girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : vegyes receptek

vegyes receptek

  2008.04.23. 11:09

Mindenfle gyjttt s kitallt recept.

Pulykaslt rozmaringos burgonyval

 

Azt leszmtva, hogy nagyon rgen mg nem volt sem gz- sem elektronikus st, a slt hs a vilg egyik legsibb tele, ennek megfelelen keveset kellett rajta tkletesteni a kezdetek ta. s olyan egyszer, hogy szinte knos is kln foglalkozni vele.

 

Vesznk egy formsabb pulyka fels-, vagy alscombot, megmossuk, leszrtgatjuk. Attl fggen, hogy mennyire bzunk a hs minsgben, esetleg be is pcolhatjuk, de szrnyas esetben ez nem felttlenl szksges.

 

Egyetlen trkkt rdemes mindssze bevetni a br ropgoss ttele gyben, ez pedig az, hogy a br s a hs kz megprblunk minl mlyebben benylni, s mindssze egy-kt pont kivtelvel elszaktgatni, elvlasztani a brt a hstl. (Pr ponton azrt hagyjuk meg a kapcsoldst, hogy ne essen azrt le sts kzben.) gy a brnek van mdja elvesztenie a zsrtartalmt, s automatikusan locsolgatja a hst sls kzben. (Amgy persze sok trkk van, lehet minl tbbet bevetni, de ez tnyleg kifejezetten praktikus.)

 

Az elvlasztott br s a hs kz gy mr knnyen el tudunk bujtatni fokhagymagerezdeket, lehetleg minl tbbet. Akr meg is lehet nyomkodni ket eltte, vagy kisebb darabokra vgni. Az ilyen mdon megtzdelt combot bebortjuk mg bacon-nel is, s enyhn olajos tepsi kzepre tesszk. A tepsibe tehetnk mg egsz vrshagymt, tovbbi fokhagymt, meg locsolhatunk kr egy kis srt is. A tepsit lefedjk aluflival s stni kezdjk. Negyed rnknt ellenrizzk, s locsolgassuk a hst a szafttal, amihez nha a srt is ptolhatjuk.

 

Kzben aprbb szem krumplikat meghmozunk, s fzvizkbe a s mellett friss rozmaring-szlakat is tesznk. Nem kell ket kszre fzni, csak olyan hromnegyedesen. Ekkor a krumplikat thelyezzk a tepsibe, szpen a pulykacomb kr rendezzk, tegyk rjuk a veleftt rozmaringot is.

 

Mikor a hst s a krumplit mr elg puhnak rezzk, vegyk le az aluflit, s sssk ropogsra az egszet.

 

 

Tlalskor lehet mg csicszni, de legjobban akkor jr mindenki, ha valami desks/savanyks erdeigymlcss szszt, vagy lekvrt knlunk hozz. Ne adj isten lilahagymalekvrt, de nem n mondtam.  

 

 

  Hagyms slt cslk
  Egytltelek
Hozzvalk: 2 sovny, bõrs cslk, 80 dkg tiszttott burgonya, 2 nagy fej vrshagyma, 2 dl tejfl, zls szerint s s trtt fekete bors, 4 gerezd fokhagyma.
  A burgonyt megtiszttom s nyersen karikkra vgom. Megszom, megborsozom, majd az elõzõleg beztatott cserptlba beleszrom. A gondosan megtiszttott cslkket a csont mentn felvgom, s a flbevgott fokhagymagerezdekkel megtûzdelve megszom, ezutn pedig rfektetem a burgonyra. Betakarom a vkony karikra vgott vrshagymval, majd a megszott s megborsozott tejflt rlocsolom. A tl ugyancsak beztatott tetejt rtve hideg stõbe tolom, s a lngot fokozatosan emelve sszesen 2,5-3 rn keresztl prolom a kzepesnl valamivel kisebb lngon. Ezutn a tl tetejt leveszem, s piros-ropogsra pirtom a cslk bõrt. Tlals elõtt a cslkket kicsontozom s felszeletelem, majd a burgonya tetejre tve, a cserptlbl knlom. Brmilyen salta vagy savanysg lehet a ksrõje.

 

Srben slt cslk

Hozzvalk:
1 db cslk (kb 80 dkg) darabolt
2 fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. paradicsompr
1 ek. mustr
1 ek. borecet
1 kk. rlt szerecsendi
1 kk. rlt szegfbors
1 kshegynyi bors
1-2 babrlevl
s, pici cukor
1 veg sr
Elksztse:
A hagymt pici olajon megpirtjuk, a cslkt lisztben megforgatjuk s a hagymhoz keverjk, s szp fehrre megpirtjuk. Tepsibe bortjuk s a srrel sszekevert fszerekkel meglocsoljuk. Flival letakarjuk, s 1,5 ra alatt kszre stjk. Burgonyakrokettel tlaljuk.
Italnak testesebb vrsbort ajnlok hozz.

Slt cslk savany kposztval

Br ehhez a finomsghoz legalbb kt s fl rt mkdik a st s mg j felet proldik a kret, mgis azt mondom, megri a vgeredmny!

Hozzvalk:
egy szp sertscslk (hts)
s, bors, vrsbor
hagyma, fokhagyma
savany kposzta
kmny

Egy tepsiben, vagy cserpednyben beteszem a cslkt, sval, borssal fszerezem s felngyelek kr pr fej hagymt, dobok mell pr cikk fokhagymt. Felntm kb 3 dl vrsborral, lefedem aluflival s addig stm 220 fokos stben, mg a hs levlik a csontrl. Ekkor kicsontozom, feldarabolom s tovbbstm mg szp piros nem lesz, kzben locsolgatom a szaftjval, jt tesz az znek s az llagnak egyarnt (nem engedi kiszradni)..

Kzben legyalulom a 2006-os sz utols fej sajt savanyts kposztjt (megknnyezem, hogy elfogyott s vrhatok karcsonyig egy igazn j tlttt kposztra). Tbb vzben kimosom, (stlants cljbl) s kevs rlt kmnnyel fszerezve megprolom. Ha mindkett kszen van, kitlalom ddnagymammtl rklt legszebb tnyromra s lehet enni!

 

Burgonys cipban slt cslk
Ennek a dokumentumnak a kiindul oldalt itt tallod

Hozzvalk:

1 kzepes (12 dkg) hjban ftt burgonya,
2 dkg leszt,
1,8 dl langyos vz,
1 mokkskanl kristlycukor,
35 dkg finom- vagy kenyrliszt,
1 kiskanl s,
5 evkanl olaj,
50 dkg ftt, kicsontozott s lebrztt cslkhs,
a nyjtshoz: egy kevs finomliszt,
a lekenshez: 1 evkanl olaj

Elkszts:

A hjban ftt burgonyt mg melegen meghmozzuk, ttrjk, majd vrunk, mg kihl.
Az lesztt a langyos vzbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjk s letakarva, szobahmrskleten kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tlba szitljuk, megszzuk, majd a burgonyval s az leszts vzzel 4-5 percig gyrjuk-dagasztjuk, kzben az olajat is beledolgozzuk. Akkor j, ha az edny faltl elvlik. Letakarva, 50 percig kelesztjk.
Ezutn enyhn lisztezett gyrlapra bortjuk s kisujjnyi vastagon, kr alakra kinyjtjuk. A kzepn egyenletesen elosztjuk a jl lecspgtetett cslkhst, s a tszta szleit rhajtjuk. Olajjal vkonyan kikent tepsire vagy kb. 22 centi tmrj tortakarikba bortjuk gy, hogy az eddigi als rsze kerljn fllre. A tsztt olajjal krbekenjk, s konyharuhval letakarva, jabb 30 percig kelesztjk.
Vgl olajjal jra lekenjk s elmelegtett stben, a kzepesnl ersebb lnggal (200, lgkeverses stben 180 fokon) kb. 30 percig stjk. A stbl kivve vizes ecsettel tkenjk, gy a teteje fnyesebb lesz.
Melegen, cikkekre vgva szoks tlalni, mustr s ecetes torma, valamint hs sr trsasgban.

 

Fasznen slt cslk fokhagyms srrel locsolva

Hozzvalk:
4 fõ rszre

  • 2 db sertscslk (hts, csonttal egytt)
  • 1,5 csapott evõkanl s
  • 1 teskanl õrlt kmny
  • 1 teskanl õrlt feketebors
  • 2 teskanl majoranna
  • 3 fej fokhagyma
  • 4 fej vrshagyma
  • kshegynyi rozmaring
  • 30 dkg fstlt szalonna (a kenegetshez)
  • 2 dl olaj
  • ½ l sr

A cslkket jl beszzuk, a fûszereket (bors, kmny, majoranna, 1 fej zzott fokhagyma) sszekeverjk az olajjal s j alaposan bedrzsljk azokat. 2-3 rt llni hagyjuk, hogy a fûszerek jl tjrjk a hst. Majd a tepsi aljra kevs olajat ntnk, belehelyezzk a cslkket, mell dobljuk a felnegyedelt vrshagymkat s egy fej sztbontott fokhagymt. A srbe beleaprtunk egy fej fokhagymt s a felszeletelt szalonna cskokat ebbe mrtogatva kenegetjk a cslkket. 190 C-ra elõmelegtett stõbe rakjuk s addig stjk amg a bõre szp piros s ropogs lesz. (Ezt az telt elkszthetjk fasznparzson is, a csontot kivesszk s helyre nyrsat hzva, folyamatosan tekerve egyenletesen pirosra stjk.) Kretnek hjban slt burgonyt knlunk hozz.

 

Vajban slt pisztrng


Halat fogyasztani mdfelett egszsges, rendkvl finom, s bnuszknt vannak olyan halak is, amelyek elksztse annyira egyszer, hogy az ember szinte szgyelli.

A pisztrng a klasszikus plda arra, hogy milyen is az, amikor egy hozzvalnak mr nmagban is annyira j ze van, hogy gyakorlatilag csak elrontani nem szabad. Kevs sn s borson kvl nem ignyel semmit ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki belle. (Parafrzis: Maximum z, max egy kis s.)

Szval beszerznk egy tiszttott pisztrngot, amit akr csomagolva is rulnak egyes kzrtekben, de a halasnl meg biztosan kapunk. Alaposan megmossuk, kvl bell szzuk, borsozzuk. A hasregbe tesznk egy kis vajat, s egy kevs petrezselymet, de ez utbbi el is hagyhat.


A hal brn kis tasakokat vgunk egy les kssel, ebbe pedig szalonnacskokat szortunk. n ezttal a nemrg felfedezett hfehr, mrvnyszer s omls szott mangalicaszalonnt hasznltam. (Az utbbi idben mindenhez egybknt.) Amg ezt ksztjk, krumplit is fznk, akr hjban, akr anlkl.


Egy serpenyben vajat hevtnk, s a hal mindkt oldalt piros ropogsra stjk. Kzben a krumplit is felkarikzzuk, szzuk, borsozzuk, s forr olajdban kistjk a korongokat. Vgn meghintjk petrezselyemmel s a hallal egytt tlaljuk. Citromot, majonzt illik hozz tlalni.


Nem kell mindig mindent agyonbonyoltani. Mg a konyhban sem.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzvalk:

A pisztrngokat megtiszttjuk, megmossuk. Kvl-bell egyenletesen megszrjuk a fszerkeverkkel, citromlvel meglocsoljuk, s olajjal megkenve, letakarva a htszekrnybe rakjuk. Kb. 2 rt rleljk, majd a parzs fltti rostra helyezzk, s sts kzben pirospaprikval elkevert olajjal kenegetjk.

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG