girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Receptek Kecskemtrl

Receptek Kecskemtrl

bacstourist.hu  2008.05.20. 09:06

kistrsgi receptek

Receptek a kecskemti kistrsgbl

Alfldi gulys:
Hozzvalk: 40 dkg marhahs, 15 dkg srgarpa, fehrrpa, petrezselyem vegyesen, 40 dkg burgonya, hagyma, pirospaprika, bors, s, csvespaprika, babrlevl, 3 dkg zsr

A hst kockra vgjuk. A hagymt lbasban megpirtjuk a zsiradkon, beletesszk a pirospaprikt s hozzadjuk a hst. Megszzuk, megborsozzuk, 3 dl vzzel felengedjk. Ha a hs puhulni kezd, hozzadjuk a feldarabolt zldsget. Amikor a hs majdnem kszen van, hozzadjuk a kockra vgott burgonyt, s azzal lass tzn puhra fzzk. Tehetnk mg bele 1 tojsbl s lisztbl ksztett csipetkt, melyet a neve utn a kemnyre gyrt tsztbl lisztes kzzel csipkedtnk a gulysba. Csvespaprikval, petrezselyemmel, babrlevllel zestve tlaljuk.

Libamj zsrjban:
Hozzvalk: 40 dkg libamj, 2 tenyrnyi libahj, 1 gerezd fokhagyma, s, bors

A libamjat ereitl megfosztjuk, majd egy rra jeges vzbe ztatjuk. A libahj zsrjt kiolvasztjuk, majd a zsrt leszrjk. A mjat lbosba tesszk, rntjk a libazsrt, s annyi vizet, hogy ellepje a mjat. Beletesszk az sszezzott fokhagymt, borsot, s fed alatt proljuk. Ezutn a fedt levesszk, a vizet elprologtatjuk, vgl megpirtjuk, szzuk. Htbe tesszk, jhagymval, paradicsommal, zldpaprikval, ropogs kenyrrel knljuk.

Aranygaluska
Hozzvalk:
0,60 kg liszt
0,20 kg leszt
0,40 l tej
2 db tojs
0,06 kg vaj
0,20 kg cukor
0,002 kg s
0,04 kg zsr
0,15 kg di
0,02 kg vanlis cukor
Borhab:
3 db tojs
0,10 kg cukor
fl citrom hja
0,02 kg liszt
0,30 kg fehrbor (Tokaji furmint)

A lisztet tszitljuk, majd dagaszttlban meleg helyre tesszk. Ezutn lesztbl, tejbl (amit elzleg meglangyostottunk) kevs cukorral, liszttel kovszt ksztnk. A dagaszttlban elmelegtett liszthez adjuk a kovszt, st cukrot, tojssrgt, vajat, reszelt citromhjat. Az egszet jl kidolgozzuk (dagasztjuk) amg szp hlyagos nem lesz. Ezutn pihentetjk (kelesztjk) meleg helyen, majd a gyrtblt meglisztezzk, erre bortjuk a kelt tsztt. Lisztbe mrtogatott galuskaszaggatval szaggatjuk, kln vajban megmrtjuk s sorba rakjuk a sttepsiben ritksan. Amikor egy rteg elkszl, cukorral elkevert darlt dival megszrjuk. Ezutn jabb tsztarteget tesznk, pihentets utn kb. 180-200 C-os stben aranysrgra stjk. Ha nagyon pirulna, zsrpaprral vagy aluflival letakarjuk.
Borhab ksztse: a bort a cukorral s a citromhjjal felfzzk, hozzadjuk a liszttel elkevert tojssrgjt, forrpontig hevtjk, vgl beletesszk a kemnyre vert tojshabot. vatosan sszekeverjk s kln csszben azonnal tlaljuk.

Hideg tlttt fogas
Hozzvalk 5 szemlyre:

0,80 kg fogasfil
0,05 kg vrshagyma
0,10 kg srgarpa
0,10 kg gykr
0,001 kg babrlevl
1 csom petrezselyemzld
0,03 kg olvabogy
3 db frjtojs
0,02 kg zselatin
1 db citrom
1 fej fejes salta
0,002 kg rlt fehrbors
0,001 kg szerecsendi
0,10 kg garnlark

A fogasfilket formzzuk, szleit egyformra vgjuk, beszzuk s a megtltsig flretesszk. A szleibl s a filzs sorn keletkezett halhs aprlkot aprlyuk darln ledarljuk s sval, fehrborssal, szerecsendival, finomra vgott petrezselyemmel fszerezzk. Zselatint kevernk bele, majd a mozaikot ad anyagokat: a frjtojst apr kockra, a garnlarkot, olvabogyt szintn sszevgjuk, jl elkeverjk s a formzott fogasfilkre helyezzk. Ezt kveten alufliba tekerjk s zldsges babrleveles pclben kb. 1 rn t fzzk. A fzlevben kihlni hagyjuk. A tlalskor felszeleteljk s hozzill mrtssal tlaljuk.

Kecskemti barack-krmleves
Hozzvalk 5 szemlyre:

0,80 kg srgabarack
0,15 kg cukor
0,001, kg szegfuszeg
0,001 kg fahj (egsz)
fl citrom
0,02 kg s
0,10 l tejszn
0,05 kg liszt
barack likr (zestshez)

A szp rett srgabarackot jl megmossuk s rvid ideig forr vzbe tesszk, hogy a hjt knnyebben el tudjuk tvoltani, magjt kivesszk, majd feltesszk fni hideg vzben. fszerekbl redukcit fznk, ezzel zestjk. Pr darab barackot egszben flretesznk a tlalsig. Amikor a barack megpuhult, tejsznes habarssal srtjk. Az egszet turmixgppel jl elprstjk, majd tszrjk, utnzestjk s kihtjk.
Tlalskor mindig httt csszben tlaljuk. A flretett leforrzott barackokbl kockkat vgunk s ebbl pr kockt tesznk egy csszbe, tetejre pedig kevs tejsznhabot adunk.

Tanyasi zelt
Hozzvalk 5 szemlyre:

0,20 kg hzi szalmi
0,25 kg fstlt sonka
0,20 kg kolozsvri szalonna
0,25 kg disznsajt
0,20 kg kenmjas
1 fej fejes salta
1 csom prhagyma
1 csom fehr retek
0,10 kg paradicsom
0,10 kg kgyuborka
0,05 kg lilahagyma
0,05 kg ers zldpaprika
3 db tojs
0,20 kg gomolyatr
0,05 kg maki hagyma
0,005 kg kalocsai des-nemes fszerpaprika
0,003 kg rlt kmnymag
0,10 l tejfl
0,10 kg vaj

A hzi zests s fstls szalmi, kolbsz, sonka, kenmjas s disznsajt brt elszr gondosan eltvoltjuk, majd formsan felszeleteljk. Ezt kveten klnbz formkat kialaktva fatlra helyezzk. A friss zldsgflket szintn feldaraboljuk s zls szerint a hideg felvgottak mell helyezzk. A trbl krzttet ksztnk, a tojst megfzzk s a hsok mell felrakva tlaljuk.
Reggelinek, eltelnek, uzsonnnak ajnljuk.
Krztt: A gomolyatrt tpaszrozzuk, hozzadjuk a finomra rlt kmnymagot, pirospaprikt, tejflt s a puha vajat, habvervel jl kikeverjk.

Tejfls trpeharcsa diszkoszban
Hozzvalk 5 szemlyre:

1,50 kg trpeharcsa
0,15 kg liszt
0,04 kg s
0,30 l olaj
0,02 l tejfl
0,003 kg rlt bors
0,01 kg kalocsai des-nemes fszerpaprika
1,50 g burgonya
A krethez:
0,20 kg hsos fstlt szalonna
0,10 kg zldpaprika
0,10 kg paradicsom
1 csom zellerzld
0,20 kg maki hagyma

A trpeharcst megtiszttjuk, szzuk, s papriks lisztben megforgatjuk, forr olajban elstjk.
Kret: A hsos fstlt kolozsvri szalonnt kockra vgjuk, serpenyben pirosra stjk. A szalonnakockt kiszedjk, a zsron elstjk a vrshagymt, majd a kockra vgott hsos zldpaprikt s paradicsomot. A burgonyt szintn kockra vgjuk, s olajstben kszre stjk. Az elsttt anyagokat, szalonnt, burgonyt visszatesszk a serpenyben lv maki hagymra, paprikra, paradicsomra. Sval, rlt borssal s zellerzlddel fszerezzk. Az egszet jl sszekeverjk, s tovbbi munkafolyamatig flretesszk.
A diszkosz aljra elhelyezzk a kretet. A tetejre tesszk az elsttt trpeharcst (itt borsot szrunk r s tejfllel meglocsoljuk). Stben az egszet rvid ideig stjk (5-6 perc), sts utn azonnal tlaljuk.

jvi torosleves ldgge tsztval
Hozzvalk 5 szemlyre:

1,00 kg orjacsont
0,70 kg orjahs (serts tarja)
0,25 kg srgarpa
0,25 kg gykr
0,10 kg zeller
0,10 kg karalb
0,10 kg kelkposzta
0,05 kg vrshagyma
0,01 kg fokhagyma
0,10 kg paradicsom
0,10 kg zldpaprika
0,03 kg s
0,002 kg bors
0,10 kg vese
0,20 kg vel
0,10 kg ldgge tszta
friss reszelt torma

Az orjalevest leginkbb disznvgsok alkalmval ksztik az alfldi csaldoknl. A frissen kicsontozott orjahst s csontjt leforrzzuk, s hideg vzben feltesszk fni. A fszereket, fokhagymt, vrshagymt fszerzacskba ktjk s a levesbe helyezzk. Lehabozs utn bezldsgeljk, szzuk. Lass tzn fzzk, ha kell utnzestjk s figyeljk a zldsgek s a hs puhulst. Ha a leves elkszlt, kiszedjk a hst s a zldsget. A levest pihentets utn leszrjk. Kln leforrzzuk a sertsvest s -velt, amit kevs hslben kszre fznk, utna kockra vgjuk a vest. Levestlba tesszk a velvel, a hasbokra vgott vegyes zldsggel, a kln fztt ldgge tsztval, s rmerjk a forr leveslt.

Az orjahst bele is tehetjk a levesbe, vagy kln tlon a leves mell tlaljuk friss reszelt tormval.

Kecskemti Bicsks karaj
A pcolt, fszerezett sertskarajt natron megstjk, majd a tetejre halmozzuk a Bicsks ragut. Bicsks ragu: a magyaros lecst sszeforgatjuk fstlt parasztkolbsszal, gombval, zldborsval. Sltburgonyval tlaljuk

Kemencs konds cslk
Serts els cslkt sval, borssal, fokhagymval s kevs rlt kmnnyel fszerezzk, majd ropogsra stjk. Magyaros, karikra vgott forgatott burgonyval tlaljuk s bajorkposztval krtjk

Kunsgi lecs
Gombs, galusks, kolbszos, tojsos egybefztt lecs

Marhagulys
A bogrcsban egyszerre bele kell tenni a zsrt, hst s a hagymt, hidegen hozztenni a szksges mennyisg vizet, s feltenni a tzre. Mindjrt bele lehet tenni a piros csves paprikt, de szni, paprikzni legjobb felforrs utn. Amikor elrehaladott a hs puhulsa, akkor kell hozztenni a burgonyt, hogy egyszerre fjn meg a hssal.

Nyrson slt csirke
Egy kg krli csirke a legjobb erre a clra. Sts eltt nhny rval sval kell bedrzslni a csirkt kvl- bell. A szrnyakat el kell dugni, a lbakat ssze kell ktni. Nyrsra felhzzuk. A stst teljesen izz parzson kell kezdeni, elbb magasabban kell forgatni, hogy ne gjen meg. Azutn legjobb engedni, hogy folyamatosan percegjen-fortyogjon. Az gy slt csirke minden zlete knnyen sztvlik.

Nyrson slt sld malac
A pcolt egszmalacot nyrson, fasznen, srrel locsolgatva pirosra stjk, majd saltval, hords kposztval s hagyms burgonyval tlaljuk.

Kemencs kapros-trs lepny
Hzi trval s tsztbl, egy feledsbe merlt recept alapjn kszlt alfldi tel. Friss kaporral s porcukorral tlaljuk.

Legnyfog-leves
Ez egy tejfls, pikns raguleves, mely eskvi menajnlatunk elengedhetetlen rszt kpezi. me a receptje:

Hozzvalk 4 fre: 5 dkg hagyma, 2 dkg olaj, 20 dkg vegyes zldsg, 10 dkg gomba, 1/2 citrom, 1 csomag kapor, 1 csom petrezselyem, 1 dkg s, 20 dkg filzett pulykamell vagy serts, trkony zls szerint, tejfl, citroml (vagy citrom)

Vajon finomra vgott hagymt pirtunk. Hozzadjuk a kockra vgott vegyes zldsget, gombt, pulykamellet, trkonyt, kaprot, petrezselymet. Felntjk hsleves levvel. Tejsznes habarssal dstjuk.
Tlalskor tejfllel s finomra vgott kaporral dsztjk.

Savanymj leves
10 dkg hsos - hasaalj szalonnt apr kockra vgva kistjk. 1 kvskanl pirospaprikt szrunk r, 60 dkg aprra vgott porcos hsos sertshst, 1 dl vzzel felengedjk. S, paradicsom, paprika s pirosarany kerl bele zestskpp. 1/2 kg hagymt felkarikzva, ecet s s zestssel kvs vzen kzben feltesznk kln fzni, krlbell fl rig. 20 dkg sertsmjat, hosszksra vgva a prkltbe tesszk, s 2 db babrlevelet. 10 percig fzzk meg, s hossz lre engedjk, beletesszk a ksz hagymt, s sszeforraljuk a levest. Igen finom jl melegthet. Fleg disznvgskor szoktuk kszteni, mert az alapanyagok adottak.

Forr sajtos csk
3/4 l tejet felforralunk, 1 evkanl sval, 20 dkg margarinnal, beleszrunk 40 dkg lisztet s keverjk, amg a fakanlrl knnyen levlik. Langyosra htjk. 20 dkg trappista sajtot lereszelnk, td rszt flretesszk a pogcsa tetejre szrni, a tbbit 6 egsz tojssal a masszhoz jl eldolgozzuk. Lapos tepsibe, evkanllal halmokat rakunk. Tetejre reszelt sajtot szrunk. Elmelegtett forr stbe stjk szp pirosra. Napokig puha marad.

Petrezselymes burgonya
Vajon j csokor zldsgzlddel (aprra vgottan) megdinsztelnk karikra vgott krumplit, 1 paprika, 1 paradicsom s rlt bors, s hozzadsa mellett. Felntjk vzzel, hogy majdnem ellepje. Kszre fzzk. nll tel is lehet, de hsokhoz finom kret.

Hjas tszta
60 dkg hjat ledarlva este vzbe tesznk reggelig zni hagyjuk, majd 28 dkg liszttel kicsi sval s kt kvskanl ecettel sszegyrjuk, 3 cipt csinlunk belle. 52 dkg lisztbl, 4 tojs srgjval, 2 kvskanl ecettel s tejes vzzel rendes kemnysg rtestsztt vernk, hlyagosra kidolgozzuk. 10 percig pihentetjk, majd az egyik cipt belekenjk, jabb 10 perc mlva msik cipt, majd ismt vrunk 10 percet s a harmadik cipt is belekenjk. Utoljra is pihentetjk, j vkonyra nyjtjuk, betltjk zls szerint, s tzes stben stjk. Igen knny, rteges lesz.

Szkelykposzta darlt hssal
Hozzvalk (4 szemlyre): 30 dkg darlt sertshs, paprika, paradicsom, pirosarany, 1 doboz vecssi savany kposzta, 10 dkg rizs, babrlevl, kmny, s, egsz s trtt bors, tejfl, 1 db vrshagyma.
Elkszts: A 30 dkg darlt sertshst prkltnek felteszem s 20 percig fzm zestem paprika, paradicsom, pirosarany hozzadsval. 1 kilogrammos dobozos vecssi kposztt s 10 dkg rizst teszek r s fszereket (babrlevl, s, kmnymag, egsz s trtt bors, zldpaprika, paradicsom, Univer pirosarany). gy mg kzel egy rt fzm takarklngon. Rntani nem kell r, mert besrsdik a prklt miatt. A tetejt tejfllel meglocsolom. Nyron friss fejes kposztval ksztem, kevs kaprot is vgok r s amikor ksz ecettel savanytom. Termszetesen a prkltbe tett pirospapriktl szp szne van. Brmikor lehet melegteni, gy elre is elkszthet.

Birkaprklt
Hozzvalk: egy egsz birka (20-25 kg, nem tl reg s nem tl kvr), 3 kg hagyma, 4 kg zsr, 30 dkg hzi trtt paprika, 5 dkg bors, Delicat 8 telzest, s, zls szerint csps paprika

Elkszts:
A zsrban vegesre pirtjuk a hagymt, majd hozzadjuk a felaprtott, megmosott hst ( fontos, hogy minden rsze - belssgek, csontok - belekerljn ) s ksbb a trtt paprikt, gyelve r, hogy az meg ne gjen. A birka kortl fggen lass tzn 2 - 3 rig fzzk, majd ftt burgonyval , esetleg nokedlivel tlaljuk. Hozz friss kenyeret, savanysgot s flszraz vrsbort fogyaszthatunk. Az igazi zek akkor rvnyeslnek, ha mieltt a hs teljesen megfne, hozztesszk a burgonyt s egybefzzk vele. Ez teszi igazn srv s zletess.

Di-torta
Hozzvalk ( templom esetben ): 1 kg di, 3,5 kg cukor, dsztshez: tojsfehrje, porcukor, telfestk

Elksztse:
A gztzhelyre egy vastag vaslemezt kell rakni, hogy egyenletesen olvadjon el a cukor, de gy is csak adagonknt rdemes kszteni, mert hamar leg, vagy tlsgosan megbarnul. Ha felolvadt a cukor, elzrjuk a gzt, de mg a lemezen hagyjuk, mert az melegen tartja. Ekkor hozzkeverjk a 3-5 mm - esre felaprtott dit, s nedves ruhval kiblelt formba ntjk, majd vizes kzzel, kssel elnyjtjuk, alaktjuk a kvnt alakra. Ezt gyorsan kell vgezni, mert ha kihl, trik s reped. ( A formkat fbl kszthetjk el. ) Miutn kihlt, sszelltjuk a formkat s dsztjk.

Burgonyagombc leves
Hozzvalk: Fl kg burgonya, 1 evkanl mangalicazsr, 1 kzepes fej vrshagyma, 1 tojs, liszt, 2 evkanl tejfl, babrlevl, rlt kmny (trkony)

Elksztse: A burgonyt meghmozzuk s ss vzben megfzzk. Levt egy msik ednybe lentjk, a burgonyt pedig jl ttrjk, flretesszk, hogy kicsit hljn. Amg lehl, addig az sszevgott hagymt a zsron megpirtjuk s felengedjk a burgonya levvel s mg msfl liter hslvel, vagy vzzel. Ebbe a lbe mg 2 db babrlevelet, esetleg kis trkonyt is tesznk. Lass tzn fzzk. Az ttrt, mr kiss kihlt burgonyhoz hozzadunk egy tojst s annyi lisztet, amennyitl a tszta mr nem ragad. Kis gombcokat formlunk belle, amelyeket a forr levesbe tesznk s addig fzzk ket, amg azok fel nem jnnek a l tetejre. Amg a gombcok fnek, addig 2 evkanl tejfllel s 2 evkanl liszttel habarst ksztnk, amit hideg hslvel, vagy vzzel csommentesre kevernk s a leveshez ntnk. sszeforraljuk, kis trkonyos ecetet adunk hozz.

Savany mj
Hozzvalk: 1 kg sertslapocka, 25 dkg mj, 2 evkanl zsr, 2 kzepes fej vrshagyma, 2 evkanl rlt pirospaprika, 2 babrlevl, pici majoranna, pici bors, kmnymag + 1 kg vrshagyma a salthoz.

Elksztse: Elszr a saltt ksztjk el, hogy kihljn amire a prklt elkszl. Az 1 kg vrshagymt megtiszttjuk, kockra vgjuk s annyi vizet tesznk r, hogy ellepje. Sval, cukorral, ecettel zestjk zls szerint. Hozztesszk a babrleveleket is. Amg a hagyma hl, addig elksztjk a mjas prkltet. A 2 fej vrshagymt aprra vgjuk, a zsron megpirtjuk s flretesszk 1-2 percre. Kis hls utn belekeverjk a paprikt, majd a kockra vgott hst s felengedjk annyi vzzel, amennyi ppen ellepi. A fedt gy tesszk r, hogy teljesen ne zrjon. Puhra fzzk. Amg a prklt f, addig a mjat egszben megabljuk, ha ksz, vkony cskokra vgjuk s a prklt tetejre tesszk. Pr percig forraljuk s mris ksz. A prkltbe elre csak a babrlevelet szabad beletenni, a tbbi fszert csak a fzs vgn, hogy aromjuk megmaradjon. A mr kihlt hagymval tlaljuk a mjas prkltet.

Srgabarackos pite
Hozzvalk: 1 liter tej, 2 dkg leszt, 2 tojs, pici s, 1 kanl zsr, 10 dkg cukor, liszt, srgabarack.

Elksztse: 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az lesztt, majd hozzadjuk a tojsokat, a zsrt s a tbbi tejet gy, hogy mr kzben a lisztet is adagoljuk. Nokedli srsg tsztt kell, hogy kapjunk. Kizsrozott, lisztezett tepsibe tesszk, kicsit megrzogatjuk, hogy egyenletes legyen. A flbevgott srgabarackokat a tetejre helyezzk, majd hromnegyed rn t langyos helyen kelesztjk. Kzepes tzn fl rt stjk. Langyosan, porcukorral leszrva tlaljuk.

Pirtott serts mj
Hozzvalk: 25 dkg fiatal sertsmj, 4 evkanl olaj vagy 6 dkg
zsr, s, bors
A mjat ereitl meg kell tiszttani, majd szeletekre vgni. A forr zsiradkban nagyon gyorsan mindkt felt pirosra kell stni, vigyzva arra, hogy kellen gyorsan legyen a mj pirtva, msklnben levet enged s kemny lesz. Azonnal tlaljuk burgonyaprvel s savanysggal.

"Ilonka nni savanysga"
Az veg aljra nhny szem fekete borsot, mustrmagot, kmnymagot, babrlevelet, tormaszeletet, esetleg kaprot tesznk, s erre kerl r a savanytand zldsg (uborka, paprika, gyalult kposzta, zld paradicsom). Az egy nappal elbb elksztett zestlevet az vegben lv savanytand anyagokra ntjk. Sem fzni, sem gzlni nem kell. zest l: minden liter vzhez 2,5 dl 10 %-os ecetet, 15 dkg cukrot, 3 dkg st, 1 mokkskanlnyi borknport kevernk, majd egy napig hagyjuk llni, ezt kveten ntjk r a savanytandkra.

Tutajos (alfldi psztortel)
Hozzvalk 4 szemlyre: 15 dkg (enyhn avas) szalonna, 2 db kzepes nagysg vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg tarhonya /4 tojsos/, 1 kg burgonya, kis evkanl trtt paprika, zls szerint ers paprika,
s

Apr kockkra vgjuk s flig kistjk a szalonnt, majd hozzadjuk a tarhonyt. Amikor szp piros, beleaprtjuk a hagymt s azzal egytt tovbb pirtjuk, majd beletesszk az apr kockkra vgott burgonyt s azzal tovbb dinszteljk. Paprikval megszrjuk, beletesszk a fokhagymt, s felengedjk vzzel. Folyamatosan kevergetve srre fzzk. Ha mr puhra ftt, 10 percig hlni hagyjuk, majd krumplitrvel jl sszetrjk. Akkor j, ha gy sszell, mint egy cip, s gombcknt meg lehet fordtani a fzednyben (bogrcsban). Minl cspsebb, annl finomabb.

Krztt tr
Hozzvalk: 1 kg tr, 2 dl tejfl, 1 evkanl s, 1 evkanl trtt paprika, zls szerint csps paprika, 1 nagy fej aprra vgott vrshagyma, 1 mokkskanl fehrbors, 1 mokkskanl rlt kmnymag

A hozzvalkat egy nagy tlban habosra keverjk, 24 rn t lehtve llni hagyjuk. Akkor j, ha gy lehet kenni, mint a fagyos zsrt.

Tiszai halszl
Hozzvalk: 500 gr aprhal, 1-1,2 kg ponty vagy egyb nagy hal, egy nagy fej vrshagyma, 1 ek enyhn csps paprika, 1/2 cseresznyepaprika, 1 hegyes csps zldpaprika, s

Ksztse:
A halflket megtiszttjuk, megmossuk, az ikrt s a haltejet hidegre flretesszk. A ponty fejt, farkt levgjuk, a trzst kb. 3 cm-es darabokra vgjuk, gyengden megszzuk s a felhasznlsig letakarva hidegen tartjuk. Az aprhalakat a ponty fejvel s farkval egytt egy lbasba tesszk, hozzadjuk a megtiszttott, finomra vgott hagymt, majd felntjk annyi vzzel, hogy a halakat ppen csak ellepje. Ezt kb. egy rn keresztl lass forralssal fzzk, ezutn sr szvs szitn tszrjk, passzrozzuk. Ezt kveti a tiszai halszl elksztsnek msodik szakasza, amikor az gy elksztett, majd kb. 1 liter hideg vzzel felnttt, felforralt alaplbe belefzzk a beszott halszeleteket, hozzadjuk a pirospaprikt, zls szerint cseresznyepaprikt, a flretett ikrt, ill. haltejet, majd lass tzn 10 -15 percig, puhulsig fzzk.

Termszetesen ez csak egy alaprecept. Minden szakembernek, mesterszakcsnak van valami kis sajt fortlya, amitl igazn egyediv s utnozhatatlanul finomm vlik az ltala fztt l. Ebbl egy kicsit kevesebbet, abbl egy kicsit tbbet, s mris ms egy kicsit az z, a zamat. Sajnos ezek a fortlyok titkosak, a szakcsok, mint legfltettebb kincsket gy rzik ket, amin nem kell csodlkoznunk.

rdemes tisztzni, hogy mitl tiszai a tiszai halszl, s miben klnbzik a dunaitl. A mitl krdsre egyrtelm a vlasz : attl tiszai, hogy a Tisza vidkn fzik gy a halszlevet. A msik krds bvebb vlaszt ignyel. A tiszai s a dunai halszl kztt tbb klnbsg is van:

  1. A tiszai halszlt - mint a receptbl is kiderl - kt szakaszra bontva ksztik: alaplevet fznek, passzroznak, majd ebbe utlag fzik bele a halszeleteket. A szne ettl a sok aprra passzrozott haldarabktl lesz egy kiss srgsabb, mint a dunai halszlnek, amelyet egy fzisban ksztenek, azaz alapl elfzse nlkl, egyszerre fzik meg a halat.
  2. A msik klnbsg a fzedny, a bogrcs formjban van. A dunai halszlt befel vel, mg a tiszait kifel hajl formj bogrcsban ksztik el. Ez sokak szerint befolysolja a felszll gzk tvozst, s ezltal meghatrozza a halszl zt. Egyesek gy gondoljk, ez egy kiemelten fontos klnbsg, mg msok egyltaln nem tulajdontanak jelentsget neki, vagyis a bogrcs alakjt nem tartjk dnt szempontnak a vgs z kialaktsban.
  3. A dunai halszlevet tsztval fogyasztjk, s gy finom, mg a tiszait szentsgtrs volna ezzel "elrontani".

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. December
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Naruto rajongói oldal | konoha.hu | Látogass el konoha falujába | KONOHA.HU | KONOHA.HU | KONOHA.HU | KONOHA.HU | KONOHA    *****    Turbózd fel a kreativitásod! Prémium grafikai források a PNG Tree-n.    *****    Anime tematikájú Cinematic trance zene és látványvilág Arcadia fantáziavilágában és még sok más videó a chanelen    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA///PREKAMBRIUM.GPORTAL.HU /// PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO.GPORTAL.HU ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    "TEKERJ VISSZA" - RÉGI KERÉKPÁROK IDÕSZAKI KIÁLLÍTÁSA - BAJA TÜRR ISTVÁN MÚZEUM    *****    Naruto rajongói oldal! Felkerült John Man Ninja címû könyvének elsõ fejezete. Olvass, Filmezz, Tanulj!! KONOHA.HU    *****    Debrecen Nagyerd&#245;aljai, 150m2-es alapterület&#251;, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA