girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Btai zek

Btai zek

www.tar.hu  2008.04.18. 11:25

Prkltek,kalcsok,halszl s mg sok ms btai finomsg...

BTAI ZEK

 

HSSAL TLTTT KELKPOSZTA

 Hozzvalk (4szemlyre):1 fej kelkposzta (1kg, vagy 1,2 kg), 60 dkg darlt hs, 3db zsemle, 1 kisebb fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 egsz tojs, s, rlt paprika, bors, 30dkg fstlt szalonna
Elksztse:
Leszedjk a kposzta leveleit, megmossuk s ss vzben rvid ideig fzzk, majd egy szrben lecsepegtetjk.
A vrshagymt s a fokhagymt aprra vgjuk, majd kevs olajon megproljuk.
A darlt hst ugyangy elksztjk, mint a fasrozottnak a zsemlk, a prolt hagymk, a tojs, s, rlt paprika, bors hozzadsval. Az sszegyrt hst kevs zsemlemorzsval meghintjk.  Egy akkora aluflit tpnk, hogy a vgn be tudjuk csomagolni. A flira szttertnk a hsgombc al kposztalevelet, majd a hst is krbe bebortjuk vele.
A fstlt szalonnbl 3 szeletet vgunk, s a kposztafejre keresztben rbortjuk. Becsomagoljuk az aluflival, stbe helyezzk kb. 40 percig stjk.
Ha megslt, kicsomagoljuk s felszeleteljk. Burgonyaprvel vagy slt krumplival, rizzsel vagy tejfllel tlaljuk zls szerint.

 

LAKODALMAS KALCS

Hozzvalk:

80 dkg liszt, 12 tojs srgja, 5dkg leszt, 3ek. cukor, 40 db deske (kevs tejbe ztatva), 1cs. vanliacukor, 4dl tej, 1cs. mazsola, 1 kk s, 16dkg vaj, 2dkg zsr, 4 tojs habja.

Elksztse:

Kb. 2-2,5 dl langyos tejben a cukrot elkeverjk, s az lesztt kelesztjk. Amg kel, addig a vajat a tojsok srgjval kikeverjk, a 4 tojs fehrjbl habot vernk. A lisztbe egy kis helyet kpezve belentjk az leszts tejet, a vanlia cukrot, st, deskt. Elkezdjk sszedolgozni, majd hozzadjuk a kikevert tojs srgjt, majd ksbb a habjt. Ha sszedolgoztuk, akkor dagasztani kezdjk. Arra gyeljnk, hogy se tl lgy, se tl kemny ne legyen a tszta. A dagasztskor idnknt az edny oldalt zsrral megkenjk, mazsolt is belerakjuk. Ha ksz a dagaszts, akkor letakarjuk, s kelni hagyjuk. Kels utn a tsztt 4 fel osztjuk. Hosszksra sodorjuk mindegyik darabot, majd hrmat a vgn sszefogva sszefonjuk, majd a legvgt altrjk. A negyedik sodort tsztval az egszet krbefogjuk.

3 literes lbast krbezsrozunk, a tsztt bele helyezzk, majd egy kicsit kelni hagyjuk, majd tojs srgjval a tetejt megkenjk s pirosra stjk.

Ha kivettk az ednybl, kicsit hlni hagyjuk, majd cukros vzzel a tetejt megmosdatjuk (ettl lesz szp fnyes).

 

CSEVAPCSICSA

Hozzvalk: 30 dkg darlt marhahs, 30 dkg darlt disznhs, 30 dkg darlt birkahs, 1 tojs, 1 nagy fej vrshagyma reszelve, 3 gerezd fokhagyma, s, bors. (Ha nincs birkahs, akkor diszn- s marhahsbl is el lehet kszteni!)

Elksztse:

A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, tenyr kztt hosszks rudakra formzzuk, kevs zsron szp pirosra stjk (grillezni is lehet).

 

HASALS BURGONYA
Hozzvalk: 1,5 kg burgonya, kevs s, 25 dkg olvasztott zsr.
Elksztse:
A burgonyt megpucoljuk, jl megmossuk, majd keresztben flbe vgjuk, villval beforgatjuk az olvasztott zsrba, s egy tlcra helyezzk. Ha kihlt, tepsibe szp sorjban belerakjuk, s forr stben megstjk.

FARSANGI RZSAFNK
Hozzval kb. 35 db-hoz. Tszthoz: 40dkg liszt, 3 egsz tojs, 1 cs. stpor, 15 dkg cukor, 1 cs. vanlis cukor, 1 mokks kanl s, 1 doboz tejfl, liszt a nyjtshoz s a stshez olaj.
Elksztse:
A tszta alapanyagait sszegyrjuk, majd 1-1,5 mm vkonyra elnyjtjuk.
A tsztalapot 5-6cm-es krszaggatval kiszrjuk, a krlapokat sugarasan tbbszr bevagdossuk s egy abroszra sorba rakjuk. Ngyet egymsra tve a kzept az ujjunkkal sszenyomjuk. Forr olajban pirosra stjk mindkt oldalt 3-5 perc alatt. Szalvtra rakva leitatjuk az olajat, majd porcukorral meghintjk. Lekvrral tlaljuk.

KAKAS FONOTT KALCS
Hozzvalk:
60 dkg liszt, 2 ek tolaj
2 ek cukor, 4 dl tej
3 dkg leszt
3 tojs srgja, s
sszegyrjuk a tsztt s 6 cipra osztjuk.
 Tltelk:
20 dkg cukor
1 RMA margarin
1 vaniliacukor
3 ek kaka
Ezt jl kikeverjuk, a tltelket 6 fel elosztjuk.
A cipkat olyan hosszra elnyjtjuk, mint amikor beiglit ksztnk, rkenjk a tltelket s felgngyljk.
3-3-at sszefonunk, gy, mint a hajat. Zsrozott tepsibe tesszk a kett rudat s kelesztjk. Ha mr szpen megkelt tetejt tojssrgval megkenjk. Ha megslt, egy kis cukros vzzel megmosdatjuk, akkor lesz szp fnyes.

RCPONTY
Hozzvalk: 2 kg ponty, 25dkg vrshagyma, 10 dkg zsr, 25 dkg fstlt szalonna, 2-3 dkg pirospaprika, 2 dkg liszt, 1 kg ftt burgonya, 6 dl tejfl, 30 dkg zldpaprika, 25 dkg paradicsom, s
Elkszts: A pontyot megtiszttjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk s a nylsokba vkony szalonnaszeleteket tesznk. Kiss megszzuk, meghintjk pirospaprikval. Egy tepsit kikennk zsrral, az aljra karikra vgott ftt burgonyt tesznk, erre rakjuk a halszeleteket. Bebortjuk karikra vgott hagymval, zldpaprikval, paradicsommal, majd megntzzk olvasztott zsrral (vagy vajjal) s forr stbe tesszk. Ha flig megslt, liszttel elkevert tejfllel megntzzk s kszre proljuk.
 
CSUSZS CSIBE
Hozzvalk:
1 vagy 1,5 kg-os csirke
1 nagy fej “vrshajma”
1 j evkanl zsr
1 evkanl trttpaprika
zls szerint s
1 mokkskanl bors
3 darab “hvels” paprika
Elkszts: A megtiszttott csirkt sztdaraboljuk, a hagymt megpirtjuk, a tzrl levve beletesszk a st, pirospaprikt, kzepes lngon fzzk, mikor mr majdnem megftt, akkor tesszk bele a borsot s a csuszt. Egy ra alatt ksz a csipetkegyrssal egytt.
A csusza elksztse: 0,5 kg lisztet 3 egsz tojssal j kemnyre gyrjuk, mikor szp sima a tszta 1 cm vastagra nyjtjuk, s elcsipkedjk.

HALSZL 1. (V. dr. Kpolns Mria receptje)
Hozzvalk:
Kevs halbl nem lehet jt fzni, 2-3 kg kell legalbb: ponty, vegyes aprhal. (Van aki szerint ragadozhal nem j bele, engem nem zavar..., a csukt is szeretem).
3 kg hal,
3 fej vrshagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
kb. 3,5 liter vz,
3-4 ppos evkanl fszerpaprika, des, ers vegyesen,
3 hvelyes pirospaprika, cseresznyepaprika.
Elkszts: A halat megtiszttjuk, beirdaljuk, legalbb kt rra beszzuk. Az aprra vgott hagymval, fokhagymval, hvelyes paprikval ers tzn felforraljuk. Amikor forr, beleszrjuk a fszerpaprikt, beletesszk a belssgeket (ikrt, tejet). Pr perc mlva megkstoljuk, elg ss s papriks-e, majd 25-30 perc alatt kszre fzzk.
Tipp: Ha nem reghagymbl, hanem frissbl fzzk, kb. 1 liter vzzel a hagymt clszer 10-12 percig elfzni, mert a hal hamar ksz. Manapsg – az zfokozs kedvrt – sokan tesznek bele 1-2 halszlkockt is. Ha bogrcsban fzzk, tegynk bele 2 dl j vrsbort, mert a savak miatt nem esik szt a halhs. Ha iszapze van a lnek, tegynk bele 1-2 kockacukrot, az elveszi. A vgn a levet a tsztra szrjk, aki szereti, kap a hagymbl s cseresznyepaprikbl, hvelyes paprikbl. A hall utn esszk a halat kln. J btai bor nlkl nem az igazi!

HALSZL 2. (Bajnok Bzsi receptje)

Hozzvalk:
1,5 kg ponty vagy kevert hal
3 db j fej vrshagyma
3 nagy gerizd fokhagyma
3 j ppos evkanl trttpaprika
1 dl ftt paradicsoml
pirosarany, s, bors
Hvels paprika (vagy cseresznyepaprika)
vz
Elkszts: Szemlyenknt 0,5 kg halat szmoljunk. A megtiszttott halat sztdaraboljuk, fzs eltt legalbb 1 rval beszzuk. Belerakjuk a bogrcsba, a hagymt lereszeljk, tetejre ntjk a vizet, annyit, hogy ellepje. Hozz adjuk a paradicsomot, piros aranyat, hvelspaprikt s ha felforr, akkor tesszk bele a trtt paprikt. Forrstl szmtott 30 percig forraljuk. Mieltt levesszk a tzrl, a borsot is belefzzk 1-2 percig.
Tszta: Ennyi halmennyisghez kell 60 dkg liszt s 4 db tojs. A tsztt, ha gyrjuk, ahny szemly, annyi tojst kell szmolni. Nem nyjtjuk nagyon vkonyra, gyufaszl vastagra vgjuk. J tvgyat kvnok!

TLTTT KPOSZTA
Hozzvalk: (6 szemlyre)
1 kg darlt disznhs,1 db tojs
10 dkg rizs
2 evkanl paprika, s, bors
1 fej vrshajma
1 kg savany kposzta
15 db kposztalevl
Elkszts: A darlt hst a tojssal, rizzsel, piros paprikval, sval, borssal, aprra vgott kevs vrshagymval jl sszegyrjuk. Belegngyljk a kposztalevelekbe. A lbos aljra aprkposztt rakunk, a tltseket sorba rakjuk, a tetejre aprkposztt tesznk. Annyi vizet ntnk r, hogy ellepje. Egy kis ftt paradicsomot is ntnk r. Mikor mr majdnem megftt, rntst ksztnk. Egy kanl zsrt 3 evkanl lisztet, egy j kanl pirospaprikt, a megmaradt 3/4 fej aprra vgott vrshagymt vegesre stjk, felntjk vzzel, sszeforraljuk, s a kposztra ntjk, majd a rntssal jl sszeforraljuk.

KARCSONYI BEJGLI
Hozzvalk:
(Tsztjhoz) 50 dkg liszt, kevs s, 25 dkg margarin, 3 tojs srgja, 2 dkg leszt, 1,5 dl tejfl, 2 dkg cukor
(Tltelkhez) 20 dkg darlt mk, 20 dkg porcukor, fl citrom reszelt hja, 1,5 dl forr vz, 1 tojs, 5 dkg mazsola, ezeket jl sszekeverjk;
vagy 20 dkg di, 20 dkg kristlycukor, 1 csomag vanliacukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, ezeket jl megfzzk.
Elkszts: az lesztt 1 dl langyos tejbe 2 dkg cukorral felfuttatjuk. Az 50 dkg lisztet, a st, 25 dkg margarinnal elmorzsoljuk, hozzadjuk a 3 tojs srgjt, a felfuttatott tejet az lesztvel, 1,5 dl tejflt s jl sszegyrjuk. 6 cipra osztjuk. Olyan hosszra nyjtjuk, mint a tepsi. Rkenjk a tltelket, flsodorjuk gy, mint a kelt kalcsot, a tepsit vkonyan megzsrozzuk s belerakjuk gy, hogy ne rjk egymst. A tetejt tojs srgjval megkenjk, lass tznl szp pirosra stjk, ha kihlt, folpakkba csomagoljuk. Meg lehet stni pr nappal elbb is.

FSTS – CSLKS BABLEVES
Rgi tel receptje, amit kint, a hatrba fztek vaskraszlba, hromlbon, vagy otthon cserpfazkba, a kemencbe.
Hozzvalk: 1/2 kg nagy szem tarkabab
1 db fstlt cslk
25 dkg zldsg
25 dkg srgarpa
1 nagy fej vrshajma
2 fej fokhajma
2 db hvelspaprika, s
Elksztse gy trtnt. Este leztattk a babot, hogy megdagadjon s hamarabb megfjn. A cslkt is langyos vzbe leztattk, majd reggel liszttel jl bedrzsltk, hogy a fst lejjjn rla, meleg vzben, 2-3 lben jl megmostk. A babot beletettk a vaslbosba, rvgtk a vrshagymt, a fokhagymt egszbe, zldsget, srgarpt, cslkt s a hvelspaprikt.
Itthon egy kislbasba egy vkony rntst elksztettek: egy kevs zsrt, 2 evkanl liszt, 1 kis fej vrshagyma aprra vgva, ezt vzzel sszeforraltk. A mezre korsba vittek vizet, az elksztett anyagokra a vaslbosba annyi vizet ntttek, hogy jl ellepje, rtettk a hromlbra s algyjtottak, meg- megraktk a tzet, kzbe dolgoztak s dlre megftt az ebd. A cslkbl kiftt s gyakran elegend volt, elfordult, hogy nem is kellett bele tenni. Nem tsztval ettk, hanem kenyrrel. A rgi regeknek nem volt koleszterinjk, pedig sok fstlt hst ettek…
KRUMPLIS LNGOS
Hozzvalk: 1 tojs, 6dl langyos tej, 3 szem ftt burgonya szetrve, 5 dkg leszt, 2 kvskanl s, 1 kg liszt.
Mindezeket jl kidolgozzuk, akinek van keleszt tl, abban is lehet, de ha nincs bedagasztjuk s megkelesztjk. Ha megkelt, hromfel elvgjuk, sszegyrjuk, mint a tsztt s elnyjtjuk egy ujjnyi vastagra. Csrgeszaggatval elvagdossuk, mg egy kicsit kelni hagyjuk, forr zsrba vagy olajba kistjk, kicsit megszzuk, teval reggelire, vagy bablevessel kenyr helyett nagyon finom.

RGI LEPNY
Kenyrstsnl stttk s “vonatkariks lepny” volt a neve. gy kszlt, hogy a kenyrtsztbl levgtak egy darabot, azt gmblyre elnyjtottk, egy hvelykujjnyira a tetejt kocksra bevagdostk. A tetejre zsr, tejfl, pirospaprika, kis bors, s kerlt, majd a kemencbe megstttk. Nagyon finom volt.

KOCSONYA
Rgen, amikor mg hzaknl volt a hshagy bl, akkor batyus blnak neveztk, mert az asszonyok kocsonyt fztek, fnkot, csrgt stttek s azt vittk a blba. Mikor megrkeztek jllaktak, aztn reggelig mulattak.
Hozzvalk:
4 nagy fej vrshajma
4 fej fokhajma
1 evkanl egsz bors
6 db hvels paprika
1 evkanl trttpaprika
Elkszts: rgen a kocsonyt fstlt hsbl fztk, mert akkor mg nem volt htlda. Este leztattk a fstlt disznflet, krmt, farkat, brt, reggel liszttel jl bedrzsltk, utna meleg vzzel jl megmostk, sszevagdostk s felraktk 8 literes fazkba. tettek r annyi vizet, hogy mg a hagyma belefrjen. A kocsonynak a habjt nem szabad leszedni, bele kell, hogy fjn, s lassan kell fzni gy, mint a hslevest, mikor mr jl ftt, akkor meg kell kstolni, hogy mennyi s ftt ki belle, s gy szni, nagyon ssra nem szabad fzni, mert akkor nem alszik meg. Ha friss hsbl fzzk, akkor abba tesznk st. Mikor a hs puhra ftt leszrjk, minden tnyrba vagy jnai ednybe tesznk 1-1 hvels paprikt.

FARSANGI FNK
Hozzvalk:
1 kg dombvri vagy halasi liszt
1/2 l tej
5 dkg leszt
1 kvskanl s
3 evkanl cukor
1 egsz tojs
3 tojs srgja
1 evkanl disznzsr
1 vkony szelet rma margarin
Elkszts: a tejet meglangyostjuk, egy bgrbe 2 dl tesznk, 1 evkanl cukrot s az lesztt, ha feljtt az leszt, a tbbi tejhez hozzntjk. A keleszt tlba a tojsokat jl elkeverjk, hozzadagoljuk a lisztet (ne legyen kemny, inkbb knnyen lehessen dagasztani), bele kell dagasztani a zsrt s a margarint. Letakarjuk egy szalvtval. Ha megkelt, kibortjuk a lisztezett gyrtblra, 2 cm vastagra elnyjtjuk, kzepes szaggatval kiszaggatjuk, 15 percig kelni hagyjuk, mg a zsr vagy olaj megmelegszik. A lbosba annyi zsrt vagy olajat tesznk, hogy j 3 ujjnyi legyen, ha felolvad. Stskor elszr mindig tegyk r a fedt, mikor mr megfordtottuk, akkor mr nem kell a fed, gy lesz pntliks.

LAKODALMAS KALCS
Hozzvalk: 80 dkg liszt, 12 tojs srgja, 5dkg leszt, 3ek. cukor, 40 db deske (kevs tejbe ztatva), 1cs. vanliacukor, 4dl tej, 1cs. mazsola, 1 kk s, 16dkg vaj, 2dkg zsr, 4 tojs habja.
Elksztse: Kb. 2-2,5 dl langyos tejben a cukrot elkeverjk, s az lesztt kelesztjk. Amg kel, addig a vajat a tojsok srgjval kikeverjk, a 4 tojs fehrjbl habot vernk. A lisztbe egy kis helyet kpezve belentjk az leszts tejet, a vanlia cukrot, st, deskt. Elkezdjk sszedolgozni, majd hozzadjuk a kikevert tojs srgjt, majd ksbb a habjt. Ha sszedolgoztuk, akkor dagasztani kezdjk. Arra gyeljnk, hogy se tl lgy, se tl kemny ne legyen a tszta. A dagasztskor idnknt az edny oldalt zsrral megkenjk, mazsolt is belerakjuk. Ha ksz a dagaszts, akkor letakarjuk, s kelni hagyjuk. Kels utn a tsztt 4 fel osztjuk. Hosszksra sodorjuk mindegyik darabot, majd hrmat a vgn sszefogva sszefonjuk, majd a legvgt altrjk. A negyedik sodort tsztval az egszet krbefogjuk.
3 litere lbast krbezsrozunk, a tsztt bele helyezzk, majd egy kicsit kelni hagyjuk, majd tojs srgjval a tetejt megkenjk s pirosra stjk.
Ha kivettk az ednybl, kicsit hlni hagyjuk, majd cukros vzzel a tetejt megmosdatjuk (ettl lesz szp fnyes).

NMET CSRGE
6 tojs srgjt 25 dkg lisztet, 2 evkanl porcukrot, 2 evkanl rumot egy kevs tejjel (mint a hslevesbe val tsztt) sszegyrunk, jl kidolgozzuk, ksfok vastagra elnyjtjuk s csrgeszaggatval elvagdossuk, forr zsrban vagy olajban vilgosra stjk s porcukorral jl megszrjuk.

BORZASKATA
Hogy a 6 tojs fehrje se vesszen krba, 6 evkanl cukorral felverjk, kemnyre darlt dit tesznk bele, a tepsibe kanllal ki kupacokat rakunk s megstjk. Vigyzni kell, mert hamar megsl!

BIRKAPRKLT
Hozzvalk:
2 kg birkahs
3 nagy fej vrshajma
2 gerezd fokhagyma
4 ek. trttpaprika
2 dl bor
zls szerint bors, hvels paprika, csersnyepaprika
2 ek. s
Elkszts: Ha a hs nagyon faggys, sbalbe is fel kell tenni, mint a halat. 1 ek. disznzsrba az aprra vgott vrshagymt megpirtjuk, beletesszk a trttpaprikt, st, lassan hozzntnk 3 dl vizet, j srre sszeforraljuk, majd a hst beletesszk. Ha jl forr, 20 perc utn beleaprtjuk a megmaradt 1 fej vrshajmt, 2 gerezd fokhagymt, rntjk a bort, beletesszk a hvels- s csersnyepaprikt. A vgn zls szerint rlt borssal zestjk, majd sszeforraljuk vele. Ss vzben ftt burgonyval, nokedlivel vagy ftt tsztval tlaljuk.

FENKEN STT PEREC
Rgi npszokshoz, a mtkatl vivshez tartozott a fenken stt perec. Ezt kaptk a krsztgyerkk is hsvtra a krsztanyjuktl ajndkba, mell hmestojst s 2 krajcrt.
Hozzvalk:
50 dkg liszt
1 db tojs+2 tojs srgja
3 dl tej
5 dkg leszt
2ek cukor,1 kk s
6 dkg zsr
Az lesztt 1 dl cukros tejbe flfuttatjuk. Hozzadjuk a lisztet, tojst, maradk tejet, st, zsrt, majd jl kidolgozzuk, dagasztjuk, kelni hagyjuk. Ha megkelt, 6 fel osztjuk. Kzzel megsodorva krt formlunk bellk. Rgen kemencbe stttk, ha ez nincs, tepsiben stjk. A tepsi aljt nem kenjk meg semmifle zsiradkkal. A tetejt tojssrgjval megkenjk, ha megslt, a tetejt cukros vzzel megmosdatjuk.

HSVTI FONOTT KALCS
Hozzvalk:
1 kg liszt
15 dkg vaj
1 tojs+2 tojs srgja
5 ek cukor
4 dkg leszt
5 dl tej
1 kvskanl s
A cukros tejben felfuttatjuk az lesztt, majd a vajat, lisztet, maradk tejet, st, tojst hozzadva bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk. Ha megkelt, akkor 24 darabra vgjuk. Utna 3 db-ot kzzel egyforma hosszsgra kisodrunk. Ebbl kettt sszefonunk, krt formlunk belle, majd a harmadikkal krbefogjuk. A tetejt tojs srgjval megkenjk, szp pirosra stjk, ha ksz, cukros vzzel megmosdatjuk a tetejt.

TLTTT CSIRKE
Hozzvalk: 1,2-1,5 kg csirke egszben, 2 db zsemle, 10 dkg szalonna, 1 db csirkemj, s, 1db megtiszttott alma, trtt bors, 2 db tojs, 1 cs. petrezselyem zldje, 20 dkg gomba, kevs tej.
Tltelk: 2 db tejben ztatott zsemlt jl kinyomkodunk s sszedolgozunk kis kockkra vgott, pirtott szalonnval, a szalonna zsrjn megfuttatott trt csirkemjjal, sval, trtt borssal, 2 tojssal, vgott petrezselyemzlddel, pirtott gombval.
Elkszts: A szott csirkt fellaztjuk, a tltelket a fellaztott br al helyezzk. A hasregbe 1 db tiszttott almt tesznk. Tzll ednyben stjk. zls szerint vajat vagy zsrt tesznk mell. A levvel idkznknt meglocsoljuk.
Vegyes zldsgkrettel, vagy burgonyaprvel tlaljuk.

TEJFLS ROSTLYOS BURGONYAKRETTEL
Hozzvalk:
60 dkg sertscomb
35 dkg srgarpa (felkockzva)
1 dkg petrezselyem
40 dkg burgonya
2 dl tejfl
4 dkg liszt
2.5 dl olaj
1 fej kzepes vrshagyma
s, kristlycukor, mustr, citrom, 2 db babrlevl
Elkszts: a hsokat szeletels utn beszzuk, kicsit llni hagyjuk. Lisztbe forgatjuk, mindkt oldalt elstjk. A hsokat az olajbl kiszedjk s flretesszk. A hs maradk olajba ers tzn a vrshagymt majd a zldsgeket megpirtjuk, felengedjk forr vzzel, sval, babrlevllel zestjk. beletesszk az elsttt hst, s fed alatt puhra proljuk. Mikor megpuhult, a mrtsalapbl kiszedjk a hst, a zldsges rszt tejfls habarssal srtjk. Citromlvel, mustrral, cukorral utnzestjk. A szelet hsokat visszatesszk s jra felforraljuk. Tlalskor szp pirosra slt burgonyt adunk az tel mell.

TEJESTSKA
Hozzvalk:
2 l tej
30 dkg bzadara
2 mark liszt
s zls szerint
5 dkg zsr
1 kvskanl trttpaprika
Elksztse: A lisztbl langyos ss vzzel rtestsztt ksztnk s 2 cipt formlunk belle. Kicsit elnyjtjuk s a tetejt olvasztott zsrral megkenjk s 20 percig pihentetjk. A bzadart zsron megpirtjuk, hideg vzzel felengedjk s st tesznk bele. Egy norml mret konyhaasztalt tertvel letertnk, majd megliszteznk. A pihentetett tsztt asztal nagysgra kinyjtjuk, a grzt beleszrjuk, kevs zsrral meglocsoljuk s felsodorjuk, kzzel kb 10 cm nagysg darabokra eldrzsljk. Ss vzben kifzzk, leszrjk, majd egy tlba tesszk. A tejet kicsit megmelegtjk, a tlba ntjk s rprcentnk. Egy kis lbosba kevs zsrt tesznk, felolvasztjuk, trttpaprikt tesznk bele s a tejestskra ntjk.

SRKZI TEJFLS KALCS
Hozzvalk:
1 kg liszt
6 dl tej
3 teskanl cukor
50 g leszt
3 evkanl olaj
kevs s
1 tojs srgja + a tetejhez
Elksztse: Az lesztt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a tbbi hozzvalval egytt a tsztt kidolgozzuk. Meleg helyen 1-1,5 rt kelesztjk. A megkelt tsztbl karikkat formlunk, vagy sszefonunk 3 sodort rudat. Kikent tepsibe rakjuk tetejt tojs srgjval megkenjk, rvid ideig mg kelni hagyjuk. Elmelegtett stben kistjk. 4-5 doboz tejflt sval, borssal sszekevernk, kicsit zsron felmelegtjk s a kislt langyos kalcsokat megforgatjuk benne.

SRBEN PROLT CSIRKE
Hozzvalk:
1,5 kg-os csirke darabolva,1 evkanl s zls szerint, s, trtt bors, vegeta, sltcsirke fszers, tolaj, vagy zsr ,0,5l sr
Elksztse:
Az elksztett hsdarabokat szzuk, fszerezzk, majd llni hagyjuk 1-2 rt.
Az tolajban vagy a zsrban a fszerezett hsokat hirtelen pirosra stjk, majd egy msik ednybe helyezzk azokat, annyi srt ntnk r, hogy ellepje, majd lefedve puhra proljuk.
Prolt rizzsel s kposztasaltval tlaljuk.

SZRETI KAKASPRKLT
Hozzvalk:
1 kg-os kakas sztdarabolva
1 nagy fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evk. zsr
1 evk. s
2 evk. trttpaprika
1 mokkskanl trtt bors
pr hvelspaprika, vagy csersnyepaprika
Elksztse:
A hagymt aprra sszevgjuk, a zsrral megpirtjuk, beletesszk a trttpaprikt, s folytonos keverssel egy kevs hidegvizet ntnk r, mg j sr massza lesz. Beletesszk a st, a kakashst. Ne sok vizet tegynk r, mert a hs is levet enged.
Beletesszk a hvels paprikt, ha 3/4-ig megf, a tetejre tesszk a ngybe vgott burgonyt.
Mieltt levesszk a tzrl, rszrjuk a borsot, kicsit sszeforraljuk s lehet tlalni. Savanysgot vagy hideg kposztasaltt adunk hozz. Ssvzben ftt csipetkvel az igazi!
Ennek elksztse: ahny szemly annyi tojs, s liszt annyi kell, amennyit a tojsok felisznak. J kemnyre kell gyrni, j “pattogsra”, abbl lehet szp aprra csipkedni. Ss vzben megfzzk, leszrjk s ss hideg vzzel lebltjk, gy lesz j az ze.

SZRETI ZSROSPOGCSA
Hozzvalk:
40 dkg liszt
15 dkg disznzsr
1 tojs srgja
2,5 dkg leszt
1/2 pohr tejfl
1 dkg s
1 dl tej, amibe az leszt feljn
Elksztse:
A liszttel eldolgozzuk a zsrt, a st, a tojssrgjt, az leszts tejet, utna a tejflt, majd jl sszegyrjuk. 2 cm vastagra elnyjtjuk, a tetejt kssel bevagdossuk s kiszaggatjuk. Kicsit felsodorjuk, s a tepsibe rakjuk, de nem nagyon srre, mert sszekel. 15-20 percig kelesztjk a tetejt, tojssrgval megkenjk, s szp pirosra stjk.
Szretkor gyis csipegetjk az des szlt, utna jlesik a j csps kakasprklt, a pogcsa, s a finom btai frccs. J tvgyat!

KRUMPLIS GNICA
Hozzvalk:
1 kg krumpli, 1 kvskanl s, liszt, tolaj v. zsr
Elksztse:
A krumplit megtiszttjuk, sszedaraboljuk s ss vzben megfzzk. Ha megftt, akkor krumplinyomn tnyomjuk, majd kanllal annyi lisztet adunk hozz, hogy knnyen lehessen a kanllal keverni. Forr tolajban v. zsrban kanlnyi adagokat laposra elnyomkodva pirosra stnk. Meggymrtssal tlaljuk.

POZSONYI DISKRTS

Hozzvalk a tszthoz:
45 dkg liszt, 15 dkg zsr, 2 egsz tojs + 2 tojs srgja(kenshez), 5 dkg kristlycukor, 1 mokkskanl s, kevs tejfl
Elksztse:
A lisztet a zsrral elmorzsoljuk, hozzadjuk a cukrot, st, 2 egsz tojst s annyi tejflt, hogy knnyen gyrhat llag legyen. Ezeket jl eldolgozzuk, majd kzepes nagysg (srgabaracknyi) golykat formlunk a tsztbl, melyeket egyenknt elnyjtunk s a kvetkez tltelkkel tltnk.
Tltelk:
15 dkg kristlycukrot 1 cs. vanlia cukorral 1 dl tejben elkevernk s 18 dkg darlt dival, zls szerint 5 dkg mazsolval tltelk srsgre fznk.
Az sszesodort krtket (kifli formra sodorjuk), zsrozott tepsibe rakjuk, tojssrgjval ktszer megkenjk , forr stben stjk. Vanlis porcukorba megforgatjuk.

CSUKAPRKLT
Hozzvalk:
1 kg csuka
1 nagy fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kanl trtt paprika
1 csapott kanl s
1 mokkskanl trtt bors
1 kanl zsr
2 db hvels paprika
2 db csersnyepaprika
Elksztse:
A zsrba belemetljk a vrshagymt, megstjk gy, mint a prkltnek. Beletesszk a halat, st, trtt paprikt, annyi vizet, hogy ellepje. Beletesszk a hvels paprikt, rmetljk a 2 gerezd fokhagymt, 1/2 rig fzzk. Mieltt levesszk a tzrl, a trtt borssal megszrjuk s sszeforraljuk vele. Kln vzben kiftt csipetkvel tlaljuk.

TPRTS POGCSA
Hozzvalk:
60 dkg liszt
2 dl tej
1 kanl cukor
1 csomag leszt
20 dkg darlt tprt
2 kanl disznzsr
2 kvskanl s
2 db tojs
Elksztse:
A liszttel elmorzsoljuk a tprtt, a zsrt, beleszrjuk a st. Az lesztt tejben felfuttatjuk (egy evkanl cukrot tesznk a tejbe). Beletesszk a tojst, a flfuttatott tejet s jl sszegyrjuk. Elnyjtjuk 2 cm vastagra, a tetejt kssel kocksra bevagdossuk, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, felsodorjuk s a tepsibe ritkra belerakjuk. Tojssrgjval a tetejt megkenjk s forr stbe szp pirosra stjk.

SLT PULYKA
Hozzvalk:
kb. 2 kg-os pulyka
20 dkg vegyes aszalt gymlcs
10 dkg fehr kenyr
3 fej vrshagyma
2 db srgarpa
6 dkg vaj, 1 dl tej
1 tojs, 1 mk rlt fahj
1 l hsleves (kockbl)
1 ek tk. kemnyt
1 dl tejfl
Az aszalt gymlcst annyi vzbe ztatjuk, amennyi ppen ellepi. A megtiszttott, egszben hagyott pulykt kvl-bell sval, borssal bedrzsljk. A kenyeret kockra vgjuk.
Elksztse: Felforrstunk 3 dkg vajat, kiss megpirtjuk benne a kenyeret. A lecsepegtetett aszalt gymlcst aprra vgjuk, a kenyrrel sszekeverjk s a felforralt tejet rntjk. A tojssal sszedolgozzuk, sval, borssal, fahjjal zestjk. A pulyka nyaknl fellaztjuk a brt, a melle irnyba betmkdjk a vajat, gy szaftosabb lesz a hs. A tltelket a hasregbe tltjk, a nylst bevarrjuk vagy sszetzzk. Tepsibe fektetjk, mell szrjuk a hagymt, rpt, alntjk a leves felt, s 200 fokra elmelegtett stben kt rt stjk. Tbbszr meglocsoljuk a levvel s a maradk hslevessel. Ha megslt, kivesszk a tepsibl, melegen tartjuk.
A levt felforraljuk, ppestjk, sval, borssal utna fszerezzk. tkezsi kemnytvel srtjk, tejfllel dstjuk.

SAJTOS FASRT

Hozzvalk:
50 dkg darlt sertshs
1 db tojs
1 fej reszelt vrshagyma
1 dl tej
5 dkg vaj
20 dkg trapistasajt
s, trtt bors
Elksztse: sszegyrjuk a darlt hst a tojssal, a reszelt vrshagymval, sval, trtt borssal, s vajjal kikent aluflia lapra vizes nyjtfval tglalap alakban kinyjtjuk. Befedjk vkonyra szeletelt sajt szeletekkel, a flia segtsgvel sszegngyljk, abba becsomagoljuk. Keskeny pspkkenyrformba fektetjk, s a forr stben kb. 50 percig stjk. Az aluflibl kibontva felszeletelve tlaljuk. Jl illik hozz a paradicsom- vagy gombamrts, de adhatjuk brmilyen fzelkhez is.

HJASKRT
Hozzvalk:
70 dkg liszt
40 dkg hj
2 dkg leszt
1 evkanl ecet
2 evkanl cukor
1 kvskanl s
Elksztse: Az lesztt kevs tejben felfuttatjuk. A lisztet a hjjal elmorzsoljuk, sszegyrjuk annyi tejjel, hogy knnyen nyjthat legyen, majd jl kigyrjuk. tizenegy fel vgjuk, gombcokat formlunk belle. Egy-egy gombcot 4 fel vgunk, dival, mkkal, lekvrral tltjk. sszesodorjuk mint a kelt kalcsot, rzsasznre stjk.

ALMS KENYR
Hozzvalk:
4 tojs
2,5 dl kristlycukor
1,5 dl liszt
2 dl tolaj
2 mokkskanl szdabikarbna
1 mokkskanl fahj
3 db j nagy alma
Elksztse: A tojsokat s a tbbi hozzvalt (az alma kivtelvel) gppel jl kikeverjk. Az almt meghmozzuk s kis darabkkra vgjuk, 0,5 bgre liszttel sszekeverjk s a masszba tesszk. Jl sszekeverjk s zsrozott, lisztezett tepsibe ntjk, a tetejre vgott dit szrunk s vilgosra stjk. Porcukorral megszrjuk.

MTERES KALCS

Hozzvalk: (tszthoz)
6 tojs
25 dkg porcukor
1 dl tolaj
1 dl forr vz
25 dkg liszt
1/2 stpor
Kakas tszthoz: a fentieken kvl 2 evkanl kakapor
Elksztse: 6 tojs srgjt a porcukorral, tolajjal, forr vzzel habosra keverjk, hozzadjuk a 6 tojs felvert habjt, lisztet, stport. Olajjal kikent zgerinc formban megstjk. A msodik tsztt ugyangy kikeverjk, mint az elst, csak 2 kanl kakaport szitlunk bele, ezt is zgerinc formban megstjk.
Krm: 2 dl tejben egy csomag vanlia pudingot megfznk, s hagyjuk kihlni. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral kikeverjk. 1 cs. vanliacukrot, 3 evkanl rumot sszekeverjk a pudinggal. Ha valaki szereti a puncsost, akkor a kikevert margarint 2 fel vesszk, felt vanlisan, a msik felt puncsosan, akkor 2 dl tejben megfznk egy puncspudingot. A megslt, kihlt tsztt ujjnyi vastag szeletekre felszeleteljk. Szeleteket megkenjk a krmmel, lehet gy is, hogy 1 vanlis, egy puncsos. (Kb. 1 mter lesz)
Mz: 1 vaj, 1 tbla tcsoki. Megolvasztjuk, majd a kalcsra ntjk. Srgen szeleteljk, gy nagyon mutats. Kiads s nagyon finom.

ILLATOS BRNYSLT
Hozzvalk:
1,5 kg brnycomb, csont nlkl
2 fej vrshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ek. kakukkf
1 ek. olvaolaj vagy tolaj
2,5 dl vz
zls szerint s
Elksztse:
Drzsljk be a hst fokhagymval, olajjal, sval, szrjuk r a kakukkfvet, zsros felvel tegyk cserpednybe, vgjuk r durva darabokra a vrshagymt, ntsk r a vizet. Tegyk stbe, s 180 fokon kb. 2 rig sssk. Idnknt locsoljuk meg a zsrjval, ha szksges adjunk hozz mg vizet. Ha megpuhult, pirtsuk ropogsra. Szeleteljk fel, burgonyaprvel, rizzsel vagy savanysggal tlaljuk.

BOGRCSGULYS
Noha a gulys receptjt ltalban gy ismerjk, hogy zsron hagymt pirtunk, rdobjuk a hst, azzal pirtjuk tovbb, aztn paprika, s, vgl vz, kis krumpli, olykor kmnymag s babrlevl, a hagyomnyos elksztsi md ettl merben eltr.
A klasszikus magyar gulys olyan alapanyagokbl ll, amilyeneket a gulyt rz psztorok a kzvetlen krnyezetkben knnyedn fellelhettek: birka- vagy marhahs, hagyma, s, rlt paprika. Zsiradk csak akkor kerlt az telbe, ha a psztorok elz nap szalonnt csurdtottak, s egy kis slt szalonnt flretettek az zestshez. A hozzvalkat egyszerre kell beletenni a bogrcsba, s semmit sem kell elre kln megpirtani. Valjban ez egy knny s de tel, a hs zt nem veszi el semmilyen fszer. Az igazi gulysba nem kell fokhagyma, babrlevl, bors. Ha a paprikn kvl brmilyen fszer kerl bele, az egyedl a mezn tallhat kakukkf lehet.

GNICA
Hozzvalk:
burgonya
liszt
zsr
vrshagyma
tejfl
bors
s
Elksztse:
A felkockzott hagymt forr zsron fonnyaszd meg. A meghmozott krumplit fzd meg ss vzben, ntsd le a levt, de egy-kt kanlnyi maradjon alatta, s azzal egytt trd t a burgonyt, szd, borsozd. Keverj hozz annyi lisztet, hogy egy sr prt kapj. A forr zsros hagymba mrtott kanllal szaggass belle galuskkat, s ezeket tedd (ne tl szorosan egyms mell) egy kizsrozott tepsibe, majd hintsd rjuk a maradk hagymt. Elmelegtett forr stben ssd, mg meg nem pirul. Meleg, ss tejfllel lentve tlald.

TRS POGCSA
Hozzvalk:
60 dkg liszt, 2 dl tejfl, 3 tojs srgja, 20 dkg olvasztott margarin, 5 dkg leszt, 25 dkg tr, 2 kk s.
Elksztse:
A lisztet az olvasztott margarinnal, a tojs srgjval, a tejfllel, trval, sval sszemorzsoljuk. Az lesztt kevs tejben , cukorral felfuttatjuk, hozzadjuk az sszemorzsolt liszthez s jl kigyrjuk, ne legyen nagyon kemny. (Szksg esetn kevs tejet adunk hozz.) Elnyjtjuk kb. 2 cm vastagra, tetejt bevagdossuk kockra, szaggatval kiszrjuk. Jl felsodorjuk s ritkn tepsibe rakjuk. Tetejt tojssrgjval megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk, szp pirosra stjk.

HARCSAPRKLT TRS CSUSZVAL (Malagurszki Lajosn receptje) (megjelent: Gasztronmiai barangolsok Tolna megyben c. knyvben)
Hozzvalk:
Prklt: 3 kg harcsa, 30 dkg fstlt szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek des rlt paprika, 1 kk vegeta, 1 ek s.
Elksztse: A kockra vgott szalonnt megpirtom, hozzadom a kockra vgott vrshagymt, fokhagymt, kis borsot s st (a tbbi st a halra rakom). Amikor a hagyma megdinszteldtt, belerakom az rlt paprikt, a szeletekre vgott harcst s annyi vizet, hogy ellepje. Nagy lngon forralom, de ne keverjk, csak rzzuk a lbast, mert sszetrik a hal. Forrs utn kb. 30-40 percig kzepes tznl fzzk. Hozzadjuk a vegett, a cseresznyepaprikt s zls szerint szzuk.
Trs csusza: 25 dkg nagykocka tszta, 0,5 kg tehntr 2 dl tejfl, 1 ek zsr
Ksztse: A zsrt, a tejflt s a trt egy lbasban megmelegtem, majd sszekeverem a ss vzben kifztt tsztval, s rmerem a harcsaprklt szaftjt.

DEK KIFLI
30 dkg lisztet 1 csomag Vncza stporral, 25 dkg zsrral, 5 dkg cukorral, 1/2 csomag Vncza vanillincukorral s 3 db tojssal jl eldolgozott tsztv gyrunk. Sokszoros nyjts s hajtogats utn a szoksos hromszegletes alakra vgjuk fel a ksht vastagsgra nyjtott tsztt, s kzepre 5 dkg trt mandulval kevert barackzbl halmot rakva sszecsavarjuk s ersen hajlott kifliv sszehajtjuk. A tetejket tojs srgjval ersen megkenve, forr stben stjk.

HSSAL TLTTT KELKPOSZTA
Hozzvalk (4szemlyre): 1 fej kelkposzta (1kg, vagy 1,2 kg), 60 dkg darlt hs, 3db zsemle, 1 kisebb fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 egsz tojs, s, rlt paprika, bors, 30dkg fstlt szalonna
Elksztse: Leszedjk a kposzta leveleit, megmossuk s ss vzben rvid ideig fzzk, majd egy szrben lecsepegtetjk. A vrshagymt s a fokhagymt aprra vgjuk, majd kevs olajon megproljuk. A darlt hst ugyangy elksztjk, mint a fasrozottnak a zsemlk, a prolt hagymk, a tojs, s, rlt paprika, bors hozzadsval. Az sszegyrt hst kevs zsemlemorzsval meghintjk. Egy akkora aluflit tpnk, hogy a vgn be tudjuk csomagolni. A flira szttertnk a hsgombc al kposztalevelet, majd a hst is krbe bebortjuk vele. A fstlt szalonnbl 3 szeletet vgunk, s a kposztafejre keresztben rbortjuk. Becsomagoljuk az aluflival, stbe helyezzk kb. 40 percig stjk. Ha megslt, kicsomagoljuk s felszeleteljk. Burgonyaprvel vagy slt krumplival, rizzsel vagy tejfllel tlaljuk zls szerint.

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG