girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Receptek a vadlakoma.hu-rl

Receptek a vadlakoma.hu-rl

vadlakoma.hu  2008.05.16. 08:46

vadreceptek

 
 
 
Vaddisznbl kszlt telek

"Brzsnyi vadsztokny, ahogy n csinlom"
(Mnus Pl)

Hozzvalk 8-10 fre:
2,5 kg vadhs (z, vaddiszn), 25 dkg fstlt hzi szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevs pirospaprika, s, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargnya vagy fenypereszke), kevs kakukkf, pr szem babrlevl, 2 ek. vrsfonya-lekvr, borkabogy, szraz vrsbor

A fstlt szalonnt vkony cskokra vgom, bogrcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradk s az 1/3 kislt szalonnn megpirtom a kockra vgott gombt. Ezutn flreteszem. A tbbi zsiradkon megpirtom a vrshagymt, rdobom a jl kiztatott, vkony metltre vgott hst. Ezt egytt pirtom s prolom a sajt levben. Ha elftte a levt, megszrom pirospaprikval, szom, fszerezem, paprikt, paradicsomot adok hozz, s tovbb fzm. Hozzadom a fokhagymt, s ha elftte a levt, flengedem szraz vrsborral.
Amikor mr puha a hs, rdobom a lepirtott gombt, gyelve arra, hogy rvid, sr szaftja legyen.
Ftt rizs vagy friss hzikenyr illik hozz.


"Fvadszn" vaddisznprkltje
(Molnr Lszl)

Hozzvalk:
3 kg vaddisznhs, 50-60 dkg pulykahere, 25-30 dkg borjmj, 30 dkg friss tinru gomba, 20 dkg fstlt csemege szalonna, 3 dl olaj vagy hzizsr, 40-45 dkg vrshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 25 dkg zldpaprika, 4-5 db paradicsom, s, pirospaprika, borkabogy, fonyalekvr

A finomra vgott hagymt az olajban megfonnyasztjuk, meghintjk pirospaprikval, kevs vzzel felntjk, hozztesszk az sszezzott fokhagymt, beletesszk a kockra vgott vaddisznhst, majd a fszereket s fed alatt flig proljuk. Hozzadjuk a darabokra vgott zldpaprikt, paradicsomot, gombt, az elre kisttt szalonnt, s tovbb proljuk. Az sszecskozott borjmjat s a pulykahert a teljes kszrefvs eltt kb. 12-15 perccel tesszk bele.
Ssburgonyval, burgonyagombccal vagy kndlivel tlalom.


"Gombs ribizlis vaddisznprklt"
(Hegeds Gbor)

Hozzvalk:
2 kg vaddisznhs (comb), 15 dkg hzi zsr, 1 evkanl piros fszerpaprika, 1 szl srgarpa, 1 szl petrezselyemgykr, 5 dkg zellergum, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vrshagyma, 2 db babrlevl, aprra vgott petrezselyemzld, szemesbors, 4 db paradicsom, s, kakukkf, borkabogy, 1 db vargnyagomba (aprra vgva) (vagy 1 kvskanl gombapor), csipet trkony, mustrmag, 1 mark piros ribizli, 1 dl vrsbor

Aprra vgom a vrshagymt, a rpt, a gykeret lereszelem, forr zsrban a hagymval pirtom. Elkeverem benne a fszerpaprikt, hozzadom az sszes tbbi fszert, belerakom a kockra vgott hsokat, felntm bven vzzel, lassan fzm. Mikor majdnem ksz, vadtsknt beleteszek egy mark ribizlit, s hozzntm a vrsbort. jra felrottyantom, s ksz is.

Kret:
Termszetesen brmi lehet. Lehetnek tsztaflk kln kifzve, vagy alufliba csomagolt, tzben slt burgonya, stb...


"Gombs vaddisznprklt, vrsborban ztatott aszalt szilvval, cipcskban tlalva"
(Gribek Lajos)

Hozzvalk:
3 kg vaddisznhs, 25-30 dkg fstlt szalonna, zls szerint s, ngyfajta bors keverke (fekete, fehr, zld s rzsabors), 1 kvskanl rlt kmnymag, 1 evkanl kakukkf, 1 kvskanl bazsalikom, pirospaprika zls szerint, 35-40 dkg vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 25-30 dkg zldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 25-30 dkg csiperke gomba, 3-4 karika citrom, 3-4 karika narancs, 2-3 babrlevl, 10-15 szem borkabogy, 2-3 dl szraz vrsbor, nhny szem aszalt szilva, kevs petrezselyemzld

A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk s lass tzn pirosra pirtjuk, majd a bogrcsbl a szalonnadarabokat kivesszk. A zsrjban az aprra vgott vrshagymt elkezdjk pirtani, amikor a hagyma vegess vlik, hozzadjuk az aprra vgott fokhagymt s az egszet addig pirtjuk tovbb, amg a hagyma aranysrgv vlik. Ekkor hozzadjuk a kockra vgott vaddisznhst, s az egszet tforgatjuk. Ezutn szzuk, borsozzuk, rszrjuk a kmnymagot, a kakukkfvet, bazsalikomot, borkabogyt, pirospaprikt s az egszet ismtelten alaposan tpirtjuk.
Ekzben a hs levet enged, s ekzben hozzadjuk az aprra vgott zldpaprikt s a paradicsomot, melyrl elbb eltvoltjuk a hjt. Hozzadjuk a babrlevelet, citromkarikkat, narancskarikkat, s az egszet lass tzn tovbb fzzk. Levt fokozatosan elfvi, ezt vrsborral ptoljuk, mindig csak annyi mennyisget, hogy a szaftja sr maradjon. Mikor a hs majdnem ksz llapotban van, hozzadjuk az aprra szeletelt csiperkegombt.
Mikor a prklt elkszlt, flbevgott s az als rszn kibelezett cipcskba helyezzk, tetejt megszrjuk aprra vgott petrezselyemmel, s mell tesznk nhny szem vrsborban ztatott aszalt szilvt s erdei gymlcsket. Tetszs szerint dsztjk.

J tvgyat kvnunk!


"Gngylt vadhs nyrson"
(Molnr Pl, Velence)

A csonttl, hrtyktl megtiszttott vadhst pcolom, elksztem a tltelkt: besamel mrtsba pirtott gombt, vrshagymt, petrezselymet keverek, tojssal megktm.
Az elksztett hst kitertem, megkenem a tltelkkel, feltekerem, hsos szalonnval bebortom, azonosra ktzve nyrsra hzom. Az els rban fliba tekerve prolom, majd jabb 1-1 1/2 ra alatt kszre stm. Felszeletelve tlalom parzsburgonyval s fonyamrtssal (fonyalekvr, citrom leve s hja, tkezsi kemnyt, vaj, s.

J tvgyat!


"Krumpligulys vadhssal, csemegeuborkval"
(Sperka Tams, Szigetvr)

Hozzvalk:
3 kg vadhs, kb. 70-80 dkg hagyma, 3-4 kg burgonya, 80 dkg savany csemegeuborka, fszerek

A felforrstott vajra rntjk a kockra vgott vadhst. Ha megbarnult, hozztesszk az aprra vgott hagymt s vegesre dinszteljk. (zls szerint 1-2 evkanl cukrot is lehet bele tenni.)
Pirospaprikval sszekeverjk, majd vzzel felengedjk s kis lngon fzzk. Ha a hs megbarnult, hozztesszk a kockra vgott krumplit.
Bven fszerezzk majorannval, tengeri sval, borssal, fokhagymval, kevs szerecsendival, indiai sfrnnyal, majd hozzadjuk a savany csemege uborkt. sszefzzk s tlaljuk.


"Kapros vadmalacleves"

A bogrcsban kevs olajon cukrot karamellizlunk, majd hozzadjuk az elre bepcolt s kockra vgott vadmalachst s rvid lben flig megproljuk. zestjk (s, bors, kapor, szerecsendi, gymbr, babrlevl). Ezt kveten hozzadjuk a szeletekre vgott gombt s a kockra vgott srgarpt, zldborst s felntjk alaplvel. Ha minden nyersanyagunk kellen felpuhult, vilgos kapros rntssal srtjk s tejsznnel kiforraljuk, citromlevet adunk hozz.
Tlalskor kapros burgonyagombcot adunk hozz.


"Psztortokny vaddisznbl"
(Dsa Tibor, Kcs)

Hozzvalk:
csont nlkli vaddisznhs, szalonna, zsr, gomba, hagyma, bors, paprika, kakukkf, s

A hst vkony cskokra vgjuk. A zsrban megpirtjuk a vrshagymt, rhintjk a paprikt s belerakjuk a hst. Megszzuk, borsot rakunk r, s fed alatt proljuk. Serpenyben a szalonnt megstjk, majd hozzadjuk a cikkekre vgott gombt. Fed alatt puhra proljuk. Amikor a hs mr majdnem puha, hozzadjuk a szalonnval prolt gombt. Nhny percnyi fzs utn, petrezselymes burgonyval vagy prolt rizzsel tlaljuk.


"Service prklt"
(Kerekes Zoltn, Kcs)

Hozzvalk:
vaddisznhs (comb), zsiradk, vrshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, hzi vrsbor (szraz), s, fszerpaprika, kmnymag, bors, kakukkf, borkabogy

A vaddiszncombot 33 cm-es kockkra vgjuk, hideg vzben jl megmossuk. A finomra vgott vrshagymt a zsiradkon aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a finomra vgott fokhagymt, kmnymagot, borkabogyt, kakukkfvet, borsot, majd rtesszk a megmosott hst, s prkljk. Idnknt kevs vrsbort s hideg vizet adunk hozz. Amikor a hs puhulni kezd, megszrjuk fszerpaprikval, hozzadjuk a kockra vgott paradicsomot s a paprikt, s kszre fzzk.


"Szicliai vadragu batyuban"
(Vas Zoltn, Budapest)

Az aprra vgott lilahagymt s fokhagymt kevs zsiradkon megfonnyasztjuk, majd rdobjuk az egszen aprra vgott vadhst. Sr kevergets mellett minden oldalt megpirtjuk. Megszzuk, borsozzuk, majd hozzadjuk a lehjazott nagyon apr darabokra vgott paradicsomot. Amikor levet eresz, zestjk oreganoval, bazsalikommal, pirospaprikval s egy kevs fldes vrsborral. Lass tzn sr kevergets mellett proljuk, amikor a hs mr puha, hozzadunk aprra vgott erdei gombt s a levt teljesen elproljuk. Sr ragut ksztnk belle.
A ragut friss krumplilngosra szedjk, felgngyljk, mint a palacsintt. A tetejre kechupot v. tejflt tesznk, s megszrjuk reszelt parmeznsajttal. Friss bazsalikomlevllel dsztjk.

J tvgyat!


"Trcsn slt vaddisznfalatok"
(Zaja Tams, Mezkvesd)

A trcsa mezgazdasgi trcsbl kszlt, csiszols, valamint olajjal trtn kigets (kb. 3-szor) utn lehet stni rajta, de ezt az telt knai wokkal is lehet stni.
A vadhst eltte be lehet pcolni, akr hideg pccal is. Ez a pc s, bors, ecet, hagyma, fokhagyma, babrlevl, srgarpa, fehrrpa, amiben 1-2 napot ll.


"Trkonyos vaddiszn Vad Disznknak"
(Lukcs Tams s a Vad Disznk, Mezkvesd)

"A" varici

Hozzvalk:
egy csorda Vad Diszn (lehetleg barti trsasg 4-5 f)
j vad combok
vrsbor
konyak
+ klnfle segdanyagok

A Vad Diszn trsasg kezdetben vrsborral locsolgatja magt, ksbb esetleg egymst is, majd a combok kz veti magt. Kvetkezik a fszerszveg - a combok megpuhtsa - zls szerint egy kis konyak segtsgvel. Ezutn mr csak ssze kell szrni a levet, majd a babr learatsra kerlhet sor.
Fekve tlaljuk.

"B" varici

Hozzvalk:
vaddiszn lapocka vagy comb, s, bors, kakukkf, trkony, babrlevl, vrsbor, konyak, hagyma, paprika, paradicsom, gomba, fstlt szalonna, fszerpaprika

A fstlt szalonnt kistjk, hozzadjuk a hagymt, paprikt, paradicsomot. Proljuk. Hozzadjuk a prolt alapanyagokhoz a hst, lepirtjuk. Hozzadjuk a gombt, st, borsot, kakukkfvet, fszerpaprikt, felengedjk vrsborral. sszefzzk, majd a vgn zestjk mg konyakkal s trkonnyal.

A trsasg a B varicival kezd, majd nmi finomtssal az A varici megvalstst is megfontolja.


"Trkonyos vadragu, vadfs gombcokkal"
(Berzeviczy dikcsapat, Miskolc)

A kockra vgott angolszalonnt kiolvasztjuk, hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt. Megfonnyasztjuk, majd zzott fokhagymt adunk hozz s beletesszk a prolt, kockra vgott hst (z, vaddiszn). rlt babrlevllel, korianderrel, mustrmaggal, feketeborssal fszerezzk, sval zestjk.
Ha a hs mr majdnem megpuhult, cikkekre vgott erdei gombt prolunk bele, majd mustrral, citromlvel zestjk.
Finomra vgott friss trkonnyal fszerezzk, tejfllel dstjuk. Fldinyi nagysg vadfs gombcokat doblunk bele, s kszre proljuk. Gzgombcokkal vagy zsemlegombcokkal krtjk.


"Trkonyos vadragu"
(Soltsz Andrs, HG Kft.)

ELKSZLETEK:
Fzhely elfoglalsa, kipakols, fszekraks, tzraks.
A Csapat felntt frfi tagjai a csapatszellem megerstse cljbl kzs akarattal hatrozott, rvid mozdulattal magukv tesznek egy-egy kupica kcsi szilvaplinkt. (A ksbb rkez vendgeknek a fenti aktus nemre val tekintet nlkl ktelez!)

EZUTN LSSUNK A FZSHEZ.
Bogrcsban aprra vgott szalonnt stnk, bogrcsot a tzrl levesszk, szalonnt a zsrbl kiszedjk, friss puha kenyrrel megesszk. (Ezzel megalapozzuk a ksbbi vrsbor felvtelt.)

Bogrcsot a tzre visszatesszk s kevesebb piros paprikval egyni zls szerint a szoksos vadprklt alapot ksztnk. (alapanyag sszettele szmos szakcsknyvben egyszeren megtallhat.)

A kellen megtiszttott s feldarabolt vadhst a bogrcsba rakjuk. Ehhez szraz kcsi vrsbort tltnk, gyelve a bogrcstartalom s a csapatagok optimlis felvteli mennyisgre.
A kszl tel s az albbi nyersanyagok fzsi idejnek figyelembe vtelvel a bogrcsba rakunk:
- friss vegyes zldsget
- zsenge zldborst
- zletes kcsi vargnyagombt
- friss trkonylevelet
- "mama gyrta" petrezselymes csipetkt

Kszre fvskor legrozzuk (azaz tejsznt s tojssrgjt elkeverve az tel levvel fellangyostjuk s egyszerre abba belentve, elkeverjk). zls szerint trkonyecettel, vagy citromlvel savanytjuk, azonnal tlaljuk.

Fradsgos munknk gymlcseknt enyhn savanyks, pikns z, de a vadjelleget megrz telt fogyaszthatunk.

Megszvlelend tancsok az tel sszettelnek specialitsa, valamint elksztsnek krlmnyeire val tekintettel:

- Csak kcsi alapanyag felhasznlsa javasolt.
- A lert tevkenysg sorn a tz-, munka- s balesetvdelmi vrendszablyok szigoran betartandk.
- Fokozottan gyeljnk szomszdaink, vendgeink, csapattrsaink, magunk, valamint demizsonjaink psgre.
- A fzhely elhagysakor gondosan szmoljuk meg s gyjtsk ssze, majd vigyk haza a magunkkal hozott
- fzeszkzket
- gyerekeket
- az esetlegesen fejket idkzben pihensre lehajt vendgeinket, csapattrsainkat.

A felszedett tbblet-kalria az esti utcablon knnyedn letncolhat.


"Trkonyos vadragu zsemlyegombccal, avagy beleesett a rszeg vad a bogrcsba"
(Varga Rbert, Bkkbrny)

Hozzvalk:
vadhs, vrshagyma, zsr, paradicsom, paprika (vagy lecs), s, rlt bors, rlt fszerkmny, trkony, kakukkf, babrlevl, bazsalikom, srgarpa, fehrrpa, fokhagyma, szraz minsgi vrsbor

Zsrban a hagymbl, paradicsombl, paprikbl tartalmas prkltalapot ksztnk, majd beletesszk a vadhst, s zsrjra pirtjuk. Felntjk vzzel, majd ksbb vrsborral, s szakaszos leprlssal flpuhra proljuk, kzben befszerezzk s beletesszk a zldsgeket. Kszre fzzk s utnazestjk.


"Vadas ragu vrsborban (ahogyan Feri csinlja)"
(Kovcs Szilvia)

Hozzvalk:
2 kg vadhs (sznhsbl), 1 veg vrsbor 8lehetleg szraz), 3,5 dl vz, s vagy telzest (vegeta), rlt bors, pirospaprika, csps pirosarany, 4-5 db srgarpa, 2 db fehrrpa, vrs bab, 2-3 db burgonya, gomba, paradicsom, 4-5 fej vrshagyma, babrlevl, citromhj, tejfl

A hst megmossuk tiszta vzben, kzepes nagysg kockkra vgjuk, majd vrsborral nyakon ntjk s llni hagyjuk. A megtiszttott vrshagymt felkockzva vegesre pirtjuk s pirospaprikval megszrjuk. A vrsborral lenttt hst beleforgatjuk s pr percig a hagymval proljuk, kzben kevs vzzel, vrsborral felntjk. Kis id mlva a megtiszttott, karikkra vgott zldsgeket hozzadjuk s zls szerint befszerezzk. Ha a hs flig megpuhult, kockkra vgott burgonyt adunk hozz. Kis kevergets s kstolgats utn jhet a gomba s a vrs bab. Addig fzzk, amg a hs teljesen puhv, omlss vlik s az zek sszernek, majd tejfllel elkeverjk.
A szoksos mdon kszlt nokedlivel tlalhatjuk (ha nincs kznl az sem baj, friss ropogs kenyrrel is nagyon finom).

J tvgyat!


"Vaddiszn csipkebogyzzel"
(Bukovenszki Bla)

Hozzvalk:
1,2 kg vaddisznhs
15 dkg srgarpa
15 dkg petrezselyemgykr
5 dkg zellergum
1 gerezd fokhagyma
1 fej vrshagyma
1 db babrlevl
szemes bors, s, kakukkf
borkamag
aprra vgott petrezselyemzld
1 db citrom
2 dl vrsbor
15 dkg torma
15 dkg csipkebogyz

Elkszts:
A brs sznhs lehetleg egy darabban legyen. gy tormzzuk, hogy majd szeletelhet legyen, s vkony zsineggel sszektjk.
A zldsgflket megtiszttjuk, de nem daraboljuk fel, mindegyiket egszben hagyjuk.
Fszerzacskt ksztnk, beletesszk a borkamagot, a szemes borsot, a kakukkfvet, a fokhagymt s a babrlevelet. A citromot vkonyan felkarikzzuk. A tormt lereszeljk.

Elkszts:
A hst hideg vzbe rakjuk s lassan fzzk. Amikor forrni kezd, belentjk a bort, belerakjuk a zldsgflket, a fszerzacskt s lass tzn kszre fzzk.
Ha a hs megpuhult, kiszedjk s melegen tartjuk. 15-20 perc mlva a zsineget eltvoltjuk s a hst felszeleteljk. Kiszedjk a zldsgeket is, s egyforma metltre vgjuk. A citromkarikkra rhalmozzuk a reszelt tormt, tetejt meghintjk petrezselyemzlddel.

Tlals:
A vaddisznszeleteket gy rakjuk tlra, hogy flig fedjk egymst. Rhelyezzk a metltre vgott zldsgeket s meglocsoljuk a fzlvel. Tetejre rakjuk a citromkarikkon lv tormahalmocskkat. Kln tlon petrezselymes burgonyt, vegtlkban csipkebogyzt knlunk hozz.


"Vaddiszn-pinceprklt"
(Bodor Lszl, Kecskemt)

Hozzvalk:
1 kg vaddisznhs, 4 fej vrshagyma, 2 dl vrsbor (Kecskemt-Szikrai kkfrankos), 10 dkg fstlt szalonna, 1 zldpaprika, 2 evkanl piros fszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 teskanl s, 1 csipetnyi trt kmnymag, 1 paradicsom

Az aprra vgott fstlt szalonna zsrjt kiolvasztjuk, s rtesszk a megtiszttott, finomra vgott vrshagymt. Nhny percig kevergetve pirtjuk, majd a tzrl lehzva belekeverjk a pirospaprikt, kmnymagot s a st. Azonnal rntnk egy evkanl vizet, ezutn pedig a tzre visszatve beletesszk a megmosott, leszrtott s kis kockkra vgott hst. Ers lngon kevergetve a hst fehredsig pirtjuk, majd hozzadjuk a megmosott, kicsumzott s felszeletelt zldpaprikt, valamint az sszezzott fokhagymt. 1 pohrnyi vizet s a bort alntjk, s puhra proljuk. Csak rvid, de sr lnek szabad alatta maradni. Mieltt egszen elkszlne, beletesszk a megmosott s karikra vgott, lehjazott paradicsomot is, s kszre proljuk.
Tarhonya a hozzill kret.


"Vaddisznprklt"
(Mai Nap 1. csapat, Budapest)

Hozzvalk:
240 dkg vaddisznlapocka (sznhs), 15 dkg fstlt szalonna, 60 dkg vrshagyma, 6 dkg csps fszerpaprika, 1 dkg borkabogy, 3 dkg paradicsompr, 45 dkg zsr, 6 dl vrsbor, 9 dkg fokhagyma, 6 dkg s, majoranna, 15 dkg zldpaprika

A vaddisznhst leforrzzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockkra vgjuk. Zsrban finomra vgott vrshagymt pirtunk. Rtesszk a hst, szzuk, kevs vizet ntnk al. Fed alatt proljuk. A majorannt, zzott fokhagymt s a vrsbor felt hozzkeverjk, s tovbb proljuk. A borkabogyt kevs borban felfzzk s a hsra szrjk. A fstlt szalonnt kockkra vgjuk, kiolvasztjuk, leszrjk. A zsrban feloldjuk a fszerpaprikt, s a kockra vgott zldpaprikval, paradicsomprvel egytt a zsrjra pirtott hsra ntjk. Egytt kszre proljuk. J zt ad neki, ha nhny szem frissen szedett erdei gombt is prolunk bele. A kisttt fstlt szalonnval meghintjk s tlaljuk.


"Vaddiszn prklt vad-fal mdra"
(Anya s csapata: a vad-falk!)

Hozzvalk:
3,5 kg vaddisznhs, 5-6 fej vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 3-4 srgarpa, 1-2 petrezselyemgykr, 5-6 babrlevl, kevs egsz bors, borkabogy, koriander, s, telzest, kb. 0,5 l vrsbor, pirospaprika

Kret:
burgonya, kevs zsiradk, telzest, s

A vadhst jl megmossuk, felkockzzuk, majd b vzben megproljuk. Az abalevet lentjk. Az aprra vgott vrshagymt s a karikra vgott srgarpt, petrezselyemgykeret kevs zsiradkon megpirtjuk, pirospaprikt, telzestt, st adunk hozz, vgl belentjk az elre megabrolt hst, megprkljk, majd felntjk vzzel s vrsborral (fele-fele arnyban) mg el nem lepi a hst. Adunk hozz 1 fej fokhagymt, 5-6 babrlevelet, kevs egsz borsot, borkabogyt s koriandert. Puhra fzzk s ftt krumplival tlaljuk.

J tvgyat kvnunk hozz!


"Vaddisznragu"
(Himer Istvn, Kcs)

Hozzvalk:
2 kg vaddisznhs, 10 dkg zsr, 15 dkg vrshagyma, 7 g fokhagyma, 6 dkg liszt, 2 dl fehrbor, 5 g trtt bors, 25 dkg gyngyhagyma, 40 dkg gomba, 5 dkg vaj

Serpenyben zsrt hevtnk, melyhez hozzadjuk a kockkra darabolt hst. Finomra vgott vrshagymt adunk hozz, ezeket egytt pirtjuk tovbb.
Egy kevs fokhagymt, majd lisztet tesznk bele s gyorsan lepirtjuk. Ezutn felntjk csontlvel (amit a vaddiszncsontokbl fznk), fehrborral, kevs vrsborral, majd lassan flforraljuk. zestjk sval, fehrborssal, majd lefedjk s lassan proljuk. Kzben elksztjk a vajban prolt gyngyhagymt, cikkekre vgott, pirtott gombt ksztnk. Ha a hs majdnem elkszlt, akkor hozzadjuk a prolt gyngyhagymt, a pirtott gombt, majd az egszet lassan ks

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG