Vadreceptek vegyesen
ills-panzi -vadsztterem 2008.04.10. 11:41
FCN RECEPTEK
Fcn Donna Elvira mdra
Hozzvalk
- fcnok
- borjhs
- alma
- tojs
- zldpetrezselyem
- s
- bors
- bacon
- sherry
- ribizlikocsonya
- citrom
Fcnonknt negyedkil borjhst veszek, ledarlom. sszekeverem egy hmozott sdurvn lereszelt almval, egy tojssal, pici aprtott zldpetrezselyemmel,sval s frissen rlt borssal, megtltm vele a madarat, azutn baconszeletekbe csomagolom, s a stben kszre stm.Amikor mr puha a flsleges zsrt leszedem, sszekeverek (fcnonknt) egy pohr sherryt egy evkanl rizibizikocsonyval s fl deci citrom levvel, ezt a madrra vagy madarakra locsolom, s tovbbi tizent perc alatt piros-ropogs krget stk rjuk
Fcn finom fvekkel
s erdei gombval
Hozzvalk:
- fcnok
- olivaolaj
- vaj
- hagyma
- szegfszeg
- gomba
- fehrbor
- babrlevl
- fokhagyma
- kakukkf
- zldpetrezselyem
Feldarabolom a fcnokat, sszesen mintegy msfl kilnnyit, oloj vaj keverken megbarntom, kiszedem. A visszamaradt zsiradkban kt fej kockzott hagymt dinsztelek, rdobok ngy szegfszeget, majd negyed kil felszeletelt vegyes, lehetleg erdei gombt.Felntm fl liter szraz fehrborral, beleteszek ktbabrlevelet s hrom gerezd fokhagymt, belerakom a hst, rszrok egy-egy csipet finomra vgott kakukkfvet s zldpetrezselymet, lefdm, s kis lngon puhra prolom.
Fcn gesztenyvel
Hozzvalk:
- fcnok
- olivaolaj
- vaj
- hagyma
- gesztenye
- liszt
- vrsbor
- tykhsleves (szrnyasalapl)
- narancs
- rizibizikocsonya
- bouquet garni
Feldarabolok kt fcnt, a darabokat olaj-vaj keverken megbarntom, sttlba rakom. A visszamaradt zsiradkon kt felszeletelt hagymt s negyed kil meghmozott gesztenyt dinsztelek, majd ezt is a hs mell teszem. Egy serpenybe hrom csapott evkanlnyi lisztet szrok, kt- hrom percig kevergetem, aztn elveszem a tzrl, szp lassan hozzntk msfl deci szraz vrsbort, meg ngy s fl deci hideg tykhslevest,illetve szrnyasalaplt. Felforralom s fzm, amig be nem srsdik. Vgl beleszrom egy fl narancs lereszelt hjt, belefacsarom a fl narancs levt, hozzteszek kt kiskanlnyi ribizlikocsonyt, majd az egsszet a hsra ntm.Beleteszek egy bouquet garnit, lefdm, s szznyolcvan fokos stben puhra stm.
Fcn libamjjal tltve
Hozzvalk:
- kt nagyobbacska fcn
- fodroskel-levelek
- libazsr
- libamj
- vaj
- dibl
- fekete szarvasgomba
- fstlt szalonna
- a krtshez vrskposzta
- vaj
- s
- bors
- vrsbor
- vrsborecet
- gge
- aszalt srga barack
A kposztt ez esetben nem kell beszni skinyomkodni, hanem csak flszeleteljk,nagy lbosban vajon proljuk tz percig,kzben szzuk s borsozzuk,aztn rnznk egy liter vrsbort (egy kzepes fej vrskposztval szmitva), plusz fl-egy deci vrsborecetet, vagy amennyit gondolunk, aztn a szztven fokos stben egy s hromnegyed orig proljuk. akkor beletesznk t-t szem fgt s aszalt srgabarackot, s ezekkel proljuk mg negyedrn t.Kzben leforrzunk kt jkora fodros levelet,libazsron oldalanknt egy perc alatt aranybarnra stnk kt, egyenknt tizent-hsz deks libamjdarabot. Ezeket azutn a fodros-levelekbe bugyollvn a fcnok hasba rejtjk. sszekevernk tz deka puha vajat kt-kt evkanl dibllel s (konzerv)fekete szarvasgombval, mindezt elosztjuk a fcnok fellaztott bre alatt. Vgl vkony fstlszalonna-szeletekbe csomagoljuk s csinosan krbektzzk az llatkkat, majd stben kszre stjk
Tlals eltt pr percig pihentetjk, ez id alatt vajon aranysznre pirtunk kt vastag szelet felkockzott fehr kenyeret, amihez pr deka felcskozott prmai sonkt is adunk, csak a kecs miatt. Ezzel rakjuk krl a fcnt, a kposzta kln tlon kerl asztalra.
Fogolyreceptek
Fogoly citrommal
Hozzvalk:
- fogoly
- disznzsr
- s
- bors
- majornna
- citrom
- cukor
A foglyot megtzdelem, tepsibe rakom, lentm forr zsrral, s berakom a stbe. Amikor mr barnulni kezd, szom, borsozom, majornnzom,citromszeleteket teszek r,al pedig kis vizt ntk, s puhra stm. Ha ksz, a levhez kevs cukrot adok.
Fogoly kocsonyban
Hozzvalk:
- fogoly
- szrnyasalapl
- zselatin
Ehhez kell minimumhrom fogoly de inkbb tbb.
Megtzdelem megstm s teljesen kihtm ket, aztn a mellhst levlasztom a csontrl s flszeletelem. ( A tbbit is leszedem a csontrl,ledarlom, elkeverem sr besamellel, nmi madeirval fszeszerezem, s pirtossal tlalom) A csontokat szrnyasalaplvel kifzm, a levet finom szrn vagy konyharuhn,tszrm, s zselatin hozzadsval kocsonyt ksztek belle.A megftt kocsonyt zgerinc formban tltm, s tetszetsen beledermesztem a felszeletelt fogolyhst, amit vajon prolt szeletelt erdei gombval rtegezek.
Frjreceptek
Frj pezsgs mlnaszsszal
Hozzvalk:
- frjek
- s
- bors
- extraszz olvaolaj
- mlna
- pezsg
- kukoricakemnyt
- friss rozmaring
Veszek szemlyenknt kt frjet, szom borsot rlk r. Fogok egy olyan serpenyt amit a stbe is be tudok tenni, olivaolajat forrstok benne, megbarntom rajta a madarakat, aztn a htukra fektetem ket, mellket letertem baconszelettel.A serpenyt az elmelegtett ktszzhsz fokos stbe rakom, a teljes sts id negyven perc lesz. az els negyedra elteltvel a hmrskletet szznyolcvan fokra cskkentem. Kzben gppel leprstek (kt szemlyre szmtva) negyed kil mlnt, belekeverek negyed liter pezsgt, szom, borsozom. Amikor a msodik negyedra is letelt, a serpenybe ntm a mlnaprt, majd az llatkkat tovbbi tz percig stm. Ennek elteltvel kiragadom ket a serpenybl, a szaftot pedig egy kis lbosba ntm t.Kt kiskanl , elkeverek egy kevs hideg vzzel,a szafthoz adom, kt percig egytt fzm, hogy besrsdjn.Nagy fehrtnyrok aljra kanalazom a mrtst, rrakok kt-kt frjet, zld rozmaringgat teszek melljk. Nem egy tlbonyoltott tel, de hatsos, s elg profi benyomst tud kelteni.
Flambrozott frjek madeirbaan
Hozzvalk:
- frjek
- rizs
- madeira
- szegfszeg
- rlt gymbr
- narancs
- vaj
- fenymag (mandula)
- konyak
amadrkkat ez esetben rizzsel tltm, madeirs-narancsos szaftban prolom, majd konyakkal flambrozom. mindennekeltt megfzm a rizst, gy lehet szmolni hogy frjenknt kt-kt csapott evkanlnyi rizsre lesz szksg.Lbosba ntk (nyolc frjhz, azaz ngy szemlyre szmtva) ngy deci madeirt,beleszrok nyolc csapott evkanlnyi mazsolt,beleteszek hrom szegfszeget, felforralom, t percig fzm. Akkor leszrm, kidobom a szegfszeget, a mazsolt pedig a ftt rizshez adom, a madeirt flreteszem. a rizshez adok mg fl kiskanl gymbrt, egy kevs reszelt narancshjat, egy kanl olvasztott vajat s t-tz deka aprra vgott fenymagot (esetleg mandult), jl sszekeverem, a madarakba tltm. tepsibe rakom a jszgokat, lentm ket olvasztott vajjal, s negyven-negyvent pperc alatt a stben kszre stm. A flretett madeirt elkeverem olvasztott vajjal meg egy narancs kicsavart levvel, s sts kzben ezzel locsolgatom amadarakat.
Ha ksz, trakom ket egy tzll tlra (ez nem ktelez csak a csin miatt trtnik) rjuk ntm a szaftot, jl sszemelegtem az egsszet, s az asztalnl egy merkanlnyi (nagyjbl ngy kupica) konyakkal flambrozom.
Vadkacsa receptek
Vadkacsamell ropogs
szezmmagos kntsben
Hozzvalk:
- vadkacsamellek
- feketebors
- zldbors
- rzsabors
- szegfbors
- szecsuni bors
- s
- szezmmag
- magos dijoni mustr
- fldimogyor olaj
Mozsrban feketeborsot, zldborsot, rzsaborsot, szegfborsot s szecsuani borsot trk gorombra, ebbl egy evkanlnyit sszekeverek fl kiskanl sval meg kt deci szezmmaggal. A lebrztt-kcsontozott melleket elszr egszmagos (szemcss) dijoni mustrba, utna ebbe a keverkbe forgatom, s fldimogyor-olajon ropogsra stm; a szezmmag aranybarna sznt fog kapni.Saltagyon tlalom.
Vadkacsamell feketeribizlivel
Hozzvalk:
- vadkacsmellek
- s
- bors
- alma
- barna cukor
- citrom
- aszalt feketeribizli (aszalt cseresznye aszaltszilva kaliforniai mazsola)
- rlt fahj
- koriander
- ers pirospaprika (cayenne bors)
- vaj
- olivaolaj
Gyors, egyszer, de j. aszalt feketeribizli kell hozz, esetleg aszalt cseresznye, vgs esetben megteszi a fekete kaliforniai mazsola is, egyszer ki lehet prblni aszaltszilvval. Elszr a mrtst ksztem el, meghmozok, kimagozok s vkonyra szeletelek kt almt, labosba teszem kt deci vzzel, egy evkanl barnacukorral s ugyanannyi citromlvel.
Felforralom s tz percig fzm, illetve mg az alma meg nem puhul.Akkor beleteszem a feketeribizlit, s tovbbi t percig fzm egytt. Leveszem a tzrl,kshegynyi fahjat, meg kevesebb rlt koriandert, j sok ers pirospaprikt (cayanne borsot) s kt evkanl vajat keverek bele.Azonnal tlalom ahogy elolvad avaj- a hst pp ekkorra kell elkszteni. Utbbi annyibl ll, hogy a lebrztt, kicsontozott, sval-borssal meghintett fl melleket olivaolajon t perc alatt angolosra stm.
Kentucky vadkacsamell
Hozzvalk:
- vadkacsamellek
- bors
- bourbom
- barna cukor
- fokhagyma
- tejszn
Megfelel mennyisg lebrztt, kicsontozott vadkacsamellet sval s frissen rlt borssal meghintve szobahmrskleten egy rig llni hagyok, aztn nagy serpenybe oldalanknt hrom-hromperc alatt (illetve ahogy a hs mrete kivnja) megstm, s kt kupica bourbonnal (pldul nyolc ves Kentucky Supreme) flambrozom.Kiszedem s llni hagyom, szaftjban kzben egy evkanl barna cukrot, kt gerezd elkapart fokhagymt s kt deci tejflt ntk. Kicsit beforralom, kzben fakanllal felkapargatom a serpeny aljhoz slt rszeket. tlsan vkonyra szeletelem a hst, a szafthoz mg kt kupica bourbont ntk, de ezt mr nem lobbantom lngra, hanem a szaftot a hsra ntve tlalom.
Vadliba receptek
Tzdelt vadliba kznsgesen
Hozzvalk:
- fiatal liba
- szalonna
- s
- fehrbors
- bors
- babrlevl
- leveszdsg
A fiatal libt srn megtzdelem, szom, tepsibe teszem, alntk kt deci savany fehrbort, mellrakok nhny szem borsot, egy babrlevelet e nmi felszeletelt leveszldsget.Elszr flia alatt, aztn anlkl, szorgalmasan locsolgatva, pirosra stm. Levt tszrve adom mell.
Vadliba Lady Rowena mdra
Hozzvalk:
- vadliba
- s
- alma
- hagyma
- bacon
- srgarpa
- zeller
- babrlevl
- zldpetrezselyem
- kakukkf
- tykhsleves (szrnyasalapl)
- vrsbor
- kukoricakemnyt
A megtiszttott vadlibt egy jszakn t ss vzben ztatom. Lecspgtetem, leszrtom, hasba rakok kt-kt negyed almt s vrshagymt, tepsibe teszem vkony con szalonnt tertek a mellre, majd annyi idre rakom a stbe amg, a bacon szallonnk szp ropogss vlnak.Ekkor leveszem a bacont, a tepsibe egy ngybe vgott vrshagymt, egy feldarabolt srgarpt, nhny darabka zellert, egy babrlevelet, kt-hrom szll zldpetrezselymet, fl kiskanl kakukkfvet teszek,rntk fl liter tykhslevest s egy negyed liter vrsbort. addig stm, amig a hs szinte mr elvlik a csontoktl. A leszrt szaftott vzben elkevert egy evkanl kukoricakemnytvel srtem be, s csszbe adom a liba mell.
Nagyvad receptek
zgerinc whiskymrtsban,
gesztenyegaluskval.
Hozzvalk:
- zgerinc
- demi-glace
- bors
- s
- liszt
- olivaolaj
- fokhagyma
- whisky
- vaj
- A krtshez :
- gesztenye
- liszt
- vaj
- marhahsleves (csontleves, alapl)
- fehrbor
Ksz demi-glace kel hozz, ezt teht j elre elksztem.Az zgerincbl ujjnyi vastag szeleteket vgok, borsozom, szom, lisztbe forgatom, kevs olajon kistm ket. A visszamaradt olajhoz finomra vgott fokhagymt,gorombra trt zld s piros borsot adok, leveszem a tzrl s fl-egy deci whiskyt,kt deci demi-glace mrtst s hromevkanl vajat teszek bele, s tlalskor a hsra ntm. A gesztenyegaluskkhoz a gesztenyt puhra fzm, szitn ttrm, lisztet,vajat, hslevest s bort adok hozz, majd kis lngon nagyon srre fzm. A vgn kanllal kiszaggatva adom a hus mell.
Birsalms szarvasragu
Hozzvalk:
- szarvashs
- fstlt szalonna
- hagyma
- srgarpa
- zeller
- pirospaprika
- vrsbor
- birsalma
Fstlt szalonnbl kiolvasztott zsron kockzott vrshagymt dinsztelek,karikzott srgarpt s zellert teszek hozz, azzal tovbb prolom, majd meghintem pirospaprikval, s beleteszem a nagyobb kockra vgott szarvashst ( ha lehetsges szegyet s nyakat). Vrsbort ntk r, fl ra mlva szeletelt brsalmt teszek bele, s puhra fzm. Levt szksg esetn hslevessel ptolom.
Vaddiszn receptek
fonys-vrsboros vaddisznslt
Hozzvalk:
- vaddisznhs
- s
- pirospaprika
- bacon
- szegfszeg
- vadalapl
- liszt
- almal
- vrsbor
- fonyadzsem
- bors
A kicsontozott gerincrszt sval s paprikval bedrzslm,bacon szeletekbe gngylm, a szeletek vgt szegfszeggel rtzm a hsra,amit mrskelt fok stben msfl ra alatt kszre stk, kzben szksg szerint vadalaplt ntgetek hozz, de csak mdjval.Kiveszem a hst , szaftjrl a flsleges zsrt eltvoltom, azutn egy kanl lisztet szrok bele, azzal tz percig mrskelt tz fltt kevergetem, majd lassacskn hozzadok kt deci almalt, egy deci vrsbort s egy deci vadalaplt. Egy-kt percnyi forals utn pr evkanl cukor s tartstszer nlkli fonyadzsemet keverek bele, borsozom, s a hsra ntm. Krumpli krokettel tlalom.
Tokaji vaddiszntekercs
Hozzvalk:
- Vaddisznhs
- olaj
- hagyma
- zldpetrezselyem
- Pecorino Romano vagy
- Patmigano-Reggiano sajt
- rlt bors
- fstlt sonka
- tokaji aszu
- dijoni mustr
- ketchup
Szemlyenknt egy j nagy szelet (hsz-huszonkt) deka sznhst veszek ,pldul combot, laposra kiklopfolom. Kzben olajon karikzott hagymt dinsztelek, kiszedem, lecspgtetem majd zldpetrezselyemmel egytt gppel sszevgom, a vgn pedig frissen reszelt sajtot keverek bele, szemlyenknt gy t deknnyit. A hsszeleteket borsozom, s rjuk kenem a ppet, aztn mindegyikre kt-kt vkony szelet fstlt sonkt fektetek, ezutn feltekerem, megtzm ( vagy crnval krbektzm), a visszamaradt olajban krbe stm, majd puhra prolom ket. Az elkszlt tekercseket kiszedem, a pecsenyhez szemlyenknt egy evkanl tokaji aszut, egy kvskanl mustrt s egy evkanl ketchupot keverek, s kiforralom.
Vadnyl receptek
Cserszegi nylragu
Hozzvalk:
- nylhs
- fehrbors
- srgarpa
- hagyma
- zldpetrezselyem
- babrlevl
- szegfszeg
- bors
- fstlt szalonna
- prhagyma
- liszt
- tejfl
Fl liter cserszegi fszeresben harminc percig fzk nhny szeletelt srgarpt, kt fej karikzott vrshagymt, egy csomag petrezselymet, hrom babrlevelet, hrom szegfszeget s nhny szem borsot, kihtm s egy kil feldarabolt nylhsra szrm. Msnap fstlt szalonnt olvasztok, a zsrjn alaposan krbestm a pclbl kiemelt, leszrtott hst, majd kiszedem. A visszamaradt zsron aranybarnra pirtok egy nagy szl felkarikzott prt, aztn visszarakom a hst, s pclevt folyamatosan alntgetve puhra prolom. Vgezetl egy evkanl liszttel elkevert kt deci tejfllel behabarom a lt.
Vadnyl bnti mdon
Hozzvalk:
- egy nyl
- fstlt szalonna
- s
- zsemlemorzsa
- ecet
- kockacukor
- disznzsr
- tejfl
- vrsbor
Megnyzom az llatkt, egy tlba rakom, lentm hideg vzzel, s kiteszem a kamrba, ott is hagyom msnapig. Akkor elbb leszedegetem a hrtyt, azutn szalonnval igen alaposan megtzdelem, tepsibe fektetem, szom,rhintek egy mark zsemlemorzst. A nyl gerince mentn nyolc szem ecetbe mrtott kocka cukrot rakok vgig, mellteszek egy darab zsrt,ntk a tepsibe hrom deci tejflt, s nmi bort is, azutn stben gyakori locsols mellettt pirosrs stm a nyulat. Krumpligombcot fzk mell.
Vadnyl pcolva
Hozzvalk:
- egy nyl
- bor
- borecet
- hagyma
- fstlt szalonna
- liszt
- tejfl
Kt liter bort , fl liter borecetet, kt kvskanl borsot, hat babrlevelet s egy nagy fej vrshagymt fl rig fzk maj mg forrn a megnyzott nylra ntm. Az llatot kt-hrom napig hagyom a pcban llni, naponta megforgatom. Sts eltt kiemelem, alaposan megtzdelem, aztn a pcval locsolgatva megstm. A levt egy evkanl liszttel elkevert kt deci tejfllel behabarom.
|