Vadpcok, marindok
Pusks Irnke 2007.06.20. 09:04
vgre pr rthet s kivl vadpc-javaslat
Vadpcok ksztse (marindok)
Vizes pcok ksztse (nagyobb darabok, comb, gerinc egszben val pcolsra): Aprra vgott fehr s srgarpt, vrshagymt, egsz fekete borsot, borkabogyt, babrlevelet tesznk a vzhez. Ecettel, citromlvel vagy trkonyos ecettel zestjk. Ezt a keverket jl sszefõzzk, ami azt jelenti, hogy a forrstl szmtva 15–20 percig fõzzk, majd lehûtve a pcoland hsra ntjk. gyeljnk arra hogy azt jl ellepje, mert a kiltsz hs hamar romlsnak indul. A vizes pchoz st nem tesznk, mert a hs ettõl elveszti eredeti sznt. Hûvs helyen rleljk nhny napot, tbbszr megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen rje a pcl s a fûszerek aromja jl tjrja. Hasznlhatjuk szarvascomb, gerinc egszben, vaddiszncomb pcolsra.
Olajos pcok ksztse: A hozzvalk mindig õrlt, szrtott fûszerek vagy aprra vgott zldfûszerek legyenek, valamint a hs mennyisgnek megfelelõ s. Csont nlkli, szeletekre vgott hsokhoz alkalmazzuk, gy azok gyorsabban rlelõdnek. A fûszereket s a st elkeverjk, majd a szeleteket belemrtogatjuk, hogy mindenhol egyenletesen fedje s finom mozdulatokkal beleklopfoljuk. A fûszerezs utn lentjk olvaolajjal vagy finom tolajjal, hogy teljesen ellepje. Hûtõben 1-2 napig rleljk. Hasznljuk a fiatal õz, vaddiszn s a szrnyasok pcolsra.
Mustros pc: Szeletelt hsokra hasznljuk. Lehetõleg friss, aprtott zldfûszereket, mustrt, szjaszszt sszekevernk s az elõre beszott hsokra kenjk. Pcols utn ezzel a mrtssal stjk. A pcols tarthat 1-2 rtl 1 napig, troljuk hûtõben.
Tejfl, tejszn, joghurt pc: Rvid ideig tart rlelshez hasznljuk, szeletekre vagy vadasnak sznt telekhez. A szott hsdarabokat annyi fokhagymval fûszerezett tejfl, tejszn vagy natr joghurttal ntjk le ami ellepi. 1-2 rt llni hagyjuk. Fcn, vaddiszn illetve muflon pcolsra hasznlatos.
Szraz fûszeres pcok: Ezek a leggyorsabb pcok, amit mr inkbb csak fûszerezsnek mondunk. Brmilyen õrlt fûszert hasznlhatunk, csak az elksztendõ hssal harmonizljon, pl.: bors, koriander, paprika, szerecsendi, kakukkfû stb., szeletekre vagy egsz darabokra. Kzvetlen sts elõtt sval keverjk a megfelelõ fûszert, majd a hsra szrva azt jl beledrzsljk, fliba csomagoljuk, majd rvid pihentets utn elksztjk. Szraz fûszeres pcot hasznlhatunk brmilyen fiatal vadra.
Pcfajtk s fûszerezs:
* Nyl: olajos fokhagyms.
* Fcn: egszben – vizes pc; combra, mellre – olajos, currys vagy olajos fokhagyms.
* Szarvas: idõsebb vagy nagyobb darabok – vizes pc; szeletekre olajos vagy mustr pc.
* Vaddiszn: idõsebb vagy egsz comb, gerinc – hagyms, fokhagyms vizes pc; szeletre joghurt pc.
* Õz: olajos vagy tejszn pc kakukkfûvel, bazsalikommal, borssal.
* Muflon: vizes vagy tejflpc, kmnnyel, korianderrel.
|