vegyes receptek
2008.04.23. 11:09
Mindenfle gyjttt s kitallt recept.

Azt leszmtva, hogy nagyon rgen mg nem volt sem gz- sem elektronikus st, a slt hs a vilg egyik legsibb tele, ennek megfelelen keveset kellett rajta tkletesteni a kezdetek ta. s olyan egyszer, hogy szinte knos is kln foglalkozni vele.
Vesznk egy formsabb pulyka fels-, vagy alscombot, megmossuk, leszrtgatjuk. Attl fggen, hogy mennyire bzunk a hs minsgben, esetleg be is pcolhatjuk, de szrnyas esetben ez nem felttlenl szksges.
Egyetlen trkkt rdemes mindssze bevetni a br ropgoss ttele gyben, ez pedig az, hogy a br s a hs kz megprblunk minl mlyebben benylni, s mindssze egy-kt pont kivtelvel elszaktgatni, elvlasztani a brt a hstl. (Pr ponton azrt hagyjuk meg a kapcsoldst, hogy ne essen azrt le sts kzben.) gy a brnek van mdja elvesztenie a zsrtartalmt, s automatikusan locsolgatja a hst sls kzben. (Amgy persze sok trkk van, lehet minl tbbet bevetni, de ez tnyleg kifejezetten praktikus.)
Az elvlasztott br s a hs kz gy mr knnyen el tudunk bujtatni fokhagymagerezdeket, lehetleg minl tbbet. Akr meg is lehet nyomkodni ket eltte, vagy kisebb darabokra vgni. Az ilyen mdon megtzdelt combot bebortjuk mg bacon-nel is, s enyhn olajos tepsi kzepre tesszk. A tepsibe tehetnk mg egsz vrshagymt, tovbbi fokhagymt, meg locsolhatunk kr egy kis srt is. A tepsit lefedjk aluflival s stni kezdjk. Negyed rnknt ellenrizzk, s locsolgassuk a hst a szafttal, amihez nha a srt is ptolhatjuk.
Kzben aprbb szem krumplikat meghmozunk, s fzvizkbe a s mellett friss rozmaring-szlakat is tesznk. Nem kell ket kszre fzni, csak olyan hromnegyedesen. Ekkor a krumplikat thelyezzk a tepsibe, szpen a pulykacomb kr rendezzk, tegyk rjuk a veleftt rozmaringot is.
Mikor a hst s a krumplit mr elg puhnak rezzk, vegyk le az aluflit, s sssk ropogsra az egszet.

Tlalskor lehet mg csicszni, de legjobban akkor jr mindenki, ha valami desks/savanyks erdeigymlcss szszt, vagy lekvrt knlunk hozz. Ne adj isten lilahagymalekvrt, de nem n mondtam.
|
Hagyms slt cslk |
|
Egytltelek |
Hozzvalk: |
2 sovny, bõrs cslk, 80 dkg tiszttott burgonya, 2 nagy fej vrshagyma, 2 dl tejfl, zls szerint s s trtt fekete bors, 4 gerezd fokhagyma. |
|
A burgonyt megtiszttom s nyersen karikkra vgom. Megszom, megborsozom, majd az elõzõleg beztatott cserptlba beleszrom. A gondosan megtiszttott cslkket a csont mentn felvgom, s a flbevgott fokhagymagerezdekkel megtûzdelve megszom, ezutn pedig rfektetem a burgonyra. Betakarom a vkony karikra vgott vrshagymval, majd a megszott s megborsozott tejflt rlocsolom. A tl ugyancsak beztatott tetejt rtve hideg stõbe tolom, s a lngot fokozatosan emelve sszesen 2,5-3 rn keresztl prolom a kzepesnl valamivel kisebb lngon. Ezutn a tl tetejt leveszem, s piros-ropogsra pirtom a cslk bõrt. Tlals elõtt a cslkket kicsontozom s felszeletelem, majd a burgonya tetejre tve, a cserptlbl knlom. Brmilyen salta vagy savanysg lehet a ksrõje. |
Srben slt cslk
Hozzvalk: |
 |
 |
1 db cslk (kb 80 dkg) darabolt
2 fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. paradicsompr
1 ek. mustr
1 ek. borecet
1 kk. rlt szerecsendi
1 kk. rlt szegfbors
1 kshegynyi bors
1-2 babrlevl
s, pici cukor
1 veg sr |
|
 |
Elksztse: |
 |
A hagymt pici olajon megpirtjuk, a cslkt lisztben megforgatjuk s a hagymhoz keverjk, s szp fehrre megpirtjuk. Tepsibe bortjuk s a srrel sszekevert fszerekkel meglocsoljuk. Flival letakarjuk, s 1,5 ra alatt kszre stjk. Burgonyakrokettel tlaljuk.
Italnak testesebb vrsbort ajnlok hozz. |
|

Br ehhez a finomsghoz legalbb kt s fl rt mkdik a st s mg j felet proldik a kret, mgis azt mondom, megri a vgeredmny!
Hozzvalk:
egy szp sertscslk (hts)
s, bors, vrsbor
hagyma, fokhagyma
savany kposzta
kmny
Egy tepsiben, vagy cserpednyben beteszem a cslkt, sval, borssal fszerezem s felngyelek kr pr fej hagymt, dobok mell pr cikk fokhagymt. Felntm kb 3 dl vrsborral, lefedem aluflival s addig stm 220 fokos stben, mg a hs levlik a csontrl. Ekkor kicsontozom, feldarabolom s tovbbstm mg szp piros nem lesz, kzben locsolgatom a szaftjval, jt tesz az znek s az llagnak egyarnt (nem engedi kiszradni)..
Kzben legyalulom a 2006-os sz utols fej sajt savanyts kposztjt (megknnyezem, hogy elfogyott s vrhatok karcsonyig egy igazn j tlttt kposztra). Tbb vzben kimosom, (stlants cljbl) s kevs rlt kmnnyel fszerezve megprolom. Ha mindkett kszen van, kitlalom ddnagymammtl rklt legszebb tnyromra s lehet enni!
Burgonys cipban slt cslk

Hozzvalk:
1 kzepes (12 dkg) hjban ftt burgonya,
2 dkg leszt,
1,8 dl langyos vz,
1 mokkskanl kristlycukor,
35 dkg finom- vagy kenyrliszt,
1 kiskanl s,
5 evkanl olaj,
50 dkg ftt, kicsontozott s lebrztt cslkhs,
a nyjtshoz: egy kevs finomliszt,
a lekenshez: 1 evkanl olaj
|
Elkszts:
A hjban ftt burgonyt mg melegen meghmozzuk, ttrjk, majd vrunk, mg kihl.
Az lesztt a langyos vzbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjk s letakarva, szobahmrskleten kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tlba szitljuk, megszzuk, majd a burgonyval s az leszts vzzel 4-5 percig gyrjuk-dagasztjuk, kzben az olajat is beledolgozzuk. Akkor j, ha az edny faltl elvlik. Letakarva, 50 percig kelesztjk.
Ezutn enyhn lisztezett gyrlapra bortjuk s kisujjnyi vastagon, kr alakra kinyjtjuk. A kzepn egyenletesen elosztjuk a jl lecspgtetett cslkhst, s a tszta szleit rhajtjuk. Olajjal vkonyan kikent tepsire vagy kb. 22 centi tmrj tortakarikba bortjuk gy, hogy az eddigi als rsze kerljn fllre. A tsztt olajjal krbekenjk, s konyharuhval letakarva, jabb 30 percig kelesztjk.
Vgl olajjal jra lekenjk s elmelegtett stben, a kzepesnl ersebb lnggal (200, lgkeverses stben 180 fokon) kb. 30 percig stjk. A stbl kivve vizes ecsettel tkenjk, gy a teteje fnyesebb lesz.
Melegen, cikkekre vgva szoks tlalni, mustr s ecetes torma, valamint hs sr trsasgban.
|
Fasznen slt cslk fokhagyms srrel locsolva
Hozzvalk:
4 fõ rszre
- 2 db sertscslk (hts, csonttal egytt)
- 1,5 csapott evõkanl s
- 1 teskanl õrlt kmny
- 1 teskanl õrlt feketebors
- 2 teskanl majoranna
- 3 fej fokhagyma
- 4 fej vrshagyma
- kshegynyi rozmaring
- 30 dkg fstlt szalonna (a kenegetshez)
- 2 dl olaj
- ½ l sr
A cslkket jl beszzuk, a fûszereket (bors, kmny, majoranna, 1 fej zzott fokhagyma) sszekeverjk az olajjal s j alaposan bedrzsljk azokat. 2-3 rt llni hagyjuk, hogy a fûszerek jl tjrjk a hst. Majd a tepsi aljra kevs olajat ntnk, belehelyezzk a cslkket, mell dobljuk a felnegyedelt vrshagymkat s egy fej sztbontott fokhagymt. A srbe beleaprtunk egy fej fokhagymt s a felszeletelt szalonna cskokat ebbe mrtogatva kenegetjk a cslkket. 190 C-ra elõmelegtett stõbe rakjuk s addig stjk amg a bõre szp piros s ropogs lesz. (Ezt az telt elkszthetjk fasznparzson is, a csontot kivesszk s helyre nyrsat hzva, folyamatosan tekerve egyenletesen pirosra stjk.) Kretnek hjban slt burgonyt knlunk hozz.

Halat fogyasztani mdfelett egszsges, rendkvl finom, s bnuszknt vannak olyan halak is, amelyek elksztse annyira egyszer, hogy az ember szinte szgyelli.
A pisztrng a klasszikus plda arra, hogy milyen is az, amikor egy hozzvalnak mr nmagban is annyira j ze van, hogy gyakorlatilag csak elrontani nem szabad. Kevs sn s borson kvl nem ignyel semmit ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki belle. (Parafrzis: Maximum z, max egy kis s.)
Szval beszerznk egy tiszttott pisztrngot, amit akr csomagolva is rulnak egyes kzrtekben, de a halasnl meg biztosan kapunk. Alaposan megmossuk, kvl bell szzuk, borsozzuk. A hasregbe tesznk egy kis vajat, s egy kevs petrezselymet, de ez utbbi el is hagyhat.
A hal brn kis tasakokat vgunk egy les kssel, ebbe pedig szalonnacskokat szortunk. n ezttal a nemrg felfedezett hfehr, mrvnyszer s omls szott mangalicaszalonnt hasznltam. (Az utbbi idben mindenhez egybknt.) Amg ezt ksztjk, krumplit is fznk, akr hjban, akr anlkl.
Egy serpenyben vajat hevtnk, s a hal mindkt oldalt piros ropogsra stjk. Kzben a krumplit is felkarikzzuk, szzuk, borsozzuk, s forr olajdban kistjk a korongokat. Vgn meghintjk petrezselyemmel s a hallal egytt tlaljuk. Citromot, majonzt illik hozz tlalni.
Nem kell mindig mindent agyonbonyoltani. Mg a konyhban sem.

Hozzvalk:
A pisztrngokat megtiszttjuk, megmossuk. Kvl-bell egyenletesen megszrjuk a fszerkeverkkel, citromlvel meglocsoljuk, s olajjal megkenve, letakarva a htszekrnybe rakjuk. Kb. 2 rt rleljk, majd a parzs fltti rostra helyezzk, s sts kzben pirospaprikval elkevert olajjal kenegetjk.
|