A grg konyha
2006.01.23. 20:41
jelegzetessgei,rdekessgek,italok,receptek...
Az olva A saltk zestshez tkletesen ill szz s extra szz (virgin, extra virgin) olvaolajat ne hasznljuk stshez, fzshez, mert gyorsan megg, kellemetlen lesz a szaga s a benne kszlt tel ze is. Az eredeti grg olvaolaj manapsg minden nagyobb lelmiszerboltban beszerezhet, hiszen egyike a mediterrn orszg f kiviteli rucikkeinek. A rgi orszgainak tbbsge magnak kveteli az "els olvaolaj-gyrt" cmet. Annyi biztos, hogy Grgorszgban 2500 ve ltetnek olajfaligeteket. Csak Korfu szigetn 3-4 milli olajfa n, melyeket nem metszenek, gy az orszg legnagyobb fi itt tallhatk. A betakartst szokatlan mdon vgzik, nem botokkal verik le a frl a termst, hanem megvrjk, mg az rett olajbogyk a fldre tertett hlba hullanak. A rgi idkben hasznlt hatalmas, kerek kvekbl ll, l vagy szamr hajtotta olajprsek helyett ma mr gpek vgzik az olajsajtols mvelett. A janurtl mrciusig tart idszakban rik a fekete olajbogy, melyet begyjts utn a gyrakba, raktrakba szlltanak. A felmelegtett olajbogyt egszben, magostul ppp prselik, manyag kosarakba teszik, majd kdakba ntik s risi prst engednek r. Az els prsels eredmnye a legjobb, legdrgbb, n. szz olvaolaj. Az ezutn kvetkez msodik, harmadik, negyedik prsels eredmnye mr egyre gyengbb minsg. A zld olajbogy augusztusban s szeptemberben rik, ezt inkbb egszben fogyasztjk. A mitolgia szerint Athn vrosa Pallasz Athn istennrl kapta a nevt, aki megajndkozta a grg npet az olvval. Zeusz annak az istennek vagy istennnek grte a vrost, aki a leghasznosabb tallmnnyal ll elo. Athn ajndkra, az olvra esett vlasztsa, hiszen az istenn adomnyt az emberek hasznlhattk vilgtsra, ftsre, gygyszerknt, telknt s parfmknt. Athn az els olajft az Akropolisz szikls domboldaln ltette el. |
A frapp A Frapp a grg trsadalom tagjainak ltet eleme, a nap brmely szakban isszk a kvzk teraszn. Tbbfle frappbl vlaszthatunk: a "metrio" egyforma arnyban tartalmaz neszkvt s cukrot, grg mrce szerint kzepesen -magyar zlsnek- des. A "szketo" cukor nlkl kszl, a "gliko" pedig deset jelent, ami magyar viszonylatban szinte mr ihatatlan. Ha kevs cukorral kvnjuk, krjk "me lgi zhari". |
A metaxa A Metaxa a vilgon az egyik legismertebb s legkedveltebb, klnbz minsgben ellltott konyakfajta. (Minl kivlbb minosg Metaxa van a keznkben, annl tbb csillag lthat az ital cmkjn. A klnleges grg szeszes italt egy Szpirosz Metaxasz nev grg selyemkeresked ksztette el elszr, 1888-ban, Athn krnykn. Ma mr vilgszerte hres kivl minsgrl, zrl s sznrl. Olyan jelzkkel illetik, mint "az istenek itala", "ldott nektr", vagy "letelixr". Nem csoda, ha hrnevnek ksznheten valsgos hisztria alakult ki egy-egy veg, klnleges alkalomra palackozott, tlgyfahordban rlelt, aranyszn brandy beszerzse krl. Az olyan fajtkat, mint pldul a "Metaxa Centenary", "Metaxa Rhodes", "Metaxa Gold Olympian Reserve" vagy a "Metaxa Golden Age", csak nhny zletben lehet megtallni az egsz vilgon. |
|
A retsina A grgk nem nagyivk s az orszg klmjbl kifolylag nem bszklkedhetnek olyan nagyszer borokkal, mint Franciaorszg, Spanyolorszg vagy Olaszorszg. Mindemellett a folyamatosan fejld turizmusnak s a nvekv nemzetkzi rdekldsnek ksznheten a grg borok minsge rezheten javul. A tavernk tbbsgben nagy valsznsggel knlnak hordkban trolt, hzi kszts bort, az gynevezett "hima"-t, s retsint, ezt a jellegzetes z, nem tl drga fehrbort. Sok mendemonda kering arrl, hogy a retsina klnleges aromja honnan is ered. Egyesek szerint a msodik vilghbor alatt a grgk megtvesztsl gyantt tettek a borba, gy a nmetek terpentinnek vltk s nem ittk meg azt. Msok azt mondjk, az kori grgk tudtk, hogy a leveg a bor eskdt ellensge s fenygyantval pecsteltk le az amfork szjt, amibl a borba is kerlt valamennyi. Megint ms elkpzels szerint fenyfbl ksztettek hordkat, s a bennk trolt bor tvette a gyants fa aromjt. A retsina eredetileg az athniak bora volt. Az 1800-as vekben tbb mint 6000 taverna mukdtt a vrosban s krnykn, s mindegyikben ott lltak a retsinval teli hordk. A szlt a krnyez falvakban termesztettk, szreteltk le s prseltk ki, majd l-vagy szamr vontatta kordkon szlltottk a vrosba a mg meg nem erjedt szllt, amit aztn a taverna tulajdonosok hordkba tltttek s sajt zlsknek megfelelen borr rleltek. A palackozott retsina csak az 1960-as vekben vlt elrhetv vidken s megszokott a vrosban, a rgi tavernk s az Athn krnyki szlterm vidkek eltnsvel prhuzamosan. |
Az ouzo A klasszikus grg ital, az ouzo, prselt szoll, valamint klnfle gygynvnyek s bogys termsek (pl. nizsmag, desgykr, menta, gaulteria, deskmny, s mogyor) pontosan meghatrozott keverke. Az ouzot ltalban aperitifknt szolgljk fel, de klnfle italkeverkek, koktlok alapja is lehet. Ha vzzel keveredik, az ouzo fehrr, oploss vlik. Ennek oka az, hogy az alkoholban oldd, tltsz nizsolaj fehr, tltszatlan kristlyokk alakul az alkoholkoncentrci cskkensvel. Az ouzofogyaszts -akr letformv is vl- mvszet. Titka az, hogy kzben fogyasszunk klnfle "mezedes"-t (rgnivalt), gy akr rkon t ldglhetnk s iszogathatunk az let szpsgein elmlkedve anlkl, hogy klnsebben megrtana az ital. Ne akarjunk azonban macsk lenni! s br az eredeti (42-46%-os) ouzotl lltlag nem lehetnk msnaposak, mert cukrot nem tartalmaz, igyuk vzzel, zls szerint hgtva! Ha olyasvalakivel akadunk ssze, aki sajt kszts ouzoval knl bennnket, legynk vatosak! Annak ellenre, hogy ouzonak titulljk, valsznuleg "raki"-val, vagy "tsipuro"-val van dolgunk, ami nem ms, mint sajt elllts prlatok keverke, ami ugyan simn lecsszik a torkon, de hatsa gyors s erteljes. Az ouzo hazja Leszbosz szigete. Egy penszgomba elterjedse miatt nhny szz vvel ezeltt a szlltetvnyek tbbsge kipusztult, ami a borszat hallt s az ouzokszts elretrsnek lehetsgt jelentette. A legtbb kvztulajdonos Grgorszgszerte egyetrt abban, hogy innen szrmaznak a legjobb minosg, legkedveltebb ouzo fajtk, melyeket a hagyomnyos mdon, leprlssal lltanak el. Vannak olyan mrkk is, melyek ksztsekor egyszeren sszekeverik a hozzvalkat, palackozzk s a boltok polcaira kerl. |
|
A feta A feta legalbb kt hnapon t ss vzben rlelt, lgy, fehr, zsrszegny sajt. Az archeolgusok s tudsok bizonytkokat talltak agyagtblkon Mknben s Pylosban, valamint Homrosz Odsszeijban arra nzve, hogy mr az i.e. 8. szzadban ksztettek feta sajtot. Az els rsos feljegyzsek, melyekben a feta sajt neve szerepel, a 17. szzadi velencei uralom idejbl maradtak fent. Maga a sz a latin eredetu "Fete" szbl ered, ami arra a szoksra utal, hogy a feldarabolt sajtot fahordkban troltk. Miben klnbzik a grg feta sajt a tbbi, szintn fetnak nevezett sajttl? Elssorban a tej ms, amibl kszl. A grg fett ugyanis juh- s kecsketej keverkbol lltjk el. Ez adja a sajt klnleges zt s termszetes, fehr sznt. A statisztikk szerint Grgorszg a legnagyobb juh- s kecsketej-termel orszg a vilgon. Rideg llattartst folytatnak, ami azt jelenti, hogy a nyjak szabadon legelnek a mezkn, hegyoldalakon s partvidkeken. Tpllkuk nem ms, mint vadon term nvnyek, klnfle fszeres illat bokrok levelei, az "armirikra", a tengerpart klnleges s jellegzetes nvnyzete. A termszetes tpllk s a vndorls ketts hatst gyakorol az llatok tejhozamra. Egyrszt a tej s a belle kszlt feta elnyeri klnleges zt, msrszt a tehntejhez viszonytva jelentsen alacsonyabb lesz a zsrtartalma. (Ennek ksznhet ragyog fehr szne.) A nemzetkzileg is ismert tejfeldolgoz zemek naponta gyjtik be a tejet az llattenysztktl, htokamionokkal szlltjk a telephelyre, ahol szigor elorsoknak megfeleloen trtnik a feldolgozs. A feta ksztsnek folyamata nagy vonalakban a kvetkez: a megalvadt juh- s kecsketejet specilis tartlyokba teszik, s prsels nlkl leszrik. A fennmarad trhoz durva szemcsj tengeri st kevernek. Ebben a fzisban klnbz mikroorganizmusok telepednek meg a tr felletn, melyek nagy szerepet jtszanak a ksbbi zhats kialakulsban. A kvetkez szakaszban a trt fa- illetve bdoghordkba teszik s ss vizet (7%) adnak hozz. Ezutn a hordk rlelkamrba kerlnek, ahol a hmrsklet 18 Calatti, a relatv pratartalom pedig sosem kevesebb 85%-nl. Tizent nap elteltvel az rlels 2-4 C-on folytatdik. A kt hnapos folyamat sorn sem a kszl sajtba, sem a pclbe nem kerlhet tartstszer vagy brmilyen antibiotikum. A klnfle feta sajtok nevket szrmazsi helykrol kapjk. A klnbz terleteken rlelt sajtok (Trkia, Macednia, Thesszlia, Peloponnszosz, szak- Grgorszg...) ze ms s ms: az egyik ssabb, kemnyebb vagy ppen lgyabb llag, mint a msik... Minden grg ismeri ezeket a jellemzket, s nv szerint keresik kedvenc feta sajtjukat. Az eredeti grg feta csomagolsn megtallhat a grg zszl s egy cmke, mely igazolja a termk szrmazsi helyt s azt, hogy teljes egszben termszetes alapanyagokbl kszlt. A feta sajtot a grg konyhban igen szles krben s elszeretettel hasznljk. (Grgorszgban az egy fre es fetafogyaszts tlagosan 20 kg/ v.) Gondoljunk a vilgszerte kedvelt grg saltra ("horiatiki"), vagy a sajtos rtesre ("tyropita"), amit mr az kori Athnban is ksztettek phyllo tsztbl s fetbl, szmos recept alapjn, "tyronotos" nven. A fett nmagban is fogyasztjk olvaolajjal s oregnval, elssorban az ouzo kedveli italozs kzben, hiszen a kt zvilg tkletesen harmonizl egymssal. |
Grg salta - horiatiki
Hozzvalk: 50 dkg paradicsom, 50 dkg uborka, 2 db lilahagyma, 25 dkg feta sajt, oregn, 1 db citrom, olvaolaj, s Elkszts: Megmossuk a hozzvalkat, felkockzzuk a paradicsomot, az uborkt, s karikra vgjuk a hagymt. Egy nagyobb tlban szekeverjk a feldarabolt zldsgeket, meglocsoljuk olvaolajjal s a kifacsart citrom levvel, majd zestjk sval, oregnval, s a tetejre szrjuk a feldarabolt feta sajtot. |
|
|
Joghurtos, fokhagyms uborkasalta - tzatziki
Hozzvalk: 1 kg uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, friss bazsalikom s trkony, 4 dl joghurt, s, kevs borecet vagy citroml Elkszts: Az uborkt meghmozzuk, legyaluljuk, beszzuk s llni hagyjuk egy rt, majd leszûrjk. Finomra vgjuk a zldfûszereket, lereszeljk a fokhagymt, belekeverjk a joghurtba, s ha nem elg savany, borecettel vagy citromlvel zestjk. Belekeverjk a leszûrt uborkt, s lehûtve tlaljuk. Tipp: A nlunk kaphat joghurt kzel sem olyan sûrûsgû, mint a grg. Ha a saltt tl hgnak talljuk, brmilyen zests nlkli tejsznes krmsajttal sûrthetjk. |
|
|
Grg halikramrts - taramosalata
Hozzvalk: 20 dkg halikra, 2 kzepes nagysg burgonya, 1 dl olvaolaj, citroml Elkszts: A fõtt, trt burgonyt, a reszelt hagymt, a halikrt s az olvaolajat mixerrel elkeverjk, zls szerint citromlvel zestjk. Elõtelknt pirtssal s ss keksszel knljuk. |
|
|
Padlizsnpsttom - melitzanosalata
Hozzvalk: 2 nagy padlizsn, 4 gerezd hmozott fokhagyma, 1/2 dl olvaolaj, 1 citrom leve, 1/2 teskanl cukor, s, bors, olvabogy, petrezselyem Elkszts: 190 C fokos stõben a megmosott, szrazra trlt, villval beszrklt padlizsnokat egy alaposan kikent stõlapon kb. egy rn t stjk. Miutn bõrk megfonnyadt, s hsuk megpuhult, kivesszk õket a stõbõl, hagyjuk kihûlni, meghmozzuk, flbevgjuk s kimagozzuk. A padlizsnok hst az olajjal, fokhagymval, citromlvel, cukorral, zls szerint sval s borssal sszeturmixoljuk. A keverket tlba ntjk, a tetejt megszrjuk felaprtott olvabogyval s aprra vgott petrezselyemmel. |
|
|
Pita kenyr
Hozzvalk: 3 ek. szraz lesztõ, 1 teskanl porcukor, 3 1/2 dl meleg vz, 1 kg kenyrliszt, 2 teskanl s, 6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyrhez szksges mennyisg) Elkszts: Kb. 2 dl vzben feloldjuk a cukrot s az lesztõt, lefedjk s meleg helyen 15 percig llni hagyjuk. A st belekeverjk a lisztbe, mlyedst formzunk a kzepre s belelntk az lesztõs keverket, a maradk vizet s az olvasztott vajat. Addig keverjk, mg ragads tsztt kapunk. Lisztezett deszkra tesszk, s annyi lisztet adunk hozz, hogy simv s puha llagv tudjuk gyrni. Letakarjuk s meleg helyen msfl rt kelesztjk. jra tgyrjuk, s megint 20 percig pihentetjk. 12 egyenlõ rszre osztjuk, s nem tl szorosan, kilisztezett stõlemezekre tesszk, majd jabb fl rn t pihentetjk, kicsit ellaptjuk, formzzuk. A stõt elõmelegtjk 240 C fokra, 3-5 percre a stõbe tesszk a kenyereket (megdagadnak), majd a kzpsõ stõrcsra helyezzk õket, ahol tovbbi 5 percig stjk, mg barnulni nem kezdenek. Melegen tlaljuk. |
|
Grg alaptszta - phyllo
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 1 kvskanl s, 4 ek. olvaolaj, 2 tojs, 1/2 pohr vz Elkszts: A phyllo hajszlvkonyra nyjtott tszta, melyet des s ss stemnyek elksztshez egyarnt hasznlnak. A lisztet deszkra halmozzuk, kzepbe mlyedst vjunk s beletjk a tojsokat, belentjk a vizet, az olvaolajat, s tsztv gyrjuk. Fl rt pihentetjk, kisebb adagokra osztjuk, s hajszlvkony lapokra nyjtjuk. Tipp: A phyllo tszta rteslappal helyetteshetõ. |
|
|
Sajtos rtes - tyropita
Hozzvalk: 45 dkg feta sajt, 45 dkg phyllo tszta, 10 dkg kefalograviera sajt (parmeznnal helyettesthetõ), 1 1/2 dl tej, 4 tojs, kapor vagy menta, bors Elkszts: Trjk ssze a feta sajtot egy villval, adjuk hozz a reszelt kefalogravirt, a tejet, az aprra vgott kaprot vagy mentt, a felvert tojsokat s a borsot, s alaposan dolgozzuk ssze a tltelket. Egy nagy mretû tepsit bleljk ki a kln-kln olvaolajjal megkent lapok felvel, s ntsk r a keverket. Fedjk be a maradk tsztalapokkal s az als lapok szlt bevizezve hajtsuk r a tetejre, hogy a tszta krbevegye a tltelket. Kenjk meg a tetejt olvaolajjal, s sssk egy rn keresztl. Elõtelknt tlaljuk. |
|
|
Spentrtes - spanakopita
Hozzvalk: 1 kg spent, 1/2 dl olvaolaj, 1 csokor finomra vgott jhagyma, 12 dkg morzsolt zsros sajt, 10 dkg gomolyatr, 3 ek. reszelt kefalotiri vagy parmezn sajt, 2 ek. vgott petrezselyem, 1 teskanl vgott kapor, 4 tojs, 25 dkg phyllo vagy rtestszta, olvaolaj, s, bors, szerecsendi Elkszts: A megmosott, megszrtott spentot aprra tpkedjk s gõz fltt, lefedve kb. 10 percig proljuk, majd lecspgtetjk s hûlni hagyjuk. Az olvaolajban megproljuk az jhagymt, hozzadjuk a spenthoz a sajtokkal, zlfûszerekkel s felvert tojsokkal egytt, majd zls szerint fûszerezzk sval, borssal, szerecsendival. Egy kzepes mretû kikent tepsit bleljnk ki 5, kln-kln olvaolajjal megkent tsztalappal, s ntsk r a spentos tltelket. Fedjk be a maradk tsztalappal s az als lapok szlt bevizezve hajtsuk r a tetejre, hogy a tszta krbevegye a tltelket. Kenjk meg a tetejt olvaolajjal, s sssk 45 percen keresztl. Elõtelknt tlaljuk. |
|
|
Tlttt szõlõlevl - dolmadakia
Hozzvalk: 50 dkg hagyma, 10 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 2 dl olaj, 5 dkg pniamag (fenyõmag), s, bors, citrom, szõlõlevl Elkszts: A hagymt 1 dl olvaolajban megproljuk, hozzadjuk a megmosott rizst, ntnk r egy pohr vizet, beletesszk a mazsolt, a durvra vgott pnit, a fûszereket, s 5 percig fõzzk. Blansrozzuk a szõlõleveleket (3 percre forrsban levõ vzbe tesszk). Minden szõlõlevlre egy kvskanlnyi tltelket tesznk, s sszecsavarjuk. Alacsony peremû lbosba egyms mell tesszk a megtlttt szõlõleveleket, meglocsoljuk a citrom levvel, rntjk a maradk olvaolajat s egy pohr vizet. Egy tnyrt tesznk a tetejre nehezknek, hogy a szõlõlevelek ne nyljanak szt, s kis lngon egy rt fõzzk. Az ednyben hagyjuk kihûlni, s hidegen, joghurttal knljuk. |
|
|
Tlttt paradicsom - gemista
Hozzvalk: 6 kzepes paradicsom, 6 kzepes paprika, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 2 dl olvaolaj, petrezselyem, zsemlemorzsa, 3 dl paradicsoml, s, bors Elkszts: Vgjuk le a paprikk s a paradicsomok tetejt, vgjuk ki a belsejt, amit trjnk ssze s keverjk hozz a fõtt rizst, az aprra vgott hagymt s petrezselymet, szzuk, borsozzuk zls szerint s keverjk hozz az olvaolaj felt. Tltsk meg a paradicsomokat s paprikkat az sszekevert tltelkkel, fedjk le a levgott tetõkkel s tegyk egy tepsibe vagy serpenyõbe. ntsk r a paradicsomlevet, szrjuk meg zsemlemorzsval, ntsk le a maradk olvaolajjal s sssk kzepes lngon 1 1/2 rn t. |
|
|
Rakott padlizsn - mussaka
Hozzvalk: 4 padlizsn, s, olvaolaj a stshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vrshagyma, 3 ek. aprtott petrezselyem, 1/2 dl olvaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 ek. napraforgmag, 5 dkg ribizli, 10 dkg feta sajt A szszhoz: 10 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 4 dl tej, 5 tojs + 1 srgja, 30 dkg kefalotiri vagy feta sajt, s, bors Elkszts: A padlizsnokat hosszban vkony cskokra vgjuk, beszzuk, llni hagyjuk fl rn t, majd lecspgtetjk. Egy serpenyõben 10-15 percig pirtjuk olajban a padlizsncskokat, majd kiszedjk s paprtrlkzõvel leitatjuk. A rizst megmossuk s megfõzzk, leszûrjk, s sszekeverjk a hmozott, feldarabolt paradicsommal, finomra vgott hagymval, petrezselyemmel, olvaolajjal, fokhagymval, szzuk s borsozzuk. Lass tûzn addig fõzzk, mg a leve elprolog (kb. 10 perc). Levesszk a tûzrõl, belekeverjk a napraforgmagot, ribizlit s a sajtot, majd flretesszk. A szsz elksztshez a vajat megolvasztjuk, aprnknt belekeverjk a lisztet, hogy sima masszt kapjunk. Fokozatosan hozzadjuk a felmelegtett tejet, vigyzva, hogy ne csomsodjon be, s lassan felforraljuk, mg besûrûsdik. Levesszk a tûzrõl, beletesszk a tojsokat, a sajtot, szzuk, borsozzuk. A slt padlizsn felt egy tepsi aljra tertjk, egyenletesen elosztjuk rajta a rizses keverket, majd befedjk a maradk padlizsnnal. Tetejre ntjk a sûrû sajtszszt, majd stõben 35-40 percig stjk. |
|
|
Hsvti leves - magiritsa
Hozzvalk: 1 brny mja, tdeje s szve, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 6 ek. rizs, 1 csokor kapor, 2 tojssrgja, 1 citrom leve, s, bors. Elkszts: A mjat, tdõt s a szvet jl megmossuk, msfl liter vzben felfõzzk, a habjt leszedjk, a vizet citrommal s sval zestjk, s lefedve 30 percig fõzzk. Ezutn a belsõsgeket kivesszk s feldaraboljuk. A vajban megproljuk a karikkra vgott hagymt, hozzadjuk az sszevgott belsõsget, a kaprot, fûszerezzk borssal s nhny percig egytt proljuk. Felengedjk a lvel, hozzadjuk a rizst s addig fõzzk, mg meg nem puhul. Kzben elksztjk a citromos mrtst: a tojsok srgjt kikeverjk a citrom levvel, s rntjk a forr levest. (Ezt a mrtst szinte minden levesbe belekeverik tlals elõtt.) |
|
|
Csirke szuvlaki - kotopoulo souvlaki
Hozzvalk: 1 1/2 kg kicsontozott, lebõrztt csirkemell, 1/2 dl citroml, 1/3 dl olvaolaj, 2 ek. oregn, s, 8-12 kis nyrs Elkszts: Vgjuk fel a csirkemellet hossz, 3 cm szles cskokra s szrjuk fel a nyrsra. Egy lapos serpenyõben (melybe belefrnek a nyrsak), keverjk ssze az olvaolajat, a citromlevet s az aprra vgott friss oregnt, majd ntsk r a keverket a felszrt csirkemell-cskokra. Szzuk zls szerint s legalbb kt rra tegyk hûtõbe, hogy a fûszerek aromja tjrja a hst. Forr grillen vagy ntttvas-stõlapon sssk meg, folyamatosan forgatva s pclvel locsolgatva. Krlbell 10 perc alatt elkszl, a nyrssal egytt tlaljuk, forrn. Tipp: A csirkt kis darabokra vgva hzzuk nyrsra, majd sts utn hzzuk le rla s pitba tltve tlaljuk kockra vgott paradicsommal, uborkval s hagymval. Tipp: Brmilyen ms hsbl elkszthetõ. |
|
|
Slt tintahal - kalamari
Hozzvalk: 1 kg apr tintahal, kevs liszt, olvaolaj a stshez, s, citrom Elkszts: Mossuk meg a tintahalat, szrtsuk meg s forgassuk lisztbe. Forr olajban sssk pirosra s ropogsra. Cspgtessk le, szzuk meg zls szerint s citromkarikkkal tlaljuk elõtelknt. |
|
|
Korfui prolt borjszelet - sofrito
Hozzvalk: 1 kg borjblszn vagy lapocka felszeletelve, olvaolaj a stshez, 5 fokhagymagerezd, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, liszt, 2 dl vz Elkszts: A beszott hsszeleteket lisztbe forgatjuk s forr olajban megstjk. Hozzadjuk a fokhagymt, a felaprtott petrezselymet, a citrom levt s a vizet. Fedõ alatt kis lngon proljuk, mg a hs megpuhul, a l pedig besûrûsdik. Burgonyaprvel tlaljuk. |
|
Hagyms, paradicsomos hsszelet - stifado
Hozzvalk: 1 kg borjlapocka, 1 hagyma, 1 1/2 dl szraz vrsbor, 1 1/2 dl olvaolaj, 4 rett paradicsom, 1 ek. paradicsompr, 1 babrlevl, s, 1 kg gyngyhagyma Elkszts: Pirtsuk meg a borjlapockt az olvaolajban, adjuk hozz a hagymt, s mikor vegesre pirult, ntsk fel a vrsborral. Adjuk hozz a hmozott, aprra vgott paradicsomot, egy kevs vzben feloldott paradicsomprt, a fûszereket s 1/2 dl forr vizet. Fedjk le s lass tûzn proljuk 1 1/2 rn keresztl. Adjuk hozz a gyngyhagymt (a nagyobbakat vgjuk flbe), s fõzzk mg egy rt. Tipp: zesthetjk mg fokhagymval s rozmaringgal. |
|
|
Prklt grgsen - taskebap
Hozzvalk: 1 kg hs, 1 fej hagyma, 1 l paradicsomszsz, 2 teskanl cukor, olvaolaj, s, bors, oregn Elkszts: Vgjuk aprra a hagymt s pirtsuk vegesre az olajon egy lbosban. Adjuk hozz a kockra vgott hst, s pirtsuk meg minden oldaln. Szzuk, borsozzuk, tegyk bele a cukrot, a paradicsomszszt s ugyanannyi vizet. Fõzzk addig, mg a hs megpuhul (legalbb 1 ra). Rizzsel vagy sltburgonyval knljuk. |
|
|
Birkaprklt agyagednyben - giouvetsi
Hozzvalk: 1 kg birka/brnyhs, 3 fej hagyma, 1 l paradicsomszsz, kevs olvaolaj, 1 kg rizsszem-tszta, s, bors, oregn Elkszts: ntsnk olajat egy agyagednybe vagy ntttvas-lbosba, s forrstsuk fel a stõben. Tegyk bele a hagymt s pirtsuk vegesre. Adjuk hozz a szott, borsozott hst, pirtsuk meg minden oldaln. Mikor levet ereszt s fõni kezd, adjuk hozz a paradicsomszszt s ugyanannyi vizet. Fõzzk krlbell 1 rn t, mg a hs megpuhul s a vz nagy rsze elprolog (ha szksges, ptoljuk.) Tegyk bele a rizsszem-tsztt, mikor a megfõtt (kb. 10 perc), forrn tlaljuk, oregnval meghintve. |
|
|
Grg fasrt - keftedes
Hozzvalk: 1/2 kg darlt marhahs, 1 fej hagyma, 1 tojs, olvaolaj a stshez, mentalevl, kevs liszt, s, bors, oregn Ekszts: Keverjk ssze a darlt hst az aprra vgott hagymval s a tojssal. Fûszerezzk oregnval, aprra vgott mentalevllel, sval s borssal, zls szerint. Formzzunk a masszbl gombcokat, forgassuk lisztbe s forr olajban mindkt oldaln sssk meg. Forrn tlaljuk. |
|
|
Marhahs makarnival - pastitsio
Hozzvalk: 25 dkg makarni, 2 fej vrshagyma, 25 dkg marhafartõ, 2 tojs, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tej, s, bors, 5 ek. olvaolaj, 1 kvskanl finomra vgott petrezselyem, 2 kvskanl liszt, 2 kvskanl zsemlemorzsa Elkszts: Ss vzben megfõzzk a tsztt. Kevs olajban megpirtjuk a hagymt, beletesszk a darlt hst, szzuk, borsozzuk, hozzadjuk a petrezselymet, kszre fõzzk. A lisztbõl s 2 ek. olajbl vilgos rntst ksztnk, 2 dl tejjel felntjk s addig fõzzk, mg besûrûsdik. A tûzrõl levve belekeverjk a reszelt sajt felt, csipetnyi st, 1 tojssrgjt s flretesszk az elkszlt mrtst. sszekeverjk a hst a makarnival. sszekevernk 1 dl tejet 1 tojssal s 1 tojsfehrje felvert habjval, valamint a maradk reszelt sajttal. Ezt szintn a makarnis hshoz keverjk, s az egszet tûzll tlba tesszk. A tetejt megszrjuk zsemlemorzsval, s rntjk a korbban elksztett sajtos mrtst. Elõmelegtett stõbe tesszk, s 40 percig stjk. Kockkra vgva tlaljuk. |
|
|
Hsgombcok paradicsomszszban - soutzoukakia
Hozzvalk: 70 dkg darlt brnyhs, 2 szelet kenyr, 1/2 dl tej, 1 ek. olvaolaj, 1 fej vrshagyma, 1 paradicsom, 8 dkg rizs, 1 ek. aprra vgott mentalevl, 2 ek. aprra vgott petrezselyem, csipetnyi õrlt fahj, 1 tojs, 1/2 dl vrsbor, s, bors, 7 dl vz, 4 ek. paradicsompr, 2 gerezd fokhagyma Elkszts: A tejbe ztatott, majd enyhn kinyomkodott kenyrszeleteket jl sszedolgozzuk a darlt hssal. Megpirtjuk a hagymt az olajon, a meghmozott, kimagozott s feldarabolt paradicsommal egytt. Hozzadjuk a hshoz, a rizzsel, mentval, fahjjal, petrezselyemmel, a felvert tojssal, sval, borssal egytt, s alaposan sszekeverjk. A vizet egy nagy lbosba tesszk, beletesszk a paradicsomprt, hozzadjuk a sztnyomott fokhagymt, felforraljuk s 5 percig fõzzk. A masszbl vizes kzzel kis golykat formlunk s a paradocsomszszba tesszk. Lefedjk a lbost, s addig fõzzk, mg a rizs megpuhul s a szsz besûrûsdik. Aprra vgott petrezselyemmel dsztjk. |
|
|
Grillezett hal - oras
Hozzvalk: 2 nagy dvrkeszeg vagy ms egsz hal, friss kakukkfû s oregn, olvaolaj, citroml, s, bors, citromszeletek, szõlõlevl Elkszts: Elõmelegtjk a grillt. A kibelezett, megmosott halak belsejt beszzuk, borsozzuk, citromlvel meglocsoljuk s beletesszk a zldfûszereket. A halakat kvlrõl beirdaljuk, rtesszk a grillrcsra, meglocsoljuk olvaolajjal s citromlvel, majd mindkt oldalukon aranybarnra stjk. Blansrozott szõlõlevelekkel kiblelnk egy tlalednyt, rtesszk a ksz halakat, s citromkarikkkal dsztve tlaljuk. |
|
Fahjas- manduls stemny - baklava
Hozzvalk: msfl adag phyllo, 50 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. cukor, 20 dkg vaj, kshegynyi õrlt fahj s szegfûszeg Szirup: 45 dkg cukor, 4 dl vz, 1 citrom leve Elkszts: Hat, olvasztott vajjal kln-kln megkent phyllolapot tesznk egymsra. A darlt mandult sszekeverjk a morzsval, cukorral, fahjjal s szegfûszeggel s felt a tsztra szrjuk. Rtesznk kt megkent lapot, a tltelk msik felt, vgl hat megkent tsztalappal lefedjk. Meglocsoljuk fl pohr vzzel s kis lngon kb. egy rt stjk. Mg melegen rntjk a forr szirupot, s csak 3-4 ra mlva fogyasztjuk. |
|
|
Grg fnk - loukumades
Hozzvalk: 4 dkg vaj, 1 1/2 dl vz, fl teskanl s, 2 ek. cukor, fl teskanl narancshj, 12 dkg liszt, 3 tojs, olvaolaj a stshez Szirup: 20 dkg cukor, 3 dl vz, 1 ek. citroml, fahj Elkszts: Keverjk ssze a vajat, a vizet, st, cukrot, narancshjat s forraljuk fel. Keverjk simra a liszttel, melegtsk llandan keveregetve, mg a tszta el nem vlik az edny faltl. Vegyk le a tûzrõl s hûtsk langyosra. Adjuk hozz a tojsokat s keverjk simra. A kiszaggatot fnkokat bõ olajban ssk meg, gyakran forgatva. Szedjk itatspaprra, majd tegyk tlra. A sziruphoz forraljuk ssze a cukrot a vzzel s a citromlvel, kb. 10 percig. Az elkszlt szirupot ntsk a fnkokra, hintsk meg fahjjal s melegen tlaljuk. |
|
|
Grzes stemny - halva
Hozzvalk: 15 dkg vaj, 15 dkg dara, 2 ek. pniamag (fenyõmag), 2 ek. mandula, 40 dkg cukor, fahj, szegfûszeg Elkszts: Egy mly lbosban felolvasztjuk a vajat, hozzadjuk a dart s kis lngon addig kevergetjk, mg pirulni nem kezd. Hozzadjuk a pniamagot s a hmozott, durvra vgott mandult, majd addig keverjk, mg megbarnul. Hozzadjuk a cukrot, az egsz fahjat, nhny szem szegfûszeget, ntnk r 4 dl vizet s addig fõzzk, mg a dara felszvja a vizet. Levesszk a tûzrõl, s 15 percig letakarva pihentetjk. Hideg vzzel kibltett csszkbe, vagy kuglfformba tltjk, mandulval dsztjk s meghintjk fahjjal. Msnap kibortjuk a formbl. |
|
Frapp Tltsnk egy hossz (2,5 dl-es)pohrba 1 dl j hideg vizet, tegynk bele zls szerint 1, msfl, vagy 2 kvskanl neszkvt, tovbb kedvnk szerinti mennyisgben cukrot. Elbb egy kiskanllal felkeverjk, hogy olddjanak a hozzvalk, majd botmixerrel verjk habosra. A hab mg kemnyebb lesz, ha csak a tetejt, szinte rintve mixeljk mg egy kicsit. Felntjk jghideg vzzel, hogy tele legyen a pohr. (Ha tl sok keverjk a mixerrel, szinte csak hab lesz belle, mr tbb vz se fr a pohrba!) Ha nincs botmixernk, tenyernkkel takarjuk le szorosan a poharat, s j ersen rzzuk ssze. Kitn hab lesz gy is a tetejn. Persze a vendgnek jobb, ha egy fedeles pohrban rzzuk ssze a hozzvalkat, pohrba tltjk, s gy knljuk. Aki tejjel szereti, a ksz kvhoz ntheti, azonban vatosan, mivel a hab sszeesik tle. zls szerint adhatunk hozz jgkockt. Szvszlat ksztnk a pohrba, gy knljuk.
Mokka-narancs frapp 2 ek narancslikõr, 200 ml hideg kv, jgkockk, narancskarikk A narancslikõrt osszuk el kt bls pohrba s ntsk hozz a kvt. Adjunk hozz nhny jgkockt s dsztsk narancskarikkkal.
"Crispy crunch " 28 ml Kahlua 28 ml Metaxa, 28 ml Creme de Cacao, 28 ml Frangelico, jg Keverjk ssze a hozzvalkat, adjuk hozz a darlt jeget s ntsk poharakba.
"The cum shot " 15 ml vodka, 15 ml barackplinka, 1 kumquat (knai trpenarancs) ntsk a vodkt egy hromcentes pohrba. Nem az a fontos, hogyan keverjk ssze, hanem az, hogyan fogyasztjuk. Szedejk le a kumquat szrt, ha nagyobb mret a gymlcs, vgjuk flbe. Kapjuk be a narancsot, rgjuk ssze, de ne nyeljk le, csak hagyjuk, hgoy a narancs ze s leve sztradjon a sznkban! Hajtsuk le a vodka-barackplinka keverkt s a gymlccsel egytt nyeljk le.
"8 iron " 9 ml Blue Curacao, 9 ml ouzo, 9 ml bannlikr ntsk a hozzvalkat egyms utn egy hromcentes pohrba.
"Greek tycoon " 56 ml gin, 28 ml Metaxa ntsk pohrba a gint, majd adjuk hozz a Metaxt.
"Cafe sonia " 21 ml Metaxa, 14 ml Amaretto, 14 ml Tia Maria, forr feketekv, cukor, tejszn, vanlia aroma Verjk kemny habb a tejsznt nhny csepp vanlia aromval, s tegyk htbe. Egy elmelegtett bgrbe ntsk bele a Metaxt, Amarettot s a Tia Mariat. Adjuk hozz a forr feketekvt s zls szerint cukrozzuk. A tetejre tegyk r a tejsznhabot.
"Cyronic shock " 6 cl Blue Curacao, 3 cl whisky, 3 cl fehr rum, 3 cl Metaxa, 6 cl ouzo, 1 citrom leve, 1 lime (zld citrom) leve, 8 jgkocka ntsk turmixgpbe a Blue Curacaot, whiskyt, rumot, konyakot ouzot, a citrom s a lime levt s kt-hrom msodpercig mixeljk. Adjuk hozz a jgkockkat s addig turmixoljuk, mg kss nem lesz. ntsk poharakba a ksz koktlt.
Koccints "Jamassz!"- mondjk a grgk, mikor felemelik itallal teli poharukat. Koccintskor figyeljnk arra, hogy csak a poharak fels pereme rjen ssze, mert a pohr talphoz, aljhoz koccints durva srtsnek, toknak minsl. A hzigazda dolga, hogy jratltse a kirlt poharakat, ha nem akar szgyenben maradni. Aki viszont rgvest fenkig rti azt, mohnak fogjk tartani.
A grg konyha ismrvei Annak ellenre, hogy a grg konyha nem igazn vilghru, a mediterrn zeket a legtbb magyar kedveli. Ki ne ismern ma mr a gyrost, a szuvlakit, a feta sajtot; az oregano, a kakukkfu s a bazsalikom jellegzetes zt s illatt, s ki ne hallott volna az olvaolaj orvosok ltal is bizonytott, emberi szervezetre gyakorolt jtkony hatsrl Br a szllodk a legtbb helyen nemzetkzi teleket is knlnak, rdemes belni a feledhetetlen hangulat tavernk egyikbe s megkstolni a hamistatlan helyi zeket, specialitsokat. A legtbb tavernban ma mr nemcsak grg, hanem angol -sot, helyenknt magyar- nyelvu tlaprl vlaszthat mindenki kedvre valt. Ha a vendg hatrozatlan, esetleg nem tudja, mi rejlik egy-egy fogs neve mgtt, ne lepodjn meg, ha kedvesen a konyhba invitljk, ahol eldntheti, mit is szeretne a tnyrjn ltni. J, ha az utaz ismeri a grg tkezsi szoksokat is, gy nem rheti meglepets. Grgorszgban minden kicsit mskppen van, igaz ez az tkezsek idopontjra is. letvitelk eltro ritmusnak ksznhetoen a grgk ksoi evok, ritkn kerl ebd 14 rnl, vacsora pedig 20 rnl elobb az asztalra. Az teleket ltalban elore megfozik, gy gyakran mr langyosak tlalskor. Aki forr telre vgyik, rendeljen roston sltet vagy halat, amit mindig frissen ksztenek. (A hal kzkedvelt, de drga, rt a slya alapjn szmoljk, a legtbb helyen dkg-ban rendelheto.) A fogsok nlunk megszokott sorrendje Grgorszgban ismeretlen, gy elofordulhat, hogy egyszerre rkezik az elotel, a salta s a fotel. Aki nincs hozzszokva, kicsit olajosnak tallhat nhny telt, az olvaolajat ugyanis nemcsak fozsre, hanem zestsre is hasznljk. A tavernk tlapjn desszertet nem nagyon tallunk, leginkbb friss gymlcsbol s fagylaltbl ll a vlasztk. A helyiek tkezs utn gyakran lnek be valamelyik kvzba, ahol frappt (feketekvt) s ragacsos dessget szolglnak fel. |
|
|