Erdlyi telek
net 2008.05.23. 16:50
Nyri kapros tejflleves apr madrtojssal
Hozzvalk: 5 dkg zsr, 5 dkg liszt, 5 dkg vrshagyma, 1 csom kapor, 3 g pirospaprika, 3 dl tejfl, 1 db citrom, 4 db frjtojs, s.
A zsrt felhevtjk, hozzadjuk a lisztet s elkeverve vilgos rntst ksztnk. Belekeverjk a nagyon aprra vgott vrshagymt s az sszevgott kapor felt. Kiss tpirtjuk s azonnal felengedjk 1 liter hideg vzzel. Habvervel elkeverjk s felforraljuk. Sval s kevs pirospaprikval zestjk. Amikor a leves felforrt, mr csak mrskelt tzn fzzk 15-20 percig. Ekkor hozzntjk a simra kevert tejflt, a frjtojsokat, s citromlvel vagy ecettel enyhn savanyksra zestjk, s mg 2 percig fzzk, hogy a tojs kocsonysodjon, de a srgja kiss folys maradjon. Ezutn mg egy kevs friss, sszevgott kaprot kevernk bele. Ezt a levest jl lehtve is fogyasztottk a nyri nagy melegben - ehhez azonban nem tettek bele tojst.
Elksztsi id: 40 perc
Egy adag:1447 kJ / 345 kcal
Trkonyos tlttt paprika
Hozzvalk: 40 dkg sertshs, 8 dkg rizs, 1 db tojs a tltelkhez, 1 db citrom, 8 db zldpaprika, 2 dl tejfl, 6 dkg liszt, 1 db tojssrgja a mrtshoz, 1 dl tejszn, trkonylevl, s.
A sertshst ledarljuk, hozzadjuk a flig prolt rizst, s a tojst. Sval, trtt borssal zestjk, majd jl sszedolgozzuk. Egy ednyben 1-2 liter vizet forralunk, kevs reszelt citromhjat, szrt citromlevet, aprra sszevgott friss trkonyt tesznk bele s megszzuk. Az elksztett hstltelket a megmosott, kicsumzott zldpaprikkba tltjk, majd a paprikkat egy-kt helyen villval megszurkljuk s a trkonyos lbe tve, mrskelt tzn puhra fzzk. Ekkor a paprikkat szrkanllal a mrtsbl kiemeljk. Tejflbl s lisztbl habarst ksztnk s szrn keresztl, lland kevers kzben a mrtsba ntjk s 4-5 percig forraljuk. A mrtst a tzrl levesszk s folyamatosan keverve hozzntjk a tojssrgjval elkevert tejsznt. A tlttt paprikkat tlra rendezzk, a trkonyos mrtssal lentjk s megszrjuk vgott, friss trkonnyal.
Ftt burgonyt adunk mell.
Elksztsi id: 70 perc
Egy adag: 2923 kJ / 696 kcal
Ajnlott ital: Sshalmi cserszegi fszeres
Tejflben gzlg citromfves prolt csirke
Hozzvalk: 1, 20 kg csirke, 4 dl tejfl, 1 csom zldpetrezselyem, citromf, s.
A feldarabolt, jl megmosott csirkt megszzuk, kb. 15-20 percet llni hagyjuk, hogy a s jl s egyenletesen felszvdjon. Egy megfelel nagysg ednybe beletesszk a fele mennyisg csirkt, megszrjuk citromfvel s rntjk a sr tejfl felt.
Ezt a rtegezst mg egyszer megismteljk gy, hogy az tel tetejre tejfl kerljn. Lefedve, kzepes hmrsklet stbe toljuk. Megkeverni nem szabad, csak idnknt az ednyt kiss rzogassuk meg. 40-50 perc alatt elkszl, utna a csirkt tlra szedjk, aprra vgott zldpetrezselyemmel megszrjuk s prolt rizst vagy vajban forgatott, ftt jburgonyt knlunk hozz.
Elksztsi id: 55 perc
Egy adag: 1966 kJ / 468 kcal
Ajnlott ital: svnyvz
Fokhagyms nttt salta
Hozzvalk: 4 db fejes salta, 5 cl ecet, 15 dkg fstlt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejfl, s.
A saltkat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk s ngyfel vgjuk. Lbasba 1 liter ecetes vizet ntnk, megszzuk s felforraljuk. Amikor a vz felforrt, beletesszk a saltkat, flrehzzuk a tzrl s letakarva 2 percig llni hagyjuk.
Kzben a fstlt szalonnt kockkra vgjuk s szp vilgosra kistjk. A saltkat a vzbl kiemeljk, tlra tesszk s rhintjk a lereszelt fokhagymt. A forr szalonns zsrba keverjk a tejflt s rntjk a saltkra.
Elksztsi id: 30 perc
Egy adag: 1465 kJ / 349 kcal
Szamosjvri mzes pogcsa
Hozzvalk: 20 dkg mz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojs, 5 g fahj, 2 g sfrny, 1 dkg szdabikarbna, 5 dkg mogyor, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj.
A mzet egy zomncozott lbosba mrjk s hozzkevernk ugyanannyi mennyisg porcukrot. Gyakori kevers mellett, gyenge tzre lltva felforraljuk. A lisztet egy kevertlba szitljuk, majd rntjk a felforrt mzet. Amikor kihlt, hozzadjuk a tojst, rlt fahjjal s sfrnnyal zestjk, majd hozzadva a szdabikarbnt is, sszegyrjuk s a tsztt alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett deszkra tve kinyjtjuk s pogcsaszaggatval kiszrjuk. Vltakozva mindegyik pogcsa kzepbe egy-egy mogyor, illetve tiszttott mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva mg kb. 30-35 percet pihentetjk s stbe tve kb. 20 percig stjk.
|