Fogoly s frj receptek
Dildia; hotdog.hu;pigmaus.hu 2008.04.03. 11:34
Frj s fogolyreceptek (16)
|
Fogoly s frj
A megtiszttott, beszott foglyot megtzdeljk szalonnval, stplhbe tesszk, minden fogolyra egy kanl tejfelt s egy kis zsrt tesznk s gyakori ntzgets mellett, kzpfok hnl megstjk.
Mindegyiket kettvgva tlaljuk s levvel lentjk. A frjek mindegyikt hromujjnyi szles, vkony szalonna szelettel krlktjk, egyms mell rakva elbb sajt levvel, ksbb tejfellel ntzgetjk, mg szp sznt kapott s puha lett. Prolt rizzsel krtjk.
Frjecskk rkagombval
Hozzvalk: 6 db frj, 40 dkg rkagomba, 30 dkg cukkni, 1 csomag petrezselyem, a csomag snidling, 2 dl tejszn, 5 dkg vrshagyma, 1 evkanl liszt, 1 dl szraz fehrbor, 2 cikk fokhagyma, s, rlt bors, 2 dkg zsr, 5 dkg vaj.
Elksztse: A megtiszttott kibelezett frjeket kvl-bell szzuk, hasregkbe petrezselyemszrat tesznk. A gombt megtiszttjuk, megmossuk, a nagyobb darabokat hosszban kettvgjuk. A cukknit flujjnyi vastag karikkra szeleteljk (legalbb 12 legyen) s szzuk. A frjeket vkonyan kizsrozott tepsibe tve, forr stben (200 C) 30-35 perc alatt megstjk. Sts kzben vizet semmi esetre se ntsnk al, ha szksges aluflival fedjk le az utols negyedrra. A frjeket kiszedjk, s kettvgva tlalsig melegen tartjuk. A tepsiben maradt zsiradkot serpenybe vagy lbosba ntjk. Egy evkanl vajat adunk hozz, ebben megpirtjuk a finomra vgott vrshagymt. Beletesszk a gombt, s addig proljuk, amg a gombbl kioldd nedvek elillannak. Felntjk fehrborral, nhny percig forraljuk, sval, borssal, zzott fokhagymval, finomra vgott petrezselyemmel zestjk. Hozzntjk a liszttel csommentesen elkevert tejsznt, s mg egyszer felforraljuk. A cukknit lisztbe mrtjuk, kevs forr vajban mindkt oldalt megstjk. Minden szelet cukkinira fl frj, tetejre a gombamrts kerl. Vgl megszrjuk aprra vgott snidlinggel.
Megjegyzs: Az itt emltett cukknik nem zsengk, hanem cca. 0,8 -1 kilogrammosak, s a szeletek srgen vannak vgva, hogy a fl frjek betertsk.
Frj erdlyiesen
Hozzvalk: 8 frj, 5 dkg fstlt szalonna, 1 evkanl olaj vagy zsr, 1 evkanl kristlycukor, 10 dkg vegyes zldsg, 1 evkanl paradicsompr, csontleves (ha van), 1 dl fehrbor, s, 1 csipetnyi trtt bors, 1 darabka fahj, 1/2 citrom, 1 darabka lestyn, 1 dl tejfl vagy tejszn
A frjeket gondosan megtiszttom, a fstltszalonna-cskokkal megtzdelem, s kevs zsiradkban elstm. A frj zsrjban kevs cukrot karamellizlok. Amikor a cukor barnra pirult, karikra vgott vegyes zldsget adok hozz, majd egy evkanlnyi paradicsomprt, s az egszet jl megpirtom. Felengedem csontlevessel vagy vzzel, fehrbort ntk hozz, s sval, borssal, egsz fahjjal, citrommal, lestynnal zestve az elsttt frjekre ntm. Ebben a mrtsban a frjeket kszre prolom. Ha megpuhultak, a prollevet szitn vagy szrn ttrm, kevs tejfllel vagy tejsznnel dstom. A frjekkel egytt tlalom. Kretknt kukoricapudingot tlalok mell, s testes fehrbort vagy knny vrsbort ajnlok hozz.
Frj gombval tltve
Hozzvalk 4 szemlyre: 4 frj, 20 dkg gomba, 20 dkg borjhs, 1 kis fej vrshagyma, 2 dl tejszn, 4 evkanl Tokaji szamorodni, 1 szikkadt zsemle, 2 evkanl margarin, 1 evkanl olaj, 1 csokor turbolya, rlt szerecsendi, rlt fehrbors, s
A frjek szrnyt levgjuk, s a trzset kifilzzk. A borjhst ppp aprtjuk, sval, borssal fszerezzk. A megtiszttott, apr darabokra vgott gombt beztatjuk a borban. A zsemlt felkockzzuk, s meglocsoljuk 2 evkanl tejsznnel; a hagymt s a turbolyt finomra aprtjuk. A frjeket sval s hagymval bedrzsljk. A borjhst sszekeverjk a megztatott zsemlvel, a lecspgtetett gombval, majd hozzkeverjk a turbolyt s a szerecsendit. E tltelket elosztjuk a frjeken, felgngyljk s sszetzzk. Az olajt s a margarint serpenyben felhevtjk, s a frjek mindkt oldalt megpirtjuk benne. Ezutn tepsibe tesszk, rlocsoljuk a szafttal elkevert tejsznt s a bort, majd forr stben 30 percig stjk. A tzet kioltjuk, s az telt t percig mg a stben hagyjuk.
Elksztsi id: 90 perc.
Frj-mellecskk nyenc mdra
Hozzvalk: 8 kicsontozott frjmell, mustr, s, bors, 5 dkg vaj, 10 dkg libamj, 1 kshegynyi majornna, 8 kisebb gombafej, 10 dkg zsr, 10 dkg fstlt szalonna, 1 zsemle
A lepnyhez: 60 dkg burgonya, 8 dkg liszt, 2 tojs, szerecsendi, olaj, 8 frjtojs
A frj-mellecskket megszom, mustrral, borssal fszerezem, s vajban megstm.
A libamjat t vkony szeletre vgom, megborsozom, a majornnval meghintem, s a gombafejekkel egytt zsrban kistm. A fstlt szalonnt ngy rszre vgom, srn bevagdosom, s zsrban ropogsra stm. A zsemlbl rme nagysg pirtsokat ksztek. Mindegyikre teszek egy-egy frj-mellecskt, arra gombt, majd libamjat. Az egszet tszrom fogvjval, ennek a vgre tzm a kakastarj formj szalonnt. Ftt, ttrt burgonybl, liszttel, tojssal, sval, borssal, szerecsendival lepnytsztt ksztek. Olajos kzzel kis lepnykket formlok belle, s olajban kistm. Mindegyik tetejre 1-1 frjtojsbl tkrtojst ksztek. Ez lesz a frj-mellecskk krete.
Frj szalonnval (20. szzad eleji recept)
A megtiszttott frjeket bortsuk be szalonnaszeletekkel, csavargassuk szllevlbe, aztn stplhen forr zsrban sssk ki, sts kzben locsolgatva. Ha kislt, tlba rakjuk, krl dsztjk pirtott kenyrszeletekkel, rizzsel, vagy ftt makarnival s feladjuk.
Gesztenyvel tlttt frj vrsboros szilvamrtssal
Hozzvalk: 2 dl tej, 3 zsemle, 7 dkg gesztenyepr, 2 tojs, s, 1 mokkskanl bors, 1 evkanl konyak, 4 frj, 1 dl olaj, 2 evkanl cukor, 2 evkanl paradicsompr, 7 kis fej vrshagyma, 15 dkg vegyes zldsg, 3 dl vrsbor. 1 veg (0,5 kg) szilvabeftt, 1 evkanl liszt, 1/2 citrom leve, 1 babrlevl, 1 kshegynyi bazsalikom A hjtl megtiszttott s tejbe ztatott zsemlket kinyomkodom, s a gesztenyeprvel egytt ledarlom. Hozzadom a tojsokat, s sval, borssal, konyakkal zestem.
A frjeket a gerincnl hosszban flbevgom, vigyzva arra, hogy a mellt fel ne srtsem, ezutn a combok kivtelvel bellrl teljesen kicsontozom. Megmosom, beszom, s a kitertett hslapon elosztom a tltelket. Ezutn a htnl sszetzm, megktzm, majd az eredeti formjra visszahajtom a combjait. Felforrstott olajban elstm a frjeket, majd tteszem egy tepsibe. A visszamarad olajban barnra pirtok egy evkanl cukrot, rteszem a paradicsomprt, s gy pirtom tovbb. Hozzadom a felszeletelt hagymt, a vegyes zldsget, s nhny percnyi pirts utn rntk 1 dl vrsbort, 2 dl befttlevet, sszeforralom, majd a frjekre ntm. Kzpmeleg stben lefedve prolom 1 rn t. Kzben sval, borssal, citromlvel, babrlevllel s bazsalikommal zestem. A frjeket ezutn kiveszem a lbl. A zldsges prollevet tntm egy lbasba, rntm a maradk befttlevet, s felforralom. A maradk olajjal barna rntst ksztek, s besrtem vele a prollevet, ezutn hozzntm a vrsbort, s jl felforralom. Szitn tpasszrozom, beleteszem a kimagozott, flbevgott szilvabefttet.Tlalskor a frjet felszeletelem, lentm a mrtssal. Kretnek mazsols rizs s vajas kelbimb illik hozz.
Frjtojsos falatok
Hozzvalk: Fehrkenyr, 6 db frjtojs, 1 szl jhagyma, 1 csomag petrezselyem, 5 dkg tojskrm, 3 dkg vaj, 1 db saltalevl.
Elksztse: A kenyeret felszeleteljk. Pogcsaszaggatval kr alak*ra kiszrjuk, vagy kssel ngyzet alak*ra vgjuk. Egyenknt megkenjk puha vajjal, s apr darabkkra tpett saltt tesznk r. Torta dsztbl vagy habzskbl a felre tojskrmet, felre mjkrmet nyomunk. Valamennyire egy-egy flbevgott ftt frjtojst tesznk. Hagymakarikkkal s petrezselyemlevlkkkel dsztjk. Frjtojs fzse: A megmosott tojsokat lbosba tesszk, s forrsban lv vizet ntnk r. Ha ismt felforr, tovbbi 4 percig fzzk. Foly hidegvzben lehtjk, majd a hjt vatosan megtrve leszedjk.
Kemencben slt frj
Hozzvalk: 8 fiatal frj, s, 1 kshegynyi bors, 1 evkanl majornna, 20 dkg ftt kolozsvri szalonna
A gondosan megtiszttott frjeket kvl-bell sval bedrzslm. Borssal meghintem, s a belsejkbe egy kevs majornnt teszek. A mellrszknl vkony kolozsvri szalonnaszeletekkel ktszer- hromszor krbetekerem. A szalonnaburkolatot fogvjval rgztem.Tepsibe tve a frjeket, kevs olajat s vizet alntve, forr (kb. 180C-os) stben kb. 15-20 perc alatt - kzben tbbszr locsolgatva - szp pirosra stm. Gombs kukoricval, angolos kelbimbval krtve, kemnyre ftt frjtojsokkal s kis paradicsomokkal dsztve tlalom.
Kelben prolt fogoly
Hozzvalk: 4 fogoly, s, 1 evkanl majornna, 1,5 kg kelkposzta, 20 dkg srgarpa, 20 dkg gomba, 25 dkg hsos szalonna, 2 kshegynyi bors, 20 dkg hzikolbsz
A megtiszttott foglyokat kvl-bell beszom. A hasregket meghintem majornnval, s tepsiben kb. 15 percig elstm ket. Kzben a kelkposztt flbevgom, a torzsjt kivgom, s ss vzben a megtiszttott srgarpval, a gombval s a szalonnval egytt kb. 8-10 percig elfzm. Leszrm, lecspgtetem. Meghintem borssal s kevs sval. A szalonnt 8 szeletbe, a srgarpt vkony karikkra, a gombt vkony szeletekre vgom. Kizsrozott tzll edny aljra teszem a kelkposzta felt, erre jn a srgarpa s a gomba, majd a flbevgott foglyok kvetkeznek. A foglyok kz teszem a karikra vgott hzikolbszt. A szalonnaszeleteket a foglyokra teszem, majd az egszet bebortom a maradk kelkposztval. A foglyok slt zsrjt kevs hslevessel felengedem, s a kelkposztra ntm. A tlat lefedve, stben kb. 1 ra alatt puhra prolom az telt.
Prolt frjek gyngyhagymval
Hozzvalk: 4 frj, 1 mokkskanl rozmaring, 5 dkg fstlt szalonna, 5 dkg zsr, 5 dkg vrshagyma, 15 dkg vegyes zldsg, csontleves, 2 kis veg gyngyhagyma-konzerv, 2 dkg vaj, s, 1 kshegynyi rlt feketebors, 1 csom petrezselyemzld
A frjeket megszom, a hasregket rozmaringgal megszrom, s vkony szeletekre vgott szalonnval beburkolom. A karikra vgott hagymt a zsron megprolom, hozzadom a vgott vegyes zldsget. Rhelyezem a frjeket, kevs csontlevest ntk al, s fed alatt puhra prolom. Kzben a gyngyhagymt vajon tpirtom, megszom, megborsozom, s aprra vgott petrezselyemzlddel megszrom A frjeket flbevgom, tlra helyezem, s mellteszem a prolt gyngyhagymt. Kretknt b zsrban slt burgonyt vagy rizibizit adok hozz.
Prolt frjek rkagombval
Hozzvalk: 8 pecsenyefrj, s, 1 mokkskanl majornna, 40 dkg rkagomba, 8 dkg fstlt szalonna, 2 kshegynyi rlt feketebors, 2 evkanl olaj, 5 dl burgundi, 1/2 csom metlhagyma
A kis tolltokoktl gondosan megtiszttott, megmosott frjeket kvl-bell megszom, s a hasregkbe egy kevs majornnt szrok. A rkagombt gondosan, tbb vzben is megmosom. A kisebb gombkat egszben hagyom, a nagyobbakat flbe- vagy ngyfel vgom. A fstlt szalonnt kis kockkra vgom, serpenyben flig kiolvasztom, s beleteszem a rkagombt. Zsrjra pirtom, megszom, megborsozom, kevs vizet ntk al, s majdnem puhra prolom. Kzben kevs forr olajban gyorsan megforgatom a frjeket, hogy egy kis sznt kapjanak. Ezutn hozzteszem a flig prolt rkagombt. Vrsbort ntk al, meghintem finomra vgott metlhagymval, s lefedve puhra prolom.
Srben slt frjtojs
Hozzvalk: 16 db frjtojs, 1 db tyktojs, 8-10 dkg finomliszt, msfl dl vilgos sr, 1 gerezd fokhagyma, mokkskanlnyi rlt gymbr, 1 mokkskanl trtt fekete bors, kshegynyi stpor, 1 ppozott mokkskanl s.
Elksztse: Kis tlkba ssk a frjtojst, gyelve, hogy a tojs hja ne kerljn bele. Msik ednyben a tyktojst habosra keverjk. Rntjk a srt, beleszrjuk a fszereket s a zzott fokhagymt, majd annyi lisztet adunk hozz, hogy sr palacsintatsztt kapjunk. Forr olajba mrtott kicsi merkanlba ntsnk egy evkanlnyi tsztt, tegyk r a feltrt frjtojst, s nagyon vatosan cssztassuk bele a 170 fokra felhevtett olajba gy, hogy a tojs lehetleg a tsztn maradjon. A tszta azonnal krlfogja a tojst! Ezutn msik frjtojst feltrve, az egsz mveletet megismteljk. Csak addig sssk, amg vilgosbarna nem lesz. Lehetleg kettesvel, hrmasval sssk, hogy szhassanak az olajban. A leszrt, melegen tartott slt tojshoz sajtos rizst knljunk. Munkaignyes, gyessget kvn, hosszadalmasan kszthet, de klnleges tel.
Szalonnba burkolt frjek nyrson stve
Hozzvalk: 12 pecsenyefrj, 1 evkanl majoranna, 1 evkanl rlt borsikaf, 1 teskanl rlt kakukkf, 12 szelet ftt csszrszalonna, s.
Elksztse: A frjek nyakt s nyakbrt levgjuk. Moss, leszrts utn a szrnyakat feszesre visszahajtjuk, s a hsbrt tlyukasztjuk gy, hogy ott a combvgeket tlsan tdughassuk. A hasreget sval s majornnval hintjk be, mg kvlrl sval, kakukkfvel s borsikafvel fszerezzk. Minden frjet hossz szalonnaszelettel krltekernk, fogvjval rgztjk. A frjeket hrmasval nyrsra hzzuk s parzs fltt, gyakori forgats kzben megstjk.
Vadszleves
Hozzvalk: 1 lvstl megroncsolt szrnyas (1 db fcn, v. 2 db fogoly, 1 vadkacsa, 1 vadliba, v. 6-8 db frj) 1/2 kg borj, vagy marhacsont, 25 dkg leveszldsg, 1 dl vrsbor, s, trtt bors, szerecsendi, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 dl tejfl, 1 citrom
A megtiszttott s megmosott vadszrnyast szrkanlba tesszk s leforrzzuk. 2 l vzzel felfzzk, habjt leszedjk, fszerekkel s zldsggel zestjk. Jl kifzzk, hogy a hs a csontokrl levljon. A hst a leves leszrse utn ktszer hromszor megdarljuk. Barna rntst ksztnk a vajbl s lisztbl s 1 evkanlnyi aprra vgott petrezselyemzldbl. (A madarat s a csontokat egytt fzzk!)
A rntst feleresztjk a leszrt levessel, hozztesszk a ledarlt hst, a vrsbort, tejfllel s citrommal zestve sszefzzk. Vajban pirtott zsemlyekockkkal tlaljuk.
Zldfszerekkel prolt frjek
Hozzvalk: 8 pecsenyefrj, s, 1 kshegynyi rlt bors, 1 dl olaj, 1/2 csom zldhagyma, 1/2 csom petrezselyemzld, nhny trkonylevl, 1/2 csom kapor, 1 dl vrsbor
A gondosan megtiszttott, megmosott frjeket kvl-bell megszom, rlt borssal meghintem, s felforrstott olajban gyorsan tstm. Ezutn a lngot kisebb fokozatra lltom. A frjeket meghintem az aprra sszevgott zldhagymval, petrezselyemzlddel, trkonylevllel s kaporral. Meglocsolom a vrsborral, s fed alatt puhra prolom. Tlalskor elzetesen megfztt, serpenyben megpirtott burgonyt teszek hozz. |

Kszlt: 2007.01.20
[Dildia]
Hozzvalk:
4 szemlyre:
8 db frj, 300 g libamj, 100 g olaj, 30 g vaj, 250 g szalonna, 10 g s, 1 csom petrezselyem
|
|
Elkszts:
Erre a clra csak fiatal frjeket hasznljunk! A frjet megtiszttjuk, hts gerincnl vkony, les pengj kssel felnyitjuk, s a csontokat eltvoltjuk belle. A belsejt beszzuk, belehelyezzk a kb. 30 g-os libamjszeleteket s a brt visszahajtjuk. Az egszet szalonnval bebortjuk s vkony zsineggel tktjk. Kevs olajban elstjk. Kivajazott tepsibe helyezzk az elsttt frjeket, melltesszk a megmosott petrezselyem zldjt, s kevs vz hozzadsval kb. 20-25 percig stben pirosra stjk. A megslt tlttt frjeket sajt pecsenyelevkkel lentve, forrn tlaljuk. Jl illik mell a vrsborban prolt szilva, vagy a cukrozott, megsttt birsalma.
|
Hozzvalk:
4 szemlyre:
12 db (bontott) pecsenyefrj, majornna, rlt borsikaf, rlt kakukkf,
12 szelet kolozsvri szalonna, s.
|
|
Elkszts:
A frjek nyakt s nyakbrt levgjuk. Megtiszttjuk, megmossuk, leszrtjuk, a szrnyakat feszesre visszahajtjuk, s a hsbrt tlyukasztjuk gy, hogy ott a combvgeket tlsan tdughassuk. A hasreget sval, s majornnval bedrzsljk, a kls felt sval, kakukkfvel, s borsikafvel fszerezzk. Minden frjet hossz szalonnaszelettel krltekernk, s hstvel rgztjk. A frjeket nyrsra hzzuk s parzs fltt gyakori forgats kzben megstjk.
|
legnyfog leves

1 fej vrshagyma
2 ek. olaj
40 dkg szzpecsenye
1 kakas melle
2 srgarpa
2 gykr
10 dkg gomba
2 hsleves kocka
2 dl tejszn
1 ek. liszt
25 dkg kakas szv s mj
8 db. fstlt ftt frjtojs |
A finomra vgott vrshagymt olajban megdinszteljk, beletesszk a
kockra vgott szzpecsenyt. Lepirtjuk, majd hozzadjuk a kakas
mellet, a kakas szvet, s egytt zsrjra lepirtjuk. Hozzadjuk a
kockra vgott zldsgeket, a gombt, szzuk, borsozzuk, s
dinszteljk. Felengedjk vzzel, hsleves kockval (lehet csontlvel
is). Amint megftt, tejsznnel s liszttel habarst ksztnk, ezzel
srtjk. A vgn s mjat is hozzadjuk, ezzel mg forr egyet. Fstlt
ftt frjtojssal tlaljuk.
Elksztsi id: 2,5 ra
Szerintem jl hangzik, egy kis hagyms tejsznes leves cipban tlalva nagyon gusztusos tud lenni. Esetleg a gombt kihagyhatjuk, mert azt nem mindenki kultivlja. Nagyapm klnsen nem, mert gy hallottam 2-3 ember gombamrgezsben meghalt a csaldjban rgesrgen, mg legnykorban.
Fogolypecsenye:
Hozzvalk:
4 szemlyre:
2 db fogoly, 8 szelet kenyr, 50 g vaj, 300 ml fehrbor, 100 g gomba, 1 db srgarpa, 1 szl prhagyma, 30 g liszt, rlt fehr bors, s.
Elkszts:
A megtiszttott madarak szrnyait eltvoltjuk, a fejet s a nyakat levgjuk, majd hideg vzben megmossuk. Serpenyben, a forr vajon barnra pirtjuk, majd fazkba tesszk. A visszamaradt vajon megpirtjuk a megtiszttott, vkonyra szelt gombt, a karikra vgott rpt s hagymt, s a flretett nyakat. Amikor a zldsgek kezdenek pirulni, megszrjuk a liszttel. Lentjk a vajat rla, majd szzuk, borsozzuk, rntjk a bort s 1 pohr forr vizet. sszeforraljuk, s rntjk a madarakra. Ers tzn forrsig hevtjk, majd mrskeljk a tzet, s puhra proljuk a madarakat. A foglyokat kivesszk, s melegen tartjuk A fazkban maradt zldsgeket a sajt levkbe ttrjk, majd pr percig forraljuk. tpaszirozzuk, leszrjk, s jra felforraljuk. A mrtst flretesszk, s melegen tartjuk. A madarakat ngyfel vgjuk, s vajjal megkent pirtskenyrre helyezzk.Tepsire helyezzk,a hst s a kenyeret is bven meglocsoljuk a mrtssal, s 10 percre forr stbe tesszk. Forrn tlaljuk. Brmilyen kretet adhatunk hozz.
|