Kedvenc receptjeim2.
2006.03.06. 18:37
tovbbi vltozatos fszerezstelek receptjei-nagyon jk!
Indonz currys rizs csirkemellel
Hozzvalk:
- 20 dkg csirkemellfil
- 1 ek. mz
- 3 ek. szjaszsz
- 2 ek. curry
- 1 ek. ketchup
- 2 szl citromf
- 1 csokor jhagyma
- 1 pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek. szezmolaj
- 50 dkg rizs
A mzbl, szjaszszbl, 1 ek. currybl, ketchupbl ksztsnk pclt, 15 percig pcoljuk benne a hst.
Sssk t a hst, adjuk hozz a zldsgeket, vgl a rizst.
Keema
Ez az egyszer curry darlt marhahsbl kszl, de ppgy
elkszthet brnybl is. Kzepesen ers, fszeres.
Elksztsi id: 10 perc
Fzsi id: 1 ra
4 szemly rszre
Hozzvalk:
4 evkanl olaj
2 hagyma sszevgva
3 gerezd finomra vgott fokhagyma
2,5 cm-es friss gymbrdarab megrlve
1 ek.currypur
70 dkg darlt marhahs
5 cm fahjrd
1 babrlevl
40 dkg (konzerv) paradicsom sszevgva
s s rlt fekete bors, rizs kretnek
1.) Forrstsuk meg az olajat egy serpenyben. Kzepes lngon 3-4 perc alatt pirtsuk meg a hagymt s a gymbrt, majd keverjk bele a curryport. Pirtsuk tovbb mg egy percig.
2.) Tegyk bele a darlt hst, vegyk ersebbre a lngot, s idnknt keverjk meg, amg meg nem pirul a hs. Adjuk hoz a fahjat, babrlevelet s a paradicsomot. Keverjk ssze jl, s proljuk 45-55 percig. zestjk a sval, borssal s vegyk ki belle a babrlevelet s fahjat.
Rizzsel s korianderrel tlaljuk.
JTANCS: A currytelek ze jramelegtve is kivl.
Ksztsk el a curryt, s fagyasszuk le vagy tegyk a htbszekrnybe. Minsgt minimum kt napig megrzi.
gy az zek mg jobban sszernek.
FIGYELEM: Ha szaftosabb curryt ksztnk, fed alatt proljuk s adjunk vizet hozz, ha kell. Ha srbbet szretnnk, hoszabb ideig proljuk, llandan kevergetve fed nlkl vagy az utols 5 percben vegyk ersebre a tzhely lngjt.
Keszeg stve
Hozzvalk:
10 db keszeg,
3 dkg s,
10 dkg liszt,
1 db fejessalta,
0,5 dkg fszerpaprika,
6 dl olaj,
10 adag veleslt burgonya.
A keszegeket pikkelyezzk, bontjuk, a belssgeket
eltvoltjuk, majd a fejeket levgjuk az els
gerincszelettel egytt. Az elksztett keszegeket
hosszanti irnyukra merlegesen vagy enyhn rzstosan
srn beirdaljuk a gerinccsontig. Arra gyeljnk, hogy a
gerinccsontot ne vgjuk t, mert gy sts kzben a
keszegek knnyen eltrhetnek. Ezutn kvl-bell jl
beszzuk a keszegeket, s llni hagyjuk. Kzben
elksztjk a papriks lisztet. A megszitlt liszthez
keverjk a fszerpaprikt.
Az elre beszott keszegeket a papriks liszbe
forgatjuk, a felesleget lerzzuk. Serpenyben olajat
melegtnk, amelyben a keszegek mindkt oldalt
megstjk pirosra, ropogsra, kzepes temben, hogy
hsuk ne maradjon nyers kzpen sem.
A keszegeket gy stjk, hogy a vge fel hozzadjuk a a
hjban ftt, hmozott, cikkekre vgott burgonyt. A
keszegeket s a burgonyt egytt stjk kszre. Ha
elkszltek, laptkanllal csepegtetrcsra emeljk mind
a keszegeket, mind a veleslt burgonyt, s alaposan
lecsepegtetjk. A veleslt burgonyt tlpaprral fedett
halastlra halmozzuk, majd zlsesen mell helyezzk a
slt keszegeket gy, hogy flig fedjk egymst.
A tlat saltalevllel dsztjk.
Krumplileves cspsen
Hozzvalk:
2 db. klnyi hagyma
3 db. klnyi krumpli (sztfvs fajta)
1 db. erspaprika (a mrgezbb fajtbl)
piros rlt paprika
s
A hagymt nagyon aprora fel kell aprtani s 2-3 liter vzbe a trtpaprikval a "nagyon ers" zldpaprikval alaposa meg kell fzni kzepes lngon kiss rotyogtatva. Aki a nagyon erset szereti az desnemes paprika helyett is tehet csps trtpaprikt. A hagyma fajtjtl fggen 1-2 rt is fzni kell. Kzben a krumplit pucols utn nagyon aprra (kb. 1/2 cm- es kockkra fel kell darabolni. Ha a hagyma megftt akkor ers lngon "bugyborkoltatva" bele kell fzni a krumplit. Senki ne lepdjn meg, ha halszlre, vagy hallevesre fogja emlkeztetni ennek a roppant egyszer s nagyon finom levesnek az ze.
Maki csirkemell
Hozzvalk:
2 csirkemell,
3 dl tej, 1 nagy fej vrshagyma ,
2 db egsz tojs,
1 gerezd fokhagyma,
1 csapott teskanl s,
1 mokkskanl rlt szerecsendi-virg,
kevs liszt s zsemlemorzsa a bundzshoz
4 adag, hagymval zestett tartrmrts
Elksztse:
A csirkemelleket kicsontozzuk s a tmr hsdarabokat vkony szeletekre vgjuk. Ss, zzott fokhagymval zestett tejben legalbb 2 rn keresztl rleljk. Kzben a tojsokat felverjk, belekeverjk a megtiszttott s lereszelt vrshagymt. A fszerekkel s a sval zestjk. A tejbl kivett csirkemelleket amgy nedvesen lisztbe mrtjuk, ezutn beletesszk a hagyms tojsba, majd zsemlemorzsba forgatjuk. Ezutn ismt a tojsba, s jra a morzsba forgatjuk, 170 fokra felforrstott olajba tesszk, s 6-8 perc alatt szp aranybarnra stjk. A dupln, hagyms tojsban bundzott hs olyan lesz, mintha rntottban slt volna. A megmaradt tojst kevs fokhagyms tejjel s egy-kt evkanl liszttel sszekeverjk, majd ngy, nagyon vkony palacsintt stnk a masszbl. Az telt gy tlaljuk, hogy egy-egy palacsintra rhalmozzuk a megslt hsszeleteket, s a jghideg hagyms mrtst kln csszben tesszk mell. Kiss hosszadalmasan kszthet, de nagyon finom.
Marhahseves
Hozzvalk:
1 kg marhahs,
l kg levescsont,
3 szl srgarpa,
2 szl fehrrpa,
l db karalb,
1 db zeller,
nhny levl kelkposzta,
l fej vrshagyma,
2-3 db gomba,
s,
5-6 szem bors,
zls szerint darab gymbr.
A hst s a csontot hideg vzben fni tesszk, ha forr, habjt leszedjk, s belerakjuk a megtiszttott, felvgott zldsget.
Fszerezzk, majd lass tzn puhra fzzk.
Tsztval vagy maceszgombccal tlaljuk, a hst pedig mrtssal adhatjuk fel.
Marhaszelet meggyszszban
Hozzvalk:
50 dkg marhafarto,
2 dl tejfl,
zls szerint kevs cukor,
2 evokanl olaj,
3 szem szegfuszeg,
1 evokanl liszt,
fl citrom leve s hja,
1 teskanl s,
kshegynyi trtt bors,
fl literes veg meggybefott levvel (30 dkg friss vagy
mirelit meggy).
Serpenyoben felforrstjuk az olajat, majd a megmosott
s letrlgetett marhahst minden oldaln krbestjk.
Ezutn megszzuk, s ttesszk egy kuktafazkba, amibe
betettk a lyukacsos fmbettet. Alntnk 3 dl vizet,
s a kuktt lezrjuk. A kukta jelzstol szmtott 1
rn keresztl kis lngon fozzk. Kzben elksztjk a
meggymrtst: a befottlevet leszurjk, s bentjk egy
kis lbosba. Beleszrjuk a szegfuszeget, beletesszk a
lehmozott citromhjat s a szeletekre vgott citromot.
Felforraljuk, s t percig fozzk. Kzben kimagozzuk a
gymlcst. A lisztet a tejfllel s fl dl vzzel
simra keverjk, majd rntjk a meggylre. Tovbbi 5
percig forraljuk, kzben folyamatosan kevergetve, vgl
a gymlcst is beletesszk. Ezzel mr ppen csak
felforraljuk. (Ha friss meggybol ksztjk, akkor 2 dl
vzbe szrjuk a fuszereket, s ugyangy ksztjk, mint
a befottleves-vltozatot. A gymlcst ugyancsak a fozs
vgn adjuk hozz. Megcukrozni is ekkor szksges. A
nyers gymlccsel nhny perccel tovbb forraljuk.) A
megproldott hst ujjnyi vastag szeletekre vgjuk. A
hslbol nhny evokanllal a meggymrtshoz
keverhetnk, kellemes ze lesz tole. Ss vzben fott
burgonyt knlhatunk hozz.
Pcolt brnylapocka nyrson
Hozzvalk:
90 dkg brnylapocka,
fl l tej,
4 dl olaj,
s,
bors,
provence-i
fszerkeverk,
6 fej gyngyhagyma.
Elksztse:
Vgjuk fel a hst kockkra. ztassuk a sval, borssal s provence-i fszerkeverkkel zestett tejben 3 rn t. Cspgtessk le, s tzzk nyrsra a megtiszttott hagymval. Locsoljuk meg olajjal, tegyk t percre forr grillstbe. Gyakran ntzzk meg olajjal.
Papriks hal
Hozzvalk:
4-6 szelet hal,
3 fej vrshagyma,
l szl karikra vgott srga- s fehrrpa,
pirospaprika,
s,
bors,
l gerezd foghagyma,
l kanl paradicsompr.
A hagymt, a zldsget s a halat lbasban fni tesszk, annyi vzzel, hogy ppen ellepje. Amikor felforr a vz, beleadjuk a fszereket. Lass tzn puhra fzzk. Tzll tlba rakjuk, levt rszrjk.
Papriks tonhal tepsiben
Hozzvalk:
65-70 dkg fagyasztott tonhal,
1 citrom,
2 evokanl finomliszt,
1 evokanl piros fuszerpaprika,
zls szerint s,
a tlalshoz 2 evokanl olajbogy.
5 dkg nagyon vkony szeletekre vgott baconszalonna,
a tepsihez 2 evokanl olaj s 2
evokanl zsemlemorzsa,
A fagyasztott halat felolvasztjuk. Kzben a citromot
megmossuk, majd flbevgjuk. Az egyik felet vkony
karikkra szeleteljk, a msik felnek hjt
lereszeljk, illetve a levt kicsavarjuk. A lisztet
sszekeverjk a pirospaprikval. A baconszalonnt kis
darabokra vgjuk. A felengedett halat fltenyrnyi
darabokra sztszedjk, vagy felszeleteljk. Egy kis
tepsit az olajjal kikennk, s a morzsval beszrjuk. A
halszeleteket citromlvel meglocsoljuk, s 10 percig
hagyjuk llni, majd jl megszzuk. Ezutn nedvesen
beleforgatjuk a papriks lisztbe, s szorosan egyms
mellett elhelyezzk a tepsiben. Betakarjuk a
szalonnaszeletekkel, s elomelegtett forr stobe &nbs
|