Receptek : Zsenge vadmalac-ragu barna vlyban, salta gyon |
Zsenge vadmalac-ragu barna vlyban, salta gyon
Nyisztor dm 2006.03.08. 19:18
Hozzvalk:
1 rsz zsenge vadhs (malac, nyl, galamb, stb.), fontos, hogy ne legyen szraz, teht a szrnyas nem a legjobb, 1 rsz alma, 1/2 rsz hagyma, egy kevs gomba, j ha van erdei, n kb ugyan annyit raktam bele mint hagymt, fszerezshez s, bors, kakukkf, bazsalikom, s egy kevs cukor az almhoz, s kb 1 deci valamilyen fanyarabb z plinka (n birsalma plinkval csinltam, de sztem j az alma, trkly, krte, vilmoskrte is), s egy barna, magos baguette
Elkszts:
Vgd fel a hst egszen apr darabokra, s ugyan akkora darabokra az almt s gombt is. Vgd fel pici kockkra a hagymt. Ksztsd el a fszereket, hamar fog kelleni, s a plinkt is. A natr, pc s fszer nlkli hst dobd forr olajba a hagymval egytt, keverd el az olajjal, s rgtn utna szrd meg kakukkfvel, bazsalikommal, s borssal. Sval mg ne! Btran fszerezz! Mikor megpirult a hs, de mg ruganyos, kicsit vres a belseje, add hozz a gombt, pirtsd mg kb 3 percig, majd nts r egy kevs plinkt, forgasd t, s kstolr utn zls szerint szd. Ha a hz s a hagyma meg a gomba elftte a levt, a plinkval egytt egy kis vizet is adj hozz, hogy legyn j finom, sr szsz a hson. Tedd flre a hst, az elkszlt mr. Vedd el az almt s a cukrot. nts egy kicsi olajat a serpenybe-nem kell kimosni a hs utn!!!-s dobd a forr olajba az almakockkat, gyorsan szrd meg kakukkfvel rendesen. Mikor elkezd barnulni s puhulni az alma, szrj r egy egsz kevs cukrot, majd ha a cukor karamellizldott, ntsd r a plinkt s flambrozd meg a keverket. Ha a lngok kezdenek kialudni, ntsd bele a serpenybe a flretett hst, s keverd ssze az almval. Kstols utn zestsd egy ksi plinkval, illetve a fszerekkel, ha kell. Ezzel elkszlt a ragu. Szerintem a legfinomabb, ha veszel barna baguette-t.kettvgod hosszban, kivgod a fl baguette kzept, majd lngon tpirtod. gy a baguette hllya kicsit felkunkorodik, sszepndrdik, jpofa-s finom- tlat alkot. Ebbe porcizd be a ragut ppozva, majd tett a tetejre a szintn lngon tpirtott baguette-belst. Melegen tlald, saltval krtve, dsztve. Tipp: a hozz val saltt n jgsaltbl csinlnm kevs prhagymval, balzsamecetbl, olivaolajbl kevert ntettel, amit sval, borssal zestek! A balzsamecet, ha nem tlzod el, nagyon jl harmonizl a vadhssal s a barnakenyrel, a jgsalta pedig az desebb zekhez illik.
|