Krupmlis receptek
origo 2008.06.11. 13:23
Kposzts krumplileves
Hozzvalk:
Fl fej kisebb kposzta, 10 dkg kolozsvri szalonna, 4 szem burgonya, 1 pohr tejfl, 1 fej vrshagyma, 1 kvskanl majornna, 1 evkanl olvaolaj, 1 evkanl liszt, 1 csipetnyi rlt kmnymag, s, darlt bors, 1 db zldsgleveskocka
Elksztse:
Forrstsuk fel egy lbasban az olvaolajat, tegyk bele az sszekockzott kolozsvri szalonnt, s pirtsuk pr percig.
Utna adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt s az rlt kmnymagot. Proljuk, mg a hagyma veges nem lesz, majd szrjuk r a lisztet.
Keverjk jl el, majd ntsk fel kt liter vzzel. Tegyk bele a nagyobb kockkra felvgott kposztt s a felkockzott burgonyt.
zestsk majorannval, sval, kevs darlt borssal, s a zldsgleveskockt is dobjuk a vzbe. Fzzk legalbb tz percig, majd ntsk hozz a hideg vzzel simra elkevert tejflt. Forraljunk rajta mg egyet, majd forrn tlaljuk leveses tlkkba.
Elkszthetjk fstlt kolbsszal, sonkval, vagy akr virslivel is.
Krumplilepnyes pizza
Hozzvalk: 70 dkg burgonya, 4 evkanl olvaolaj, 3 evkanl peszt, 1-1 db piros, srga s zldpaprika, 25 dkg edami sajt, 1 db lilahagyma, darlt feketebors, 5-6 szem koktlparadicsom, pr g friss kakukkf.
Elksztse: Reszeljk le a megtiszttott burgonyt kposztareszeln. Egy nagy serpenyben forrstsunk fel egy evkanlnyi olvaolajat, majd tegyk bele a lereszelt burgonyt, kanl segtsgvel egyengessk el. Kzepes lngon sssk legalbb t percig, majd egy nagy laptkanl segtsgvel fordtsuk meg, s sssk tovbbi t percet. Vegyk le a tzrl, s kenjk r a pesztt.
Egy msik nagy serpenyben forrstsuk fel a maradk olvaolajat, szrjuk bele a kis darabokra felvgott paprikt s lilahagymt. Darlt feketeborssal, kakukkfvel zestsk, majd ers lngon pr percig pirtsuk. Halmozzuk a megsttt burgonyalepnyre a pirtott zldsgeket, tetejre helyezzk a flbevgott koktlparadicsomokat, majd szrjuk r a felkockzott sajtot.
Forr stben 180 fokon sssk 10-15 percig. Peszt helyett paradicsomprvel is megkenhetjk, de hasznlhatunk az elksztshez kecskesajtot is.
Kolbsszal tlttt burgonyk
Hozzvalk:
5 db nagyobb mret burgonya, 2 db cukkini, 15 dkg fstlt kolbsz, 2 evkanl liszt, 3 dl tej, 15 dkg reszelt trappista sajt, 2 tojs srgja, 2 gerezd fokhagyma, s, darlt bors, 1 evkanl vaj, 5-6 levl bazsalikom
Elksztse:
Mossuk meg jl, s szivaccsal drzsljk meg alaposan a burgonykat, majd tekerjk be alufliba. Tegyk elmelegtett stbe, s 140 fokon sssk egy rn keresztl.
Amg a krumpli a stben puhul, ksztsk el a tltelket.
Forrstsuk fel a vajat egy nagy serpenybe, tegyk bele a felszeletelt fokhagymt, majd hevtsk fl percig. Adjuk hozz a vkony cskokra reszelt cukkinit, zestsk sval, kevske darlt borssal s sszetpkedett bazsalikomlevelekkel. llandan kevergetve addig proljuk, amg a leve elf.
Ha mr kezd lepirulni, szrjuk r a lisztet, keverjk jl ssze, majd kis adagokban keverjk hozz a tejet. Addig forraljuk, mg sr szssz nem srsdik.
Vegyk le a tzrl, s mg forrn keverjk hozz a kis kockkra feldarabolt fstlt kolbszt, s a tojsok srgjt is.
Ha a burgonyk megpuhultak s kihltek, csomagoljuk ki s vgjuk hosszban ktfel mindegyiket. A krumplik kzept teskanllal vjjuk ki, hogy a tltelknek legyen elegend hely, majd tegyk egy vajjal kikent tepsibe. Tltsk meg a cukknis tltelkkel, reszeljnk a tetejre sajtot, s forr stben, 150 fokon, 20-25 perc alatt sssk pirosra.
Zldsges rakott krumpli
Hozzvalk:
1,5 kg burgonya, 10 db tojs, 3 szl srgarpa, 20 dkg hzikolbsz, 2 db cukkini, 1.5 dl extra szz olvaolaj, 4 dl tejfl, s, darlt bors, 1 csokor petrezselyem zldje
Elksztse:
Fzzk meg a burgonyt hjban, majd, ha elkszlt, hmozzuk meg. Szintn a szoksos mdon fzzk kemnyre a tojsokat.
Szeleteljk fel vkonyra a srgarpt s a cukkinit, majd forrstsunk fel kt evkanlnyi olvaolajat egy nagy serpenyben. Tegyk bele a rpa- s cukkiniszeleteket, zestsk sval, s lefedve proljuk pr percig.
Kenjnk ki alaposan egy kzepes hll stednyt olvaolajjal, majd rtegezznk az aljra egy sor ftt s vkonyra felszelelt burgonyt. Hintsk meg sval s darljunk r borsot.
Tegynk egy rteg prolt zldsget a tetejre, majd r egy rtegnyi ftt s felkarikzott tojst, utna a vkonyra felvgott kolbszt. Kerljn r egy sor ftt burgonyakarika, zestsk ismt sval, tekerjk meg felette a borsdarlt, majd keznkkel kiss nyomkodjuk le, s csorgassuk meg a maradk olvaolajjal.
Bven kanalazzunk r a tejflbl, amibe elzleg az sszevgott petrezselyem zldjt belekevertk, majd tegyk forr stbe, s 160 fokon sssk legalbb 30-40 percen keresztl, mg szp pirosra nem pirul.
Elkszthetjk gy is, hogy fele burgonyt slt sttk hsval helyettestjk.
|