Receptek a Duna-Tisza Kzrl
bacstourist.hu 2008.05.20. 09:20
Receptek a kunszentmiklsi kistrsgbl
Tykhsleves parasztosan
Egy tykot feldarabolva 6 liter vzben feltesszk fzni, mikor felforrt tesznk bele 3 db srgarpt, 3 db zldsget, kis zellert, karalbt, vrshagymt, st, egsz borsot. Nyron rett paradicsomot, zldpaprikt, zld petrezselymet is tehetnk bele. Ha megftt, leszrjk s forrn tlaljuk ldgge tsztval, a karikra vgott zldsgekkel s a benne ftt hsokkal.
Alma csmpai mdra
10 dkg cukorbl, 20 dkg vajbl, 30 dkg lisztbl, egy tojsbl s reszelt citromhjbl linzertsztt ksztnk. A begyrt tsztt htszekrnybe tesszk. Kzben 10 dkg dibl, 10 dkg cukorbl, kevs mazsolval s kshegynyi fahjjal ditltelket ksztnk gy, hogy a cukrot kevs musttal felfzzk s leforrzzuk vele a dit. Elksztnk 10 db kzepes nagysg, savany almt, a maghz rszn kifrjuk, megtltjk ditltelkkel. A tsztt vkonyra kinyjtjuk s annyi darabra vgjuk, ahny almnk van. A megtlttt almkat becsomagoljuk a tsztba, tepsibe rakjuk, megkenjk tojssal a tetejt, megszrjuk darabos dival. Forr stben stjk, s vanlis cukorral meghintve forrn tlaljuk. Ajnlott ital: Nyrlrinci Champion Muskotly vagy Hajsi Sauvignon blanc
Birkaprklt
A birkahst kockra vgjuk. A birka kortl fgg, hogy mekkora legyen egy kocka (egy kocka egy falat). A bogrcsot vkonyan kikenjk zsrral, alulra rakjuk a nagyobb csontokat s erre rtegelve kerl a kockra vgott hs. Minden rteg utn hagymt, st s paprikt szrunk. Miutn ezzel vgeztnk felntjk a bogrcsot vzzel, de csak addig, hogy az utols rget hsnl ppen megjelenjen a vz. Krlbell 3 rn t fzzk, de ez is fgg a birka kortl. Prkltnek legalkalmasabb a 4-5 ves birka hsa, ez ne legyen se sovny, se faggys.
Krumpli ksa (Pemp)
A krumplit ssvzben megfzzk, majd megtrjk. Ehhez a trt krumplihoz tejet (vagy azt a vizet, amiben ftt a krumpli) ntnk s liszttel elkeverjk, majd srre fzzk. Zsron aprra vgott vrshagymt pirtunk egy kis pirospaprikval, s ezt a kiporcizott krumpli ksra ntjk.
Prsza
Kukoricadart megfznk tejben, kristlycukorral s egy csipetnyi sval. A tzrl levve belekevernk egy tojst, ezutn belentjk egy tepsibe s az elmelegtett stben megstjk. Mikor mr flig megslt egy pohr kristlycukorral sszekevert tejflt ntnk a tetejre, ezutn hagyjuk megslni.
Tarh
Joghurt-flesg, elksztsi mdjt a honfoglal magyarok hoztk magukkal. Az 1930-as vekben mg meg lehetett tallni a psztoroknl: mind a gulysoknl, akik tehenet fejtek, mind a fejs juhszoknl. Ksztsmdjra jellemz, hogy a tejet elbb forralva, majd 50-60 fokosra htve az elz tarhbl vett tarhmaggal be kell oltani, subba, dunyhba csavarva tbb ra alatt kihl s fogyaszthat. ze nem savanyks, mint a joghurt. (Kigyjtve: Tlasi Istvn Kiskunsg c. knyvbl)
Szgelt mustos pecsenye, sajtos rti gombccal
Hozzvalk 4 fre: 60 dkg szzpecsenye, 8 dkg fstlt szalonna, 10 dkg csontvel, 4 dkg zsr, 3 dl des fehr must, 20 dkg kimagozott, hsos fehr szl szemek, 3 dkg liszt, 2 dkg cukor, citrom, s, bors. A szzpecsenyt kis szeletekre vgjuk, megszgeljk a szalonnval, szzuk, borsozzuk, majd lisztbe mrtva naturozzuk s lbasba tesszk, rntjk a naturoz zsrt, a mustot felforraljuk, rhelyezzk a karikra vgott velt s a szlszemeket, majd kszre proljuk. Tlaljuk sajtos rti gombccal: 4 db zsemlt tejben ztatunk, kinyomjuk s tdarljuk, majd sszekeverjk 5 dkg juhsajttal, sval, 2 tojssrgjval, 2 tojs felvert habjval, valamint 3 dkg vajjal. Gombcokat formlunk belle, kifzzk s olvasztott vajba kiszedjk s tlaljuk. Ajnlott ital: Nyrlrinci cserszegi fszeres vagy Kiskunhalasi olaszrizling.
Receptek a kiskrsi kistrsgbl
Vadkerti pinceprklt:
Vrshagymt zsron vegesre pirtjuk, beletesszk a kockkra vgott, jl megmosott marhalbszrat. Sval, borssal, fokhagymval zestjk, kevs Vadkerti Kkfrankossal felntjk. Addig proljuk fed alatt, mg a leve be nem srsdik. Ezutn kevs Piros Aranyat, paradicsomprt s rlt pirospaprikt tesznk bele s ntnk hozz mg egy kevs Vadkerti Kkfrankost / nyron friss paprika, paradicsom /. Mieltt levesszk a lngrl, sszerottyantjuk a ss vzben elfztt, felkockzott sertsvelvel.
Zldpaprika karikkkal, friss kenyrrel knljuk, krsre ss burgonyt adunk mell. Vadkerti Kkfrankos illik hozz.
Sztrapacska - szlovk nemzeti tel
Hozzvalk: 50 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1 db tojs, 5 dkg, tprty, 1 dl tejfl, 10 dkg juhtr
A burgonyt meghmozzuk, s nyersen lereszeljk. Hozzkeverjk a tojst, a lisztet s sszedolgozzuk, mint a galuskatsztt. Forrsban lv ss vzbe szaggatjuk s kifzzk. Zsros lbasba szedjk, s juhtrval, tejfllel s aprra vagdalt tprtyvel tlaljuk.
Elksztsi id: kb. 30 perc
Ss rudacskk
Hozzvalk: 25 dkg margarin, 0,5 kg tr, 30 dkg flfogs liszt, s
Elksztse: A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, hvs helyre tesszk, egy napig pihentetjk. Ujjnyi vastagsgra nyjtjuk, tetejt tojssal megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk s 1 cm szlesre vgjuk. Tepsibe rakjuk, vilgossrgra stjk.
Teperts pogcsa
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 1 pohr tejfl, 5 dkg leszt, 10 dkg vaj, 1 tojssrgja, 3 evkanl fehrbor, s, 30 dkg darlt tepert
Elksztse: a darlt tepertt sszekeverjk sval, borssal. Az lesztt 2 dl tejben felfuttatjuk, majd hozzadjuk a tejflt, a bort, a vajat, a tojs srgjt s a st. Jl sszegyrjuk, nyjtdeszkra tesszk s kinyjtjuk, megszrjuk tepertvel, majd jra sszehajtjuk. Hromszor ismteljk meg, mindhrom kens utn fl-fl rt pihentetjk. Pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, tetejt tojssal megkenjk, tetejt kssel kocksra hzzuk, tepsibe tesszk, vilgos srgra stjk.
Receptek a kiskunflegyhzi kistrsgbl
Tavaszi csirkenyrs friss kevert saltval slt burgonyval
A csirkemell filt felkockzzuk, fokhagyms tejbe beztatjuk, 1- 2 rra htbe tesszk. Mg proldik a csirkehs, friss kevertsaltt ksztnk. Fehr s lilakposztt metltre gyalulunk, ehhez zslienre vgott friss kgyuborkt s srgarpt adunk. Paradicsomot cikkekre vgunk, s a felsorolt zldsgekkel s kukoricval jl sszerzzuk. Fejes salta alapzatra tlaljuk. Kapros-joghurtos ntettel nyakon ntjk. Majd a pcolt mellfilt nyrsra fzzk, hagymval s bacon- szalonnval. Ezutn rostlapon pirosra stjk, s sltburgonyval, valamint az elksztett friss kevert saltval tlaljuk. zls szerint dszthetjk citromkarikval is.
Tska leves
Az alapl pirtott leves hagymval, paprikval, zls szerint zldsgekkel. Hagyomnyos rtestsztt gyrunk, az asztalra tertt tesznk, r a rtestsztt. Ezt szraz kenyrbl durvra morzsolt pirtott zsemlekockval egysoron megszrjuk, majd tertvel segtve feltekerjk. A kapott rudat kzllel 6-8 cm-es darabokra vgjuk, gy az egyes "tskk" lezrdnak. Ezt a levesben megfzzk.
Kacsa psttom
Egy kacst zsrral s mindenfle zldsggel puhra prolunk, mikor puha, a hst a csontokrl leszedjk. Egy darab tejben ztatott kiflivel s zldsggel egytt sszetrjk, szitn tnyomjuk. Hrom egsz tojssal, hrom evkanl des tejfllel, psttom porral s sval sszekeverjk (fszerrel). Az egsznek a felt zsrral kikent formba tesszk a kzepbe egy szp libamjat, erre a tbbi vagdalkot s az egszet egy rig gzben fzzk. Dszthetjk aszpikkal, tojssal, zldsaltval, cklval.
Vlegnyfog leves
A borjhst letiszttjuk, 1x1 cm-es kockkra daraboljuk. Olajat hevtnk s belehelyezzk a finomra vgott vrshagymt, melyet miutn vegesre pirtottunk, hozzadjuk az elksztett borjhst, tiszttott s darabolt csirkeszvet. zestjk sval, babrlevllel. Mg a hs proldik, vegyes zldsget (srgarpt, gombt, gykeret, karalbt) kockra vgunk, s ezzel egytt tovbb proljuk, majd liszttel elkevert csontalaplvel felengedjk. Ha elkszlt levesnk, kaporral, citrommal piknss tesszk. Tejszn hozzadsval pedig brsonyossgt rjk el. Kln citrommal kikevert tejfllel tlaljuk.
Receptek a kiskunmajsai kistrsgbl
Fogadshalom
Hozzvalk 4 szemlyre:
Csirkemell 0,4 kg
Sertskaraj 0,4 kg
Champion gomba 0,15 kg
Vrshagyma 0,1 kg
Fokhagyma 0,01 kg
Burgonya 1,2 kg
Csszr szalonna 0,15 kg
Paradicsom 0,3 kg
Paprika 0,2 kg
S, tolaj
Elkszts: a vrshagymt cskokra vgjuk s kevs zsiradkon megpirtjuk. Az apr kockra vgott hst a hagymhoz rakva megproljuk, kzben a hozzvalkat (gombt, szalonnt, paprikt, paradicsomot) a hssal egytt kszre pirtjuk. Fokhagymval, sval zestjk, s karikra vgott slt burgonyval tlaljuk.
Magyaros babtl
Hozzvalk 4 szemlyre:
Serts karaj 0,8 kg
Liszt 0,2 kg
Csszr szalonna 0,4 kg
Ftt bab 0,6 kg
Vrshagyma 0,24 kg
Prolt rizs 4 adag
Paprikakrm 2 ek
Kakukkf 0,001 kg
tolaj 3 dl S
Elkszts: a hst kevs zsiradkon megstjk. A visszamaradt zsiradkon cskokra vgott hagymt pirtunk, s hozztesszk a ftt babot. Paprikakrmmel, fszerekkel megproljuk. Tlalskor a prolt rizs mell tesszk a babot, a hsszeleteket rtesszk s slt szalonnval gazdagtva forrn tlaljuk.
A Fogadtl 500 mterre tallhat az orszg egyik legjobb gygyfrdje. Vize kivlan alkalmas mozgsszervi megbetegedsek, reumatikus fjdalmak s ngygyszati problmk gygytsra. A frdsen kvl lehetsg van mg lovaglsra, horgszsra, sportolsra. Tlnk nhny kilomterre tallhat a bodoglri sgalagonys s a bugaci Kiskunsgi Nemzeti Park. Megtekintsk felejthetetlen lmnyt biztost.
Szalagris stemny
Hozzvalk: 8 tojs, 8 evkanl kristlycukor, 1 pohr tejfl, 10 dkg vaj, 1 kvskanl s, 20 dkg szalagria, 20 dkg aprra vgott di, 25 dkg aprra vgott kockacukor
Elksztse: a tojs srgjt kln tlba tesszk, hozzadjuk a 8 evokanl kristlycukrot, az 1 pohr tejflt, 10 dkg vajat, egy kvskanl st. Ezeket habosra kikeverjk s a kemnyre felvert tojsfehrje felt hozztesszk a kikevert masszhoz. A szalagrit annyi liszttel sszekeverjk, hogy lgy tsztt kapjunk, amit a nyjtdeszkn cm vastagsgra nyjtunk s mintz formkkal kiszaggatunk. Ezeket eloszr a megmaradt kemny tojsfehrjbe mrtjuk, majd a darabos cukros-diba. Lisztezett tepsibe rakjuk s vilgossrgra stjk.
Receptek a kiskunhalasi kistrsgbl
Halasi trkonyos raguleves
A Halasi trkonyos raguleves vegyes zldsgekbl (zldbors, srgarpa, zldsg, gomba) s kockra vgott borjhssal kszl, mustros tejfls habarssal, citrom karikval tlalva.
Bocskorosok lakomja
Fstlt cslk rntott hagymakarikkkal tlalva. Az telhez Kiskunhalasi Kkfrankos vrsbort ajnljuk.
Montgomery palacsinta
Mazsols trval tlttt palacsinta, csokold s vanlia pudinggal lentve, tejsznhabbal dsztve.
Savanymj
Hozzvalk: 0,80 kg sertshs (porcos, kiss zsros), 0,40 kg mj, 0,30 kg vrshagyma, 0,03 kg vrspaprika, fokhagyma, kmnymag, s - zls szerint, 1-2 fehr paprika, 2-3 szem paradicsom. A hagyma salthoz: 0,60 kg hagyma, kevs s, cukor, ecet s felforralt vz.
A dsztshez: forrzott velrzsk, hegyes zldpaprika, paradicsomszeletek Knlhat: ss burgonyval, puha kenyrrel, fehrbor svnyvz ksretben
Ksztse: A felolvasztott zsiradkban aprra vgott vrshagymt vegestnk. A tzrl flrehzva pirospaprikval megszrjuk, elkeverjk. Hozzadjuk a kockra vgott, megmosott hst (dagad, porcos oldalas). Szzuk s zsrjra pirtjuk. Kevs vizet adva hozz rvid lben lefedve proljuk nem tl puhra. zls szerint fszerezhet darlt kmnnyel, fokhagymval, zldpaprikval s a vgn paradicsommal. A j prklt leve rvid, tartalmas. Felsznn lnk piros szn zsiradk (paprika szn) tallhat. A "zsenge" sertsmjat ss lben megabljuk, htjk s vkony lapokra szeleteljk. A hagyma salthoz karikra szeleteljk az alapanyagot, leforrzzuk ss vzben, de gyeljnk arra, hogy roppans maradjon. Finoman zestett salta ecetben rleljk. A lila hagyma kelleme sznhatst biztost. A savany mjhoz az gy kszlt anyagokat bertegezzk: prklt, hagyma, salta, mj, stb. tforraljuk a tetejre pr forrzott, vagy elfztt, tiszttott velrzst helyeznk s hagyma karikkkal s ms dszt elemekkel tehetjk tetszetsebb.
Receptek a bajai kistrsgbl
Bajai Halszl
Hozzvalk: Vegyes hal, melynek j rsze ponty, fejenknt fl kg., Aranyszably: ne kerljn a Bajai Halszlbe sll, amr, busa, Vrshagyma: kilogrammonknt 1 kzepes fej, Vz: kilogrammonknt 1, 2 liter, Pirospaprika: kilogrammonknt 1 evkanl, Metlt tszta
Elkszts: A megtiszttott, beirdalt halszeleteket a fzs eltt 1-2 rval beszzuk. Az aprra vgott hagymval egytt bogrcsba helyezzk a halat s a vizet. Ers tznl fzzk a levest, majd az els habja utn beleszrjuk a pirospaprikt. Tovbbi 20-25 perc alatt kszre fzzk. zesthetjk erspaprikval, de vigyzzunk, hogy ne a bogrcsban, hanem csak a tnyrban nyomjuk szt! zls szerint egy kis vrsbor is kerlhet a halszlbe, az elfogyasztott hal utn pedig "ktelez" inni belle. A helybli borszok a Bajai Kkfrankost ajnljk.
rsekcsandi rtes
(rsekcsand Bajtl 10 km-re szakra tallhat telepls)
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 6 dkg zsr, csipet s, melegvz, tejfl
Elkszts: a tsztt kidagasztjuk, annyi melegvizet adunk hozz, hogy nyjthat legyen, pihentetjk. Akkor j, ha n. rteskemnysg, lgy a tszta, hogy a nyjtskor ne szakadjon el. A tetejt be kell zsrozni vagy tejfllel bekenni, hogy ki ne szradjon, majd pihenni hagyjuk. A tsztt vatosan hajszlvkonyra nyjtjuk kzzel, n. rtes nyjt abroszon, meglocsoljuk zsrral vagy tejfllel ( kiszrads miatt kell), majd beletesszk a tltelket, feltekerjk, a tetejt bekenjk tejfllel, s 200 C-os stbe tesszk. Kb. 20 perc alatt elkszl.
Tltelkek: trs, grzes-meggyes, mkos, alms, srgabarackos, sttks, kposzts, ss trs
Az rsekcsandi rtes receptjei szjhagyomny tjn maradtak fenn, a rteskszts hagyomnyt ma is rzi rsekcsandon a Rtesbolt, mely finomsgaival vrja vendgeit.
Szeremlei borsos kalcs
( Szeremle Bajtl 8 km-re dlnyugati irnyban tallhat telepls)
Hozzvalk: 1 kg liszt , 1/2liter tej, 5 dkg leszt, 8 dkg cukor, 4 dkg s, 15 dkg Rama margarin (rgen sertszsr), 4 doboz tejfl, rlt bors a mrtshoz
Elkszts: 1/2 liter tejet langyosra melegtnk, beletesszk a 8 dkg cukrot, elkeverjk, felfuttatjuk benne az 5 dkg lesztt. A lisztben elkeverjk a 4 dkg st, majd hozzadjuk a tejet. Lass kzmozdulatokkal emelgetve finomra kidolgozzuk a tsztt, a margarinnal krbe-krbe kenve a tlat. Addig kell ezt csinlni, amg a tszta el nem vlik a tltl s a kztl, s hlyagosodni nem kezd. Letakarjuk, s meleg helyre tesszk. Kb. 25-30 percig kelesztjk. Vigyzni kell, nehogy a tszta kikeljen a tlbl. A megkelt tsztt lisztezett deszkra tesszk, marknyi cipkra osztjuk. A cipkbl kb. 50 cm-es rudakat sodrunk, kzpen meghajtjuk, a kt vgt sszefonjuk, kr alakot kpeznk belle. Kizsrozott tepsibe helyezzk, kb. 10 percig kelni hagyjuk. Elmelegtett stben szp lassan pirosra stjk.
Mrts: j evkanl zsrt felolvasztunk, mokkskanl st, 1 mokkskanl rlt borsot tesznk bele, sszekeverjk a 4 doboz tejfllel. A kislt kalcsokat megforgatjuk a mrtsban, egy nagy tlba tesszk, s letakarjuk, hogy melegen maradjanak.
Receptek a bcsalmsi kistrsgbl
Diszntoros vegyestl
- Tlttt dagad:
Tltelk: a kb. 1 kg-os dagadt elre zls szerint befszereznk. 6 db ztatott zsemlt, 6 db kemnyre fztt, megtiszttott, kockra vgott tojssal, 3 csomag megmosott, aprra vgott petrezselyemzldjvel (amit kevs zsron vagy olajban megdinszteltnk), zls szerint sval, borssal sszedolgozunk.
A kapott masszt az elre befszerezett dagadba tltjk, hstkkel rgztjk. Sts kzben borral, vagy srrel idnknt meglocsoljuk. Pirosra stjk, ha kihlt, szeletekre daraboljuk.
- Slt hurka, kolbsz
- Slt karaj
Krete zls szerint vlaszthat.
Kofapecsenye
Kevs olajon kistjk a kivert, szott karajszeleteket, a zzott fokhagymt megpirtjuk a kislt hs olajban, hozzadjuk az rltpaprikt. 2 dl vzzel felntjk, srre fzzk - ebben a hsokat tovbbi 5 percig tforraljuk. Slt burgonyt ksztnk a szoksos mdon, a hs szaftjban tforgatjuk. Forrn tlaljuk.
Bcskai tlttt rntott szelet
A kikloffolt sertshsra helyezzk a tltelket s betekerjk, majd panrozs utn olajon kistjk. Tlalskor felszeleteljk. Tltelk: csontlben aprra darabolt sertshst megprolunk. Kln ednyben zldborst, srgarpt megfznk, majd a hst, a zldsget ftt tojssal, zldpaprikval, paradicsommal s nyers tojssal sszekeverjk. rlt borssal, sval, delikttal zestjk.
Almsi sertsszelet
A sertshst kikloffoljuk, majd egyik felre vrsborban prolt almt, 1 szelet sajtot tesznk, s flbehajtjuk a hst. gy panrozzuk s olajban kistjk. Tlalskor reszelt sajttal meghintjk.
Tiki-kndli
Zsrban hagymt pirtunk s rhelyezzk a fstlt oldalast. Kevs lben proljuk, majd rszrjuk a savanykposztt, tetejre tesszk a fstlt kolbszt s egytt puhra fzzk. Lass tz mellett fzzk a keltgombccal egytt. Keltgombc: lisztbl, lesztbl, sval zestve kelt tsztt ksztnk. Ezt, kis gombcokat formzva tesszk a kposztra. Tlalskor a gombcokat fellre helyezzk
|