"Brzsnyi vadsztokny, ahogy n csinlom"
(Mnus Pl)
Hozzvalk 8-10 fre:
2,5 kg vadhs (z, vaddiszn), 25 dkg fstlt hzi szalonna, 3 nagy fej vrshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevs pirospaprika, s, majoranna, 40 dkg friss erdei gomba (vargnya vagy fenypereszke), kevs kakukkf, pr szem babrlevl, 2 ek. vrsfonya-lekvr, borkabogy, szraz vrsbor
A fstlt szalonnt vkony cskokra vgom, bogrcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradk s az 1/3 kislt szalonnn megpirtom a kockra vgott gombt. Ezutn flreteszem. A tbbi zsiradkon megpirtom a vrshagymt, rdobom a jl kiztatott, vkony metltre vgott hst. Ezt egytt pirtom s prolom a sajt levben. Ha elftte a levt, megszrom pirospaprikval, szom, fszerezem, paprikt, paradicsomot adok hozz, s tovbb fzm. Hozzadom a fokhagymt, s ha elftte a levt, flengedem szraz vrsborral.
Amikor mr puha a hs, rdobom a lepirtott gombt, gyelve arra, hogy rvid, sr szaftja legyen.
Ftt rizs vagy friss hzikenyr illik hozz.
"Fvadszn" vaddisznprkltje
(Molnr Lszl)
Hozzvalk:
3 kg vaddisznhs, 50-60 dkg pulykahere, 25-30 dkg borjmj, 30 dkg friss tinru gomba, 20 dkg fstlt csemege szalonna, 3 dl olaj vagy hzizsr, 40-45 dkg vrshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 25 dkg zldpaprika, 4-5 db paradicsom, s, pirospaprika, borkabogy, fonyalekvr
A finomra vgott hagymt az olajban megfonnyasztjuk, meghintjk pirospaprikval, kevs vzzel felntjk, hozztesszk az sszezzott fokhagymt, beletesszk a kockra vgott vaddisznhst, majd a fszereket s fed alatt flig proljuk. Hozzadjuk a darabokra vgott zldpaprikt, paradicsomot, gombt, az elre kisttt szalonnt, s tovbb proljuk. Az sszecskozott borjmjat s a pulykahert a teljes kszrefvs eltt kb. 12-15 perccel tesszk bele.
Ssburgonyval, burgonyagombccal vagy kndlivel tlalom.
"Gombs ribizlis vaddisznprklt"
(Hegeds Gbor)
Hozzvalk:
2 kg vaddisznhs (comb), 15 dkg hzi zsr, 1 evkanl piros fszerpaprika, 1 szl srgarpa, 1 szl petrezselyemgykr, 5 dkg zellergum, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vrshagyma, 2 db babrlevl, aprra vgott petrezselyemzld, szemesbors, 4 db paradicsom, s, kakukkf, borkabogy, 1 db vargnyagomba (aprra vgva) (vagy 1 kvskanl gombapor), csipet trkony, mustrmag, 1 mark piros ribizli, 1 dl vrsbor
Aprra vgom a vrshagymt, a rpt, a gykeret lereszelem, forr zsrban a hagymval pirtom. Elkeverem benne a fszerpaprikt, hozzadom az sszes tbbi fszert, belerakom a kockra vgott hsokat, felntm bven vzzel, lassan fzm. Mikor majdnem ksz, vadtsknt beleteszek egy mark ribizlit, s hozzntm a vrsbort. jra felrottyantom, s ksz is.
Kret:
Termszetesen brmi lehet. Lehetnek tsztaflk kln kifzve, vagy alufliba csomagolt, tzben slt burgonya, stb...
"Gombs vaddisznprklt, vrsborban ztatott aszalt szilvval, cipcskban tlalva"
(Gribek Lajos)
Hozzvalk:
3 kg vaddisznhs, 25-30 dkg fstlt szalonna, zls szerint s, ngyfajta bors keverke (fekete, fehr, zld s rzsabors), 1 kvskanl rlt kmnymag, 1 evkanl kakukkf, 1 kvskanl bazsalikom, pirospaprika zls szerint, 35-40 dkg vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 25-30 dkg zldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 25-30 dkg csiperke gomba, 3-4 karika citrom, 3-4 karika narancs, 2-3 babrlevl, 10-15 szem borkabogy, 2-3 dl szraz vrsbor, nhny szem aszalt szilva, kevs petrezselyemzld
A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk s lass tzn pirosra pirtjuk, majd a bogrcsbl a szalonnadarabokat kivesszk. A zsrjban az aprra vgott vrshagymt elkezdjk pirtani, amikor a hagyma vegess vlik, hozzadjuk az aprra vgott fokhagymt s az egszet addig pirtjuk tovbb, amg a hagyma aranysrgv vlik. Ekkor hozzadjuk a kockra vgott vaddisznhst, s az egszet tforgatjuk. Ezutn szzuk, borsozzuk, rszrjuk a kmnymagot, a kakukkfvet, bazsalikomot, borkabogyt, pirospaprikt s az egszet ismtelten alaposan tpirtjuk.
Ekzben a hs levet enged, s ekzben hozzadjuk az aprra vgott zldpaprikt s a paradicsomot, melyrl elbb eltvoltjuk a hjt. Hozzadjuk a babrlevelet, citromkarikkat, narancskarikkat, s az egszet lass tzn tovbb fzzk. Levt fokozatosan elfvi, ezt vrsborral ptoljuk, mindig csak annyi mennyisget, hogy a szaftja sr maradjon. Mikor a hs majdnem ksz llapotban van, hozzadjuk az aprra szeletelt csiperkegombt.
Mikor a prklt elkszlt, flbevgott s az als rszn kibelezett cipcskba helyezzk, tetejt megszrjuk aprra vgott petrezselyemmel, s mell tesznk nhny szem vrsborban ztatott aszalt szilvt s erdei gymlcsket. Tetszs szerint dsztjk.
J tvgyat kvnunk!
"Gngylt vadhs nyrson"
(Molnr Pl, Velence)
A csonttl, hrtyktl megtiszttott vadhst pcolom, elksztem a tltelkt: besamel mrtsba pirtott gombt, vrshagymt, petrezselymet keverek, tojssal megktm.
Az elksztett hst kitertem, megkenem a tltelkkel, feltekerem, hsos szalonnval bebortom, azonosra ktzve nyrsra hzom. Az els rban fliba tekerve prolom, majd jabb 1-1 1/2 ra alatt kszre stm. Felszeletelve tlalom parzsburgonyval s fonyamrtssal (fonyalekvr, citrom leve s hja, tkezsi kemnyt, vaj, s.
J tvgyat!
"Krumpligulys vadhssal, csemegeuborkval"
(Sperka Tams, Szigetvr)
Hozzvalk:
3 kg vadhs, kb. 70-80 dkg hagyma, 3-4 kg burgonya, 80 dkg savany csemegeuborka, fszerek
A felforrstott vajra rntjk a kockra vgott vadhst. Ha megbarnult, hozztesszk az aprra vgott hagymt s vegesre dinszteljk. (zls szerint 1-2 evkanl cukrot is lehet bele tenni.)
Pirospaprikval sszekeverjk, majd vzzel felengedjk s kis lngon fzzk. Ha a hs megbarnult, hozztesszk a kockra vgott krumplit.
Bven fszerezzk majorannval, tengeri sval, borssal, fokhagymval, kevs szerecsendival, indiai sfrnnyal, majd hozzadjuk a savany csemege uborkt. sszefzzk s tlaljuk.
"Kapros vadmalacleves"
A bogrcsban kevs olajon cukrot karamellizlunk, majd hozzadjuk az elre bepcolt s kockra vgott vadmalachst s rvid lben flig megproljuk. zestjk (s, bors, kapor, szerecsendi, gymbr, babrlevl). Ezt kveten hozzadjuk a szeletekre vgott gombt s a kockra vgott srgarpt, zldborst s felntjk alaplvel. Ha minden nyersanyagunk kellen felpuhult, vilgos kapros rntssal srtjk s tejsznnel kiforraljuk, citromlevet adunk hozz.
Tlalskor kapros burgonyagombcot adunk hozz.
"Psztortokny vaddisznbl"
(Dsa Tibor, Kcs)
Hozzvalk:
csont nlkli vaddisznhs, szalonna, zsr, gomba, hagyma, bors, paprika, kakukkf, s
A hst vkony cskokra vgjuk. A zsrban megpirtjuk a vrshagymt, rhintjk a paprikt s belerakjuk a hst. Megszzuk, borsot rakunk r, s fed alatt proljuk. Serpenyben a szalonnt megstjk, majd hozzadjuk a cikkekre vgott gombt. Fed alatt puhra proljuk. Amikor a hs mr majdnem puha, hozzadjuk a szalonnval prolt gombt. Nhny percnyi fzs utn, petrezselymes burgonyval vagy prolt rizzsel tlaljuk.
"Service prklt"
(Kerekes Zoltn, Kcs)
Hozzvalk:
vaddisznhs (comb), zsiradk, vrshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, hzi vrsbor (szraz), s, fszerpaprika, kmnymag, bors, kakukkf, borkabogy
A vaddiszncombot 33 cm-es kockkra vgjuk, hideg vzben jl megmossuk. A finomra vgott vrshagymt a zsiradkon aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a finomra vgott fokhagymt, kmnymagot, borkabogyt, kakukkfvet, borsot, majd rtesszk a megmosott hst, s prkljk. Idnknt kevs vrsbort s hideg vizet adunk hozz. Amikor a hs puhulni kezd, megszrjuk fszerpaprikval, hozzadjuk a kockra vgott paradicsomot s a paprikt, s kszre fzzk.
"Szicliai vadragu batyuban"
(Vas Zoltn, Budapest)
Az aprra vgott lilahagymt s fokhagymt kevs zsiradkon megfonnyasztjuk, majd rdobjuk az egszen aprra vgott vadhst. Sr kevergets mellett minden oldalt megpirtjuk. Megszzuk, borsozzuk, majd hozzadjuk a lehjazott nagyon apr darabokra vgott paradicsomot. Amikor levet eresz, zestjk oreganoval, bazsalikommal, pirospaprikval s egy kevs fldes vrsborral. Lass tzn sr kevergets mellett proljuk, amikor a hs mr puha, hozzadunk aprra vgott erdei gombt s a levt teljesen elproljuk. Sr ragut ksztnk belle.
A ragut friss krumplilngosra szedjk, felgngyljk, mint a palacsintt. A tetejre kechupot v. tejflt tesznk, s megszrjuk reszelt parmeznsajttal. Friss bazsalikomlevllel dsztjk.
J tvgyat!
"Trcsn slt vaddisznfalatok"
(Zaja Tams, Mezkvesd)
A trcsa mezgazdasgi trcsbl kszlt, csiszols, valamint olajjal trtn kigets (kb. 3-szor) utn lehet stni rajta, de ezt az telt knai wokkal is lehet stni.
A vadhst eltte be lehet pcolni, akr hideg pccal is. Ez a pc s, bors, ecet, hagyma, fokhagyma, babrlevl, srgarpa, fehrrpa, amiben 1-2 napot ll.
"Trkonyos vaddiszn Vad Disznknak"
(Lukcs Tams s a Vad Disznk, Mezkvesd)
"A" varici
Hozzvalk:
egy csorda Vad Diszn (lehetleg barti trsasg 4-5 f)
j vad combok
vrsbor
konyak
+ klnfle segdanyagok
A Vad Diszn trsasg kezdetben vrsborral locsolgatja magt, ksbb esetleg egymst is, majd a combok kz veti magt. Kvetkezik a fszerszveg - a combok megpuhtsa - zls szerint egy kis konyak segtsgvel. Ezutn mr csak ssze kell szrni a levet, majd a babr learatsra kerlhet sor.
Fekve tlaljuk.
"B" varici
Hozzvalk:
vaddiszn lapocka vagy comb, s, bors, kakukkf, trkony, babrlevl, vrsbor, konyak, hagyma, paprika, paradicsom, gomba, fstlt szalonna, fszerpaprika
A fstlt szalonnt kistjk, hozzadjuk a hagymt, paprikt, paradicsomot. Proljuk. Hozzadjuk a prolt alapanyagokhoz a hst, lepirtjuk. Hozzadjuk a gombt, st, borsot, kakukkfvet, fszerpaprikt, felengedjk vrsborral. sszefzzk, majd a vgn zestjk mg konyakkal s trkonnyal.
A trsasg a B varicival kezd, majd nmi finomtssal az A varici megvalstst is megfontolja.
"Trkonyos vadragu, vadfs gombcokkal"
(Berzeviczy dikcsapat, Miskolc)
A kockra vgott angolszalonnt kiolvasztjuk, hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt. Megfonnyasztjuk, majd zzott fokhagymt adunk hozz s beletesszk a prolt, kockra vgott hst (z, vaddiszn). rlt babrlevllel, korianderrel, mustrmaggal, feketeborssal fszerezzk, sval zestjk.
Ha a hs mr majdnem megpuhult, cikkekre vgott erdei gombt prolunk bele, majd mustrral, citromlvel zestjk.
Finomra vgott friss trkonnyal fszerezzk, tejfllel dstjuk. Fldinyi nagysg vadfs gombcokat doblunk bele, s kszre proljuk. Gzgombcokkal vagy zsemlegombcokkal krtjk.
"Trkonyos vadragu"
(Soltsz Andrs, HG Kft.)
ELKSZLETEK:
Fzhely elfoglalsa, kipakols, fszekraks, tzraks.
A Csapat felntt frfi tagjai a csapatszellem megerstse cljbl kzs akarattal hatrozott, rvid mozdulattal magukv tesznek egy-egy kupica kcsi szilvaplinkt. (A ksbb rkez vendgeknek a fenti aktus nemre val tekintet nlkl ktelez!)
EZUTN LSSUNK A FZSHEZ.
Bogrcsban aprra vgott szalonnt stnk, bogrcsot a tzrl levesszk, szalonnt a zsrbl kiszedjk, friss puha kenyrrel megesszk. (Ezzel megalapozzuk a ksbbi vrsbor felvtelt.)
Bogrcsot a tzre visszatesszk s kevesebb piros paprikval egyni zls szerint a szoksos vadprklt alapot ksztnk. (alapanyag sszettele szmos szakcsknyvben egyszeren megtallhat.)
A kellen megtiszttott s feldarabolt vadhst a bogrcsba rakjuk. Ehhez szraz kcsi vrsbort tltnk, gyelve a bogrcstartalom s a csapatagok optimlis felvteli mennyisgre.
A kszl tel s az albbi nyersanyagok fzsi idejnek figyelembe vtelvel a bogrcsba rakunk:
- friss vegyes zldsget
- zsenge zldborst
- zletes kcsi vargnyagombt
- friss trkonylevelet
- "mama gyrta" petrezselymes csipetkt
Kszre fvskor legrozzuk (azaz tejsznt s tojssrgjt elkeverve az tel levvel fellangyostjuk s egyszerre abba belentve, elkeverjk). zls szerint trkonyecettel, vagy citromlvel savanytjuk, azonnal tlaljuk.
Fradsgos munknk gymlcseknt enyhn savanyks, pikns z, de a vadjelleget megrz telt fogyaszthatunk.
Megszvlelend tancsok az tel sszettelnek specialitsa, valamint elksztsnek krlmnyeire val tekintettel:
- Csak kcsi alapanyag felhasznlsa javasolt.
- A lert tevkenysg sorn a tz-, munka- s balesetvdelmi vrendszablyok szigoran betartandk.
- Fokozottan gyeljnk szomszdaink, vendgeink, csapattrsaink, magunk, valamint demizsonjaink psgre.
- A fzhely elhagysakor gondosan szmoljuk meg s gyjtsk ssze, majd vigyk haza a magunkkal hozott
- fzeszkzket
- gyerekeket
- az esetlegesen fejket idkzben pihensre lehajt vendgeinket, csapattrsainkat.
A felszedett tbblet-kalria az esti utcablon knnyedn letncolhat.
"Trkonyos vadragu zsemlyegombccal, avagy beleesett a rszeg vad a bogrcsba"
(Varga Rbert, Bkkbrny)
Hozzvalk:
vadhs, vrshagyma, zsr, paradicsom, paprika (vagy lecs), s, rlt bors, rlt fszerkmny, trkony, kakukkf, babrlevl, bazsalikom, srgarpa, fehrrpa, fokhagyma, szraz minsgi vrsbor
Zsrban a hagymbl, paradicsombl, paprikbl tartalmas prkltalapot ksztnk, majd beletesszk a vadhst, s zsrjra pirtjuk. Felntjk vzzel, majd ksbb vrsborral, s szakaszos leprlssal flpuhra proljuk, kzben befszerezzk s beletesszk a zldsgeket. Kszre fzzk s utnazestjk.
"Vadas ragu vrsborban (ahogyan Feri csinlja)"
(Kovcs Szilvia)
Hozzvalk:
2 kg vadhs (sznhsbl), 1 veg vrsbor 8lehetleg szraz), 3,5 dl vz, s vagy telzest (vegeta), rlt bors, pirospaprika, csps pirosarany, 4-5 db srgarpa, 2 db fehrrpa, vrs bab, 2-3 db burgonya, gomba, paradicsom, 4-5 fej vrshagyma, babrlevl, citromhj, tejfl
A hst megmossuk tiszta vzben, kzepes nagysg kockkra vgjuk, majd vrsborral nyakon ntjk s llni hagyjuk. A megtiszttott vrshagymt felkockzva vegesre pirtjuk s pirospaprikval megszrjuk. A vrsborral lenttt hst beleforgatjuk s pr percig a hagymval proljuk, kzben kevs vzzel, vrsborral felntjk. Kis id mlva a megtiszttott, karikkra vgott zldsgeket hozzadjuk s zls szerint befszerezzk. Ha a hs flig megpuhult, kockkra vgott burgonyt adunk hozz. Kis kevergets s kstolgats utn jhet a gomba s a vrs bab. Addig fzzk, amg a hs teljesen puhv, omlss vlik s az zek sszernek, majd tejfllel elkeverjk.
A szoksos mdon kszlt nokedlivel tlalhatjuk (ha nincs kznl az sem baj, friss ropogs kenyrrel is nagyon finom).
J tvgyat!
"Vaddiszn csipkebogyzzel"
(Bukovenszki Bla)
Hozzvalk:
1,2 kg vaddisznhs
15 dkg srgarpa
15 dkg petrezselyemgykr
5 dkg zellergum
1 gerezd fokhagyma
1 fej vrshagyma
1 db babrlevl
szemes bors, s, kakukkf
borkamag
aprra vgott petrezselyemzld
1 db citrom
2 dl vrsbor
15 dkg torma
15 dkg csipkebogyz
Elkszts:
A brs sznhs lehetleg egy darabban legyen. gy tormzzuk, hogy majd szeletelhet legyen, s vkony zsineggel sszektjk.
A zldsgflket megtiszttjuk, de nem daraboljuk fel, mindegyiket egszben hagyjuk.
Fszerzacskt ksztnk, beletesszk a borkamagot, a szemes borsot, a kakukkfvet, a fokhagymt s a babrlevelet. A citromot vkonyan felkarikzzuk. A tormt lereszeljk.
Elkszts:
A hst hideg vzbe rakjuk s lassan fzzk. Amikor forrni kezd, belentjk a bort, belerakjuk a zldsgflket, a fszerzacskt s lass tzn kszre fzzk.
Ha a hs megpuhult, kiszedjk s melegen tartjuk. 15-20 perc mlva a zsineget eltvoltjuk s a hst felszeleteljk. Kiszedjk a zldsgeket is, s egyforma metltre vgjuk. A citromkarikkra rhalmozzuk a reszelt tormt, tetejt meghintjk petrezselyemzlddel.
Tlals:
A vaddisznszeleteket gy rakjuk tlra, hogy flig fedjk egymst. Rhelyezzk a metltre vgott zldsgeket s meglocsoljuk a fzlvel. Tetejre rakjuk a citromkarikkon lv tormahalmocskkat. Kln tlon petrezselymes burgonyt, vegtlkban csipkebogyzt knlunk hozz.
"Vaddiszn-pinceprklt"
(Bodor Lszl, Kecskemt)
Hozzvalk:
1 kg vaddisznhs, 4 fej vrshagyma, 2 dl vrsbor (Kecskemt-Szikrai kkfrankos), 10 dkg fstlt szalonna, 1 zldpaprika, 2 evkanl piros fszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 teskanl s, 1 csipetnyi trt kmnymag, 1 paradicsom
Az aprra vgott fstlt szalonna zsrjt kiolvasztjuk, s rtesszk a megtiszttott, finomra vgott vrshagymt. Nhny percig kevergetve pirtjuk, majd a tzrl lehzva belekeverjk a pirospaprikt, kmnymagot s a st. Azonnal rntnk egy evkanl vizet, ezutn pedig a tzre visszatve beletesszk a megmosott, leszrtott s kis kockkra vgott hst. Ers lngon kevergetve a hst fehredsig pirtjuk, majd hozzadjuk a megmosott, kicsumzott s felszeletelt zldpaprikt, valamint az sszezzott fokhagymt. 1 pohrnyi vizet s a bort alntjk, s puhra proljuk. Csak rvid, de sr lnek szabad alatta maradni. Mieltt egszen elkszlne, beletesszk a megmosott s karikra vgott, lehjazott paradicsomot is, s kszre proljuk.
Tarhonya a hozzill kret.
"Vaddisznprklt"
(Mai Nap 1. csapat, Budapest)
Hozzvalk:
240 dkg vaddisznlapocka (sznhs), 15 dkg fstlt szalonna, 60 dkg vrshagyma, 6 dkg csps fszerpaprika, 1 dkg borkabogy, 3 dkg paradicsompr, 45 dkg zsr, 6 dl vrsbor, 9 dkg fokhagyma, 6 dkg s, majoranna, 15 dkg zldpaprika
A vaddisznhst leforrzzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockkra vgjuk. Zsrban finomra vgott vrshagymt pirtunk. Rtesszk a hst, szzuk, kevs vizet ntnk al. Fed alatt proljuk. A majorannt, zzott fokhagymt s a vrsbor felt hozzkeverjk, s tovbb proljuk. A borkabogyt kevs borban felfzzk s a hsra szrjk. A fstlt szalonnt kockkra vgjuk, kiolvasztjuk, leszrjk. A zsrban feloldjuk a fszerpaprikt, s a kockra vgott zldpaprikval, paradicsomprvel egytt a zsrjra pirtott hsra ntjk. Egytt kszre proljuk. J zt ad neki, ha nhny szem frissen szedett erdei gombt is prolunk bele. A kisttt fstlt szalonnval meghintjk s tlaljuk.
"Vaddiszn prklt vad-fal mdra"
(Anya s csapata: a vad-falk!)
Hozzvalk:
3,5 kg vaddisznhs, 5-6 fej vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 3-4 srgarpa, 1-2 petrezselyemgykr, 5-6 babrlevl, kevs egsz bors, borkabogy, koriander, s, telzest, kb. 0,5 l vrsbor, pirospaprika
Kret:
burgonya, kevs zsiradk, telzest, s
A vadhst jl megmossuk, felkockzzuk, majd b vzben megproljuk. Az abalevet lentjk. Az aprra vgott vrshagymt s a karikra vgott srgarpt, petrezselyemgykeret kevs zsiradkon megpirtjuk, pirospaprikt, telzestt, st adunk hozz, vgl belentjk az elre megabrolt hst, megprkljk, majd felntjk vzzel s vrsborral (fele-fele arnyban) mg el nem lepi a hst. Adunk hozz 1 fej fokhagymt, 5-6 babrlevelet, kevs egsz borsot, borkabogyt s koriandert. Puhra fzzk s ftt krumplival tlaljuk.
J tvgyat kvnunk hozz!
"Vaddisznragu"
(Himer Istvn, Kcs)
Hozzvalk:
2 kg vaddisznhs, 10 dkg zsr, 15 dkg vrshagyma, 7 g fokhagyma, 6 dkg liszt, 2 dl fehrbor, 5 g trtt bors, 25 dkg gyngyhagyma, 40 dkg gomba, 5 dkg vaj
Serpenyben zsrt hevtnk, melyhez hozzadjuk a kockkra darabolt hst. Finomra vgott vrshagymt adunk hozz, ezeket egytt pirtjuk tovbb.
Egy kevs fokhagymt, majd lisztet tesznk bele s gyorsan lepirtjuk. Ezutn felntjk csontlvel (amit a vaddiszncsontokbl fznk), fehrborral, kevs vrsborral, majd lassan flforraljuk. zestjk sval, fehrborssal, majd lefedjk s lassan proljuk. Kzben elksztjk a vajban prolt gyngyhagymt, cikkekre vgott, pirtott gombt ksztnk. Ha a hs majdnem elkszlt, akkor hozzadjuk a prolt gyngyhagymt, a pirtott gombt, majd az egszet lassan ks
|