Egzotikus receptek
vegyes 2008.05.23. 10:07
mindenfle tvoli orszgbl szrmaz recept
Mexik:
Csps kukorica-krmleves
Hozzvalk: 2 kis doboz (vagy egy nagy) konzerv kukorica, 1 kzepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 deci tejszn, s, bors, rlt szerecsendi, chilipaprika, cukor (zls szerint, ha tlsgosan cspsnek bizonyulna)
Elksztse: A hagymt s a fokhagymt egszen aprra vgjuk s egy kevs olvaolajon megproljuk ket. Nhny perc mlva hozzadunk egy kevs vizet, majd rntjk a kukorict is. Annyi vizet adunk hozz, hogy pp ellepje. Megszzuk, megborsozzuk, s kevs szerecsendival is fszerezzk. Ha egy kicsit megpuhult a kukorica, hozzntjk a tejszn felt, majd botmixerrel sszeprstjk az egszet. sszemorzsolunk egy szrtott chilipaprikt (a magokat nem tesszk bele!), s miutn belekevertk a levesbe, jra mixelnk rajta. Csak ezek utn ntjk hozz a tejszn msik felt. sszeforraljuk s melegen tlaljuk.
Gyors chili
Hozzvalk: 75 dkg darlt pulykahs, 2 doboz vrsbab-konzerv (az egyik lehet fehr is), 2 doboz darabolt paradicsom-konzerv vagy fl kil friss paradicsom, 1 doboz csemegekukorica, 1 nagyobb fej vrshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, s, bors, oregano, cayenne-i bors, fahj
Elksztse: A hagymt s a fokhagymt aprra vgjuk, s egy kevs olvaolajon megpirtjuk. Hozzadjuk a darlt hst, s az egszet addig proljuk, amg a hs meg nem barnul. Egy kis vizet is hozznthetnk, hogy ne ragadjon le. Ha ksz a hs, hozzadjuk a fszereket, jl sszekeverjuk, majd hozzadom a lecsepegtetett babot, a kukorict s a paradicsomot is (ha friss paradicsomot hasznlunk, akkor a szemeket mossuk meg, s negyedeljk fel). Alaposan keverjk ssze, s 30-40 perc alatt fzzk kszre. Knlhatunk mell tortillachipset, tejflt vagy reszelt sajtot is.
Guacamole
Hozzvalk: 2 rett avokd, 1 lime, 2 rett paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, s, bors, chilipaprika
Elksztse: A guacamolt hagyomnyosan egy molcajete nev mozsrban ksztik el, de mi hasznlhatunk villt vagy robotgpet is. Az avokdt flbe vgjuk , kiszedjk a magjt, kanalazzuk a hst egy tlba. A paradicsomrl hzzuk le a brt (legegyszerbb, ha nhny pillanatra forr vzbe mrtjuk), s vgjuk kis darabokra. A hagymt is aprtsuk fel, a fokhagymt elg egy ks lvel egy kicsit sszenyomni. Az sszes hozzvalt lazn sszekeverjk , fszerezzk - chilit csak az tegyen bele, aki szereti a csps zeket -, majd botmixer vagy turmixgp segtsgvel prstsk. Ha kellemesen krmes llag, akkor mg egyszer kstoljuk meg, s ha szksges, szzuk vagy borsozzuk meg. Olvaolajjal tehetjk egy kicsit lazbb. Tortillachips vagy felcskozott zldsgek mell nagyszer mrtogats, de kenyrre is kenhetjk.
Gymlcss-pikns salsa
Hozzvalk: 6 szem kemnyebb paradicsom, 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mang, fl anansz, olvaolaj, petrezselyemzld, s
Elksztse: Az sszes hozzvalt vgjuk nagyon aprra, a fokhagymt nyomjuk ssze. A felaprtott hozzvalkat vatosan, de nagyon alaposan keverjk ssze, s enyhn szzuk meg. Keverjnk bele egy-kt evkanlnyi olvaolajat s sszevgott petrezselyemzldet is. Slt csirke, tortilla vagy grillezett hsok mell tlalhatjuk, de egszben slt krumpli tetejre is halmozhatjuk.
Bunuelos
Hozzvalk: 1,5 deci tej, 15 dkg vaj, 2 egsz tojs, 60 dkg liszt, 1 evkanl stpor, 2 evkanl cukor, s, olaj a stshez
Elksztse: Egy ednyben melegtsk ssze a vajat s a tejet, hagyjuk kihlni, majd keverjk bele az enyhn felvert tojst. Egy msik tlban keverjk ssze a lisztet, a stport, a st s a cukrot; majd keverjk bele a tojsos-tejes keverket is. Keverjk addig, mg sima tsztt nem kapunk, majd gyrjuk t a keznkkel. Finoman nyjtsuk ki, s osszuk 20 egyenl cipra. Pihentessk nhny percig, majd minden cipt formljunk korongg. B olajban sssk ki ket, mint a fnkot. Alaposan megcukrozva vagy fagylalttal tlaljuk.
Spanyolorszg:
Gazpacho
A gazpacho - hideg zldsgleves - nagyon kellemes, hst fogs. A gazpacho annyifle, ahny telepls van Spanyolorszgban. Csak friss zldsgekbl ksztsk, s nagyon hidegen - jgkockkkal tlaljuk.
Hozzvalk: 4 cs zldpaparika, 1 kzepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evkanl olaj, 1 evkanl ecet, 12 dkg sztmorzsolt szraz kenyr, 1 evkanl nagyon finomra vgott zellerlevl s petrezselyem, egy csipet majornna, s, bors.
A paradicsomot hmozzuk meg s magozzuk ki. Az uborkt szintn hmozzuk meg, s daraboljuk kis kockkra. A zldpaprikk maghzt tvoltsuk el, s vgjuk ket ngyfel. A fokhagymt s a vrshagymt szeleteljk fel. A zldsgeket tegyk turmixgpbe, s ppestsk (rgen ezt mozsrban vgeztk), majd ntsk levesestlba. Keverjk hozz az olajat, ecetet, zestsk a fszerekkel, szzuk, borsozzuk. ntsk fel annyi hideg vzzel, hogy sr leves maradjon. A vgn keverjk bele a morzsv rlt kenyeret is. Legalbb kt rra htsk be, j hidegen tlaljuk.
Valenciai paella
Hozzvalk: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zldbors, 3 evkanl olvaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vrshagyma, 2 sznes zldpaprika, 7 dl tykhsleves, 3 rettebb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovny sertshs, 20 dkg ftt apr rk, egy tucat ftt kagyl, egy tucat ftt kirlyrk, 2 kvskanl pirospaprika, 1 mokkskanl portott sfrny, kakukkf, s, fekete bors, 1 teskanl oregn, 1 evkanl aprtott petrezselyemlevl.
Egy nagy, lapos serpenyben meleg olajban megpirtjuk a feldarabolt csirkt, sertshst s a sonkt. Adjuk hozz az aprtott fokhagymt, vrshagymt, felszeletelt paprikt, hmozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozz a levest s egy pohrnyi vizet, a st, borsot, rizst, pirosparikt, oregnt, kakukkfvet. Fedjk le, s kzepes tzn fzzk 35 percig, amg a hsok megpuhulnak. Ezutn adjuk hozz a sfrnyt (ettl lesz szp srga szne), zldborst, a rkokat. Fedjk le s fzzk mg 15 percig. A vgn tegyk a tetejre a kagylt, s petrezselyemmel szrjuk meg. Fzs kzben folyamatosan figyeljk, hogy nehogy tl gyorsan elfje a levt, ha kell, ptoljuk egy kis hslevessel.
Tehetnk mg a tetejre olajbogyt s articska szvet. Fzhetnk bele halat is, kisebb darabokat adjunk hozz, akkor, amikor beletesszk a rizst.
Fabada - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 4
» 25 dkg tarkabab
» 20 dkg pacal
» 3 srgarpa
» 1 fehrrpa
» 1 kis darab zeller
» 2 fej vrshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 paradicsom
» 1 zld hs paprika
» 2 babrlevl
» 2 evkanl olvaolaj
» rlt bors
» s
» fl csokor petrezselyem
A babot tegyk egy tlba, s engedjnk r hideg vizet. Hagyjuk llni egy napot. Egy serpenyben proljuk meg a felkockzott hagymt, a felkarikzott rpkat, a felszeletelt zellert, a megpucolt, s ppesre nyomott paradicsomot, valamint a cskokra vgott paprikt. Fszerezzk sval-borssal, tegyk bele az sszezzott fokhagymt s a babrlevelet is. Magas fokozaton 2 percen t proljuk. Adjuk hozz a babot s a pacalt, majd hozzadunk annyi vizet, amennyi pont ellepi az egszet. Alacsony fokozaton 2 rn t hagyjuk fni. 2 ra utn tegyk stbe, s sssk, mg kevs leve nem marad. Vgl szrjuk meg a tetejt aprra vgott petrezselyemmel, s knlhatjuk is. 2 s fl ra alatt elkszthet.
Cordovai gyngytyk - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 4
» 1,5 kg gyngytyk
» 20 dkg fstlt szalonna
» 2 fej vrshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 4 dl fehrbor
» 1 dl olvaolaj
» 4 babrlevl
» s
Fogjunk egy nagy tlat, az aljra tegynk egy rteg szalonnt, majd hagymakarikkat, s vgl tegyk r a megtiszttott gyngytykot. Tegyk mg bele a babrleveleket, a fokhagymt, az olajat s a bort. Aluflival fedjk be a tlat, s tegyk stbe. Sssk msfl rn t, de flidben fordtsuk meg a tykot, hogy mindentt szpen megsljn. 2 ra leteltvel kivesszk a tykot, szeletekre vgjuk, a maradk levet besrstjk, s mrtst ksztnk belle. Meglocsoljuk vele a szeleteket, s zls szerinti krettel tlaljuk. 2 ra alatt elkszthet.
Cdizi cocido - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 6
» 15 ft fstlt sonka
» 2 ft tojs
» 1 tojssrgja
» 1,5 dl hsleves
» 2 evkanl sherry
» 1 csokor petrezselyem
» 1 gerezd fokhagyma
» 3 evkanl olvaolaj
» szerecsendi
» rlt bors
» s
Fogjunk egy serpenyt, tegynk bele nmi olajat, rakjuk bele a felkockzott sonkt, s a zzott fokhagymt. Prtsuk meg ket. A sonkt tegyk t egy levesestlba, adjuk hozz a felkockzott ftt tojsokat, s az aprra vgott petrezselymet. zestsk szerecsendival,sval s borssal. Keverjk ssze a sherryt a tojssrgjval, s ntsk ssze a levesestl tartalmval. Vgl adjuk hozz a hslevest, keverjk jl ssze. 20 perc alatt elkszthet.
Barcelonai bableves - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 8
» 25 dkg fehrbab
» 1 kis fstlt cslk
» 40 dkg krumpli
» 1 fej kposzta
» 2 szl petrezselyem
» 1 fej vrshagyma
» rlt bors
» s
ztassuk be a babot egy napra. Msnap szrjk le, s fzzk meg egy ednyben. Tegyk bele a cslkt, sval-borssal fszerezzk zls szerint. Fzzk 1 rn t alacsony fokozaton. Rakjuk bele a megpucolt, felszeletelt krumplit, a felaprtott petrezselymet,az aprra vgott hagymt s a felszeletelt kposztt. Adjunk hozz annyi vizet, ami ellepi az edny tartalmt. Lefedve 1,5 rn t fzzk. Vegyk ki a cslkt, csontozzuk ki, s vgjuk szeletekre. Kln tlon knljuk a szeleteket a levessel. 2 s fl ra alatt elkszthet.
Granadai brnyragu - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 6
» 1 kg brnycomb
» 15 dkg hsos fstlt szalonna
» 7 dl hsleves
» 2 fej vrshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 0,5 dl olvaolaj
» 1 evkanl liszt
» 1 csokor petrezselyem
» 4 mentag
» 1 fej salta
» 1 citrom leve s hja
» 1 mokkskanl szegfszeg
» 1 mokkskanl rlt fahj
» pirosparika
» rlt bors
» s
» 1 narancsszelet leve s hja
Vgjuk fel a hst kockkra, s keverjk ssze sval, borssal, a pirospaprikval s a liszttel. Egy ednyben olajon aranybarnra pirtjuk a hst a cskokra szeletelt szalonnval. Rakjuk bele a megpucolt, aprra vgott vrshagymt s a zzott fokhagymt. Keverjk ssze, s 5 percen t proljuk. Adjuk hozz a hslevest, s fzzk alacsony fokozaton 1,5-2 rn t. Az id leteltvel rakjuk bele a gymlcsk levt s reszlet hjt, fszerezzk, s rakjuk bele a cskokra vgott saltt. Fzzk mg 20 percig, s tlalhatjuk is a ragut. 2 s fl ra alatt elkszthet.
Kataln gazpacho - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 4
» 15 dkg ft sonka
» 3 paradicsom
» 1 zld hs paprika
» 1 fej vrshagyma
» 1 evkanl olvaolaj
» 1 kiskanl borecet
» rlt bors
» s
A zldsgeket megpucolva, apr kockkra vgva tegyk egy leveses tlba. Adjuk hozz az olajat, a kockra vgott sonkt, az ecetet, a fszereket, valamint 4 dl hideg vizet. Alaposan keverjk ssze, s tegyk htbe. Pirtott zsemlekockkkal is knlhatjuk. 10 perc alatt elkszthet.
Malagai sangria
Hny szemlyre: 4
» 1 narancs
» 1 citrom
» 1 alma
» 5 dkg porcukor
» 7 dl vrsbor
» 0,5 dl konyak
» 3 dl szdavz
» mentag
A gymlcsket mossuk meg, s vgjuk ket karikkra/cikkekre (az almt magozzuk is ki). Tegyk mindet egy tlba, ntsk r a bort, a konyakot, s szrjuk bele a porcukrot. Rakjuk bele a mentagat is. Keverjk jl ssze, s tegyk a htbe, hogy sszerjenek az zek. Tlals eltt adjuk hozz a jghideg szdavizet, s keverjk mg egyszer ssze. 15 perc alatt elkszthet.
Mallorcai csirke - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 4
» 1 kzepes csirke
» 10 dkg fstlt sonka
» 2 ft tojs srgja
» 1 fej vrshagyma
» 3 gerezd fokhagyma
» 5 dkg hmozott mandula
» 2 dl hsleves
» 2 dl fehrbor
» 3 evkanl olvaolaj
» 1 dl sherry
» 1 csokor petrezselyem
» egsz bors
» s
Tiszttsuk meg a csirknket, daraboljuk fel, s pirtsuk meg kevs olajban. Szedjk ki a csirkt, s tegyk a serpenybe a megpucolt szeletekre vgott hagymt, s pirtsuk meg. Rakjuk vissza a csirkt, adjuk hozz a hslevest. Proljuk nhny percig, majd adjuk hozz a st, a bort, pr szem borsot. Pirtsunk meg kzben egy msik serpenyben a mandult egy gerezd fokhagymval egy evkanl olajban. Utna trjk ssze a mandult s keverjk el a tojssrgkkal s az aprra vgott petrezselyemmel. A masszt keverjk ssze a sherryvel, s locsoljuk meg vele a csirkt. Vgl adjuk hozz mg a felkockzott sonkt, proljuk mg 30 percig, s tlalhatjuk is. 75 perc alatt elkszthet.
Mallorcai nyl - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 6
» 1,5 kg nyl
» 15 dkg hsos fstlt szalonna
» 16-18 szem gyngyhagyma
» 5 dl hsleves
» 2 dl sherry
» 2 evkanl liszt
» 4 evkanl olvaolaj
» 3 babrlevl
» 1 csokor petrezselyem
» rozmaring
» kakukkf
» rlt bors
» s
Egy nagy ednyben olajon megpirtjuk a felkockzott szalonnt. Hozzadjuk a darbokra vgott nyulat, s kevergets mellett megpirtjuk. Beletesszk a fszereket s a sherryt. sszekeverjk, s hagyjuk 15 percig proldni. Ezzel egyidben a gyngyhagyminkat megforgatjuk lisztes-ss-borsos keverkben, s megpirtjuk egy kis olajon ket. Adjuk a nyulhoz a kisttt gyngyhagymkat. Habarjuk be a liszttel a hslevesnket, s ezt is ntsk a nylra. Fed alatt fzzk, mg a hs meg nem puhul. Egy tlra kimerve szervrozzuk. Msfl ra alatt elkszthet.
Paella- Spanyolorszg
Hny szemlyre:
» Csirkehsleves
» S
» 1 hagyma
» sfrny
» spanyol chorizo
» garnlark
» olva olaj
» 1 tkezsi paprika
» 3 fokhagyma gerezd
» 2 paradicsom
» rizs
» fagyasztott bors
Fzzn 5 cssznyi csirkehslevest egy mly fazkban, adjon hozz msfl teskanlnyi st, 1 hmozott hagymt s fl teskanlnyi sfrnyt.
Sssn meg kt spanyol chorizo-t (disznhsbl kszlt kolbsz) s 340 g garnlarkot egy evkanl olva olajon a serpenyben.
A megslt chorizo-t s garnlarkot vegyk ki. A serpenyben 340 g kagylt dobva-rzva (knai- konyha technolgia) sssn meg.
Vegyk ki a kagylt. Adja hozz az aprra vgott hagymt, 3 felaprtott fokhagyma gerezdet, 1 szeletelt tkezsi paprikt, s kt felaprtott paradicsomot. Szksg szerint adjon hozz olva olajat. Amikor a hagyma porhanyos, adjon hozz 2 cssze rizst s fzze pr percig. Fakanllal vegyk ki a hagymt a csirkehslevesbl. Adja a megftt hslevest az elkszlt.
Fzze a rizs, paradicsom s leves keverkt 5 percig fed nlkl. Majd adjon hozz 1 cssznyi fagyasztott borst, fed nlkl 5 percig fzze. Adja hozz a megftt tengeri teleket s a chorizo-t. Melegen tlalja.
Spanyol fszerezett tojs - Spanyolorszg
Hny szemlyre:
» 10 kemnyreftt hmozott, felezett tojs
» 2 evkanl majoranna
» 2 evkanl mustr
» fl teskanl kapribogy
» 1 teskanl finomra vgott petrezselyem
» fszer paprika
Egy kis tlban, egy villval turmixolja ssze a tojssrgkat,a majorannt, a mustrt, a kapribogyt, petrezselymet s a paprikt. Egy kanl segtsgvel egyenlen oszlassa el a mixet a flbevgott tojsokon .Fszerezze kis paprikval a tetejt s tlalja.
Spanyol Tortilla - Spanyolorszg
Hny szemlyre:
» 900 g sszetrt burgonya
» 1 nagy fehr hagyma
» 1/3 cssze rlt paprika
» olva olaj
» 9 tojs
» aprra vgott petrezselyemzld
Mossuk meg s szeleteljk vkonyra a burgonyt, majd kezdjk el egy tlba fektetni.Tepsiben, kevs olva olajjal kezdjk el megstni, amg hely nem lesz a burgonyakarikk kztt. Tegyk a burgonyt t egy msik tlba, amelyben egy paprral felitatjuk a lecspg olajat, majd ezt rakjuk flre.
Vegyk a tojsokat s trjk ssze egy nagy tlba. zestsk sval, paprikval, majd tegyk flre.
Daraboljuk fel a hagymt s hirtelen pirtsuk meg, olva olajon a serpenyben. Tegyk hozz az sszetrt tojst. Kevergets mellett lassan adjuk hozz a megslt burgony mixet.
Kzepes lngon, serpenyben, az elkszlt masszt egyenletesen sssk meg. A tojs hozz fog ragadni a burgonyhoz. Forgassuk, hogy mind a kt fele tsljn egyenletesen. Vrja meg mg mind a kt oldala barnra sl. Vgl a megslt tortillat szrjuk meg a petrzselyemmel. Lapos tnyron knljuk, hidgen szolgljuk fel.
A tortillat kockra vgva nmagban is felszolglhatjuk, de saltval is tlalhatjuk egy vacsora alkalmval.
Tavaszi paella - Spanyolorszg
Hny szemlyre: 8
» 40 dkg rizs
» 10 dkg ftt fstlt sonka
» 3 evkanl zsr
» 1/4 karfiol
» 4 szl sprga
» 2 szl prhagyma
» 1 L hsleves
» sfrny
» 2 evkanl vaj
» rlt bors
» s
A hslevest egy ednyben tegyk fel fni, rakjuk bele a sztdarabolt karfiolt, a felszeletelt prhagymt s sprgt. Kzben egy msik ednyben felolvasztjuk a zsrt, bele tesszk a rizst s a kockkra vgott sonkt. Egy kis id elteltvel hozz ntjk a levesnket. Szrjuk bele a fszereinket (s, bors, sfrny), s fzzk a levest tovbb, mg fel nem szvja a rizs a levest. Olvasszuk meg a vajunkat s locsoljuk meg vele a paella tetejt, majd tegyk pr percre a stbe. 60 perc alatt elkszthet.
Ananszos-currys sertsslt
Hozzvalk: 1 kisebb friss anansz, 1 egsz serts szzpecsenye, 3 evkanl olvaolaj, 2 evkanl curry, 1 csokor friss korianderlevl, 2 dl tejszn, s, bors
Elksztse: Hrtyzzuk le a szzpecsenyt, majd vgjuk kisujjnyi vastag szeletekre. Kiss klopfoljuk meg, majd darljunk r borsot, s zestsk sval. Tpkedhetnk r friss kakukkfleveleket is. Csorgassuk meg olvaolajjal, s pr rra tegyk a htbe. Az ananszt hmozzuk meg, majd vgjuk hosszban ngyfel, a kzepn hzd kemny rszt vgjuk ki, s szeleteljk fel a gymlcshst. Egy nagy serpenyben forrstsunk fel olvaolajat, tegyk bele a befszerezett hsszeleteket, majd mindkt oldalt sssk kt-kt percig. Vegyk ki a serpenybl, tegyk egy tnyrra. A hsst serpenyben sssk meg a felszeletelt ananszt is. Ha a szeletek kezdenek pirulni, szrjuk r a curryt, majd keverjk jl ssze, s utna ntsk fel a tejsznnel. Tegyk vissza a megsttt hsszeleteket a serpenybe, szrjuk bele az sszecsapkodott korianderlevelet, zestsk sval, kevs darlt borssal, s jl forraljuk ssze. Prolt rizzsel tlaljuk.
Vrs lazaccurry
Hozzvalk: 50 dkg lazacfil, 1 evkanl olvaolaj, 1 evkanl vrs currypaszta (hasznlhatunk 1 evkanl curry fszerkeverket is), 1 fej vrshagyma, 3 dl kkusztej, 1 egsz cukkini, 1 csokor friss korianderlevl, 1 csokor friss bazsalikomlevl, s, darlt bors
Elksztse: Forrstsuk fel az olvaolajat egy nagy lbasban, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt, majd proljuk pr percig, mg veges nem lesz. Keverjk hozz a currypasztt, s pirtsuk mg egy percig. ntsk fel a kkusztejjel, forraljuk jl ssze, majd tegyk hozz a falatnyi kockkra felvgott lazachst s a feldarabolt cukkinit is. Fszerezzk sszetpkedett koriander- s bazsalikomlevelekkel, darlt borssal s kevs sval. Fed nlkl forraljuk krlbell t percig, majd tlaljuk prolt hosszszem rizzsel.
Brnycurry
Hozzvalk: 50 dkg brnycomb, 2 evkanl olvaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vrshagyma, 2 evkanl currypor, 1 szl srgarpa, 1 db cukkini, 1 db piros pritaminpaprika, s, rlt bors, 1 csokor friss mentalevl, 1 evkanl tkezsi kemnyt
Elksztse: Egy lbasban forrstsuk fel az olvaolajat, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt s a zzott fokhagymt, proljuk addig, mg veges nem lesz. Szrjuk bele a curryt, keverjk jl ssze s pirtsuk mg egy percig. Tegyk bele a kis kockkra vgott brnyhst, sval s rlt borssal zestsk. Kevergessk addig, mg levet nem enged a hs. Ha mr kezdi elfni, kevs vzzel llandan ptoljuk. Ha mr majdnem megpuhult, adjuk hozz a nagyobb kockkra vgott paprikt, cukkinit s a felkarikzott srgarpt is. Mg legalbb 5-6 percig fzzk, majd hideg vzzel elkevert kemnytvel srtsk be a fzlevt. Tlals eltt keverjk a forr telbe a durvra sszevgott mentt. Krtsnek kuszkuszt knljunk. Prolskor 2-3 deciliter vrsbort is adhatunk hozz, azzal mg finomabb lesz.
Indiai rizses csirke
Hozzvalk: 40 dkg csirkecomb, 1 fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teskanl curry fszerkeverk, 1 teskanl kurkuma, 1 zldpaprika, 30 dkg rizs, 1 zldsgleves kocka, 1 csokor friss korianderlevl vagy petrezselyem zldje, fl citrom leve, 3 evkanl olvaolaj, s, darlt bors
Elksztse: Egy nagy fazkban forrstsuk fel az olvaolajat, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt s a fokhagymt. Proljuk pr percig, mg veges nem lesz, majd szrjuk r a kurkumt s a curry fszerkeverket. Keverjk jl ssze, majd ntsk fel egy deci vzzel. Ha mr felforrt, tegyk bele a flbevgott csirkecombokat, zestsk sval, leveskockval s darlt borssal. Fedjk le fedvel, s addig proljuk, mg a hs meg nem puhul. Ha mr puha a hs, ntsk r a rizst is, adjuk hozz az ujjnyi cskokra felszeletelt paprikt, az sszevgott korianderlevelet, majd ntsk fel ngy s fl deci vzzel. Csorgassuk bele a citromlevet, majd forraljuk fel. Felforrals utn kstoljuk meg a prollevt, s ha szksges, zestsk mg sval. Ha kellen rotyog, fedjk be jra a fedvel, s tegyk forr, 150 fokos stbe, s 10-15 perc alatt a stben fejezzk be a prolst.
![Forrs: [origo]](http://www.origo.hu/i/0803/20080308curryindi.jpg) |
Kkuszos rkcurry
Hozzvalk: 40 dkg kirlyrk farok, 1 doboz kkusztej, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 csokor friss korianderlevl, 1 egsz chili paprika, fl zldcitrom, 5-6 db pak choi (lehet spentlevl is), 2 szl jhagyma, 1 marknyi shiitake gomba, s, darlt bors, 3 evkanl olvaolaj
Elksztse: Tiszttsuk meg a rkokat pncljuktl, majd mossuk meg ket hideg vzben. Tegyk egy szrednybe s csepegtessk el alaposan. Szedjk egy tlba, csorgassunk r egy evkanlnyi olvaolajat, reszeljk r a fokhagymt s a citrom hjt. Vgjunk kz zls szeri mennyisg chili paprikt, szrjuk meg sszevgott korianderlevllel s darlt feketeborssal, majd tegyk pr rra a htbe. Forrstsunk fel egy nagy serpenyt, csorgassunk bele kt evkanlnyi olvaolajat, majd tegyk bele a befszerezett rkokat, a fszerekkel egytt. Ers lngon addig pirtsuk, mg a rk rzsaszn nem kezd lenni. Vigyzzunk, ne sssk tl, mert kemny s rgs lesz. Elg addig stni mg a rkhs szlei kezdenek pirosodni. Ha a rk megpirult, szedjk ki egy tnyrba, s a serpenybe ntsk bele a kkusztejet. Tegyk bele a pak choit vagy a spentleveleket, s a megmosott gombt. Forraljuk pr percig, kzben zestsk kevs sval s pr csepp citromlvel. Ha a kkuszos mrts kezd srsdni, tegyk bele a felkarikzott jhagymt s a meghmozott, felcikkezett paradicsomot. ntsk vissza bele a rkhst, forraljuk ssze s tlaljuk tlkkba, tetejt frissen sszevgott korianderlevllel szrjuk meg. Prolt rizst ksztsnk hozz.
|