Btai zek
www.tar.hu 2008.04.18. 11:25
Prkltek,kalcsok,halszl s mg sok ms btai finomsg...
BTAI ZEK
HSSAL TLTTT KELKPOSZTA
Hozzvalk (4szemlyre):1 fej kelkposzta (1kg, vagy 1,2 kg), 60 dkg darlt hs, 3db zsemle, 1 kisebb fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 egsz tojs, s, rlt paprika, bors, 30dkg fstlt szalonna
Elksztse:
Leszedjk a kposzta leveleit, megmossuk s ss vzben rvid ideig fzzk, majd egy szrben lecsepegtetjk.
A vrshagymt s a fokhagymt aprra vgjuk, majd kevs olajon megproljuk.
A darlt hst ugyangy elksztjk, mint a fasrozottnak a zsemlk, a prolt hagymk, a tojs, s, rlt paprika, bors hozzadsval. Az sszegyrt hst kevs zsemlemorzsval meghintjk. Egy akkora aluflit tpnk, hogy a vgn be tudjuk csomagolni. A flira szttertnk a hsgombc al kposztalevelet, majd a hst is krbe bebortjuk vele.
A fstlt szalonnbl 3 szeletet vgunk, s a kposztafejre keresztben rbortjuk. Becsomagoljuk az aluflival, stbe helyezzk kb. 40 percig stjk.
Ha megslt, kicsomagoljuk s felszeleteljk. Burgonyaprvel vagy slt krumplival, rizzsel vagy tejfllel tlaljuk zls szerint.
LAKODALMAS KALCS
Hozzvalk:
80 dkg liszt, 12 tojs srgja, 5dkg leszt, 3ek. cukor, 40 db deske (kevs tejbe ztatva), 1cs. vanliacukor, 4dl tej, 1cs. mazsola, 1 kk s, 16dkg vaj, 2dkg zsr, 4 tojs habja.
Elksztse:
Kb. 2-2,5 dl langyos tejben a cukrot elkeverjk, s az lesztt kelesztjk. Amg kel, addig a vajat a tojsok srgjval kikeverjk, a 4 tojs fehrjbl habot vernk. A lisztbe egy kis helyet kpezve belentjk az leszts tejet, a vanlia cukrot, st, deskt. Elkezdjk sszedolgozni, majd hozzadjuk a kikevert tojs srgjt, majd ksbb a habjt. Ha sszedolgoztuk, akkor dagasztani kezdjk. Arra gyeljnk, hogy se tl lgy, se tl kemny ne legyen a tszta. A dagasztskor idnknt az edny oldalt zsrral megkenjk, mazsolt is belerakjuk. Ha ksz a dagaszts, akkor letakarjuk, s kelni hagyjuk. Kels utn a tsztt 4 fel osztjuk. Hosszksra sodorjuk mindegyik darabot, majd hrmat a vgn sszefogva sszefonjuk, majd a legvgt altrjk. A negyedik sodort tsztval az egszet krbefogjuk.
3 literes lbast krbezsrozunk, a tsztt bele helyezzk, majd egy kicsit kelni hagyjuk, majd tojs srgjval a tetejt megkenjk s pirosra stjk.
Ha kivettk az ednybl, kicsit hlni hagyjuk, majd cukros vzzel a tetejt megmosdatjuk (ettl lesz szp fnyes).
CSEVAPCSICSA
Hozzvalk: 30 dkg darlt marhahs, 30 dkg darlt disznhs, 30 dkg darlt birkahs, 1 tojs, 1 nagy fej vrshagyma reszelve, 3 gerezd fokhagyma, s, bors. (Ha nincs birkahs, akkor diszn- s marhahsbl is el lehet kszteni!)
Elksztse:
A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, tenyr kztt hosszks rudakra formzzuk, kevs zsron szp pirosra stjk (grillezni is lehet).
HASALS BURGONYA
Hozzvalk: 1,5 kg burgonya, kevs s, 25 dkg olvasztott zsr.
Elksztse:
A burgonyt megpucoljuk, jl megmossuk, majd keresztben flbe vgjuk, villval beforgatjuk az olvasztott zsrba, s egy tlcra helyezzk. Ha kihlt, tepsibe szp sorjban belerakjuk, s forr stben megstjk.
FARSANGI RZSAFNK
Hozzval kb. 35 db-hoz. Tszthoz: 40dkg liszt, 3 egsz tojs, 1 cs. stpor, 15 dkg cukor, 1 cs. vanlis cukor, 1 mokks kanl s, 1 doboz tejfl, liszt a nyjtshoz s a stshez olaj.
Elksztse:
A tszta alapanyagait sszegyrjuk, majd 1-1,5 mm vkonyra elnyjtjuk.
A tsztalapot 5-6cm-es krszaggatval kiszrjuk, a krlapokat sugarasan tbbszr bevagdossuk s egy abroszra sorba rakjuk. Ngyet egymsra tve a kzept az ujjunkkal sszenyomjuk. Forr olajban pirosra stjk mindkt oldalt 3-5 perc alatt. Szalvtra rakva leitatjuk az olajat, majd porcukorral meghintjk. Lekvrral tlaljuk.
KAKAS FONOTT KALCS
Hozzvalk:
60 dkg liszt, 2 ek tolaj
2 ek cukor, 4 dl tej
3 dkg leszt
3 tojs srgja, s
sszegyrjuk a tsztt s 6 cipra osztjuk.
Tltelk:
20 dkg cukor
1 RMA margarin
1 vaniliacukor
3 ek kaka
Ezt jl kikeverjuk, a tltelket 6 fel elosztjuk.
A cipkat olyan hosszra elnyjtjuk, mint amikor beiglit ksztnk, rkenjk a tltelket s felgngyljk.
3-3-at sszefonunk, gy, mint a hajat. Zsrozott tepsibe tesszk a kett rudat s kelesztjk. Ha mr szpen megkelt tetejt tojssrgval megkenjk. Ha megslt, egy kis cukros vzzel megmosdatjuk, akkor lesz szp fnyes.
RCPONTY
Hozzvalk: 2 kg ponty, 25dkg vrshagyma, 10 dkg zsr, 25 dkg fstlt szalonna, 2-3 dkg pirospaprika, 2 dkg liszt, 1 kg ftt burgonya, 6 dl tejfl, 30 dkg zldpaprika, 25 dkg paradicsom, s
Elkszts: A pontyot megtiszttjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk s a nylsokba vkony szalonnaszeleteket tesznk. Kiss megszzuk, meghintjk pirospaprikval. Egy tepsit kikennk zsrral, az aljra karikra vgott ftt burgonyt tesznk, erre rakjuk a halszeleteket. Bebortjuk karikra vgott hagymval, zldpaprikval, paradicsommal, majd megntzzk olvasztott zsrral (vagy vajjal) s forr stbe tesszk. Ha flig megslt, liszttel elkevert tejfllel megntzzk s kszre proljuk.
CSUSZS CSIBE
Hozzvalk:
1 vagy 1,5 kg-os csirke
1 nagy fej “vrshajma”
1 j evkanl zsr
1 evkanl trttpaprika
zls szerint s
1 mokkskanl bors
3 darab “hvels” paprika
Elkszts: A megtiszttott csirkt sztdaraboljuk, a hagymt megpirtjuk, a tzrl levve beletesszk a st, pirospaprikt, kzepes lngon fzzk, mikor mr majdnem megftt, akkor tesszk bele a borsot s a csuszt. Egy ra alatt ksz a csipetkegyrssal egytt.
A csusza elksztse: 0,5 kg lisztet 3 egsz tojssal j kemnyre gyrjuk, mikor szp sima a tszta 1 cm vastagra nyjtjuk, s elcsipkedjk.
HALSZL 1. (V. dr. Kpolns Mria receptje)
Hozzvalk:
Kevs halbl nem lehet jt fzni, 2-3 kg kell legalbb: ponty, vegyes aprhal. (Van aki szerint ragadozhal nem j bele, engem nem zavar..., a csukt is szeretem).
3 kg hal,
3 fej vrshagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
kb. 3,5 liter vz,
3-4 ppos evkanl fszerpaprika, des, ers vegyesen,
3 hvelyes pirospaprika, cseresznyepaprika.
Elkszts: A halat megtiszttjuk, beirdaljuk, legalbb kt rra beszzuk. Az aprra vgott hagymval, fokhagymval, hvelyes paprikval ers tzn felforraljuk. Amikor forr, beleszrjuk a fszerpaprikt, beletesszk a belssgeket (ikrt, tejet). Pr perc mlva megkstoljuk, elg ss s papriks-e, majd 25-30 perc alatt kszre fzzk.
Tipp: Ha nem reghagymbl, hanem frissbl fzzk, kb. 1 liter vzzel a hagymt clszer 10-12 percig elfzni, mert a hal hamar ksz. Manapsg – az zfokozs kedvrt – sokan tesznek bele 1-2 halszlkockt is. Ha bogrcsban fzzk, tegynk bele 2 dl j vrsbort, mert a savak miatt nem esik szt a halhs. Ha iszapze van a lnek, tegynk bele 1-2 kockacukrot, az elveszi. A vgn a levet a tsztra szrjk, aki szereti, kap a hagymbl s cseresznyepaprikbl, hvelyes paprikbl. A hall utn esszk a halat kln. J btai bor nlkl nem az igazi!
HALSZL 2. (Bajnok Bzsi receptje)
Hozzvalk:
1,5 kg ponty vagy kevert hal
3 db j fej vrshagyma
3 nagy gerizd fokhagyma
3 j ppos evkanl trttpaprika
1 dl ftt paradicsoml
pirosarany, s, bors
Hvels paprika (vagy cseresznyepaprika)
vz
Elkszts: Szemlyenknt 0,5 kg halat szmoljunk. A megtiszttott halat sztdaraboljuk, fzs eltt legalbb 1 rval beszzuk. Belerakjuk a bogrcsba, a hagymt lereszeljk, tetejre ntjk a vizet, annyit, hogy ellepje. Hozz adjuk a paradicsomot, piros aranyat, hvelspaprikt s ha felforr, akkor tesszk bele a trtt paprikt. Forrstl szmtott 30 percig forraljuk. Mieltt levesszk a tzrl, a borsot is belefzzk 1-2 percig.
Tszta: Ennyi halmennyisghez kell 60 dkg liszt s 4 db tojs. A tsztt, ha gyrjuk, ahny szemly, annyi tojst kell szmolni. Nem nyjtjuk nagyon vkonyra, gyufaszl vastagra vgjuk. J tvgyat kvnok!
TLTTT KPOSZTA
Hozzvalk: (6 szemlyre)
1 kg darlt disznhs,1 db tojs
10 dkg rizs
2 evkanl paprika, s, bors
1 fej vrshajma
1 kg savany kposzta
15 db kposztalevl
Elkszts: A darlt hst a tojssal, rizzsel, piros paprikval, sval, borssal, aprra vgott kevs vrshagymval jl sszegyrjuk. Belegngyljk a kposztalevelekbe. A lbos aljra aprkposztt rakunk, a tltseket sorba rakjuk, a tetejre aprkposztt tesznk. Annyi vizet ntnk r, hogy ellepje. Egy kis ftt paradicsomot is ntnk r. Mikor mr majdnem megftt, rntst ksztnk. Egy kanl zsrt 3 evkanl lisztet, egy j kanl pirospaprikt, a megmaradt 3/4 fej aprra vgott vrshagymt vegesre stjk, felntjk vzzel, sszeforraljuk, s a kposztra ntjk, majd a rntssal jl sszeforraljuk.
KARCSONYI BEJGLI
Hozzvalk:
(Tsztjhoz) 50 dkg liszt, kevs s, 25 dkg margarin, 3 tojs srgja, 2 dkg leszt, 1,5 dl tejfl, 2 dkg cukor
(Tltelkhez) 20 dkg darlt mk, 20 dkg porcukor, fl citrom reszelt hja, 1,5 dl forr vz, 1 tojs, 5 dkg mazsola, ezeket jl sszekeverjk;
vagy 20 dkg di, 20 dkg kristlycukor, 1 csomag vanliacukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, ezeket jl megfzzk.
Elkszts: az lesztt 1 dl langyos tejbe 2 dkg cukorral felfuttatjuk. Az 50 dkg lisztet, a st, 25 dkg margarinnal elmorzsoljuk, hozzadjuk a 3 tojs srgjt, a felfuttatott tejet az lesztvel, 1,5 dl tejflt s jl sszegyrjuk. 6 cipra osztjuk. Olyan hosszra nyjtjuk, mint a tepsi. Rkenjk a tltelket, flsodorjuk gy, mint a kelt kalcsot, a tepsit vkonyan megzsrozzuk s belerakjuk gy, hogy ne rjk egymst. A tetejt tojs srgjval megkenjk, lass tznl szp pirosra stjk, ha kihlt, folpakkba csomagoljuk. Meg lehet stni pr nappal elbb is.
FSTS – CSLKS BABLEVES
Rgi tel receptje, amit kint, a hatrba fztek vaskraszlba, hromlbon, vagy otthon cserpfazkba, a kemencbe.
Hozzvalk: 1/2 kg nagy szem tarkabab
1 db fstlt cslk
25 dkg zldsg
25 dkg srgarpa
1 nagy fej vrshajma
2 fej fokhajma
2 db hvelspaprika, s
Elksztse gy trtnt. Este leztattk a babot, hogy megdagadjon s hamarabb megfjn. A cslkt is langyos vzbe leztattk, majd reggel liszttel jl bedrzsltk, hogy a fst lejjjn rla, meleg vzben, 2-3 lben jl megmostk. A babot beletettk a vaslbosba, rvgtk a vrshagymt, a fokhagymt egszbe, zldsget, srgarpt, cslkt s a hvelspaprikt.
Itthon egy kislbasba egy vkony rntst elksztettek: egy kevs zsrt, 2 evkanl liszt, 1 kis fej vrshagyma aprra vgva, ezt vzzel sszeforraltk. A mezre korsba vittek vizet, az elksztett anyagokra a vaslbosba annyi vizet ntttek, hogy jl ellepje, rtettk a hromlbra s algyjtottak, meg- megraktk a tzet, kzbe dolgoztak s dlre megftt az ebd. A cslkbl kiftt s gyakran elegend volt, elfordult, hogy nem is kellett bele tenni. Nem tsztval ettk, hanem kenyrrel. A rgi regeknek nem volt koleszterinjk, pedig sok fstlt hst ettek…
KRUMPLIS LNGOS
Hozzvalk: 1 tojs, 6dl langyos tej, 3 szem ftt burgonya szetrve, 5 dkg leszt, 2 kvskanl s, 1 kg liszt.
Mindezeket jl kidolgozzuk, akinek van keleszt tl, abban is lehet, de ha nincs bedagasztjuk s megkelesztjk. Ha megkelt, hromfel elvgjuk, sszegyrjuk, mint a tsztt s elnyjtjuk egy ujjnyi vastagra. Csrgeszaggatval elvagdossuk, mg egy kicsit kelni hagyjuk, forr zsrba vagy olajba kistjk, kicsit megszzuk, teval reggelire, vagy bablevessel kenyr helyett nagyon finom.
RGI LEPNY
Kenyrstsnl stttk s “vonatkariks lepny” volt a neve. gy kszlt, hogy a kenyrtsztbl levgtak egy darabot, azt gmblyre elnyjtottk, egy hvelykujjnyira a tetejt kocksra bevagdostk. A tetejre zsr, tejfl, pirospaprika, kis bors, s kerlt, majd a kemencbe megstttk. Nagyon finom volt.
KOCSONYA
Rgen, amikor mg hzaknl volt a hshagy bl, akkor batyus blnak neveztk, mert az asszonyok kocsonyt fztek, fnkot, csrgt stttek s azt vittk a blba. Mikor megrkeztek jllaktak, aztn reggelig mulattak.
Hozzvalk:
4 nagy fej vrshajma
4 fej fokhajma
1 evkanl egsz bors
6 db hvels paprika
1 evkanl trttpaprika
Elkszts: rgen a kocsonyt fstlt hsbl fztk, mert akkor mg nem volt htlda. Este leztattk a fstlt disznflet, krmt, farkat, brt, reggel liszttel jl bedrzsltk, utna meleg vzzel jl megmostk, sszevagdostk s felraktk 8 literes fazkba. tettek r annyi vizet, hogy mg a hagyma belefrjen. A kocsonynak a habjt nem szabad leszedni, bele kell, hogy fjn, s lassan kell fzni gy, mint a hslevest, mikor mr jl ftt, akkor meg kell kstolni, hogy mennyi s ftt ki belle, s gy szni, nagyon ssra nem szabad fzni, mert akkor nem alszik meg. Ha friss hsbl fzzk, akkor abba tesznk st. Mikor a hs puhra ftt leszrjk, minden tnyrba vagy jnai ednybe tesznk 1-1 hvels paprikt.
FARSANGI FNK
Hozzvalk:
1 kg dombvri vagy halasi liszt
1/2 l tej
5 dkg leszt
1 kvskanl s
3 evkanl cukor
1 egsz tojs
3 tojs srgja
1 evkanl disznzsr
1 vkony szelet rma margarin
Elkszts: a tejet meglangyostjuk, egy bgrbe 2 dl tesznk, 1 evkanl cukrot s az lesztt, ha feljtt az leszt, a tbbi tejhez hozzntjk. A keleszt tlba a tojsokat jl elkeverjk, hozzadagoljuk a lisztet (ne legyen kemny, inkbb knnyen lehessen dagasztani), bele kell dagasztani a zsrt s a margarint. Letakarjuk egy szalvtval. Ha megkelt, kibortjuk a lisztezett gyrtblra, 2 cm vastagra elnyjtjuk, kzepes szaggatval kiszaggatjuk, 15 percig kelni hagyjuk, mg a zsr vagy olaj megmelegszik. A lbosba annyi zsrt vagy olajat tesznk, hogy j 3 ujjnyi legyen, ha felolvad. Stskor elszr mindig tegyk r a fedt, mikor mr megfordtottuk, akkor mr nem kell a fed, gy lesz pntliks.
LAKODALMAS KALCS
Hozzvalk: 80 dkg liszt, 12 tojs srgja, 5dkg leszt, 3ek. cukor, 40 db deske (kevs tejbe ztatva), 1cs. vanliacukor, 4dl tej, 1cs. mazsola, 1 kk s, 16dkg vaj, 2dkg zsr, 4 tojs habja.
Elksztse: Kb. 2-2,5 dl langyos tejben a cukrot elkeverjk, s az lesztt kelesztjk. Amg kel, addig a vajat a tojsok srgjval kikeverjk, a 4 tojs fehrjbl habot vernk. A lisztbe egy kis helyet kpezve belentjk az leszts tejet, a vanlia cukrot, st, deskt. Elkezdjk sszedolgozni, majd hozzadjuk a kikevert tojs srgjt, majd ksbb a habjt. Ha sszedolgoztuk, akkor dagasztani kezdjk. Arra gyeljnk, hogy se tl lgy, se tl kemny ne legyen a tszta. A dagasztskor idnknt az edny oldalt zsrral megkenjk, mazsolt is belerakjuk. Ha ksz a dagaszts, akkor letakarjuk, s kelni hagyjuk. Kels utn a tsztt 4 fel osztjuk. Hosszksra sodorjuk mindegyik darabot, majd hrmat a vgn sszefogva sszefonjuk, majd a legvgt altrjk. A negyedik sodort tsztval az egszet krbefogjuk.
3 litere lbast krbezsrozunk, a tsztt bele helyezzk, majd egy kicsit kelni hagyjuk, majd tojs srgjval a tetejt megkenjk s pirosra stjk.
Ha kivettk az ednybl, kicsit hlni hagyjuk, majd cukros vzzel a tetejt megmosdatjuk (ettl lesz szp fnyes).
NMET CSRGE
6 tojs srgjt 25 dkg lisztet, 2 evkanl porcukrot, 2 evkanl rumot egy kevs tejjel (mint a hslevesbe val tsztt) sszegyrunk, jl kidolgozzuk, ksfok vastagra elnyjtjuk s csrgeszaggatval elvagdossuk, forr zsrban vagy olajban vilgosra stjk s porcukorral jl megszrjuk.
BORZASKATA
Hogy a 6 tojs fehrje se vesszen krba, 6 evkanl cukorral felverjk, kemnyre darlt dit tesznk bele, a tepsibe kanllal ki kupacokat rakunk s megstjk. Vigyzni kell, mert hamar megsl!
BIRKAPRKLT
Hozzvalk:
2 kg birkahs
3 nagy fej vrshajma
2 gerezd fokhagyma
4 ek. trttpaprika
2 dl bor
zls szerint bors, hvels paprika, csersnyepaprika
2 ek. s
Elkszts: Ha a hs nagyon faggys, sbalbe is fel kell tenni, mint a halat. 1 ek. disznzsrba az aprra vgott vrshagymt megpirtjuk, beletesszk a trttpaprikt, st, lassan hozzntnk 3 dl vizet, j srre sszeforraljuk, majd a hst beletesszk. Ha jl forr, 20 perc utn beleaprtjuk a megmaradt 1 fej vrshajmt, 2 gerezd fokhagymt, rntjk a bort, beletesszk a hvels- s csersnyepaprikt. A vgn zls szerint rlt borssal zestjk, majd sszeforraljuk vele. Ss vzben ftt burgonyval, nokedlivel vagy ftt tsztval tlaljuk.
FENKEN STT PEREC
Rgi npszokshoz, a mtkatl vivshez tartozott a fenken stt perec. Ezt kaptk a krsztgyerkk is hsvtra a krsztanyjuktl ajndkba, mell hmestojst s 2 krajcrt.
Hozzvalk:
50 dkg liszt
1 db tojs+2 tojs srgja
3 dl tej
5 dkg leszt
2ek cukor,1 kk s
6 dkg zsr
Az lesztt 1 dl cukros tejbe flfuttatjuk. Hozzadjuk a lisztet, tojst, maradk tejet, st, zsrt, majd jl kidolgozzuk, dagasztjuk, kelni hagyjuk. Ha megkelt, 6 fel osztjuk. Kzzel megsodorva krt formlunk bellk. Rgen kemencbe stttk, ha ez nincs, tepsiben stjk. A tepsi aljt nem kenjk meg semmifle zsiradkkal. A tetejt tojssrgjval megkenjk, ha megslt, a tetejt cukros vzzel megmosdatjuk.
HSVTI FONOTT KALCS
Hozzvalk:
1 kg liszt
15 dkg vaj
1 tojs+2 tojs srgja
5 ek cukor
4 dkg leszt
5 dl tej
1 kvskanl s
A cukros tejben felfuttatjuk az lesztt, majd a vajat, lisztet, maradk tejet, st, tojst hozzadva bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk. Ha megkelt, akkor 24 darabra vgjuk. Utna 3 db-ot kzzel egyforma hosszsgra kisodrunk. Ebbl kettt sszefonunk, krt formlunk belle, majd a harmadikkal krbefogjuk. A tetejt tojs srgjval megkenjk, szp pirosra stjk, ha ksz, cukros vzzel megmosdatjuk a tetejt.
TLTTT CSIRKE
Hozzvalk: 1,2-1,5 kg csirke egszben, 2 db zsemle, 10 dkg szalonna, 1 db csirkemj, s, 1db megtiszttott alma, trtt bors, 2 db tojs, 1 cs. petrezselyem zldje, 20 dkg gomba, kevs tej.
Tltelk: 2 db tejben ztatott zsemlt jl kinyomkodunk s sszedolgozunk kis kockkra vgott, pirtott szalonnval, a szalonna zsrjn megfuttatott trt csirkemjjal, sval, trtt borssal, 2 tojssal, vgott petrezselyemzlddel, pirtott gombval.
Elkszts: A szott csirkt fellaztjuk, a tltelket a fellaztott br al helyezzk. A hasregbe 1 db tiszttott almt tesznk. Tzll ednyben stjk. zls szerint vajat vagy zsrt tesznk mell. A levvel idkznknt meglocsoljuk.
Vegyes zldsgkrettel, vagy burgonyaprvel tlaljuk.
TEJFLS ROSTLYOS BURGONYAKRETTEL
Hozzvalk:
60 dkg sertscomb
35 dkg srgarpa (felkockzva)
1 dkg petrezselyem
40 dkg burgonya
2 dl tejfl
4 dkg liszt
2.5 dl olaj
1 fej kzepes vrshagyma
s, kristlycukor, mustr, citrom, 2 db babrlevl
Elkszts: a hsokat szeletels utn beszzuk, kicsit llni hagyjuk. Lisztbe forgatjuk, mindkt oldalt elstjk. A hsokat az olajbl kiszedjk s flretesszk. A hs maradk olajba ers tzn a vrshagymt majd a zldsgeket megpirtjuk, felengedjk forr vzzel, sval, babrlevllel zestjk. beletesszk az elsttt hst, s fed alatt puhra proljuk. Mikor megpuhult, a mrtsalapbl kiszedjk a hst, a zldsges rszt tejfls habarssal srtjk. Citromlvel, mustrral, cukorral utnzestjk. A szelet hsokat visszatesszk s jra felforraljuk. Tlalskor szp pirosra slt burgonyt adunk az tel mell.
TEJESTSKA
Hozzvalk:
2 l tej
30 dkg bzadara
2 mark liszt
s zls szerint
5 dkg zsr
1 kvskanl trttpaprika
Elksztse: A lisztbl langyos ss vzzel rtestsztt ksztnk s 2 cipt formlunk belle. Kicsit elnyjtjuk s a tetejt olvasztott zsrral megkenjk s 20 percig pihentetjk. A bzadart zsron megpirtjuk, hideg vzzel felengedjk s st tesznk bele. Egy norml mret konyhaasztalt tertvel letertnk, majd megliszteznk. A pihentetett tsztt asztal nagysgra kinyjtjuk, a grzt beleszrjuk, kevs zsrral meglocsoljuk s felsodorjuk, kzzel kb 10 cm nagysg darabokra eldrzsljk. Ss vzben kifzzk, leszrjk, majd egy tlba tesszk. A tejet kicsit megmelegtjk, a tlba ntjk s rprcentnk. Egy kis lbosba kevs zsrt tesznk, felolvasztjuk, trttpaprikt tesznk bele s a tejestskra ntjk.
SRKZI TEJFLS KALCS
Hozzvalk:
1 kg liszt
6 dl tej
3 teskanl cukor
50 g leszt
3 evkanl olaj
kevs s
1 tojs srgja + a tetejhez
Elksztse: Az lesztt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a tbbi hozzvalval egytt a tsztt kidolgozzuk. Meleg helyen 1-1,5 rt kelesztjk. A megkelt tsztbl karikkat formlunk, vagy sszefonunk 3 sodort rudat. Kikent tepsibe rakjuk tetejt tojs srgjval megkenjk, rvid ideig mg kelni hagyjuk. Elmelegtett stben kistjk. 4-5 doboz tejflt sval, borssal sszekevernk, kicsit zsron felmelegtjk s a kislt langyos kalcsokat megforgatjuk benne.
SRBEN PROLT CSIRKE
Hozzvalk:
1,5 kg-os csirke darabolva,1 evkanl s zls szerint, s, trtt bors, vegeta, sltcsirke fszers, tolaj, vagy zsr ,0,5l sr
Elksztse:
Az elksztett hsdarabokat szzuk, fszerezzk, majd llni hagyjuk 1-2 rt.
Az tolajban vagy a zsrban a fszerezett hsokat hirtelen pirosra stjk, majd egy msik ednybe helyezzk azokat, annyi srt ntnk r, hogy ellepje, majd lefedve puhra proljuk.
Prolt rizzsel s kposztasaltval tlaljuk.
SZRETI KAKASPRKLT
Hozzvalk:
1 kg-os kakas sztdarabolva
1 nagy fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evk. zsr
1 evk. s
2 evk. trttpaprika
1 mokkskanl trtt bors
pr hvelspaprika, vagy csersnyepaprika
Elksztse:
A hagymt aprra sszevgjuk, a zsrral megpirtjuk, beletesszk a trttpaprikt, s folytonos keverssel egy kevs hidegvizet ntnk r, mg j sr massza lesz. Beletesszk a st, a kakashst. Ne sok vizet tegynk r, mert a hs is levet enged.
Beletesszk a hvels paprikt, ha 3/4-ig megf, a tetejre tesszk a ngybe vgott burgonyt.
Mieltt levesszk a tzrl, rszrjuk a borsot, kicsit sszeforraljuk s lehet tlalni. Savanysgot vagy hideg kposztasaltt adunk hozz. Ssvzben ftt csipetkvel az igazi!
Ennek elksztse: ahny szemly annyi tojs, s liszt annyi kell, amennyit a tojsok felisznak. J kemnyre kell gyrni, j “pattogsra”, abbl lehet szp aprra csipkedni. Ss vzben megfzzk, leszrjk s ss hideg vzzel lebltjk, gy lesz j az ze.
SZRETI ZSROSPOGCSA
Hozzvalk:
40 dkg liszt
15 dkg disznzsr
1 tojs srgja
2,5 dkg leszt
1/2 pohr tejfl
1 dkg s
1 dl tej, amibe az leszt feljn
Elksztse:
A liszttel eldolgozzuk a zsrt, a st, a tojssrgjt, az leszts tejet, utna a tejflt, majd jl sszegyrjuk. 2 cm vastagra elnyjtjuk, a tetejt kssel bevagdossuk s kiszaggatjuk. Kicsit felsodorjuk, s a tepsibe rakjuk, de nem nagyon srre, mert sszekel. 15-20 percig kelesztjk a tetejt, tojssrgval megkenjk, s szp pirosra stjk.
Szretkor gyis csipegetjk az des szlt, utna jlesik a j csps kakasprklt, a pogcsa, s a finom btai frccs. J tvgyat!
KRUMPLIS GNICA
Hozzvalk:
1 kg krumpli, 1 kvskanl s, liszt, tolaj v. zsr
Elksztse:
A krumplit megtiszttjuk, sszedaraboljuk s ss vzben megfzzk. Ha megftt, akkor krumplinyomn tnyomjuk, majd kanllal annyi lisztet adunk hozz, hogy knnyen lehessen a kanllal keverni. Forr tolajban v. zsrban kanlnyi adagokat laposra elnyomkodva pirosra stnk. Meggymrtssal tlaljuk.
POZSONYI DISKRTS
Hozzvalk a tszthoz:
45 dkg liszt, 15 dkg zsr, 2 egsz tojs + 2 tojs srgja(kenshez), 5 dkg kristlycukor, 1 mokkskanl s, kevs tejfl
Elksztse:
A lisztet a zsrral elmorzsoljuk, hozzadjuk a cukrot, st, 2 egsz tojst s annyi tejflt, hogy knnyen gyrhat llag legyen. Ezeket jl eldolgozzuk, majd kzepes nagysg (srgabaracknyi) golykat formlunk a tsztbl, melyeket egyenknt elnyjtunk s a kvetkez tltelkkel tltnk.
Tltelk:
15 dkg kristlycukrot 1 cs. vanlia cukorral 1 dl tejben elkevernk s 18 dkg darlt dival, zls szerint 5 dkg mazsolval tltelk srsgre fznk.
Az sszesodort krtket (kifli formra sodorjuk), zsrozott tepsibe rakjuk, tojssrgjval ktszer megkenjk , forr stben stjk. Vanlis porcukorba megforgatjuk.
CSUKAPRKLT
Hozzvalk:
1 kg csuka
1 nagy fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kanl trtt paprika
1 csapott kanl s
1 mokkskanl trtt bors
1 kanl zsr
2 db hvels paprika
2 db csersnyepaprika
Elksztse:
A zsrba belemetljk a vrshagymt, megstjk gy, mint a prkltnek. Beletesszk a halat, st, trtt paprikt, annyi vizet, hogy ellepje. Beletesszk a hvels paprikt, rmetljk a 2 gerezd fokhagymt, 1/2 rig fzzk. Mieltt levesszk a tzrl, a trtt borssal megszrjuk s sszeforraljuk vele. Kln vzben kiftt csipetkvel tlaljuk.
TPRTS POGCSA
Hozzvalk:
60 dkg liszt
2 dl tej
1 kanl cukor
1 csomag leszt
20 dkg darlt tprt
2 kanl disznzsr
2 kvskanl s
2 db tojs
Elksztse:
A liszttel elmorzsoljuk a tprtt, a zsrt, beleszrjuk a st. Az lesztt tejben felfuttatjuk (egy evkanl cukrot tesznk a tejbe). Beletesszk a tojst, a flfuttatott tejet s jl sszegyrjuk. Elnyjtjuk 2 cm vastagra, a tetejt kssel kocksra bevagdossuk, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, felsodorjuk s a tepsibe ritkra belerakjuk. Tojssrgjval a tetejt megkenjk s forr stbe szp pirosra stjk.
SLT PULYKA
Hozzvalk:
kb. 2 kg-os pulyka
20 dkg vegyes aszalt gymlcs
10 dkg fehr kenyr
3 fej vrshagyma
2 db srgarpa
6 dkg vaj, 1 dl tej
1 tojs, 1 mk rlt fahj
1 l hsleves (kockbl)
1 ek tk. kemnyt
1 dl tejfl
Az aszalt gymlcst annyi vzbe ztatjuk, amennyi ppen ellepi. A megtiszttott, egszben hagyott pulykt kvl-bell sval, borssal bedrzsljk. A kenyeret kockra vgjuk.
Elksztse: Felforrstunk 3 dkg vajat, kiss megpirtjuk benne a kenyeret. A lecsepegtetett aszalt gymlcst aprra vgjuk, a kenyrrel sszekeverjk s a felforralt tejet rntjk. A tojssal sszedolgozzuk, sval, borssal, fahjjal zestjk. A pulyka nyaknl fellaztjuk a brt, a melle irnyba betmkdjk a vajat, gy szaftosabb lesz a hs. A tltelket a hasregbe tltjk, a nylst bevarrjuk vagy sszetzzk. Tepsibe fektetjk, mell szrjuk a hagymt, rpt, alntjk a leves felt, s 200 fokra elmelegtett stben kt rt stjk. Tbbszr meglocsoljuk a levvel s a maradk hslevessel. Ha megslt, kivesszk a tepsibl, melegen tartjuk.
A levt felforraljuk, ppestjk, sval, borssal utna fszerezzk. tkezsi kemnytvel srtjk, tejfllel dstjuk.
SAJTOS FASRT
Hozzvalk:
50 dkg darlt sertshs
1 db tojs
1 fej reszelt vrshagyma
1 dl tej
5 dkg vaj
20 dkg trapistasajt
s, trtt bors
Elksztse: sszegyrjuk a darlt hst a tojssal, a reszelt vrshagymval, sval, trtt borssal, s vajjal kikent aluflia lapra vizes nyjtfval tglalap alakban kinyjtjuk. Befedjk vkonyra szeletelt sajt szeletekkel, a flia segtsgvel sszegngyljk, abba becsomagoljuk. Keskeny pspkkenyrformba fektetjk, s a forr stben kb. 50 percig stjk. Az aluflibl kibontva felszeletelve tlaljuk. Jl illik hozz a paradicsom- vagy gombamrts, de adhatjuk brmilyen fzelkhez is.
HJASKRT
Hozzvalk:
70 dkg liszt
40 dkg hj
2 dkg leszt
1 evkanl ecet
2 evkanl cukor
1 kvskanl s
Elksztse: Az lesztt kevs tejben felfuttatjuk. A lisztet a hjjal elmorzsoljuk, sszegyrjuk annyi tejjel, hogy knnyen nyjthat legyen, majd jl kigyrjuk. tizenegy fel vgjuk, gombcokat formlunk belle. Egy-egy gombcot 4 fel vgunk, dival, mkkal, lekvrral tltjk. sszesodorjuk mint a kelt kalcsot, rzsasznre stjk.
ALMS KENYR
Hozzvalk:
4 tojs
2,5 dl kristlycukor
1,5 dl liszt
2 dl tolaj
2 mokkskanl szdabikarbna
1 mokkskanl fahj
3 db j nagy alma
Elksztse: A tojsokat s a tbbi hozzvalt (az alma kivtelvel) gppel jl kikeverjk. Az almt meghmozzuk s kis darabkkra vgjuk, 0,5 bgre liszttel sszekeverjk s a masszba tesszk. Jl sszekeverjk s zsrozott, lisztezett tepsibe ntjk, a tetejre vgott dit szrunk s vilgosra stjk. Porcukorral megszrjuk.
MTERES KALCS
Hozzvalk: (tszthoz)
6 tojs
25 dkg porcukor
1 dl tolaj
1 dl forr vz
25 dkg liszt
1/2 stpor
Kakas tszthoz: a fentieken kvl 2 evkanl kakapor
Elksztse: 6 tojs srgjt a porcukorral, tolajjal, forr vzzel habosra keverjk, hozzadjuk a 6 tojs felvert habjt, lisztet, stport. Olajjal kikent zgerinc formban megstjk. A msodik tsztt ugyangy kikeverjk, mint az elst, csak 2 kanl kakaport szitlunk bele, ezt is zgerinc formban megstjk.
Krm: 2 dl tejben egy csomag vanlia pudingot megfznk, s hagyjuk kihlni. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral kikeverjk. 1 cs. vanliacukrot, 3 evkanl rumot sszekeverjk a pudinggal. Ha valaki szereti a puncsost, akkor a kikevert margarint 2 fel vesszk, felt vanlisan, a msik felt puncsosan, akkor 2 dl tejben megfznk egy puncspudingot. A megslt, kihlt tsztt ujjnyi vastag szeletekre felszeleteljk. Szeleteket megkenjk a krmmel, lehet gy is, hogy 1 vanlis, egy puncsos. (Kb. 1 mter lesz)
Mz: 1 vaj, 1 tbla tcsoki. Megolvasztjuk, majd a kalcsra ntjk. Srgen szeleteljk, gy nagyon mutats. Kiads s nagyon finom.
ILLATOS BRNYSLT
Hozzvalk:
1,5 kg brnycomb, csont nlkl
2 fej vrshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ek. kakukkf
1 ek. olvaolaj vagy tolaj
2,5 dl vz
zls szerint s
Elksztse:
Drzsljk be a hst fokhagymval, olajjal, sval, szrjuk r a kakukkfvet, zsros felvel tegyk cserpednybe, vgjuk r durva darabokra a vrshagymt, ntsk r a vizet. Tegyk stbe, s 180 fokon kb. 2 rig sssk. Idnknt locsoljuk meg a zsrjval, ha szksges adjunk hozz mg vizet. Ha megpuhult, pirtsuk ropogsra. Szeleteljk fel, burgonyaprvel, rizzsel vagy savanysggal tlaljuk.
BOGRCSGULYS
Noha a gulys receptjt ltalban gy ismerjk, hogy zsron hagymt pirtunk, rdobjuk a hst, azzal pirtjuk tovbb, aztn paprika, s, vgl vz, kis krumpli, olykor kmnymag s babrlevl, a hagyomnyos elksztsi md ettl merben eltr.
A klasszikus magyar gulys olyan alapanyagokbl ll, amilyeneket a gulyt rz psztorok a kzvetlen krnyezetkben knnyedn fellelhettek: birka- vagy marhahs, hagyma, s, rlt paprika. Zsiradk csak akkor kerlt az telbe, ha a psztorok elz nap szalonnt csurdtottak, s egy kis slt szalonnt flretettek az zestshez. A hozzvalkat egyszerre kell beletenni a bogrcsba, s semmit sem kell elre kln megpirtani. Valjban ez egy knny s de tel, a hs zt nem veszi el semmilyen fszer. Az igazi gulysba nem kell fokhagyma, babrlevl, bors. Ha a paprikn kvl brmilyen fszer kerl bele, az egyedl a mezn tallhat kakukkf lehet.
GNICA
Hozzvalk:
burgonya
liszt
zsr
vrshagyma
tejfl
bors
s
Elksztse:
A felkockzott hagymt forr zsron fonnyaszd meg. A meghmozott krumplit fzd meg ss vzben, ntsd le a levt, de egy-kt kanlnyi maradjon alatta, s azzal egytt trd t a burgonyt, szd, borsozd. Keverj hozz annyi lisztet, hogy egy sr prt kapj. A forr zsros hagymba mrtott kanllal szaggass belle galuskkat, s ezeket tedd (ne tl szorosan egyms mell) egy kizsrozott tepsibe, majd hintsd rjuk a maradk hagymt. Elmelegtett forr stben ssd, mg meg nem pirul. Meleg, ss tejfllel lentve tlald.
TRS POGCSA
Hozzvalk:
60 dkg liszt, 2 dl tejfl, 3 tojs srgja, 20 dkg olvasztott margarin, 5 dkg leszt, 25 dkg tr, 2 kk s.
Elksztse:
A lisztet az olvasztott margarinnal, a tojs srgjval, a tejfllel, trval, sval sszemorzsoljuk. Az lesztt kevs tejben , cukorral felfuttatjuk, hozzadjuk az sszemorzsolt liszthez s jl kigyrjuk, ne legyen nagyon kemny. (Szksg esetn kevs tejet adunk hozz.) Elnyjtjuk kb. 2 cm vastagra, tetejt bevagdossuk kockra, szaggatval kiszrjuk. Jl felsodorjuk s ritkn tepsibe rakjuk. Tetejt tojssrgjval megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk, szp pirosra stjk.
HARCSAPRKLT TRS CSUSZVAL (Malagurszki Lajosn receptje) (megjelent: Gasztronmiai barangolsok Tolna megyben c. knyvben)
Hozzvalk:
Prklt: 3 kg harcsa, 30 dkg fstlt szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek des rlt paprika, 1 kk vegeta, 1 ek s.
Elksztse: A kockra vgott szalonnt megpirtom, hozzadom a kockra vgott vrshagymt, fokhagymt, kis borsot s st (a tbbi st a halra rakom). Amikor a hagyma megdinszteldtt, belerakom az rlt paprikt, a szeletekre vgott harcst s annyi vizet, hogy ellepje. Nagy lngon forralom, de ne keverjk, csak rzzuk a lbast, mert sszetrik a hal. Forrs utn kb. 30-40 percig kzepes tznl fzzk. Hozzadjuk a vegett, a cseresznyepaprikt s zls szerint szzuk.
Trs csusza: 25 dkg nagykocka tszta, 0,5 kg tehntr 2 dl tejfl, 1 ek zsr
Ksztse: A zsrt, a tejflt s a trt egy lbasban megmelegtem, majd sszekeverem a ss vzben kifztt tsztval, s rmerem a harcsaprklt szaftjt.
DEK KIFLI
30 dkg lisztet 1 csomag Vncza stporral, 25 dkg zsrral, 5 dkg cukorral, 1/2 csomag Vncza vanillincukorral s 3 db tojssal jl eldolgozott tsztv gyrunk. Sokszoros nyjts s hajtogats utn a szoksos hromszegletes alakra vgjuk fel a ksht vastagsgra nyjtott tsztt, s kzepre 5 dkg trt mandulval kevert barackzbl halmot rakva sszecsavarjuk s ersen hajlott kifliv sszehajtjuk. A tetejket tojs srgjval ersen megkenve, forr stben stjk.
HSSAL TLTTT KELKPOSZTA
Hozzvalk (4szemlyre): 1 fej kelkposzta (1kg, vagy 1,2 kg), 60 dkg darlt hs, 3db zsemle, 1 kisebb fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 egsz tojs, s, rlt paprika, bors, 30dkg fstlt szalonna
Elksztse: Leszedjk a kposzta leveleit, megmossuk s ss vzben rvid ideig fzzk, majd egy szrben lecsepegtetjk. A vrshagymt s a fokhagymt aprra vgjuk, majd kevs olajon megproljuk. A darlt hst ugyangy elksztjk, mint a fasrozottnak a zsemlk, a prolt hagymk, a tojs, s, rlt paprika, bors hozzadsval. Az sszegyrt hst kevs zsemlemorzsval meghintjk. Egy akkora aluflit tpnk, hogy a vgn be tudjuk csomagolni. A flira szttertnk a hsgombc al kposztalevelet, majd a hst is krbe bebortjuk vele. A fstlt szalonnbl 3 szeletet vgunk, s a kposztafejre keresztben rbortjuk. Becsomagoljuk az aluflival, stbe helyezzk kb. 40 percig stjk. Ha megslt, kicsomagoljuk s felszeleteljk. Burgonyaprvel vagy slt krumplival, rizzsel vagy tejfllel tlaljuk zls szerint.
|