

A szalonnt apr kockkra vgjuk s bogrcsban lass tzn megpirtjuk. Utna hozztesszk az aprra vgott hagymt, paprikt, ksbb a paradicsomot vegesre dinszteljk, felhgtjuk s hozzadjuk a fszereket zls szerint (ez az alapl).
Kzben vagy utna a vadhst megabroljuk, felaprtjuk a disznhst, jl kiztatjuk.
Mindkt hst hozzadjuk az alaplhez s addig ntjk vzzel vagy vrsborral, hogy ellepje. Lass tzn puhra fzzk. Lehet utlag mg fszerezni, 2 cikk fokhagymt aprra vgunk s hozztesszk.
A burgonyt megtiszttjuk, hasbra vgjuk s puhra fzzk.


"Bernald kedvence"

Hozzvalk:
3, 5 kg vaddiszncomb, 1, 5 kg vrshagyma, 2 l vrsbor, 1 kis fej fokhagyma, 2-3 szem paradicsom, 2-3 paprika, ebbl lehet az egyik hegyes, ers, 2 veg kukorica, 1 veg gomba, 1 veg zldbors, vegeta, piros csemege paprika, majornna, s

Elksztsi id: kb. 3 ra

A hagymt aprra kockzzuk, majd belehelyezzk a bogrcsba, s annyi olajat ntnk r, hogy majdnem ellepje. Ezek utn szpen vegesre dinszteljk, majd beletesszk a zsrjtl lefejtett, kockra vgott vaddiszncombot. Ezt a hst folyadk nlkl tforgatjuk addig, amg kellen tproldik. Ez kb 10 perc. gyelni kell a tzre, nem szabad nagy lngon fzni, mert ilyenkor lehet leggyorsabban legetni a finom telt. Amikor a hs mr tproldott, akkor rntnk annyi vrsbort, hogy ellepje. Megszrjuk 2 evkanlnyi vegetval, 1 evkanlnyi piros paprikval. Szpen tforgatjuk. A fokhagymt aprra, a paprikt s a paradicsomot kockra vgjuk. Belehelyezzk a bogrcsba. Rszrunk egy teskanlnyi majornnt. Fzs kzben kstolgatjuk, vegetval, sval zestjk. Borral ptoljuk az elprolgott mennyisget. Miutn kellkppen besrsdtt, s a hs is puhra ftt, a kukorict, gombt, zldborst belehelyezzk, termszetesen az veges zldsgek levt lentjk. Kb 15 perc puhuls utn az telnk elkszlt. Krtsnek ftt burgonyt ajnlok. Tlalskor a prkltre egy kanl tejflt helyeznk.


"Trkonyos vadmalac leves 6 f rszre"
(Feledi Pter)

Hozzvalk:
1 kg vadhs, 1 evkanl ecet, 1/2 liter tej, 1/2 liter tejfl, 1 csomag vegyes zldsg (2-2szl), 1/4 zeller, 1 db karalb, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 ek liszt, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma

Fszerek:
zls szerint: vegeta, s, bors, 1 csapott ek koliander, 1 csapott ek mustrmag, 3-4 db babrlevl, 1 ek mustr, 1 kvskanl trkony

A s, bors, vegeta, koliander, mustrmag, babrlevl, sszevgott hagyma s fokhagy-ma, ecet felhasznlsval pclevet ksztnk, melyben a hst majdnem teljesen meg-fzzk. Ha md van r, 1 jszakra a pclben hagyjuk, majd a levet leszrjk.
A hst kb. mokkacukor nagysg darabokra sszevgjuk. Beletesszk a leszrt pcl-be, majd a srgarpt, fehrrpt, zellert, karalbt kis kockkra vgva a hshoz tesszk.
Amg a hs a zldsggel megf, a vaj vagy margarin felhasznlsval elksztjk a rntst, ezt hideg vzzel felengedjk, s a megftt hshoz hozzntjk. Beletesszk a fl liter tejflt s fl liter tejet, valamint az evkanl mustrt. zls szerint fszerezzk.
A tetejre rszrjuk a trkonyt.


"Hagyms trval tlttt vaddiszn vagdalt, lapcsnka pongyolban"
(Gribek Lajos)

Hozzvalk:
1 kg vaddiszncomb vagy lapocka, 20 dkg fstlt szalonna , 1 szl prhagyma, 30 dkg tehntr, 2 kg burgonya, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 fej vrshagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 tojs, 5 zsemle, 0, 5 l tej, 0, 5 kg zsemlemorzsa, s, bors, pirospaprika, kmnymag (rlt) zls szerint

A megmosott vaddiszn hst, s a fstlt szalonnt ledarljuk, majd sval, borssal, s egy csipetnyi kmnymaggal jl elkeverjk. Kevers kzben hozzadjuk a kt tojs srgjt, valamint a tejben ztatott zsemlket, melyeket alaposan kinyomkodunk eltte. Beletesszk az aprra vgott petrezselyem zldet, s a zzott fokhagymt, s ismtelten alaposan tgyrjuk.
Az gy elksztett vagdalt hst vkonyra nyjtjuk egy deszkn, s kerek pogcsaszaggatval egyforma pogcskat ksztnk.
Kzben elksztjk a hagyms trt, a kvetkezkppen:
A prhagymt aprra vgjuk s egy kevs sval, borssal zestjk, majd a trhoz adjuk, s egyenletesen elkeverjk.
Ezzel a tltelkkel megtltjk a pogcsnkat gy, hogy a msikkal le tudjuk takarni, anlkl, hogy a tr kifolyna belle, majd ezeket lisztezzk, s felre tesszk.
Elksztjk a lapcsnka pongyolt a kvetkezkppen:
A burgonyt meghmozzuk, s moss utn apr lyuk reszeln lereszeljk, ugyan gy tesznk a vrshagymval is. J alaposan kinyomkodjuk a levt. Az egszet szzuk, borsozzuk, belekeverjk a pirospaprikt, valamint a kt tojst. Az gy elkszlt masszt vatosan folyamatos forgats kzben rnyomkodjuk a hspogcskra, s lazn beleforgatjuk a zsemlemorzsba, megformzzuk s forr olajban, egyenletesen tstjk. Az elkszlt telt zldsgkrettel, rizzsel tlalom.


"Trkonyos vaddisznragu"
(Herneczky Klmn)

A hst gondosan megtiszttjuk, 1 rig gyengn ecetes vzben ztatjuk, megtrljk, s kockkra vgjuk. Kevs olajon megfonnyasztjuk az aprra vgott hagymt, hozzadjuk a hst, kiss megpirtjuk, sval, borssal s vgott trkonylevllel zestjk. Mrskelt tzn, fed alatt proljuk. Ha a hs mr majdnem puha, melldobjuk a megtiszttott, kockra vgott gombt s kszre proljuk. A lisztet csommentesen kikeverjk a tejfllel, s hsra ntjk, -s sszeforraljuk. Azonnal tlaljuk.


"Vaddiszn tokny makkosi mdra"
(Kulcsr Andrs)

Bogrcsban kistnk 10 dkg cskokra vgott szott vaddiszn szalonnt, majd hozz pirtunk 3 fej aprra vgott vrshagymt, s egy cs felaprtott zldpaprikt. Mikor ksz, beletesszk az 1 kg-nyi vlogatott vaddisznhst, cskokra vgva. Sval, borkabogyval, babrlevllel, pirospaprikval s rlt borssal, valamint szemes borssal zestjk, majd sajt levben proljuk, majdnem puha llapotig. Ezutn hozzadunk 15 dkg cskokra vgott vargnyt, s a hst kszre puhtjuk s lepirtjuk. 2 evkanl liszttel, csps mustrral, tejfllel s fehrborral gazdagtjuk.



"Paradicsomos vaddiszntokny, laskagombval"
( Molnr Bla, Nagy Edit, Kobza Anik)

Hozzvalk:
60 dkg tiszttott vaddiszncomb, 10 dkg zsiradk, 20 dkg vrshagyma, 30 dkg hmozott paradicsom, 10 dkg zldpaprika, 20 dkg laskagomba, 2 dl szraz vrsbor, 2 g s, 2 db fokhagyma

Fszerezs:
Babrlevl, Kakukkf, rlt bors, Borkabogy, Pirospaprika zls szerint

A finomra vgott hagymt a zsiradkban megpirtom, pirospaprikval megszrom, felengedem vzzel, nehogy legjen. Belerakom a cskokra vgott vaddisznhst, a zldpaprikt s a hmozott paradicsomot. Szraz vrsborral felntm, sval, fokhagymval zestem. Babrlevllel, rlt borssal, kakukkfvel s borkabogyval fszerezem. Miutn flig megpuhult a vaddisznhs, belerakom a cskokra vgott laskagombt, kszre prolom.
Fliba tekert, hjban slt burgonyval tlalom, amit parzson stk.


"Vrsboros vaddisznragu"
(Mller Antal)

Hozzvalk:
1 kg vaddisznhs (lapocka), 5 dl testes vrsbor, 1 nagy fej hagyma, 250 g srgarpa, 250g fehrrpa, 30 g paradicsompr, 2 ek borecet, 50 g csipkez, 30 g liszt, 1 mk kakukkf, 2 db babrlevl, 2 ek olaj, zls szerint s, bors

A hst gondosan megtiszttjuk, felaprzzuk, prolsra elksztjk. Egy mlyebb lbasban felhevtjk az olajat ers tzn nhny percig pirtjuk rajta a hst, majd rdobjuk a finomra vgott hagymt, a megtiszttott, felkarikzott srga- s fehrrpt, a babrleveleket, a kakukkfvet, hozzadjuk a kevs vzzel higtott paradicsomprt, 1 ek borecetet, zls szerint szzuk s borsozzuk. sszekeverjk, mrskeltjk a tzet, felntjk a vrsborral s fed alatt proljuk. Flidben (kb 2 ra a teljes prolsi id, a vad kortl fggen) hozzadjuk a csipkezt, s azzal proljuk tovbb. Ha a hs megpuhult, s a zldsg nem ftt volna egszen "krmszerv", kihalsszuk a levbl, a babrlevelet kidobjuk, a zldsget ttrjk (turmixoljuk), hozzadjuk a kevs vzzel csommentesre kikevert lisztet, jl kiforraljuk, visszatesszk bele a hsdarabokat, ha szksges - a bor savanykssgtl fgg - borecettel savanytjuk, mg egyszer felforraljuk, s mris tlalhatjuk.
Burgonyakrokett, prolt rizs, burgonyapr, rvid makarni illik hozz.

Megjegyzs:
Ha egy kicsit sznesteni akarjuk az egyszn felletet, puhra prolt, felaprzott srgarpval, petrezselyemmel dszthetjk.


"Cslks vaddisznprklt XIV. Lajostl ltalnos mdra"
(Sva Lajos)

Hozzvalk:
1 kicsontozott serts hts cslk, 1, 5 kg vaddisznhs (legjobb az oldalas s a dagad), 15 dkg fstlt szalonna, 5 dkg zsr, 2 fej vrshagyma, 2 dkg pirospaprika, 2 db zldpaprika, 2 db paradicsom, fehrrpa, srgarpa, zeller, kmnymag, durvra darlt feketebors, s, majornna, babrlevl, borkabogy, 2 dl szraz vrsbor

A hst ktujjnyi szles, hosszks kockkra vgjuk. Alaposan megmossuk. A szalonnt kiolvasztjuk, ha kell, zsrt mg tesznk hozz. A hagymt apr kockra vgjuk s rdobjuk a zsrra. A srgarpt, fehrrpt sajt levben ppesre fzzk. Az eddig ztatott hst belezdtjuk az ednybe. Meghintjk kmnymaggal s durvra darlt feketeborssal. Fed alatt tovbbfzzk, majd pirospaprikt szrunk r. Belerakjuk a zldpaprikt s a paradicsomot is. Annyi szraz vrsborral locsoljuk meg a megmaradt mennyisgbl, hogy ellepje az telt. Ki ne felejtsk a vgn a majornnt, s a babrlevelet. Legvgn pr szem borkabogy kerl bele. Fed alatt rzogatva, kevergetve fzzk. Kis st is szrunk bele. Ss, ftt burgonyval tlaljuk, vagy fehrkenyrrel s savanysggal.

2003-as receptek

"Trkonyos vadmalac leves 6 f rszre"
(Feledi Pter )


Hozzvalk:

1 kg vadhs, 1 evkanl ecet, 1/2 liter tej, 1/2 liter tejfl, 1 csomag vegyes zldsg (2-2szl), 1/4 zeller, 1 db karalb, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 ek liszt, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma

Fszerek:
zls szerint: vegeta, s, bors, 1 csapott ek koliander, 1 csapott ek mustrmag, 3-4 db babrlevl, 1 ek mustr, 1 kvskanl trkony


A s, bors, vegeta, koliander, mustrmag, babrlevl, sszevgott hagyma s fokhagyma, ecet felhasznlsval pclevet ksztnk, melyben a hst majdnem teljesen megfzzk.
Ha md van r, 1 jszakra a pclben hagyjuk, majd a levet leszrjk.
A hst kb. mokkacukor nagysg darabokra sszevgjuk. Beletesszk a leszrt pclbe, majd a srgarpt, fehrrpt, zellert, karalbt kis kockkra vgva a hshoz tesszk.
Amg a hs a zldsggel megf, a vaj vagy margarin felhasznlsval elksztjk a rntst, ezt hideg vzzel felengedjk, s a megftt hshoz hozzntjk. Beletesszk a fl liter tejflt s fl liter tejet, valamint az evkanl mustrt.
zls szerint fszerezzk.
A tetejre rszrjuk a trkonyt.


"Hentestokny vaddisznbl"
(VOLOGYA csapat)


A hst metltszer cskokra vgjuk, s hideg vzbe tesszk.
A fstlt szalonnt is metltszerre vgjuk, s felhevtjk, majd kiszedjk.
A zsrjban hagymt, fokhagymt, paradicsomot, paprikt dinsztelnk. Rtesszk a hscskokat, majd nhny perc mlva felntjk. Amikor a hs puhul majornnval, trtt borssal s sval zestjk. Ha ksz a hs, akkor hozzadjuk a szalonnt, s aprra vgott savany uborkt.


"Vaddisznslt rti mdra"
(Halszi Csaba)


Hozzvalk:

80 dkg vaddiszncomb,
8 dkg olaj,
1 fej vrshagyma, s.


A hst megtiszttjuk, megmossuk, majd az olajban vegesre prolt hagymra tesszk. Nagy lngon hirtelen megstjk, hogy a hs rostjai sszehzdjanak, majd megszzuk, felengedjk kevs vzzel s fed alatt puhra proljuk.
Amikor a hs teljesen megpuhult, a fedt levve zsrjra stjk.


"Bernald kedvence"
(Nagy Barnabs)


Hozzvalk:

3, 5 kg vaddiszncomb, 1, 5 kg vrshagyma, 2 l vrsbor, 1 kis fej fokhagyma
-2-3 szem paradicsom, 2-3 paprika, ebbl lehet az egyik hegyes, ers, 2 veg kukorica, 1 veg gomba, 1 veg zldbors, vegeta, piros csemege paprika, majornna, s


Elksztsi id: kb. 3 ra

Elkszts:
A hagymt aprra kockzzuk, majd belehelyezzk a bogrcsba, s annyi olajat ntnk r, hogy majdnem ellepje. Ezek utn szpen vegesre dinszteljk, majd beletesszk a zsrjtl lefejtett, kockra vgott vaddiszncombot. Ezt a hst folyadk nlkl tforgatjuk addig, amg kellen tproldik. Ez kb 10 perc. gyelni kell a tzre, nem szabad nagy lngon fzni, mert ilyenkor lehet leggyorsabban legetni a finom telt. Amikor a hs mr tproldott, akkor rntnk annyi vrsbort, hogy ellepje. Megszrjuk 2 evkanlnyi vegetval, 1 evkanlnyi piros paprikval. Szpen tforgatjuk. A fokhagymt aprra, a paprikt s a paradicsomot kockra vgjuk. Belehelyezzk a bogrcsba. Rszrunk egy teskanlnyi majornnt. Fzs kzben kstolgatjuk, vegetval, sval zestjk. Borral ptoljuk az elprolgott mennyisget. Miutn kellkppen besrsdtt, s a hs is puhra ftt, a kukorict, gombt, zldborst belehelyezzk, termszetesen az veges zldsgek levt lentjk. Kb 15 perc puhuls utn az telnk elkszlt. Krtsnek ftt burgonyt ajnlok. Tlalskor a prkltre egy kanl tejflt helyeznk.
J tvgyat kvnok!


"Gribek Lajos - Hagyms trval tlttt vaddiszn vagdalt,
lapcsnka pongyolban"
("Lajos Bcsi Konyhja" Csapat)


Hozzvalk:

1 kg vaddiszncomb vagy lapocka, 20 dkg fstlt szalonna , 1 szl prhagyma, 30 dkg tehntr, 2 kg burgonya, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 fej vrshagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 tojs, 5 zsemle, 0, 5 l tej, 0, 5 kg zsemlemorzsa, s, bors, pirospaprika, kmnymag (rlt) zls szerint

 
A megmosott vaddiszn hst, s a fstlt szalonnt ledarljuk, majd sval, borssal, s egy csipetnyi kmnymaggal jl elkeverjk. Kevers kzben hozzadjuk a kt tojs srgjt, valamint a tejben ztatott zsemlket, melyeket alaposan kinyomkodunk eltte. Beletesszk az aprra vgott petrezselyem zldet, s a zzott fokhagymt, s ismtelten alaposan tgyrjuk.
Az gy elksztett vagdalt hst vkonyra nyjtjuk egy deszkn, s kerek pogcsaszaggatval egyforma pogcskat ksztnk.
Kzben elksztjk a hagyms trt, a kvetkezkppen:
A prhagymt aprra vgjuk s egy kevs sval, borssal zestjk, majd a trhoz adjuk, s egyenletesen elkeverjk.
Ezzel a tltelkkel megtltjk a pogcsnkat gy, hogy a msikkal le tudjuk takarni, anlkl, hogy a tr kifolyna belle, majd ezeket lisztezzk, s felre tesszk.
Elksztjk a lapcsnka pongyolt a kvetkezkppen:
A burgonyt meghmozzuk, s moss utn apr lyuk reszeln lereszeljk, ugyan gy tesznk a vrshagymval is. J alaposan kinyomkodjuk a levt. Az egszet szzuk, borsozzuk, belekeverjk a pirospaprikt, valamint a kt tojst. Az gy elkszlt masszt vatosan folyamatos forgats kzben rnyomkodjuk a hspogcskra, s lazn beleforgatjuk a zsemlemorzsba, megformzzuk s forr olajban, egyenletesen tstjk. Az elkszlt telt zldsgkrettel, rizzsel tlalom.

"Trkonyos vaddisznragu"
(Herneczky Klmn)
 
A hst gondosan megtiszttjuk, 1 rig gyengn ecetes vzben ztatjuk, megtrljk, s kockkra vgjuk. Kevs olajon megfonnyasztjuk az aprra vgott hagymt, hozzadjuk a hst, kiss megpirtjuk, sval, borssal s vgott trkonylevllel zestjk. Mrskelt tzn, fed alatt proljuk. Ha a hs mr majdnem puha, melldobjuk a megtiszttott, kockra vgott gombt s kszre proljuk. A lisztet csommentesen kikeverjk a tejfllel, s hsra ntjk, -s sszeforraljuk. Azonnal tlaljuk.

"Vrsboros vaddisznragu"
(Mller Antal)


Hozzvalk:

1 kg vaddisznhs (lapocka), 5 dl testes vrsbor, 1 nagy fej hagyma, 250 g srgarpa, 250g fehrrpa, 30 g paradicsompr, 2 ek borecet, 50 g csipkez, 30 g liszt, 1 mk kakukkf, 2 db babrlevl, 2 ek olaj, zls szerint s, bors

 
A hst gondosan megtiszttjuk, felaprzzuk, prolsra elksztjk. Egy mlyebb lbasban felhevtjk az olajat ers tzn nhny percig pirtjuk rajta a hst, majd rdobjuk a finomra vgott hagymt, a megtiszttott, felkarikzott srga- s fehrrpt, a babrleveleket, a kakukkfvet, hozzadjuk a kevs vzzel higtott paradicsomprt, 1 ek borecetet, zls szerint szzuk s borsozzuk. sszekeverjk, mrskeltjk a tzet, felntjk a vrsborral s fed alatt proljuk. Flidben (kb 2 ra a teljes prolsi id, a vad kortl fggen) hozzadjuk a csipkezt, s azzal proljuk tovbb. Ha a hs megpuhult, s a zldsg nem ftt volna egszen "krmszerv", kihalsszuk a levbl, a babrlevelet kidobjuk, a zldsget ttrjk (turmixoljuk), hozzadjuk a kevs vzzel csommentesre kikevert lisztet, jl kiforraljuk, visszatesszk bele a hsdarabokat, ha szksges - a bor savanykssgtl fgg - borecettel savanytjuk, mg egyszer felforraljuk, s mris tlalhatjuk.
Burgonyakrokett, prolt rizs, burgonyapr, rvid makarni illik hozz.

Megjegyzs:
Ha egy kicsit sznesteni akarjuk az egyszn felletet, puhra prolt, felaprzott srgarpval, petrezselyemmel dszthetjk.

"Cslks vaddisznprklt XIV. Lajostl ltalnos mdra
(egy msik)"
(Sra Lajos)


Hozzvalk:

1 kicsontozott serts hts cslk, 1, 5 kg vaddisznhs (legjobb az oldalas s a dagad), 15 dkg fstlt szalonna, 5 dkg zsr, 2 fej vrshagyma, 2 dkg pirospaprika, 2 db zldpaprika, 2 db paradicsom, fehrrpa, srgarpa, zeller, kmnymag, durvra darlt feketebors, s, majornna, babrlevl, borkabogy, 2 dl szraz vrsbor

 
A hst ktujjnyi szles, hosszks kockkra vgjuk. Alaposan megmossuk. A szalonnt kiolvasztjuk, ha kell, zsrt mg tesznk hozz. A hagymt apr kockra vgjuk s rdobjuk a zsrra. A srgarpt, fehrrpt sajt levben ppesre fzzk. Az eddig ztatott hst belezdtjuk az ednybe. Meghintjk kmnymaggal s durvra darlt feketeborssal. Fed alatt tovbbfzzk, majd pirospaprikt szrunk r. Belerakjuk a zldpaprikt s a paradicsomot is. Annyi szraz vrsborral locsoljuk meg a megmaradt mennyisgbl, hogy ellepje az telt. Ki ne felejtsk a vgn a majornnt, s a babrlevelet. Legvgn pr szem borkabogy kerl bele. Fed alatt rzogatva, kevergetve fzzk. Kis st is szrunk bele. Ss, ftt burgonyval tlaljuk, vagy fehrkenyrrel s savanysggal.

"Vadkan, ahogy Zrnyi szerette volna"
(Varga Rbert)


Hozzvalk:

fstlt szalonna, vrshagyma, zldpaprika, paradicsom, fokhagyma, vadhs, s, rlt fekete bors, bazsalikom, kakukkf, rozmaring, borkabogy, babrlevl, vargnya, tejfl, mustr, liszt.

 
A kockra vgott szalonnt a bogrcsban kiolvasztjuk, majd az aprra vgott hagymt vegesre pirtjuk. Ezutn a zldpaprikt, s a paradicsomot felszeleteljk, s zsrjra pirtjuk. Beletesszk a kockra vgott vadhst, szzuk s rlt borssal s a tbbi fszerrel fszerezzk. Mikor mr a hs majdnem puha hozzadjuk a szeletelt vargnyt, s a vgn tejfllel s mustrral dstjuk.
Ftt burgonyval tlaljuk.

"Vrsboros vaddisznprklt MEVAT mdra"
(MEVAT)


Hozzvalk 8 szemlyre:

2 kg vegyes vaddisznhs pcolva, 0,35 kg vrshagyma, 0,5 l forrsvz, 0,17 kg zsr, 0,20 kg erdei vargnya, (i.sz.) paradicsom, paprika, mustr, 0,45 l vrsbor (szraz), (i.sz.) bors (fehr), 4 gerezd fokhagyma, (i.sz.) s, kmny, koriander, (i.sz.) lestynlevl.

 
Az elksztett, bepcolt vaddisznhst gyengn pirtott lecss hagyms zsron felstjk, majd felntjk forrsvzzel, proljuk, zestjk, a vgn hozzadjuk a gombt, vrsbort s puhra fzzk.

Kretnek ss vzben ftt burgonyt ajnlunk hozz.

"Vadserts Esterhzy mdra"
(Tth Jnos)


Hozzvalk 8 szemlyre:

3 kg vadhs, 80 dkg vrshagyma, 5 gerezd fokhagyma, s, bors, pirospaprika, fl liter tejfl, 40 dkg srga- s fehrrpa, babrlevl, fl liter olaj, lecs

 
Az olajon a hagymkat megpirtjuk, beletesszk a felkockzott hst, fszerezzk sval, borssal, a lecst belekeverjk. A flig megprolt hshoz adjuk a zldsgeket, ezzel tovbb fzzk. A megpuhult hshoz tesszk a babrlevelet, tejflt s kszre fzzk. Galuskval tlaljuk.

"Frissnyugdjas vaddisznja vargnyamrtssal, jburgonyval"
(Ppai Istvn)


Hozzvalk 4 szemlyre:

1,5 kg vaddiszncomb vagy lapocka, 1 dl olaj vagy zsr, 1 nagyobb fej vrshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma, 3 dl vrsbor, 30 dkg vargnya, s, bors, kakukkf, babrlevl, fszerpaprika vagy vadak fszerkeverk


A felkockzott hagymt megpirtjuk, fszerpaprikval megszrjuk. Rdobjuk a felkockzott hst, fszerekkel zestjk. Felntjk vzzel, s flkszre fzzk. Hozztesszk a felszeletelt gombt, s a vrsbort. Felforraljuk.

A hst a vargnyamrtssal s fliban slt burgonyval tlaljuk.

Vargnyamrts elksztse:

Hozzvalk:
40 dkg gomba, 1 kis fej vrshagyma, s, rlt bors, 2 kiskanl petrezselyemzld, 1 ek liszt, 2 dl tejfl, 1 ek vaj

A hagymt a vajon megpirtjuk, hozzadjuk a szeletelt gombt, 20 percig proljuk. Megszrjuk liszttel, szzuk, borsozzuk, megszrjuk petrezselyemmel, majd a felfllel felengedjk. 10 percig forraljuk.


"VRSBOROS VADDISZNPRKLT"
(Calibra Bt - Duds Istvn)


Hozzvalk 4 szemlyre:

1 kg vaddiszn aprhs, 3-4 fej vrshagyma, olaj, paradicsom, paprika, srgarpa, s, fszerpaprika, majoranna, vrsbor, kevs liszt.

 
A kockra vgott hagymt olajon megproljuk, rdobjuk a szintn feldarabolt paprikt, paradicsomot s srgarpt. Fed alatt proljuk. Mikor a leve lepirult, rtesszk a kockkra vgott hst, ers tzn jl tforgatjuk. Szzuk, fszerpaprikzzuk, s most is megvrjuk mg a hs sajt leve elprolog. Most annyi vizet ntnk r, hogy ellepje s lass tzn, nha a bogrcsot rzogatva proljuk. Az elprolgott vizet nha ptoljuk. Ha a hs mr majdnem puha, kevs liszttel vrsborral s a majornnval habarst ksztnk s a hsra ntjk. Ezzel mg gyakori kavargatssal tforraljuk. Mikor mr srsdik a szaftja az telnk elkszlt.
Fokhagyms burgonyaropogssal tlaljuk.

"Vrsborral habart bkki vaddisznprklt petrezselymes burgonyaropogssal"
(Calibra Bt - Duds Istvn)


Hozzvalk 4 szemlyre:

1 kg fiatal vaddiszncomb, 3 fej vrshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 2 db srgarpa, babrlevl, fszer paprika, s, liszt, majornna, vrsbor, fokhagyma, olaj.

 
Az aprra vgott hagymt olajon vegesre proljuk, majd hozz adjuk a feldarabolt rpt, paprikt s a paradicsomot, vgl 1 evkanl fszerpaprikt. Amikor kiss sszeforrt hozz adjuk a kis kockra vgott hst. Mikor kicsit lepirult, annyi vizet ntnk r, hogy ellepje. Szzuk, beletesznk 2-3 babrlevelet, s lass tzn puhra proljuk. Ha a hs mr megpuhult 2-3 evkanl lisztbl, zzott fokhagymbl, majornnbl s 1/2 liter vrsborbl habarst ksztnk (a tbbi borral a szakcs s krnyezete oltsa szomjt), s a prkltre ntjk. Lassan kavargatva sszerottyantjuk. A pirosra slt burgonyaropogssal tlaljuk.

A burgonyaropogs hozzvali:
1 kg burgonya, 1 tojs, s, annyi liszt, hogy lgy tsztt kapjunk, metlt petrezselyem.

Burgonyaropogs elksztse:
A burgonyt megfzzk, sszetrjk. A tojst, a st, a petrezselymet s a lisztet sszegyrjuk, puha, lgy tsztt ksztnk belle, majd forr olajba kanllal beleszaggatjuk. Pirosra stjk.

"Pikns vaddisznragu hamuban slt burgonyval"
(Bukovszki Bla)
 
A vaddisznraguhoz prklt alapot ksztnk, hagymbl, fszerpaprikbl s paradicsomprbl.
A vadhst felkockzzuk, az alaphoz adjuk, s rvid lben proljuk. Az elprolgott folyadkot szraz vrsborral ptoljuk. zestsknt st, borsot, babrlevelet, trkonyt, kakukkfvet, fokhagymt s kmnyt tesznk a prklthz. Amikor a hs flpuha, paprikt s paradicsomot adunk hozz, majd kockra vgott srgarpt. Amikor a srgarpa is flpuhra ftt, hozzadjuk a szeletelt erdei gombt. A legvgn mustrral zestjk.
Hamuban slt burgonyval tlaljuk.

"Vaddisznhsbl kszlt Bkkaljai vadas"
(Polgr Nomi)
 
Amennyiben idsebb vadbl szrmazik a hs, akkor kell elkszts utn (szksg esetn ablssal), fiatalabb hs esetn tbbszri tmosssal, prklt nagysgnak megfelel felaprtssal a hagyms-lecss alapra tesszk ezen hsokat.

Ezutn a hst zlsnek megfelelen tbbszri kstols mellett fszerezzk. A fszerek lehetnek majornna, paprika, bors, kmny, babrlevl stb.
A prklt alapszer megpuhulsa utn zls szerint tejfls habarst ksztnk, melyet az alaphoz adunk.
Kretknt tlalhat zsemlegombc, esetleg burgonyafnk.

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG