gymlcss fcn s frj
recept.hu; vital.hu 2008.04.03. 13:42
Hozzvalk:
HOZZVALK 6 SZEMLYRE
1 konyhaksz fcn
6 konyhaksz frj, s kakukkf, majornna 30 dkg vegyes zldsg fl fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma 1 -2 g zellerzld
2 babrlevl
3-4 szem borkabogy 3-4 evkanl olaj
a Waldorf salthoz: 15 dkg zeller
2 kzepes alma 10 dkg majonz s, rlt bors
1 kiskanl porcukor fl citrom leve
5 dkg dibl
a tsztakosrhoz: 20 dkg liszt
5 dkg vaj 1 tojs csipetnyi s kb. 0,5 dl vz srgabors vagy bab a stshez
a mjkrmhez:
fl fej vrshagyma 30 dkg sertsmj 1O dkg vaj
rlt bors, majornna 5 dkg liszt
2,5 dl tej s
egy kupica Hubertus a tlalshoz:
friss vagy beftt gymlcsk 6 karika konzervanansz
12 frjtojs
fl csokor petrezselyem ksz Cumherland-mrts
|
|
Elkszts:
A fcnt s a frjeket meg mossuk, leszrogatjuk, majd
kvl-bell megszzuk, kakukkfvel s majornnval bedrzsljk. A zldsget megtiszttjuk, vastagabb karikkra vgjuk, kis tepsibe szrjuk. A vadszrnyasokat rrakosgatjuk, a flszeletelt
hagymt, a fokhagymt, a megmosott zellerzldet, a babrlevelet s a borkabogyt rszrjuk. Olajjal meglocsoljuk, s stben, kzepes lnggal (180 C; lgke verses stben 165 C) megstjk. A frj 15 perc, a fcn 1 ra alatt kszl el. Lecspgtetjk, tnyrra emeljk, s megvrjuk, amg kihl. (Termszetesen a megslt frjeket elbb kiszedjk.)
Amg a pecsenye sl, elksztjk a Waldorf-saltt s
a tsztakosrkkat. Az elbbihez a meghmozott zellert s a kicsumzott almt gyufaszlnyi cskokra metljk. A majonzbe keverjk, megszzuk, megborsozzuk, porcukorral s szrt citromlvel kellemesen piknsra zestjk, vgl a durvra vgott dit is hozzadjuk. A kosrkk hoz a tszta hozzvalit gyors mozdulatokkal sszegyrjuk, majd belisztezett deszkn vkonyra kinyjtjuk, s pogcsa szaggatval kiszrjuk. Egysze mlyes kis kosrkaformkat a tsztakorongokkal kiblelnk, majd srgaborst vagy babot szrunk mindegyikbe, nehogy sts kzben flhlyagosodjanak. Elmelegtett stben kzepes lnggal ( 180 C; lgke verses stben 165 C) kb. 12 percig stjk, ezutn a srgabor st vagy a babot kibortjuk bel lk, a kosarakat pedig lefordtva hlni hagyjuk.
A mjkrmhez a megtiszttott, flszeletelt hagymt s
a mjat a fele vajon megstjk. Megborsozzuk, majornnval fszerezzk, majd a liszttel meg hintve tovbb pirtjuk. A tejet aprnknt rntjk, s addig keverjk, mg az edny faltl el nem vlik. Megvrjuk, amg teljesen kihl, szitn ttrjk vagy mer lmixerrel ppestjk. Megszzuk, a likrrel zestjk, vgl a maradk vajjal habosra keverjk. A slt fcn mellt a csontrl lefejtjk, s helyre Waldorfsaltt halmozunk. A lebrztt mellet a kst kb. 45-os szgben tartva - lapjban vkonyan flszeleteljk, majd gy, hogy a szeletek flig takarjk egymst, a saltra fektetjk.
A tetejt kzpen csillag csves habzskba tlttt
mjkrmmel feldsztjk, s gymlcskkel krberakjuk.
A slt frjeket ketthastjuk. Hromnak a combjt levg
juk, a mellt pedig kicsontozzuk s flszeleteljk.
Az ananszkarikk kzepbe mjkrmet nyomunk, s
a frjcombocskkat nekitmasztjuk, majd a flszeletelt mellel krberakjuk. Gymlcskkel dsztjk. Ha mg elegnsabban akarjuk tlalni, a combokra egy egy paprbl hajtogatott "koront" is hzunk. A fcnt egy nagy tl kzepre tesszk, s a flbevgott slttel, meg az ananszra tlalt frjekkel krberak juk. Hat tsztakosarat meg tltnk gymlccsel, s ugyan csak a tlra lltjuk. Ftt frjtojssal meg petrezselyemmel dsztjk. Igazn hatsos, ha 1-2 frt szlvel vagy flbevgott s gymlcskkel tlttt friss anansszal tlaljuk. Kln Cumberland-mrtst vagy valamilyen pikns dzsemet ajnlunk hozz.
ELKSZTSI ID: 2 RA 4O PERC + HTS
EGY ADAG: 3169 KJ/758 KCAL
|
Na,ez engem is szven tallt:
Mzben pcolt frj
Hozzvalk 4 szemlyre:
8 frj
3 dl almabor
2 fej vrshagyma
2 ek. mz
1 kk. zzott koriander
25 g vaj
2 ek. nvnyi olaj
s, bors
ELKSZTSE:
Egy nagyobb tlban keverjk ssze a mzet, a koriandert, a hagymt s az almabort. Tegyk bele a frjeket s pcoljuk egy jszakn t.
Melegtsk el a stt (kb. 180 C-ra). Csepegtessk le a frjeket, s paprtrlvel trljk ket szrazra. A pclevet tegyk flre. Az olajat s a vajat hevtsk fel, majd szzuk, borsozzuk a frjeket, s pirtsuk meg. Ezutn tegyk a megpirtott frjeket egy mlyebb tzll tlba, ntsk a szrnyasokra a pclevet, majd sssk kb. hromnegyed rig. Akkor j, ha a hs mr omls.
Tepsis burgonyval, rizzsel tlaljuk, petrezselyemmel s citromszeletekkel dsztsk.
|