|
Burgonys-Csirkemell Egytltel Mikrstben
Hozzvalk 1 adaghoz:
- 0,30 dkg CHRIE burgonya
- 0, 7 dl hsleves (1 kocka)
- Rozmarmg vagy kakukkfu
- 15 dkg csikremell
- 1 paprika
- 10 dkg brokkoli
- Frissen rlt fehr bors
- 1 evkanl vgott petrezselyem s
A burgonyt megtiszttjuk, megmossuk s 1 centis kockkra vgjuk. A hslevessel,
1 gacska rozmaringgal vagy kakukkfvel tlba tesszk, lefedjk. Stsiid: 5 perc 600 W. Kzbe - kzbe kevergetjk. Mg a burgonya kszl, a csirkehst szintn
felkockzzuk s a burgonyhoz keverjk az els stsi id elteltvel. Majd tovbbi 3
percre 600 W stjk. Megmossuk a paprikt, maghzat, ereket eltvoltjuk, kockra
vgjuk. A brokkolit szintn megtiszttjuk, rzsira szedjk. A zldsgeket hozz-
tesszk a burgonyhoz, majd tovbbi 4 percre 400 W a mikrostbe tesszk. Sval,
borssal zestjk, petrezselyemmel megszrjuk s tlalhatjuk. Aki kedveli, az
egszet 1 evkanl tejsznnel meglocsolhatja.

Burgonya Nyrson
Hozzvalk:
- 1 kg kzepes mret CHRIE burgonya s
- Frissen rlt fekete bors 75 dkg vrshagyma kmny
- 25 dkg sovny fstlt szalonna des-nemes pirospaprika 1-2 evkanl vaj
Kimondottan jz s nem sztfv burgonya szksges hozz, hogy a szeletek a
nyrsrl ne vljanak le. A burgonyt alaposan megtiszttjuk, kefvel is. Megh-
mozzuk s ujjnyi vastag szeletekre vgjuk, leszrtjuk. A szeleteket egyms mell
fektetjk, megszzuk, borsozzuk. Megtiszttjuk a hagymt, 2 mm vastag szeletekre
vgjuk s ugyangy egyms mell tesszk, rlt kmnnyel meghintjk.
A szalonnval ugyan gy tesznk. Gazdagon beszrjuk piros paprikval. Mindezt,
csak az egyik oldalrl fszerezve. 10 percig llni hagyjuk. Vltakozva nyrsra
hzzuk gy, hogy burgonya szelettel kezddjn s fejezdjn be. Minden
nyrshoz alka1n1as mret aluflit vgunk, a kzept vajazzuk meg. A nyrsat
erre fektetjk, beburkoljuk a flival, a vgn rcsavarjuk. Ne tl szorosan, mert a
flia sts kzben felfvdik. 220 C-os, elmelegtett stbe tegyk. 30 percig
sssk, alufliban tlalhatjuk

Burgonyasalta FRANCIA Mdra
Hozzvalk:
- 1 kg CHRIE burgonya 2 evkanl olaj
- 2 fej vrshagyma 2 piros paprika 1,2 dl vz
- 1 MAGGI leveskocka 2 evkanl ecet 4 tojs
- 4 csemege uborka
- 1 csom metlhagyma
A burgonyt meghmozzuk, megmossuk s felkockzzuk s a felforrstott olajban
aranysrgra tstjk. A hagymt felszeleteljk. A paprikkat megmossuk, a
maghztl megtiszttjuk, cskokra vgjuk. Mindkettt hozzadjuk a burgonyhoz s
egytt tovbbstjk. Vizet adunk hozz, felforraljuk a leveskockval egytt 20
percig majd ttesszk egy tlba. Mg forrn rcspgtetjk az ecetet, alaposan
tforgatjuk s hlni hagyjuk. Kzben a tojsokat kemnyre fzzk, megtiszttjuk,
kihtjk s kockra vgjuk. Az uborkkat felszeleteljk, a metlhagymt aprra
vgjuk. Mindezt vatosan a lehttt salthoz keverjk s langyosan tlaljuk.

Burgonyasalta Kukoricval s Prizsival
Hozzvalk:
- 1 kg CHRlE burgonya
- 1 saltauborka
- 1 doboz kukorica konzerv
- 25 dkg prizsi
- 4 evkanl ecet
- 2 evkanl narancsl
- saltafszer
- s
- frissen rlt bors
- 6 evkanl olaj
A burgonyt meghmozzuk, megmossuk s ss vzben megfzzk. Az uborkt
megtiszttjuk, hosszban elvgjuk, egy teskanllal kiemeljk a maghzat, utna
cskokra vgjuk. A kukorict szrn lecspgtetjk. A prizsit felkockzzuk. Az
ecetet s a narancslt egy tlban sszekeverjk. A fszereket, a st s a borsot
belekeverjk, utoljra az olajat adjuk hozz erteljes keverssel. A burgonyt
csepegtets s lehls utn felszeleteljk. Az sszes hozzvalkat a saltalvel
elkeverjk. Esetleg sval, borssal mg egyszer utn fszerezzk, cskokra vgott
salta levllel dszthetjk s zesthetjk.

Burgonyasalta Zldborsval s Srgarpval
Hozzvalk:
- 1 kg CHRIE burgonya
- 1 db nagy csemege uborka
- 1 fej vrshagyma
- 1 cssze zldbors s srgarpa (mlyhttt vagy prolt s lehttt)
- 10 dkg rett fstlt szalonna
- 1,2 dl hsl v. vz
- 2- 3 evkanl fszerecet
- 3-4 evkanl olaj
- s
- frissen rlt bors
- 2 db ftt tojs
- frissen vgott metlhagyma
A burgonyt megmossuk, hjban megfzzk, hmozzuk, lehtjk s szeletekre
vgjuk. Az uborkt, hagymt kockra vgjuk. Mindezt tlba tesszk. Ha a burgonya
kiss kemny, ntsk le egy kis forr vzzel. A szalonnt szintn aprra kockzzuk
s egy kis mret, szles lboskban vegesre pirtjuk. A hslt vagy vizet s az
ecetet hozzadjuk, sszefzzk. Sva1, borssal zestjk. Ezt a pikns szszt mg
melegen az elbbiekhez adjuk, jl elkeverjk s kb. flrig llni hagyjuk. A tl-
ban lev saltt a tojsszeletekkel s metlhagyma karikkkal dsztsk.

Csirkehsos Burgonyasalta
Hozzvalk:
- 0,5 kg CHRlE burgonya
- 1 db nagy fej vrshagyma
- 1 db srgarpa
- 1 db zellergum
- 2 x 1 0 dkg csirkemell
- 2 evkanl tejszn
- 2 evkanl majonz
- 2 evkanl joghurt
- 1 evkanl aprra vgott kapor
- mustr
- s,
- frissen rlt bors
- kovszos uborka
- 1 evkanl aprra vgott kapri bogy
- 2 ftt tojs
- 1 db fejes salta
- 2 evkanl egsz kapri bogy
- 8 db olva bogy
A burgonyt alaposan megmossuk s hjban megfzzk (legjobb mr elz nap)
meghmozzuk, szeleteljk. Flre tesszk. A hagymt, srgarpt, zellert meg-
tiszttva, durvra daraboljuk. Egy nem tl nagy Ibosban kevs vizet forralunk. A
Ieves zldsget s a csirkehst kb. 20 percig puhra fzzk. A hst kivesszk s
kockra vgjuk. A tejsznt a majonzzel s joghurttal elkeverjk, a kaprot s a
mustrt hozzadjuk, sval, borssal zestjk. A kovszos uborkt a kapri bogyval
a burgonyval s a csirkehs kockkkal sszekeverjk. Egy rra htbe tesszk.
A ftt tojst szeletelve vatosan hozzadjuk. Megkstoljuk a saltt, szksg
szerint utn zestjk. A fejessaltt tisztts utn lecspgtetjk, levelekre szedjk
s zlsesen egy nagy tlra rendezzk. A burgonyasaltt piramis formban erre
helyezzk, majd a kapri s olva bogykkal dsztjk.

Slt Burgonya Fszeresen, Tojssal
Hozzvalk:
- 1 kg CHRIE burgonya
- 6 dkg vaj
- 2 fej vrshagyma
- 6 tojs
- 1,2 dl tejszn
- s
- frissen rlt fehr bors
- evkanl vgott petrezselyem s
- metlhagyma
A burgonyt alaposan megmossuk s hjban megfzzk. Lecspgtetjk, meg-
hmozzuk, hagyjuk kihlni majd felszeleteljk. Ajnlatos elz nap megfzni s
hjban hlni hagyni. A vajat egy nagyobb serpenyben felforrstjuk, a
burgonyaszeleteket belehelyezzk, szp barnra megstjk, ekzben a
vrshagymt megtiszttva, felkockzva hozzadjuk. A tojsokat a tejsznnel
habosra kikeverjk, sval, borssal, petrezselyemmel s a snidlinggel zestjk.
A fszeres tejsznes tojst egyenletesen a slt burgonyra ntjk, egy darabig
hagyjuk llni majd tlalhatjuk.

Borsleves shiitake gombval
Hozzvalk:
- 250 g kifejtett bors
- 1 cssze vz
- 1 liter zldsgleves
- 200 g shiitake gomba
- 20 g vaj
- 1 evkanl rlt mogyor
- 1 evkanl finomra rlt mandula
- 1 evkanl currypor
- s
- 1/8 liter tejszn
- 10 mentalevl
Elkszts: A kifejtett borst a vzzel felfzzk, 5 percig forraljuk. A zldsglevest
hozzntjk s tovbbi 15 percig forraljuk. A levest sztn ttrjk vagy mixerben
prstjk. A shiitake gombt folyvz alatt rvid ideig mossuk vagy nedvszv
paprral gondosan letrljk. Vkony szeletekre vgjuk. A vajat egy fazkban
felhevtjk, a gombaszeleteket ebben kevers kzben 5 percig stjk. A mogyort,
a mandult, a curryport hozzadjuk, finoman pirtjuk s a borslevest hozzntjk.
A levest felforraljuk, zls szerint szzuk, 5 percig fzzk. A tejsznt hozzkeverjk.
A mentalevet cskokra vgva a levesre szrjuk.

Rizlingszsz shiitake gombval
Hozzvalk:
- 200 g shiitake gomba
- 20 g vaj
- 1/8 liter szraz bor
- rlt feketebors
- s
- 1/4 liter tejszn
- 1 kteg bazsalikom
Elkszts: A gombt megtiszttjuk, folyvz alatt rvid ideig mossuk vagy nedvszv
paprral gondosan letiszttjuk, s nagyon vkony szeletekre vgjuk. A vajat
felhevtjk, a gombt addig stjk benne, mg a leve elftt. Hozzadjuk a bort s
teljesen befzzk. A gombt borssal s sval fszerezzk, hozzadjuk a tejsznt s
valamelyest besrtjk. A bazsalikomot megmossuk megszrtjuk, majd finomra
vgva a szszra szrjuk. Ez a nemes szsz jl illik, ftt vagy prolt halhoz, hirtelen
slt hshoz, de rizshez vagy korps bagetthez is.

Kenya-bab shiitake gombval s dival
Hozzvalk:
- 750 g zldbab
- 2 szr csombor
- s
- 200 g shiitake gomba
- 20 g vaj
- 2 evkanl olvaolaj
- 2 fokhagymagerezd rlt
- 50g dibl
Elkszts: A zldbabot megtiszttjuk, szlktlantjuk s a megmosott csomborral
kevs gyengn szott vzben nem tl puhra fzzk. Szitra ntjk jghideg vzzel
lehtjk. A csombort eltvoltjuk. A shiitake gombt megtiszttjuk, folyvz alatt
rvid ideig mossuk vagy nedvszv paprral gondosan letrljk s szeletekre
vgjuk. A vajat egy lbasban felhevtjk, a gombaszeleteket benne megpirtjuk s
tz percig proljuk. Az olvaolajat s a lecsepegtetett babot hozzadjuk. A fokhagy-
magerezdet meghmozzuk s finomra vgjuk, a babra szrjuk s felforrstjuk.
Szzuk, borsozzuk. A dibelet szraz serpenyben rvid ideig pirtjuk. A babot s
a gombt tlra rakjuk, a dit a tetejre szrjuk. Petrezselymes krumpli s trsas-
gban klnsen j.
|