vadszrnyasok egyben stve
n ;vadszfrumrl 2008.04.03. 14:23
Akkor vegyl egy felpucolt libt, egy zsenge fcnt vagy foglyot s egy frjet s egy japntyk/gyngytyk/frjtojst.
A libt mzes-balzsamecetes pcban rleld kb 4-7 napig, a fcnt/foglyot 4 napig, a frjet 1 napig.
A lecsepegtetett libt kend be kevs sval, rozmaringgal, majorannval, borssal kvl-bell.Majd tegyl r jcskn vkonyra vgott tea- vagy fehrszalonnt.A fcnt/foglyot drzsltt a fenti fszerkeverkkel (esetleg egy kis trkonyt is tehetsz bele+csombort) s tedd bele a libba. A frjet szintn fszerezd be,tedd bele az alaposan lemosott tojst s helyezd a fcnba/foglyba, majd egszet tedd egy kizsrozott nagy tzll tlba, -tepsibe, nts al szraz fehrbort s takard le aluflival. Ha ez megvan,akkor Tedd be kemencbe-ha ez nincs,akkor prbld meg betuszkolni a stbe.
Kemencben stskor kb 1 ra mlva nzd meg elszr, majd utna gyakran ntzgesd a sajt levvel.
Stben elszr nagy lngon ssd, majd cskkentsd kzepesre a sts befejezsig.A locsolgatst a sts kezdettl szmtott fl-3/4-ed rtl kezd el(ekkor lehet kisebb lngra is tenni) s kb. 15-20percenknt ismteld meg.
Azt mondjk,hogy akkor lesz ksz az egsz,ha a tojs is megkemnyedik, de n inkbb a legbels madr hsnaktslsre szavazok,amit egy hossz villval, hstvel,hurkaplcval tudsz ellenrizni.
Ha ksz,akkor prolt vrskposzta/lucskoskposzta vagy valamilyen hagyms-petrezselymes burgonya illik hozz a legjobban.
J tvgyat!
Fcnragu
Hozzvalk:
4 szemlyre:
1 db fiatal fcn, 250 g borjhs, 40 g zsr, 1 db vrshagyma, s, csontl, 30 g vaj, 30 g liszt, rlt bors, citroml, 1 db tojssrgja, 1 pohr tejfl, 150 g zldbors. 400 g karfiol, 100 g gomba, 20 g vaj
Elkszts:
A megtiszttott, megmosott fiatal fcnt feldaraboljuk. A borjhst megmossuk s szintn aprbb darabokra vgjuk. Azmegtiszttott aprra vgott hagymt zsron vegesre pirtjuk, hozzadjuk a feldarabolt fcnt s a borjhst, szzuk, s fed alatt puhra proljuk, csontlvel gyakran locsolgatjuk. Megfzzk kln a zldborst s a karfiolt, leblitjk s lecsepegtetjk. A vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk, csontlvel felntjk, s lland kevers mellett sr mrtss fzzk. tszrjk, megborsozzuk, hozzadjuk a citromlevet, a tejflben elkevert tojssrgjt, a zldborst, a rzsira szedett karfiolt s a kzben elksztett vajon megprolt gombt. A mrtst sszekeverjk a megprolt hsokkal, egybe forraljuk s prolt rizzsel tlaljuk.
|