girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Receptek

Receptek

  2005.12.20. 18:56

Vlogats:szalonka,szarvas, gombk...s persze mzesplinka ksztsnek fortlyai:)

RECEPTEK

 

SZALONKA AZ ASZTALON

Szalonka szalmi
Lehetleg kzmeleg vzben kopasszuk meg szalonknkat, belezzk ki s a bels rszt tegyk flre. A szalonknkat fstlt szalonna szeletekbe burkolva sssk meg, a vgn szabadtsuk meg a csontjaitl a sltet. Lehetleg turmixban ppess turmixoljuk. A flre tett szalonka-belst petrezselyem aprtott zldjvel finomra vgjuk. Mennyisgtl fggen fele hsl s vrs borral, trtt bors s szegfszeggel kevs vrshagymval proljuk meg vajban. Pirts vagy ktszerslttel tlalhatjuk. A tnyr kzepre a korbban flretett mellehst a szalmival krbe is dsztjk s pirtst adunk hozz.

Szalonka fehrborban
Egy szalonkhoz: 4-5 dkg vaj, 2 cl olaj, 5 dkg bacon szalonna, kisjnyi srgarpa, fldeci fehrbor, ehhez egy kevs konyak, evkanlnyi vrshagyma, kakukkf, babrlevl, tredk hsleveskocka, 10 dkg s, kacsa vagy libamj, bors, zld petrezselyem kell. A szalonka bels rszt s a bacon szalonnt is apr kockra vgjuk. A mjat szeleteljk, megpirtjuk, a szalonkt megszva flkszre stjk s apr kockkra vgjuk. A boros lben a kevert belssggel sszekeverjk s fszerezzk s kszre proljuk. Pirtst adunk hozz, melyre a ppes ksztmnyt akr r is kenhetjk, majd a maradk fehrborral tlaljuk.

Szalonka stve
5 dkg fstlt szalonna, 5 dkg vaj, s, 1 deci tejfl kell hozz. A nhny napig „rlelt”, megkopasztott szalonkt megszzuk, majd bels rsz nlkl szalonnba gngyljk s kicsit megproljuk. Ezutn megstjk, a levt alntve. Mikor elkszlt, tejfllel bebortjuk, utna slt hasbburgonyval tlaljuk.

Gombs szalonka
Egy szalonka, s, trtt bors, 5 dkg bacon szalonna, 5 dkg vaj, 1 dl fehr bor, 1 hsleves kocka, 10 dkg rendelkezsnkre ll gomba, kevs borkabogy, 5 dkg vrshagyma, fonya szksges hozz. 2-3 napig pihentetett szalonkt megszzuk, megborsozzuk s szalonnba burkolva, vajon megpirtjuk. Az sszevgott gombt, aprra vgott hagymt s rlt borkt hozzadva, a stben kszre stjk, s burgonya rmket adunk hozz.

Szalonka tltve
Egy szalonka, 5 dkg vaj, 1 tojs, kevs tej, 2 dkg mazsola, 2 dkg mandula, 5 dkg bacon szalonna, szerecsendi, 1 deci tejfl, 1 leveskocka, egy kanl liszt, zsemlemorzsa, zsemle s 30 dkg burgonya kell. A megtiszttott szalonkt tltsre elksztjk, a szalonka bels rszt sszevgjuk, s tejben ztatott zsemlvel a kirt fszerekkel megtltjk s bevarrjuk. Puhra stjk s ezutn tejfllel bekenjk, burgonya prvel tlaljuk. A tltelket az zlsnek megfelelen, csirkemjjal is szaporthatjuk.

Szalonka hagyms rostlyosan
Egy szalonkhoz s, 10 dkg bacon szalonna, 5 dkg vaj, 30 dkg vrshagyma, trtt bors, olaj, szksg szerint rizs. Az aprra szeletelt vrshagymt olajstben zlsnknek megfelelen, prhuzamosan elksztjk. A feldarabolt szalonkt a kockra vgott bacon szalonnval s vajon megfonnyasztjuk, majd puhra proljuk fszerezskor. Zacsks rizst kretnek adjuk, a slt hst a hagymval teljesen bebortjuk.


 

Marhaprklt bogrcsban

1 kg lbszr, 5 dkg zsr, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 ek hzipaprika, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, kmnymag, s.
A bogrcs aljn a zsrban aranysrgra pirtom az aprra vgott hagymt, majd beleforgatom a felkockzott hst. Szom, majd idnknt kevergetve sajt levben prklm. Mikor zsrjra slt rszrom a paprikt s egy kevs vizet. Rszrom a kmnymagot s llandan gyelve arra, hogy le ne gjen, flpuhra prolom (fl deci viznl tbbet soha nem teszek bele). Ekkor belekarikzom a paprikt, a paradicsomot s beleteszem a zzott fokhagymt.

SRTSZTBAN SLT ZLBGOMBA

Hozzvalk: (2 szemlyre) Fl kilnyi gombakalap, 1 kiskanl ecet, 1 tojs, 10 dkg liszt, vilgos sr, olaj a stshez..

A gomba kalapjait ecetes, lobog, forr vzbe rakjuk, s 5 percig fzzk, majd lecspgtetjk. (A kalapok a fzstl zsugorodnak.) A lisztbl a tojssal meg a srrel sr palacsintatsztt ksztnk s a gombkat ebbe mrtva forr olajban kistjk. Palacsintaszeren sszehajtva, zls szerinti tltelket is tehetnk bele. Juhtrval nagyon finom.

GOMBAMRTS VADHSOKHOZ

Hozzvalk: 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 fej vrshagyma, 3 tojssrgja, 2 dl tejfl, 3 dl hs- vagy csontl, 2 dkg cukor, fl citrom, rlt bors, s.

Az aprra vgott vrshagymt a vajon szalmasrgra pirtjuk. Az aprra vgott gombt hozzadjuk, nhny percnyi prols utn feleresztjk a hslevessel s a sval, borssal egytt felforraljuk. A tojssrgjt elkeverjk a tejfllel s a tzhelyrl leemelt gombhoz adjuk. Pirtott cukorral barntjuk s citromlvel zestjk.

 

VRSBOROS, GOMBS VADDISZNRAGU

Hozzvalk: 1,5 kg vaddiszn aprhs, 15 dkg zsr, 30 dkg gomba, 20 dkg vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babrlevl, 3 dl vrsbor, 10 dkg liszt, s, bors

A finomra vgott, zsron megfonnyasztott hagymra rdobjuk a kis kockkra vgott vaddisznaprt. tkeverjk, kicsit pirtjuk, majd szzuk, borsozzuk. ntsk fel 1 dl vrsborral, adjuk hozz a babrlevelet s a zzott fokhagymt. Lass tzn puhra fzzk, beletesszk a felaprtott gombt s mg legalbb 20 percig fzzk. Amikor minden adalk puha, hintsk meg a liszttel s ntsk hozz a maradk vrsbort. jabb forrsig melegtjk, majd tlaljuk.

VARGNYS SZARVASTOKNY:

Hozzvalk: 1 kg szarvascomb, 40 dkg vargnya, 2 fej vrshagyma, 2 evkanl paradicsompr, 2 pohr tejfl, 1 dl fehrbor, 1 csomag petrezselyem, 1 db babrlevl, s, bors, kakukkf, olaj vagy zsr.

A zsiradkon megprolt vrshagymra tesszk a paradicsomprt, a szeletekre vgott szarvascombot, sval, borssal, kakukkfvel zestjk, majd fed alatt kiss megprkljk. Amikor a hs puhulni kezd, hozzadjuk az aprra vgott vargnyt s a babrlevelet. Az egszet puhra fzzk s fehr borral zestjk, majd tejfllel meglocsoljuk s aprra vgott petrezselyemmel megszrjuk.

FSTLT SZARVASCOMB

Az els fstlt hst seink bizonyra szarvasbl ksztettk. Nincs is finomabb, s egszsgesebb, mint a jl elksztett fstlt szarvascomb, vagy gerinc. A htkszlkek trhdtsval persze kiss kiszorultak a fstlt ksztmnyek. Egyes kutatk szerint taln mg rtalmas is a sok fstlt hs. Fstre csak llatorvos ltal megvizsglt hst akaszthatunk. Kerljk a vaddiszn fstlst, mert az rdg nem alszik. A leggondosabb vizsglaton is tcsszhat egy-egy trihinelzisos vaddiszn, amely fogyasztsa jvtehetetlen kvetkezmnyekkel jrhat.
Az si recept:
Hrtyzzuk s inazzuk ki a hst (comb vagy gerinc), majd 3 napon t vltott vzben ztassuk (ez az gynevezett vrtelents). A pcl elksztse: 1 kg s, 5 dkg saltroms, 5 dkg borkabogy, 2 dkg babrlevl, 3 dkg koriander, 30 dkg fokhagyma. A vizet felforraljuk a fszerekkel, s a teljes lehls utn lassan belehelyezzk az elksztett hst. Naponta megforgatjuk, s kt htig a pclben rleljk, 12 fok alatt. A kiszedett hst szrazra trljk s 1 napig llni hagyjuk. Ezutn 3-4 napig hideg fstn tartjuk, majd fahamuban megforgatjuk. Sokig elll, de egyre szrazabb vlik. Igen vkony szeletekre vgjuk, lehetleg szeletelvel, mert gy gusztusosabb. A fstls zls dolga, de a bkk-frszpor az igazi.

RSGI MZES PLINKA

Az rsgi plinka magban is sajtosan kln-leges, de mg klnlegesebb s testesebb, amely a mz hozzadstl fgg. Az ltalnos, 50 fokos gymlcsplinkhoz (amely lehet szilva, de leginkbb vadkrte), 20-30%-ban adunk mzet, de az sem mindegy milyet. A legjobb a hajdina mz, de ptolhatjuk vegyes virg mzzel, de ha vgkpp nincs ms, akc mzzel is. Alapanyagnak brmilyen gymlcsplinka megfelel. Hajdan az els plinka borprlat volt, ezt kvette a gabona s kukorica, s a gymlcs plinka. Az rsgi erdk bvelkedtek vadon term gymlcskkel. A legfinomabb plinka fekete fonybl s mlnbl kszlt, amelynek rendkvl nagy kultusza van ma is a Lajtn tl. A magyarok a plinkt a kalandozsok idejbl ismerik. Anonymus Gesztjbl tudhatjuk, hogy a magyarok Saint Gallenben ismertk meg az alkohol hatst s erejt. Az els plinka igen alacsony szeszfokkal brt, az els prls 10-22 fok krli. Az gynevezett tmny italokat a XI. szzadtl mr ismertk, ezek mr sz szerint mregersek voltak. Br Apor Pter (1676-1752) azt rta, hogy az korban nem kvt ittak reggelire, hanem akovitt. A derk sanyink, az asszonyok az akovitt poharakba tltttk, mzzel destettk, egy-kt szttpett fgt, vagy mazsolt dobtak bele, majd meggyjtottk, megkevertk s a lngok elhamvadsa utn kortyolgattk. Ez volt az els mzes plinka. A mzes plinka ksztsrl Reguly Antal nyelvtuds (1857) is megemlkezik. Eszerint a mzet serpenyben felolvasztottk, majd miutn kihlt, plinkt ntttek r, ismt a tzre tettk s sszemelegtettk. Ezt az des italt fleg asszonyok fogyasztottk lakodalmakban. Akrcsak a kovszt, gy tanultk meg s adtk tovbb a mzes plinka receptjt, fknt a mhszek. Velemren Both Plknl ngy vtizeddel ezeltt ittam elszr. Szalafn Guminr Gyzknl, riszentpteren Pfeiffert Pistknl ma is kaphat. Jelesebb rsgi nnepeken, a lakodalom, vagy paszita (keresztel) alkalmval, elkpzelhetetlen, hogy a vendg brentart mzes plinka nlkl ssza meg. A kedves vendget elszr kisstivel knljk, majd ezt kveti a "mzes", mely igen csals, mert nagyon itatja magt.

Hogyan kszthetnk mzes plinkt?
A legegyszerbb md, mert mindenki a sajt ksztsre eskszik az, hogy 1 liter plinkhoz 30 deka mzet adunk, felkeverjk s mr fogyaszthat is. Ez a plinka oplos s kiss zavaros. Az ignyesebb ksztsi md: 1 liter plinkt felmelegtnk (a plinka forrs pontja 78 fok krli), kln felmelegtnk 30 deka mzet, sszentjk s felkeverjk. Htve fogyaszthat, 3-4 nap alatt letisztul s lelepszik. A pincbe homokban eltve rleldik s az vek folytn, minl regebb, annl finomabb lesz. Vadsz ldomsra, tertkhez nincs fensgesebb ital, jra flfedezse: hagyomnytisztelet.

Marcsk Oszkr
vadsz gasztronmus

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG