Kedvenc receptjeim
2006.03.06. 18:28
vltozatos s rgies fszerezs,ill. hagyomnyos telek kicsit msknt...
A csszrn tyk levese
Hozzvalk:
1 egsz tyk,
35 dkg csirkemj, zza, szv vegyesen,
2 szl srgarpa
1 szl petrezselyemgykr,
1 fej hagyma,
fl karalb,
fl zeller,
10 dkg zldbors,
15 dkg sprga,
10 dkg levestszta,
s, szemes bors
Egy fazkban vizet forralunk, s amikor f, beletesszk a megtiszttott, megmosott tykot egszben, s sval zestjk. Amikor a hssal egytt jra felforr, takarkra lltjuk a lngot, leszrjk a leves habjt, hozzadjuk az alaposan megmosott belssgeket s a megtiszttott leveszldsget. Szemes borssal fszerezzk, s lass tzn fzzk.
Ha a tykhs flig megpuhult, hozzadjuk a zldborst s a megtiszttott sprgt. Addig fzzk, amg a hs majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszk a tzrl, a levest hagyjuk lepedni, majd szrjk le.
Leveses tlba kiszedjk a mjat, zzt, szvet s a zldsgeket, kzben a srgarpt, gykeret, zellert, karalbt, sprgt feldaraboljuk. Kln kifztt levestsztt adunk hozz, vgl rmerjk az ttetsz levest. Forrn tlaljuk.
Elksztsi id: kb. 2.5 ra
J tancs: Mivel a tykhst nem tlaljak a leveshez, mg mieltt teljesen puhra fne, vegyk ki, s szrnyas fszerkeverkkel megszrva egszben sssk meg. Tlalhatjuk msodik fogsknt, vagy vendgvr hideg sltknt.
Alms csirke (cserptlban)
Hozzvalk:
1 csinos, gyenge csirke
1 kg krumpli
1 kg alma (nem birs, szabolcsi des)
15 dkg vaj
rlt majoranna
kevs s, esetleg Vegeta
Az tel elksztsnek titka a rmai
cserptl, elterjedtebb nevn Pataki tl. A legjobb
tlakat mg ma is Srospatakon ksztik, gyeljnk r,
hogy ha lehet, mz nlkli tlat vegynk (ha mg esetleg nincs). Ez ugyan tbb gondoskodst ignyel, mint a mzas, nehezebb elmosni, az tel azonban puhbb lesz benne, mert sts kzben a tl prusaibl kiraml gz nem hagyja az telt kiszradni. A munkt azzal kezdjk, hogy a tlat 10-15 percig langyos vzbe ztatjuk.
gyeljnk r, hogy a tl minden porcikja vz alatt
legyen. Amg zik, meghmozzuk a krumplit s az almt.
Az almk maghzt eltvoltjuk, majd negyedeljk. A
krumplikat ugyancsak hosszban negyedeljk. Ha letelt az ztatsi id, a tlat kiemeljk, tl aljt vajjal bven kikenjk, majd elhelyezzk benne a csirkt. A csirke belsejbe majorannt tesznk, majd alma- s
krumpligerezdeket helyeznk el benne (tbb almt, mint krumplit, mivel a csirke belsejben mr nehezebben sl t a krumpli). Esetleg a csirke belsejbe rakott krumplik vkonyabb gerezdekre legyenek vgva.
Ezutn a csirkt krberakjuk a tbbi krumplival s almval. A csirkre is rakhatunk egy kevs vajat. Az tel csak enyhe fszerezst ignyel, mivel a zamatot a vaj, az almbl kislt l s a csirke termszetes znek
keverke fogja megadni. A tlra rhelyezzk a tetejt s HIDEG stbe tesszk. Erre azrt van szksg, mert a cserptlnak lassan kell felmelegednie, ha forr stbe helyezzk, esetleg elrepedhet. Kzepesnl nagyobb lngon minimum 40 percig stjk, a csirke ltalban addigra megpuhul. Sts kzben 10-15 percenknt a csirkt a tl aljn kpzd zletes szafttal meglocsoljuk. Az tel akkor van ksz, amikor a csirke belsejben lv krumplik is megpuhultak (kb. 1 ra). A sts utols fzisa a pirts, az utols 5 percben fed nlkl stjk az telt. Miutn a csirkt elfogyasztottuk, az idkzben megszilrdult szaftbl ltalban mg marad. Ne dobjuk el, kenyrre kenve igen finom.
> Almas csirkemell/pulykamell
>
> vekony hust megtoltom almaszeletekkel, osszetuzom, es serpenyoben mind
> a ket oldalat atpiritom. Fuszerezem, sozom, majd kis vizzel felontom,
> es letakarom. Kb.10 percig parolom/sutom, majd melleteszek meg egy kis
> almat. meg egy kis ido, mig az alma megparolodik, egy kis szint kap,es
> maris talalhato.
Alms vagdalt
Hozzvalk:
30 dkg darlt serts vagy baromfihs
2-3 db alma
2 db tojs
1 zsemle
petrezselyemzld
majornna, borsikaf
s
olaj a stshez
30 dkg darlt serts- vagy baromfihsba durvra
belereszelunk 2-3 savanyks almt, sszekeverjk 2 db
tojssal, egy tejbe ztatott kinyomkodott zsemlvel,
finomra vgott petrezselyemzlddel. zestjk kevs
sval, majornnval, borsikafvel. Ha jl kidolgoztuk,
henger alakra formlva, olajjal vkonyan kikent
teflontepsibe tve, kzpmeleg stben szp pirosra
stjk. Elkszthetjk pogcsnak is. Ebben az esetben
sthetjk b, forr olajban, de vkonyan kivajazott
tepsiben vagy grillstben, egyms mell fektetve.
Mindkt vltozat kevsb szrad ki, ha alufliba
csomagoljuk, vagy a tepsit aluflival fedjk le.
Ilyenkor sts befejezse eltt a flit bontsuk ki,
illetve vegyk le, hogy a hs enyhn megpiruljon.
Tovbbi vltozat, ha a zsemle helyett 4 csapott evkanl
szjapelyhet vagy szjagranultumot hasznlunk fel, amit
elzleg 2-3 rig langyos vzben ztatunk, majd
alaposan kinyomkodtunk. Az almt flcserlhetjk ftt
srgarpval, zldborsval, prolt gombval. A vagdalt
hidegen, melegen jz, mutats, a gyerekek szmra
knnyen fogyaszthat tel. Leggyakrabban klnbz
fzelkekkel, burgonyaprvel, petrezselymes vagy vajas
burgonyval tlaljuk. Hidegen, zls szerinti saltval
egszthetjk ki.
Ananszos csirkemell
Hozzvalk:
1 kzepes nagysg csirkemell,
egy anansz konzerv,
2 dkg vaj,
s,
gymbrpor.
Elksztse:
A csirkemellet lebrzzk, s kt darabra vgjuk, a kzepn lev nagy szegycsontot kiemeljk. Az ananszbl nhny darabot laskra vgunk, s a hst megtzdeljk vele. A mell klsejt sval gymbrrel meg vajjal bedrzsljk, s tzll tlra egymsmell fektetjk. A tlat lefedve a forr stbe toljuk, s a hst sajt levben puhra proljuk, de nem pirtjuk meg. Ekkor a tbbi, kisebb darabokra vgott ananszt kr tertjk, az egszet egy kevs ananszlvel megntzzk, s a stbe visszatolva mg 5-6 percig, fed nlkl stjk. Rizs illik hozz.
Aszalt szilvval tlttt kacsa
Hozzvalk:
1 pecsenyekacsa,
1 cssze aszalt szilva (mag nlkli),
l cssze hmozott,
kockra vgott alma,
kevs fahjjal leszrva,
s.
sszekeverjk a szilvt s az almt, a kacsa hasregbe tltjk, s lehetsg szerint bevarrjuk. Megszzuk, tepsibe rakjuk, kevs vizet ntnk al, s szp pirosra stjk. Trt krumplival tlaljuk, a szilvt s almt a slt kr rendezzk.
Brny Roghan Jonh mdra:
Laktat, enyhn csps curry mandulval s friss paradicsommal.
Elksztsi id: 20 perc
Fzsi id: 20-30 perc
4 szemly rszre
Hozzvalk:
4 ek olaj
90 dkg brny kockra vgva
2 hagyma karikra vgva
1,5 dl sr joghurt
4 paradicsom negyedekre vgva
s s fekete bors zls szerint
A mrtshoz:
2 kk kmnymag
2 kk koriandermag
1 ek kkuszreaszelk
2,5 dkg darlt mandula
2 gerezd zzott fokhagyma
12 mm friss gymbrdarab rlve
1 kk kurkuma
1 kk csilipor
1.) Ksztsk el a mrtst.
Pirtsuk meg a kmnymagot,
koriandermagot, kkuszt s a mandult. Tegyk bele a hztartsi robotgpbe, s a fokhagymval, a csiliporral s a 0,75 dl vzzel dolgozzuk sima ppp.
2.) Forrstssuk meg az olajat egy serpenyben s sssk pirosra a hst. Keverjk bele a hagymt s mg sssk 3 percig, majd a (ppp eldolgozott) fszerkeverket is keverjk bele. Fzzk tovbb, amg a leve elprolog. Kanalanknt tegyk bele a joghurtot. Fzzk, amg a leve elprolog.
3.) Tegyk bele a hst s a paradicsomot, s kevergessk a
serpenyben 3 dl vzzel egytt. zestsk sval s borssal, fedjk be, s proljuk 1-1 rig, vagy amg a hs megpuhul, s a mrts srv vlik.
Hagyomnyosan ezt a curryt rizzsel vagy kenyrrel tlaljk. A rizs azrt megfelel, mert felissza a gazdag mrtst. Dsztsk friss paradicsomal s friss korianderrrel.
J TANCS: gyeljnk a hstelre, nehogy odagjen, s tltsk fel a serpenyt vzel, ha szksges. A pontosan a serpenyre ill fed megakadlyozza, hogy a gz elillanjon. Hogy mg jobban zrdjon a fed, letakarhatjuk a serpenyt flival is, mieltt rtesszk a fedt.
Bazsalikomos sult hus
2 szelet karalyt kikloffolni, de csak enyhen.
1 paradicsomot felkarikazni (csumajat kivagjuk)
1 mozzarella sajtot szinten nagy karikakra vagunk.
kb 10-15 level bazsalikomot
1 nagy gerezd fokhagymaval
olivaolajjal, soval osszemixelunk.
olivaolajat forrositunk a serpenyoben
beletesszuk a hust, mindket oldalat 4 - 4 percig sutjuk,
kozben sozzuk, borsozzuk.
Mikor kesz, ratesszuk tanyerra a hust, lehetoleg hoallora.
a hus tetejere rahelyezunk 2 szelet paradicsomot es
arra 1 nagy szelet mozzarella sajtot.
Az egeszet betesszuk a sutobe es addig melegitjuk mig a sajt megolvad.
Amikor kivesszuk, rakanalazzunk a bazslikomos, fokhagymas szoszbol.
En sult krumplit adtam hozza, diszitesnek salatalevelet, paradicsomot
tettem melle.
Oszinten szolva, elso nekifutasra nem lett eleg sos a hus, igy a szoszbol is
kanalaztam meg plusszban hozza, es igy is nagyon finom hogy a hust
martogatjuk bele, foleg ha valaki szereti a fokhagymat.
BESZTERCEI TLTTT LIBA
Hozzvalk:
1 pecsenyeliba,
30 dkg aszalt szilva,
1/2 dl rum,
fl citrom reszelt hja s kicsavart leve,
zls szerint s s trtt fekete bors.
Az aszalt szilvt elz nap annyi rumos-citromos vzbe
ztatom, amennyi ellepi. Msnap kimagozom. A megtiszttott,
tbltett libt lecspgtetem, majd a hast bellrl
sval, borssal, citromhjjal jl bedrzslm, s
beletmkdm a szilvt. A nylst jl sszetzm, majd a
liba brt srn bevagdosom, hogy a felesleges zsr
kislhessen belle. Akkora tepsibe teszem, hogy knyelmesen
belefrjen, s a rumos-citromos vizet alntm. A libt
kvlrl mindkt oldaln megszom s j szorosan lefedem.
Elmelegtett, forr stben kt rn keresztl prolom.
Ezutn ellenrzm, hogy puha-e mr a hs. A szrnyast
vatosan (laptkanl segtsgvel) kiemelem a tepsibl,
zsros levt lentm s visszatve megpirtom. 15-20
percnyi pihentets utn feldarabolom, s meleg tlra
teszem. A hasbl kivett szilvt krrakom. Prolt rizst
knlok hozz.
Elksztsi ideje: 150 perc
Borjprklt
Hozzvalk:
1 kg kockra vgott borjhs,
1 fej hagyma,
3-4 evkanl olaj,
1 zldpaprika,
1 paradicsom,
s,
pirospaprika,
csipet kmnymag,
zls szerint kevs Worchester mrts.
A hagymt az olajon vegesre proljuk, hozzadjuk a darabokra vgott paprikt, paradicsomot, megszrjuk pirospaprikval, majd beletesszk a hst, Megforgatjuk az olajban, majd nhny percnyi kevergets utn felengedjk egy fl pohr vzzel. Fszerezzk, s fed alatt puhra proljuk. Vigyzzunk, mindig legyen elegend vz alatta. Galuskval, rizzsel, rsztelt krumplival vagy tarhonyval tlaljuk.
Currys pulykaragu
Hozzvalk
* 400 g pulykamell fil vagy comb
* 80 g vrshagyma
* 5 cl tolaj
* 20 g curry por
* citroml zls szerint
* s
* 20 g burgonyakemnyto vagy liszt
Elksztse
A vrshagymt megtiszttjuk, finomra vgjuk. A pulykahst kockra daraboljuk. Az olajban a vrshagymt vegesre pirtjuk, a tuzrol levve elkeverjk benne a leveskockt s meghintjk a curry porral. A lngra visszahelyezve beletesszk a hst, elkeverjk s kello mennyisgu folyadkot adva hozz fedo alatt puhra proljuk. A prollbol kivesznk s simra keverjk benne a burgonyakemnytot, amelyet a raguhoz adva ismt tforralunk. Citromlvel, ha szksges sval vagy ppen curry porral utna zestjk. Kretknt prolt rizst adjunk s valamilyen saltt.
Csirke gyorsan egyszeren
Hozzavalok:
1kg csirkemellfile,
1 tasak francia hagymalevespor,
min. 5dl tejszin.
A csirkemellfilet rakjuk kivajazott talba, szorjuk meg a levesporral s ntsk ra a tejszint. Esetleg bolondithato egy kis fehrborral. Mindezt lefedni es igy kb. 50percig 1 orat stjk.Ha kesz levesszk a fedt es meg t percet piritjuk.
Csirkecomb kkuszbundban
Hozzvalk 4 szemlyre:
4 db 200 g-os csirkecomb
1 teskanl s
1/2 teskanl fehrbors
1 evokanl desnemes paprika
6 evokanl kkuszreszelk
1 tojs
4 evokanl vaj
Elksztse: A csirkecombot a s, bors s paprika keverkben megforgatjuk,
s azzal egyenletesen bedrzsljk. A kkuszreszelket s a tojst sszekeverjk,
a combokat ebben is tforgatjuk, a kkuszdarabokat enyhn rnyomkodjuk.
A vajat felolvasztjuk, a combokat belehelyezzk, s szorosan lefedve stjk.
5 percenknt megfordtjuk, hogy mindenhol egyenletesen tsljn.
Dn hspogcsa
Hozzvalk:
40 dkg sovny marhahs,
2 dl tej,
1 fej vrshagyma,
1 db egsz tojs,
1 teskanl pirospaprika zls szerint s s trtt fekete bors,
kevs liszt,
a mrtshoz 3 dl tej
Elksztse:
A marhahst a megtiszttott vrshagymval egytt ktszer tdarljuk, hogy egszen ppes legyen, majd sszegyrjuk a tejjel, a felvert tojssal, a pirospaprikval, a sval s a borssal. Annyi lisztet adunk hozz, hogy formzhat legyen, s az sszes folyadkot felszvja. Nedves kzzel apr gombcokat alaktunk belle, kevs lisztben megforgatjuk, s a forr olajban 4-5 perc alatt szp pirosasbarnra megstjk. Leszrjk, kisebb tepsire szorosan egyms mell rakjuk. Lentjk a tejjel, s a tepsit aluflival szorosan befedjk. Elmelegtett, forr stbe toljuk. 20 percnyi prols utn a gombcokat megforgatjuk, s jabb 20 percig proljuk. Mire elkszl, a tejbl csak sr mrts marad, a hs fantasztikusan finom lesz. Saltval, prolt rizzsel vagy burgonyaprvel tlaljuk. Csak melegen j! Kiss munkaignyes, de klnleges.
Birkaprklt
/Szabadtzn legalbb 30 fs trsasgnak/
Hozzvalk: 1db kb. 45 kg-os birka lenyzva(gy kb 23kg), belssggel s a fej-el egytt. Kb 4kg vrshagyma karikkra vgva, 20-25 dkg s, 35 dkg hzirlsi des fszerpaprika, zls szerint rlt ers fszerpaprika, 12 db szraz csveschili(macskapcs) paprika, 5 cs szraz des paprika, egy kevs rlt bors, kmnymag, 3fej fokhagyma, 1/2 kg sertszsr, 60 cm sprga(zsineg).
Elkszts: a birkt rszeire bontjuk, a vastag hsos rszeket kicsontozzuk, nem tl aprra, de izlses darabokra vgjuk a hst. e a csontokat, illetve a csontos rszeket. A sznhst, a vkony csontos rszeket(borda), s a csontos rszeket kln rakjuk. A belssget is feldaraboljuk, itt is a mjat kln tesszk.. Az gynevezett cupkokat(lb) csak felire vgjuk. A fejet kettvgjuk at orr rszt, s a szemeket eltvoltjuk az agyvelt bennehagyjuk. A kt fl fej bels rszbe tesznk nhny szem kmnymagot, egy csipet borsot, des s ers rlt paprikt, egy kevs zzott fokhagymt s egy kis mark hagymakarikt, vgl megszzuk. A kt fl fejet sszeilesszk a sprgval sszektjk.
Elkszts: A megfelel nagysg bogrcsot(kb.30 literes), vkonyan kizsrozzuk. A bogrcs aljra rakjuk a cupkokat s csves csontokat, erre kerl az sszektztt fej, ezt krberakjuk a csontos rszekkel, a hagyma egy harmad rszt ide halmozzuk rdobunk ey mokkskanl kmnymagot, s egy evkanlnyi aprra vgott fokhagymt. A kvetkez rteg az gynevezett vkony csontos rsz a borda stb. ezutn sznhs fele, s a belssgek, a mj kivtelvel. Most megint a hagyma msik harmada egy kis kmny, egy kis fokhagyma, ekkor rakjuk a kzepre a fszerpaprikt a st s a szraz csves paprikkat, s kr szrjuk a maradk sznhst, s amaradk hagymt megint a kzepre halmozzuk.. A mjat flretesszk.
A bogrcsot a tz fl akasszuk, lehetleg kapcsos lnccal, hogy lehssen szablyozni a magassgot. Lass tzn pirtgatjuk a hst kzben a bogrcsban csak a bogrcs rzsval forgatjuk az anyagot, megkeverni nem szabad. Idnknt kevs vizet ntnk al nehogy odakapjon, s megfelel mennyisg szaft legyen a vgre.
A fzsi id a birka kortl s a tz intenzitstl fggen lehet kb3,5-6 ra is. Ha kicsit regebb a birka, jobb kb. ktharmad fzsnl megfordtani. Ez gy trtnilk, hogy egy ednybe vatosan leszedjk a sznhsoz rszt meg atbbit a bogrcs felig, ezutn egy msik ednybe szedjk a tbbit, most a bogrcs aljra rakjuk a fellrl leszedett rsz, utna az alulrl leszedettet, ezzel ksz a fordts, visszarakjuk a tzre, amikor jbl forrni kezd rrakjuk a mjat, s az egszet kszre fzzk. Akkor van jl megfve, ha a csontos rszekrl a hs levlik, s a sznhs is j puha.
A birkt nem szabad "zavarni", vagyis nagyon rotyogtatni, mert knnyen sztesik a hs s zavaros lesz a szaftja.
Amikor ksz egyenesen a bogrcsbol szedjk tlakba, lehetleg gy, hogy minden tlba jusson csontos is s sznhs, illetve belssg is. Azonnal tlaljuk. A fejet egyben kell kivenni, elvgni a zsineget s ksz. Ez nyenc falat, mindg a szakcsot illeti. Kretnek ss burgony illik, s csemegeuborka..
Ennek az telnek az elksztse nmi gyakorlatot ignyel. Kezdknek kisebb mennyisgben ajnlatos elkezdeni, az arnyok figyelembe vtelvel.
|