girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Egzotikus receptek

Egzotikus receptek

vegyes  2008.05.23. 10:07

mindenfle tvoli orszgbl szrmaz recept

Mexik:

Csps kukorica-krmleves

Hozzvalk: 2 kis doboz (vagy egy nagy) konzerv kukorica, 1 kzepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 deci tejszn, s, bors, rlt szerecsendi, chilipaprika, cukor (zls szerint, ha tlsgosan cspsnek bizonyulna)

Elksztse: A hagymt s a fokhagymt egszen aprra vgjuk s egy kevs olvaolajon megproljuk ket. Nhny perc mlva hozzadunk egy kevs vizet, majd rntjk a kukorict is. Annyi vizet adunk hozz, hogy pp ellepje. Megszzuk, megborsozzuk, s kevs szerecsendival is fszerezzk. Ha egy kicsit megpuhult a kukorica, hozzntjk a tejszn felt, majd botmixerrel sszeprstjk az egszet. sszemorzsolunk egy szrtott chilipaprikt (a magokat nem tesszk bele!), s miutn belekevertk a levesbe, jra mixelnk rajta. Csak ezek utn ntjk hozz a tejszn msik felt. sszeforraljuk s melegen tlaljuk. 

Gyors chili

Hozzvalk: 75 dkg darlt pulykahs, 2 doboz vrsbab-konzerv (az egyik lehet fehr is), 2 doboz darabolt paradicsom-konzerv vagy fl kil friss paradicsom, 1 doboz csemegekukorica, 1 nagyobb fej vrshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, s, bors, oregano, cayenne-i bors, fahj

Elksztse: A hagymt s a fokhagymt aprra vgjuk, s egy kevs olvaolajon megpirtjuk. Hozzadjuk a darlt hst, s az egszet addig proljuk, amg a hs meg nem barnul. Egy kis vizet is hozznthetnk, hogy ne ragadjon le. Ha ksz a hs, hozzadjuk a fszereket, jl sszekeverjuk, majd hozzadom a lecsepegtetett babot, a kukorict s a paradicsomot is (ha friss paradicsomot hasznlunk, akkor a szemeket mossuk meg, s negyedeljk fel). Alaposan keverjk ssze, s 30-40 perc alatt fzzk kszre. Knlhatunk mell tortillachipset, tejflt vagy reszelt sajtot is.

Guacamole

Hozzvalk: 2 rett avokd, 1 lime, 2 rett paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, s, bors, chilipaprika

Elksztse: A guacamolt hagyomnyosan egy molcajete nev mozsrban ksztik el, de mi hasznlhatunk villt vagy robotgpet is. Az avokdt flbe vgjuk , kiszedjk  a magjt, kanalazzuk a hst egy tlba. A paradicsomrl hzzuk le a brt (legegyszerbb, ha nhny pillanatra forr vzbe mrtjuk), s vgjuk kis darabokra. A hagymt is aprtsuk fel, a fokhagymt elg egy ks lvel egy kicsit sszenyomni. Az sszes hozzvalt lazn sszekeverjk , fszerezzk - chilit csak az tegyen bele, aki szereti a csps zeket -, majd botmixer vagy turmixgp segtsgvel prstsk. Ha kellemesen krmes llag, akkor mg egyszer kstoljuk meg, s ha szksges, szzuk vagy borsozzuk meg. Olvaolajjal tehetjk egy kicsit lazbb. Tortillachips vagy felcskozott zldsgek mell nagyszer mrtogats, de kenyrre is kenhetjk.

Forrs: [origo]

 

Gymlcss-pikns salsa

Hozzvalk: 6 szem kemnyebb paradicsom, 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mang, fl anansz, olvaolaj, petrezselyemzld, s

Elksztse: Az sszes hozzvalt vgjuk nagyon aprra, a fokhagymt nyomjuk ssze. A felaprtott hozzvalkat vatosan, de nagyon alaposan keverjk ssze, s enyhn szzuk meg. Keverjnk bele egy-kt evkanlnyi olvaolajat s sszevgott petrezselyemzldet is. Slt csirke, tortilla vagy grillezett hsok mell tlalhatjuk, de egszben slt krumpli tetejre is halmozhatjuk.

Bunuelos

Hozzvalk: 1,5 deci tej, 15 dkg vaj, 2 egsz tojs, 60 dkg liszt, 1 evkanl stpor, 2 evkanl cukor, s, olaj a stshez

Elksztse: Egy ednyben melegtsk ssze a vajat s a tejet, hagyjuk kihlni, majd keverjk bele az enyhn felvert tojst. Egy msik tlban keverjk ssze a lisztet, a stport, a st s a cukrot; majd keverjk bele a tojsos-tejes keverket is. Keverjk addig, mg sima tsztt nem kapunk, majd gyrjuk t a keznkkel. Finoman nyjtsuk ki, s osszuk 20 egyenl cipra. Pihentessk nhny percig, majd minden cipt formljunk korongg. B olajban sssk ki ket, mint a fnkot. Alaposan megcukrozva vagy fagylalttal tlaljuk.

 

Spanyolorszg:

Gazpacho

A gazpacho - hideg zldsgleves - nagyon kellemes, hst fogs. A gazpacho annyifle, ahny telepls van Spanyolorszgban. Csak friss zldsgekbl ksztsk, s nagyon hidegen - jgkockkkal tlaljuk.

Hozzvalk: 4 cs zldpaparika, 1 kzepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evkanl olaj, 1 evkanl ecet, 12 dkg sztmorzsolt szraz kenyr, 1 evkanl nagyon finomra vgott zellerlevl s petrezselyem, egy csipet majornna, s, bors.

A paradicsomot hmozzuk meg s magozzuk ki. Az uborkt szintn hmozzuk meg, s daraboljuk kis kockkra. A zldpaprikk maghzt tvoltsuk el, s vgjuk ket ngyfel. A fokhagymt s a vrshagymt szeleteljk fel. A zldsgeket tegyk turmixgpbe, s ppestsk (rgen ezt mozsrban vgeztk), majd ntsk levesestlba. Keverjk hozz az olajat, ecetet, zestsk a fszerekkel, szzuk, borsozzuk. ntsk fel annyi hideg vzzel, hogy sr leves maradjon. A vgn keverjk bele a morzsv rlt kenyeret is. Legalbb kt rra htsk be, j hidegen tlaljuk.

Valenciai paella

Hozzvalk: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zldbors, 3 evkanl olvaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vrshagyma, 2 sznes zldpaprika, 7 dl tykhsleves, 3 rettebb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovny sertshs, 20 dkg ftt apr rk, egy tucat ftt kagyl, egy tucat ftt kirlyrk, 2 kvskanl pirospaprika, 1 mokkskanl portott sfrny, kakukkf, s, fekete bors, 1 teskanl oregn, 1 evkanl aprtott petrezselyemlevl.

www.cocinacasera.comEgy nagy, lapos serpenyben meleg olajban megpirtjuk a feldarabolt csirkt, sertshst s a sonkt. Adjuk hozz az aprtott fokhagymt, vrshagymt, felszeletelt paprikt, hmozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozz a levest s egy pohrnyi vizet, a st, borsot, rizst, pirosparikt, oregnt, kakukkfvet. Fedjk le, s kzepes tzn fzzk 35 percig, amg a hsok megpuhulnak. Ezutn adjuk hozz a sfrnyt (ettl lesz szp srga szne), zldborst, a rkokat. Fedjk le s fzzk mg 15 percig. A vgn tegyk a tetejre a kagylt, s petrezselyemmel szrjuk meg. Fzs kzben folyamatosan figyeljk, hogy nehogy tl gyorsan elfje a levt, ha kell, ptoljuk egy kis hslevessel.
Tehetnk mg a tetejre olajbogyt s articska szvet. Fzhetnk bele halat is, kisebb darabokat adjunk hozz, akkor, amikor beletesszk a rizst.

 

Fabada - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 4

» 25 dkg tarkabab
» 20 dkg pacal
» 3 srgarpa
» 1 fehrrpa
» 1 kis darab zeller
» 2 fej vrshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 paradicsom
» 1 zld hs paprika
» 2 babrlevl
» 2 evkanl olvaolaj
» rlt bors
» s
» fl csokor petrezselyem

A babot tegyk egy tlba, s engedjnk r hideg vizet. Hagyjuk llni egy napot. Egy serpenyben proljuk meg a felkockzott hagymt, a felkarikzott rpkat, a felszeletelt zellert, a megpucolt, s ppesre nyomott paradicsomot, valamint a cskokra vgott paprikt. Fszerezzk sval-borssal, tegyk bele az sszezzott fokhagymt s a babrlevelet is. Magas fokozaton 2 percen t proljuk. Adjuk hozz a babot s a pacalt, majd hozzadunk annyi vizet, amennyi pont ellepi az egszet. Alacsony fokozaton 2 rn t hagyjuk fni. 2 ra utn tegyk stbe, s sssk, mg kevs leve nem marad. Vgl szrjuk meg a tetejt aprra vgott petrezselyemmel, s knlhatjuk is. 2 s fl ra alatt elkszthet.

 

Cordovai gyngytyk - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 4

» 1,5 kg gyngytyk
» 20 dkg fstlt szalonna
» 2 fej vrshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 4 dl fehrbor
» 1 dl olvaolaj
» 4 babrlevl
» s

 
 

Fogjunk egy nagy tlat, az aljra tegynk egy rteg szalonnt, majd hagymakarikkat, s vgl tegyk r a megtiszttott gyngytykot. Tegyk mg bele a babrleveleket, a fokhagymt, az olajat s a bort. Aluflival fedjk be a tlat, s tegyk stbe. Sssk msfl rn t, de flidben fordtsuk meg a tykot, hogy mindentt szpen megsljn. 2 ra leteltvel kivesszk a tykot, szeletekre vgjuk, a maradk levet besrstjk, s mrtst ksztnk belle. Meglocsoljuk vele a szeleteket, s zls szerinti krettel tlaljuk. 2 ra alatt elkszthet.

Cdizi cocido - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 6

» 15 ft fstlt sonka
» 2 ft tojs
» 1 tojssrgja
» 1,5 dl hsleves
» 2 evkanl sherry
» 1 csokor petrezselyem
» 1 gerezd fokhagyma
» 3 evkanl olvaolaj
» szerecsendi
» rlt bors
» s

 

 

 

Fogjunk egy serpenyt, tegynk bele nmi olajat, rakjuk bele a felkockzott sonkt, s a zzott fokhagymt. Prtsuk meg ket. A sonkt tegyk t egy levesestlba, adjuk hozz a felkockzott ftt tojsokat, s az aprra vgott petrezselymet. zestsk szerecsendival,sval s borssal. Keverjk ssze a sherryt a tojssrgjval, s ntsk ssze a levesestl tartalmval. Vgl adjuk hozz a hslevest, keverjk jl ssze. 20 perc alatt elkszthet.

 

Barcelonai bableves - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 8

» 25 dkg fehrbab
» 1 kis fstlt cslk
» 40 dkg krumpli
» 1 fej kposzta
» 2 szl petrezselyem
» 1 fej vrshagyma
» rlt bors
» s

 
 

ztassuk be a babot egy napra. Msnap szrjk le, s fzzk meg egy ednyben. Tegyk bele a cslkt, sval-borssal fszerezzk zls szerint. Fzzk 1 rn t alacsony fokozaton. Rakjuk bele a megpucolt, felszeletelt krumplit, a felaprtott petrezselymet,az aprra vgott hagymt s a felszeletelt kposztt. Adjunk hozz annyi vizet, ami ellepi az edny tartalmt. Lefedve 1,5 rn t fzzk. Vegyk ki a cslkt, csontozzuk ki, s vgjuk szeletekre. Kln tlon knljuk a szeleteket a levessel. 2 s fl ra alatt elkszthet.

 

Granadai brnyragu - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 6

» 1 kg brnycomb
» 15 dkg hsos fstlt szalonna
» 7 dl hsleves
» 2 fej vrshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 0,5 dl olvaolaj
» 1 evkanl liszt
» 1 csokor petrezselyem
» 4 mentag
» 1 fej salta
» 1 citrom leve s hja
» 1 mokkskanl szegfszeg
» 1 mokkskanl rlt fahj
» pirosparika
» rlt bors
» s
» 1 narancsszelet leve s hja

Vgjuk fel a hst kockkra, s keverjk ssze sval, borssal, a pirospaprikval s a liszttel. Egy ednyben olajon aranybarnra pirtjuk a hst a cskokra szeletelt szalonnval. Rakjuk bele a megpucolt, aprra vgott vrshagymt s a zzott fokhagymt. Keverjk ssze, s 5 percen t proljuk. Adjuk hozz a hslevest, s fzzk alacsony fokozaton 1,5-2 rn t. Az id leteltvel rakjuk bele a gymlcsk levt s reszlet hjt, fszerezzk, s rakjuk bele a cskokra vgott saltt. Fzzk mg 20 percig, s tlalhatjuk is a ragut. 2 s fl ra alatt elkszthet.

 

Kataln gazpacho - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 4

» 15 dkg ft sonka
» 3 paradicsom
» 1 zld hs paprika
» 1 fej vrshagyma
» 1 evkanl olvaolaj
» 1 kiskanl borecet
» rlt bors
» s

 
 

A zldsgeket megpucolva, apr kockkra vgva tegyk egy leveses tlba. Adjuk hozz az olajat, a kockra vgott sonkt, az ecetet, a fszereket, valamint 4 dl hideg vizet. Alaposan keverjk ssze, s tegyk htbe. Pirtott zsemlekockkkal is knlhatjuk. 10 perc alatt elkszthet.

 

 


Malagai sangria

Hny szemlyre: 4

» 1 narancs
» 1 citrom
» 1 alma
» 5 dkg porcukor
» 7 dl vrsbor
» 0,5 dl konyak
» 3 dl szdavz
» mentag
 
 

A gymlcsket mossuk meg, s vgjuk ket karikkra/cikkekre (az almt magozzuk is ki). Tegyk mindet egy tlba, ntsk r a bort, a konyakot, s szrjuk bele a porcukrot. Rakjuk bele a mentagat is. Keverjk jl ssze, s tegyk a htbe, hogy sszerjenek az zek. Tlals eltt adjuk hozz a jghideg szdavizet, s keverjk mg egyszer ssze. 15 perc alatt elkszthet.

 

Mallorcai csirke - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 4

» 1 kzepes csirke
» 10 dkg fstlt sonka
» 2 ft tojs srgja
» 1 fej vrshagyma
» 3 gerezd fokhagyma
» 5 dkg hmozott mandula
» 2 dl hsleves
» 2 dl fehrbor
» 3 evkanl olvaolaj
» 1 dl sherry
» 1 csokor petrezselyem
» egsz bors
» s

 
 

Tiszttsuk meg a csirknket, daraboljuk fel, s pirtsuk meg kevs olajban. Szedjk ki a csirkt, s tegyk a serpenybe a megpucolt szeletekre vgott hagymt, s pirtsuk meg. Rakjuk vissza a csirkt, adjuk hozz a hslevest. Proljuk nhny percig, majd adjuk hozz a st, a bort, pr szem borsot. Pirtsunk meg kzben egy msik serpenyben a mandult egy gerezd fokhagymval egy evkanl olajban. Utna trjk ssze a mandult s keverjk el a tojssrgkkal s az aprra vgott petrezselyemmel. A masszt keverjk ssze a sherryvel, s locsoljuk meg vele a csirkt. Vgl adjuk hozz mg a felkockzott sonkt, proljuk mg 30 percig, s tlalhatjuk is. 75 perc alatt elkszthet.

 

Mallorcai nyl - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 6

» 1,5 kg nyl
» 15 dkg hsos fstlt szalonna
» 16-18 szem gyngyhagyma
» 5 dl hsleves
» 2 dl sherry
» 2 evkanl liszt
» 4 evkanl olvaolaj
» 3 babrlevl
» 1 csokor petrezselyem
» rozmaring
» kakukkf
» rlt bors
» s

 
 

Egy nagy ednyben olajon megpirtjuk a felkockzott szalonnt. Hozzadjuk a darbokra vgott nyulat, s kevergets mellett megpirtjuk. Beletesszk a fszereket s a sherryt. sszekeverjk, s hagyjuk 15 percig proldni. Ezzel egyidben a gyngyhagyminkat megforgatjuk lisztes-ss-borsos keverkben, s megpirtjuk egy kis olajon ket. Adjuk a nyulhoz a kisttt gyngyhagymkat. Habarjuk be a liszttel a hslevesnket, s ezt is ntsk a nylra. Fed alatt fzzk, mg a hs meg nem puhul. Egy tlra kimerve szervrozzuk. Msfl ra alatt elkszthet.

 

Paella- Spanyolorszg

Hny szemlyre:

» Csirkehsleves
» S
» 1 hagyma
» sfrny
» spanyol chorizo
» garnlark
» olva olaj
» 1 tkezsi paprika
» 3 fokhagyma gerezd
» 2 paradicsom
» rizs
» fagyasztott bors

 
 

Fzzn 5 cssznyi csirkehslevest egy mly fazkban, adjon hozz msfl teskanlnyi st, 1 hmozott hagymt s fl teskanlnyi sfrnyt.
Sssn meg kt spanyol chorizo-t (disznhsbl kszlt kolbsz) s 340 g garnlarkot egy evkanl olva olajon a serpenyben.
A megslt chorizo-t s garnlarkot vegyk ki. A serpenyben 340 g kagylt dobva-rzva (knai- konyha technolgia) sssn meg.
Vegyk ki a kagylt. Adja hozz az aprra vgott hagymt, 3 felaprtott fokhagyma gerezdet, 1 szeletelt tkezsi paprikt, s kt felaprtott paradicsomot. Szksg szerint adjon hozz olva olajat. Amikor a hagyma porhanyos, adjon hozz 2 cssze rizst s fzze pr percig. Fakanllal vegyk ki a hagymt a csirkehslevesbl. Adja a megftt hslevest az elkszlt.
Fzze a rizs, paradicsom s leves keverkt 5 percig fed nlkl. Majd adjon hozz 1 cssznyi fagyasztott borst, fed nlkl 5 percig fzze. Adja hozz a megftt tengeri teleket s a chorizo-t. Melegen tlalja.

 

Spanyol fszerezett tojs - Spanyolorszg

Hny szemlyre:

» 10 kemnyreftt hmozott, felezett tojs
» 2 evkanl majoranna
» 2 evkanl mustr
» fl teskanl kapribogy
» 1 teskanl finomra vgott petrezselyem
» fszer paprika

 
 

Egy kis tlban, egy villval turmixolja ssze a tojssrgkat,a majorannt, a mustrt, a kapribogyt, petrezselymet s a paprikt. Egy kanl segtsgvel egyenlen oszlassa el a mixet a flbevgott tojsokon .Fszerezze kis paprikval a tetejt s tlalja.

 

Spanyol Tortilla - Spanyolorszg

Hny szemlyre:

» 900 g sszetrt burgonya
» 1 nagy fehr hagyma
» 1/3 cssze rlt paprika
» olva olaj
» 9 tojs
» aprra vgott petrezselyemzld

 
 

Mossuk meg s szeleteljk vkonyra a burgonyt, majd kezdjk el egy tlba fektetni.Tepsiben, kevs olva olajjal kezdjk el megstni, amg hely nem lesz a burgonyakarikk kztt. Tegyk a burgonyt t egy msik tlba, amelyben egy paprral felitatjuk a lecspg olajat, majd ezt rakjuk flre.

Vegyk a tojsokat s trjk ssze egy nagy tlba. zestsk sval, paprikval, majd tegyk flre.

Daraboljuk fel a hagymt s hirtelen pirtsuk meg, olva olajon a serpenyben. Tegyk hozz az sszetrt tojst. Kevergets mellett lassan adjuk hozz a megslt burgony mixet.

Kzepes lngon, serpenyben, az elkszlt masszt egyenletesen sssk meg. A tojs hozz fog ragadni a burgonyhoz. Forgassuk, hogy mind a kt fele tsljn egyenletesen. Vrja meg mg mind a kt oldala barnra sl. Vgl a megslt tortillat szrjuk meg a petrzselyemmel. Lapos tnyron knljuk, hidgen szolgljuk fel.

A tortillat kockra vgva nmagban is felszolglhatjuk, de saltval is tlalhatjuk egy vacsora alkalmval.

 

 
 

Tavaszi paella - Spanyolorszg

Hny szemlyre: 8

» 40 dkg rizs
» 10 dkg ftt fstlt sonka
» 3 evkanl zsr
» 1/4 karfiol
» 4 szl sprga
» 2 szl prhagyma
» 1 L hsleves
» sfrny
» 2 evkanl vaj
» rlt bors
» s
 
 

A hslevest egy ednyben tegyk fel fni, rakjuk bele a sztdarabolt karfiolt, a felszeletelt prhagymt s sprgt. Kzben egy msik ednyben felolvasztjuk a zsrt, bele tesszk a rizst s a kockkra vgott sonkt. Egy kis id elteltvel hozz ntjk a levesnket. Szrjuk bele a fszereinket (s, bors, sfrny), s fzzk a levest tovbb, mg fel nem szvja a rizs a levest. Olvasszuk meg a vajunkat s locsoljuk meg vele a paella tetejt, majd tegyk pr percre a stbe. 60 perc alatt elkszthet.

 

Ananszos-currys sertsslt

Hozzvalk: 1 kisebb friss anansz, 1 egsz serts szzpecsenye, 3 evkanl olvaolaj, 2 evkanl curry, 1 csokor friss korianderlevl, 2 dl tejszn, s, bors

Elksztse: Hrtyzzuk le a szzpecsenyt, majd vgjuk kisujjnyi vastag szeletekre. Kiss klopfoljuk meg, majd darljunk r borsot, s zestsk sval. Tpkedhetnk r friss kakukkfleveleket is. Csorgassuk meg olvaolajjal, s pr rra tegyk a htbe. Az ananszt hmozzuk meg, majd vgjuk hosszban ngyfel, a kzepn hzd kemny rszt vgjuk ki, s szeleteljk fel a gymlcshst. Egy nagy serpenyben forrstsunk fel olvaolajat, tegyk bele a befszerezett hsszeleteket, majd mindkt oldalt sssk kt-kt percig. Vegyk ki a serpenybl, tegyk egy tnyrra. A hsst serpenyben sssk meg a felszeletelt ananszt is. Ha a szeletek kezdenek pirulni, szrjuk r a curryt, majd keverjk jl ssze, s utna ntsk fel a tejsznnel. Tegyk vissza a megsttt hsszeleteket a serpenybe, szrjuk bele az sszecsapkodott korianderlevelet, zestsk sval, kevs darlt borssal, s jl forraljuk ssze. Prolt rizzsel tlaljuk.

Vrs lazaccurry

Hozzvalk: 50 dkg lazacfil, 1 evkanl olvaolaj, 1 evkanl vrs currypaszta (hasznlhatunk 1 evkanl curry fszerkeverket is), 1 fej vrshagyma, 3 dl kkusztej, 1 egsz cukkini, 1 csokor friss korianderlevl, 1 csokor friss bazsalikomlevl, s, darlt bors

Elksztse: Forrstsuk fel az olvaolajat egy nagy lbasban, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt, majd proljuk pr percig, mg veges nem lesz.  Keverjk hozz a currypasztt, s pirtsuk mg egy percig. ntsk fel a kkusztejjel, forraljuk jl ssze, majd tegyk hozz a falatnyi kockkra felvgott lazachst s a feldarabolt cukkinit is. Fszerezzk sszetpkedett koriander- s bazsalikomlevelekkel, darlt borssal s kevs sval. Fed nlkl forraljuk krlbell t percig, majd tlaljuk prolt hosszszem rizzsel.

 

Brnycurry
 
Hozzvalk: 50 dkg brnycomb, 2 evkanl olvaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vrshagyma, 2 evkanl currypor, 1 szl srgarpa, 1 db cukkini, 1 db piros pritaminpaprika, s, rlt bors, 1 csokor friss mentalevl, 1 evkanl tkezsi kemnyt

Elksztse: Egy lbasban forrstsuk fel az olvaolajat, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt s a zzott fokhagymt, proljuk addig, mg veges nem lesz. Szrjuk bele a curryt, keverjk jl ssze s pirtsuk mg egy percig. Tegyk bele a kis kockkra vgott brnyhst, sval s rlt borssal zestsk. Kevergessk addig, mg levet nem enged a hs. Ha mr kezdi elfni, kevs vzzel llandan ptoljuk. Ha mr majdnem megpuhult, adjuk hozz a nagyobb kockkra vgott paprikt, cukkinit s a felkarikzott srgarpt is. Mg legalbb 5-6 percig fzzk, majd hideg vzzel elkevert kemnytvel srtsk be a fzlevt. Tlals eltt keverjk a forr telbe a durvra sszevgott mentt. Krtsnek kuszkuszt knljunk. Prolskor 2-3 deciliter vrsbort is adhatunk hozz, azzal mg finomabb lesz.

Indiai rizses csirke

Hozzvalk: 40 dkg csirkecomb, 1 fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teskanl curry fszerkeverk, 1 teskanl kurkuma, 1 zldpaprika, 30 dkg rizs, 1 zldsgleves kocka, 1 csokor friss korianderlevl vagy petrezselyem zldje, fl citrom leve, 3 evkanl olvaolaj, s, darlt bors

Elksztse: Egy nagy fazkban forrstsuk fel az olvaolajat, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt s a fokhagymt. Proljuk pr percig, mg veges nem lesz, majd szrjuk r a kurkumt s a curry fszerkeverket. Keverjk jl ssze, majd ntsk fel egy deci vzzel. Ha mr felforrt, tegyk bele a flbevgott csirkecombokat, zestsk sval, leveskockval s darlt borssal. Fedjk le fedvel, s addig proljuk, mg a hs meg nem puhul. Ha mr puha a hs, ntsk r a rizst is, adjuk hozz az ujjnyi cskokra felszeletelt paprikt, az sszevgott korianderlevelet, majd ntsk fel ngy s fl deci vzzel. Csorgassuk bele a citromlevet, majd forraljuk fel. Felforrals utn kstoljuk meg a prollevt, s ha szksges, zestsk mg sval. Ha kellen rotyog, fedjk be jra a fedvel, s tegyk forr, 150 fokos stbe, s 10-15 perc alatt a stben fejezzk be a prolst.

Forrs: [origo]

 

Kkuszos rkcurry
 
Hozzvalk: 40 dkg kirlyrk farok, 1 doboz kkusztej, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 csokor friss korianderlevl, 1 egsz chili paprika, fl zldcitrom, 5-6 db pak choi (lehet spentlevl is), 2 szl jhagyma, 1 marknyi shiitake gomba, s, darlt bors, 3 evkanl olvaolaj

Elksztse: Tiszttsuk meg a rkokat pncljuktl, majd mossuk meg ket hideg vzben. Tegyk egy szrednybe s csepegtessk el alaposan. Szedjk egy tlba, csorgassunk r egy evkanlnyi olvaolajat, reszeljk r a fokhagymt s a citrom hjt. Vgjunk kz zls szeri mennyisg chili paprikt, szrjuk meg sszevgott korianderlevllel s darlt feketeborssal, majd tegyk pr rra a htbe. Forrstsunk fel egy nagy serpenyt, csorgassunk bele kt evkanlnyi olvaolajat, majd tegyk bele a befszerezett rkokat, a fszerekkel egytt. Ers lngon addig pirtsuk, mg a rk rzsaszn nem kezd lenni. Vigyzzunk, ne sssk tl, mert kemny s rgs lesz. Elg addig stni mg a rkhs szlei kezdenek pirosodni. Ha a rk megpirult, szedjk ki egy tnyrba, s a serpenybe ntsk bele a kkusztejet. Tegyk bele a pak choit vagy a spentleveleket, s a megmosott gombt. Forraljuk pr percig, kzben zestsk kevs sval s pr csepp citromlvel. Ha a kkuszos mrts kezd srsdni, tegyk bele a felkarikzott jhagymt s a meghmozott, felcikkezett paradicsomot. ntsk vissza bele a rkhst, forraljuk ssze s tlaljuk tlkkba, tetejt frissen sszevgott korianderlevllel szrjuk meg. Prolt rizst ksztsnk hozz.

 

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG