girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : VAdreceptek

VAdreceptek

www.freeweb.hu  2008.05.19. 11:10

freewebrl

Vadhs tkek: pcols
.....................

A vadakat felhasznls eltt pcolni kell. A pclhez annyi vizet vesznk, amennyi a hst ellepi, hozzadunk ecetet, vrshagymaszeleteket, babrlevelet, kakukkfvet, mogyorhagymt, karikra vgott vegyes zldsget (srgarpt, fehrgykeret, zellert), zzott fenymagot, szemes borsot, szegfszeget, st s citromhjat. Mindezt fl rig fzzk, azon forrn rntjk a hsra, melyet azutn tbbszr is meg kell benne forgatni. Minl vnebb s szvsabb a hs, annl tovbb, minl gyengbb, annl rvidebb ideig kell pcolni; az igen fiatal llatok hst pedig egyltaln nem, hacsak rvid ideig azrt nem, hogy jobb z legyen vagy ers vadszagt elvegye. Ha srgs a pcols, a levet, ahnyszor lehl, ismtelten felforraljuk, s jra a hsra tltjk: ezltal egy vagy fl nap alatt olyan eredmnyt rnk el, mint egybknt 4-5 nap alatt. (Felteheten a htsi technika s a tpllkozstudomny fejldse az oka, hogy napjainkban a pcols mdja kt krdsben lnyegesen eltr. Ma a megftt pclevet lehtjk s hidegen ntjk a hsra. Fenti recept a vizet s ecetet 1:1 arnyban keverteti, ez elkpzelhetetlenl savany lenne. Ma a pclhez sokan egyltaln nem hasznlnak ecetet )  

 


Vadszpecsenye
..............

Hozzvalk: 4 db fcn vagy gyngytyk comb, 2 db mell, 4 dkg fokhagyma, fl tubus pirosarany vagy paprikakrm, 1 dkg trtt bors, s, 5 dkg zsr, 1 teskanl paradicsompr, 2 szem borkabogy, 1 csipet kakukkf, 1 dl bor, pirospaprika.
Elksztse: A megadott mennyisg fokhagymbl, paprikakrmbl, paradicsomprbl, a fszerekkel zestve, sr mrtst kevernk. (Kszthetjk gy is, hogy egy kevs zsrban megpirtjuk a paradicsomprt, megszrjuk pirospaprikval, hozzadjuk a tbbi zest anyagot s kevs borral forralssal besrtjk.) A melleket s a combokat csontig bevagdaljuk, majd az gy nyert nylsokat megkenjk a mrtssal. Ezutn tktjk vagy hstvel megtzzk, forr zsrban megforgatjuk, majd kisebb lngon puhra proljuk. A fenti mrtssal kszthetnk ugyanilyen mdon sertskarajt is egybestve. Klnleges rntott hst is kszthetnk gy, hogy a mrtssal, melyhez egy kanl vegett is kevernk elz este, bekenjk a sertshsdarabokat; gy pcoljuk egy jszakn t, majd msnap szoksosan panrozva kirntjuk.  


Fogoly kelkposztban
.....................

Egy szp fej kelkposztt gyenge ss vzben puhra fznk. Szitra tesszk, levt jl lecsurgatjuk. Ezalatt a megtiszttott s kibelezett foglyot megmossuk, beszzuk s forr zsrban egy fej hagymval puhra proljuk. Egy kizsrozott tzll tlat a sztszedett kelkposztval kiblelnk. A slt foglyokat hosszban kettvgjuk s rfektetjk a kelre, majd betakarjuk a tbbi kel levllel. Lentjk sr tejfllel, rntjk a pecsenyezsrt, amelyben a foglyokat proltuk s forr stben szp pirosra megstjk. Szalma burgonyval tlaljuk.  


Nyl pcolva
............

Pcot ksztnk: 2 db vrshagymt, 1 nagyobb srgarpt, 1 szl gykeret vkony karikkra vgunk s 2 liter vzben felforraljuk. Sval, pici trtt borssal, 2 babrlevllel, pr szem mustrmaggal s kevs ecettel zestnk. Ha felforrt, kihtjk. Ezalatt a nyulat minden hrtyjtl megtiszttjuk s feldaraboljuk, gerinct egy darabban hagyjuk, combjait, lapockjt ugyancsak. Elejt, mjt s tdejt darabokra vgjuk, s toknyt vagy psttomot ksztnk belle. Mly tlba rakjuk a pcolst ignyl rszeket s a kihlt pclevet rntjk. 3-4 napig hagyjuk a pclben, amelyet naponta felfznk s kihtve jbl a nylra ntjk. Pr nap utn forr zsrban, a zldsggel egytt, a pclvel ntzgetve puhra proljuk, majd ers tznl pirosra stjk. A zldsget ezalatt zsrjra stjk, liszttel meghintjk, felengedjk a pclvel s felforraljuk. Az egszet szitn ttrjk s tejfllel jbl felfzzk, majd pirtott cukorral szp barnra festjk. A kislt nyulat, ha mr kiss kihlt, felszeleteljk s a forr mrtsban hagyjuk tlalsig. Zsemlegombcot vagy burgonya krokettet adunk mell.
 


zgerinc angolosan
..................

Az zgerincet hrtyitl jl megtiszttjuk s vkonyra vgott fstlt szalonna cskokkal srn megtzdeljk, egy rval a sts eltt beolajozzuk, megszzuk, mustrral bekenjk s beborsozzuk. Tepsire tve, forr zsrral lentjk. J meleg stben sajt levvel tbbszr meglocsolva szp pirosra stjk. Tlals eltt az zgerincet csontjrl lefejtjk s felszeletelve jra visszahelyezzk a csontra. Angolos, vajjal lenttt zldsgflkkel tlaljuk, burgonyaprt adunk mell.  

Bodrogi Gyula vaddisznprkltje
................................

Sokan elzleg bepcoljk a hst, Bodrogi Gyula ezt soha nem csinlja. kedveli a vadzt. A szokottnl valamivel nagyobb kockkra vgja a hst, majd a vrshagymt b, forr zsrban megpirtja. Sok pirospaprikval, sval s borssal fszerezi. Kerl bele zldpaprika s paradicsom is. Vrs bort nem nt r, csak vizet. Megf annyi id alatt, mint a marhahs. Kretknt krumplit vagy juhtrs galuskt, nha pedig csuszatsztt tlal hozz.
 

Tihanyi vaddisznragu
.....................

Hozzvalk: 1 nagyobb srgarpa, 1 kisebb petrezselyemgykr, 1 nagy lila hagyma, 3-4 evkanl olaj, 80 dkg vaddisznlapocka, s, 1 teskanl kakukkf, 1 csipet bors, 1 csipet fokhagyms s, 8-10 szem borkabogy, 1 narancs hja, 2 evkanl paradicsompr, 1 evkanl pritamin, 5-6 dl tihanyi kkfrankos.
Elksztse: Megtiszttom s nagyon aprra vgom a zldsgeket s a hagymt. Forr olajon megpirtom, majd hozzadom a kis kockkra vgott hst s zsrjra pirtom. Kzben megszom, kakukkfvel, borssal, fokhagyms sval, sztnyomott borkabogyval, reszelt narancshjjal, paradicsomprvel s pritaminnal fszerezem. Aprnknt alntm a vrsbort s fed alatt puhra prolom, kzben gyakran megkeverem. Kretnek kifztt kagyltsztt adok mell.
 

Szarvashs polgri mdon
........................

Hozzvalk: 1800 g szarvas sznhs, 50 g vrshagyma, 50 g pr,  100 g zeller, 250 g vegyes zldsg, s, egsz bors, szegfszeg, kevs citromhj, 2 db babrlevl, borecet, 180 g vaj, 20 g cukor, 120 g liszt, citroml, 1-2 dl vrsbor.
Elksztse: A hst, leginkbb lapockt megmossuk s a fenti anyagokkal annyi hslevessel kevert vzben fzzk, amennyi ppen ellepi. Ha megpuhult, aprra metljk s flretesszk. A fzlevet ezutn berntjuk: ehhez a felhevtett vajban a cukrot megpirtjuk, hozzadjuk a lisztet s lland kevers mellett sttbarnra pirtjuk, felntjk egy deci vzzel, elkeverjk, s a fzlhez ntve, azt jl kiforraljuk. A levet ezutn zsrtalantjuk s leszrjk, citromlvel s borssal zestve befzzk, hogy kell srsg legyen. Hozzadjuk a hst s egytt mg egy ideig proljuk. E ragunak pirosbarna sznvel, piks savanysgval kell kitnnie, sem srnek, sem ritknak, sem zsrosnak nem szabad lennie. A szoksos mdon kszlt sonka vagy mjgombccal tlaljuk.
 

Vaddisznhs vrs borral
.........................

Hozzvalk: 1800 g vaddiszn sznhs, 3 dl vrsbor, 3 dl vz, s, ecet, egsz bors, 200 g srgarpa, 50 g vrshagyma, 2 dl babrlevl, citromhj, 3 dl vrsbor, cklasalta.
Elksztse: A vaddisznhst jl megmossuk, majd a fenti anyagokkal lass tzn, fed alatt, rvid lben proljuk, kzben vrsbort tltgetnk al. Ha megpuhult, vkony szeletekre vgva azon forrn tlra rendezzk s leszrt levt rntjk. A tl szlt rakjuk krbe zld babrlevelekkel, kiss beljebb, a levelet flig eltakarva, tegynk szp, vrs, ecetes cklt, s a hsszeletekre vgig egy sor karikra vgott srgarpt. Csipkezt adunk mell kln, esetleg ribizli befttet s ecetes tormt.
 

Tlttt fcn
.............

Hozzvalk: 2-3 db fcn, 400 g borjhs, s, rlt bors, majornna, bazsalikom, 20 g vaj, 50 g mogyorhagyma, 4 db tojs, 200 g fstlt marhanyelv, 200 g liba- (vagy csirke-) mj, 100 g szarvasgomba, 30 g pisztcia, 2 cl citroml, 200 g fstlt szalonna. A fzlhez: 250 g vegyes zldsg, 50 g vrshagyma, 2 db babrlevl, s, egsz bors, szegfszeg.
Elksztse: A pihentetett fcnt szrazon, nagyon vatosan, hogy brt fel ne szaktsuk, megtiszttjuk. A fcnt a htra fordtjuk s brt a nyaktl kiindulva, vatosan lefejtjk. A fcnt ezutn kicsontozzuk, a mellehst flretesszk. A visszamaradt fcnhst, borjhst finomra ledarljuk, sval, borssal, kevs majornnval, bazsalikommal, vajban prolt, finomra vgott hagymval zestjk, hozzadjuk a felvert tojst s jl elkeverjk. Kzben apr kockkra vgjuk a fstlt, ftt marhanyelvet, a szrnyasmjat, a szarvasgombt, a pisztcit, s hozzkeverjk a psttommasszhoz. A fcn mellt felszeleteljk, kicsit kiverjk s a brre visszahelyezzk. Ezutn a psttomot rtesszk a mellehsra s az egszet a fcn brbe becsavarjuk, kevs citromlvel bedrzsljk, vkony szalonnaszeleteket fektetnk r, majd vkony zsineggel krkrsen tktjk. Beletesszk egy tiszta konyharuhba, s ismt tktzzk. Ezutn a fcn csontjaibl, aprlkjbl s a fenti anyagokbl elksztjk a fzlevet. Ebben nagyon lass tzn a tlttt fcnt megfzzk. Akkor elg puha, ha egy nagy tt beleszrunk s azt knnyen kihzhatjuk anlkl, hogy a fcnt felemelnnk. Levben hagyjuk kihlni, majd a lbl kivve kiss leprseljk. A ruhbl kitekerve htben troljuk, s vkonyra szeletelve, hidegen tesszk az asztalra. Aszpikkal dsztjk, melyhez a fzlevet felhasznlhatjuk. Finom mrtst vagy saltt adhatunk mell.
 

Vadleves
........

Hozzvalk: 1400 g vadhs (csontos), 200 g srgarpa, fehrgykr, zeller, 200 g vaj, 80 g vrshagyma, s, szemes bors, kakukkf, 5 dl vrsbor, 800 g burgonya.
Elksztse: A hst megmossuk s egyenl darabokra vgjuk, a zldsgeket vkony karikkra vgjuk. A vajban az aprra vgott hagymt, zldsgflket sval, szemes borssal, kakukkfvel proljuk. A hst hozztesszk, egy ideig egytt stjk, azutn felengedjk jfle vrsborral, s lass tzn, fed alatt puhra proljuk, majd felntjk kb. egy-msfl liter vad hslvel, s sszeforraljuk. Ezutn kiszedjk a hsokat, kicsontozzuk, a hst kis kockkra vgjuk s flretesszk. Ezalatt a burgonyt meghmozzuk, kockkra vgjuk, ss vzben puhra fzzk, majd szitn ttrjk. Erre a burgonyaprre rntjk a levest, s az egszet jra tszrjk. Ha tl sr, kevs hslvel vagy vzzel hgthatjuk s utnzestjk. A cssze aljra tesznk a hskockkbl s rntjk a forr levest.
 

Szarvas vagy z gulys
.......................

Hozzvalk: 1200 g szarvas- vagy zhs, 200 g vaj, 500 g vrshagyma, 25 g pirospaprika, s, 60 g liszt, 3 dl tejfl.
Elksztse: Ehhez legjobb az llat eleje s lbszrhsa, azt a pcolsnl lertak szerint nhny napig pcoljuk, majd a hst ebben a pclben egyszer felforraljuk, abbl kiemeljk s kisebb kockkra vgjuk. A vajban a finomra vgott hagymt pirtjuk, elkeverjk a fszerpaprikval, ezutn rgtn beletesszk a hst, felengedjk annyi vzzel vagy hslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg mg egy kevs liszttel simra kevert tejfllel behabarni. (Szerk. megjegyzse: napjainkban a gulysleves nem gy kszl! Liszt s tejfl nlkl, vaj helyett serts zsrral, fokhagymval, kmnymaggal, zldpaprikval, paradicsommal, burgonyval fzik manapsg.)
 

zcmerbl vagdalt
..................

Hozzvalk: 1800 g zcomb, sznhs, s, 150 g vaj, citromhj, szerecsendi-virg, sfrny, 2 db tojs, 2 db tojssrgja.
Elksztse: Az zcombot beszzuk s vajjal stben megstjk. Ebbl szp, szablyos szeleteket vgunk, a tbbit (kb. a felt) finom lyuk darln ledarljuk. Vajas mrtst ksztnk, belekeverjk a darlt hst, reszelt citromhjjal, szerecsendi-virggal, sfrnnyal zestjk, vgl hozzkeverjk a tojsokat, tojssrgkat. Egy megfelel formt vajjal kikennk, s a combszeletek egy rszvel kirakjuk. Erre tesszk a srre befztt vagdalt hst s vzgzben kszre proljuk. Egy tlra kibortjuk, krberakjuk a megmaradt z-szeletkkkel s kaprimrtssal (lsd mrtsok) krlntjk.  


Szarvashs barna mrtalkban vrrel
...................................

Hozzvalk: 2000 g szarvashs csonttal, 80 g zsr, s, egsz bors, ecet, kakukkf, fenymag, 2 db babrlevl, 250 g vegyes zldsg, 50 g vrshagyma, 50 g mogyorhagyma, 4 dl vrsbor. A mrtshoz: 100 g vaj, 80 g vrshagyma, 50 g liszt, 200 g vr.
Elksztse: A szarvashst jl megmossuk, zsrban minden oldalt elstjk, s hozzadva a fenti fszereket, karikra vgott zldsgflket, rvid lben proljuk, mindig csak kevs vrsbort adva al. Ha megpuhult, a hst levbl kiszedjk, kicsontozzuk s egyforma darabokra vgjuk. A visszamaradt zldsgeket felntjk egy liter hslvel (vagy vzzel), hozztesszk a csontokat s kb. fl rig fzzk. Kzben egy lbosban a vajat felmelegtjk, a finomra vgott vrshagymt megpirtjuk benne, meghintjk liszttel, ezzel is rvid ideig pirtjuk, majd rszrjk a hs prollevt. Jl kiforraljuk, lezsrozzuk, utoljra elkeverjk benne a vrt, majd hozztesszk a hst, s egy ideig egytt proljuk mg. Ha vrt nem sikerl beszereznnk, 50 g helyett 100 g lisztet vegynk. (Zsemlegombcot adhatunk hozz).

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG