Szrnya kocsonyk
? 2008.06.11. 16:34
Egy kis rdekessg hzi- s vad madarakbl kszlt kocsonyk
Csirkekocsonya
Hozzvalk: 1 kzepes nagysg csirke, 1/2 kg csirkelb, 1 nagy fej vrshagyma, 25 dkg vegyes leveszldsg, 2 gerezd fokhagyma, 8 frjtojs, 1 cseresznyepaprika, 1 hegyes, csps paprika, nhny apr csemege uborka, zls szerint s, 10 szem egsz bors.
Elksztse: A csirkelbakat megmosom, a karmokat letiszttom, majd fazkba teszem. Hozzadom a megmosott, hjas vrshagymt, a megtiszttott, egszben hagyott fokhagymagerezdeket, a st, a csps paprikt, majd trfogathoz kpest hromszoros mennyisg vzzel felntm. Ha felforrt, 3 rn keresztl kis lngon fzm. (Ha dupla lngeloszt szita van a fazk alatt, nem kell mellette llni. pp csak forrdogljon a l.) Ezutn beleteszem a kzben feldarabolt, megtiszttott csirkt s a megtiszttott, egszben hagyott zldsget. Ha a csirke olyan puhra ftt, hogy a csontjai kicssznak belle, akkor leszrm, teljesen kicsontozom, s a hsdarabokat metltre vgom. Formba teszem, mellhelyezem a karalbvjval formzott zldsggolykat, a kzben kemnyre ftt s meghmozott frjtojsokat, a karikra vgott uborkt s a cseresznyepaprikt. A csirkelevet finom szrn keresztl tengedem, majd rntm a hsra. Megvrom, mg a l teljesen kihl, akkor letakarva htszekrnybe teszem. Egy napig dermesztem, azutn leszedem a tetejn sszegylt s megfagyott zsrt, majd tlals eltt a kocsonyt a formbl kibortom. (Kssel fellaztom a szlt, s egy pillanatra forr vzbe mrtom a forma aljt.) Tetszs szerint felszeletelem, kr rakok zldsget s feldsztem. Tartrmrts illik hozz.
Elksztsi ideje: 240 perc
Fogoly kocsonyban (rgi szegedi recept a szzad elejrl)
Hrom fogoly mellt szalonnval megtzdeljk, vajban megstjk s kihtjk. Ez alatt a fogolynl nem sokkal nagyobb formba ujjnyi magassgban kocsonyt ntnk, ha megaludt, kirakjuk gombval, szardellval s rkfarkakkal; ntnk r ismt kocsonyt, hogy ellepje, ha megkemnyedett. rrakjuk a fogoly mellt, aztn kocsonyt s gy tovbb, mg a forma megtelik. Ha mr tkletesen meg van kemnyedve, tlra bortjuk.
Kocsonyzott ldmj (szzad eleji szegedi recept)
Egy ldmjat vatosan, szalonnaszeletek kzt stnk meg; ha kihlt, vgjuk fel, de mossuk le minden szelet utn a kst. Rakjuk formba, ntsnk r tiszta kocsonyt, s ha tlra bortottuk, szpen dsztve adjuk fel.
Libakocsonya
Hozzvalk: Libaaprlk 1 egsz, fokhagyma 2 cikk, bors 6 szem, s 1-2 ksh. paprika 1/2 kshegynyi.
Elksztse: A liba aprlkjt feldaraboljuk s feltesszk annyi vzzel, hogy jl ellepje, sval, borssal, fokhagymval j puhra fzzk. Ha puha, levt leszrjk, s hst tnyrra rakjuk. A levt hagyjuk kicsit befni, azutn addig flretesszk, mg kicsit lelepedik s szp tiszta s tltsz lesz. Ekkor rntjk a hsra, kicsit paprikval megszrjuk, hogy szp szne legyen.
Libamj kocsonyban: (rgi szegedi recept a szzad elejrl)
Egy libamjat, 6-8 szegfszeggel megdugdosva, sssnk meg vagdalt hagymval egy kanl zsrban. Ha a mj megslt, kihtjk s felvgjuk szeletekre. Fzznk borjlbakat s szalonnabrt egy szl petrezselyemgykrrel, s egy szl srgarpval s kellen szzuk meg. Ha jl megftt, vegyk le a tzrl; szedjk ki a lbl; a levet ecetezzk meg, hagyjuk egy kis higgadni, szrjk t asztalkendn. 3-4 kemnyre ftt tojst, kt hmozott citromot, 3-4 ecetes vagy j kemny vizes uborkt szeleteljnk fel. Vegynk egy szp kuglfformt, tegynk bele 3-4 szelet citromot s annyi levet, hogy ellepje. Tlen hidegre, nyron pedig jgre tegyk, hogy megkemnyedjk. Ekkor rakjunk r egy libamjat, ntsnk r levet, s ismt hagyjuk megfagyni. Most egy sor, tojst, azutn pedig uborkt rakunk r s mindegyiket kln-kln lentve, fagyasszuk meg. Ezen eljrst addig ismteljk, mg a forma megtelik. - Libamj helyett esetleg fstlt nyelvet is vehetnk.
Pulykamelle kocsonyzva (1940)
Egy szp, nagy pulykamellt feltesznk fni, gy, mint a hslevest szoks, mindenfle zldsggel: egy egsz vrshagymt, pici fokhagymt, szemes borst is adunk bele, s vagy hrom rig szp lassan, csendesen fzzk gy, hogy a leve egy liternyire lefjn. Ekkor a hst a csontrl lefejtjk, szpen flszeleteljk, tlra rakjuk, a levt szitra tett szalvtn tszrjk, zls szerint tehetnk bele kevs citromlevet, s ha szksges, 2-3 lap floldott zselatint is tegynk bele, hogy hamarbb megfagyjon. Rntjk a szpen elrendezett hsra gy, hogy teljesen befdje, s hideg helyre tve, megfagyni hagyjuk.
Szrnyaskocsonya
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg csirke, 25 dkg vegyes zldsg, 5 dkg zeller, 5 dkg vrshagyma, 10 dkg zldbors, 10 dkg gomba, 2 db tojsfehrje, 5 dkg zselatin, 5 szem egsz bors, 2 dkg Univer szott, srtett paradicsom, 2 dkg paradicsompr, 1 csapott ek. Univer levszest, 2 dkg s, 1/2 csokor petrezselyemzld.
A megtiszttott, megmosott szrnyast hideg vzbe feltesszk fni. Ha felforrt, bezldsgeljk, zestjk, fszerezzk. Gyngyz forrs mellett kszre fzzk. Ha a szrnyas megftt, vatosan kiemeljk, kiszedjk a zldsget. Tojsfehrjt flkemny habb verjk, hozzadjuk a paradicsomprt, elkeverjk.
A tojshabhoz folyamatos kevers mellett a levesbl rmernk, majd kevers kzben a fehrjt a leveshez ntjk. Lassan felforraljuk. Ha felforrt, hozzadjuk a hideg vzben elkevert zselatint. Nedves konyharuhn tszrjk, langyosra htjk.
A zldborsot ss vzben megfzzk. A zldsget vkony, 1-2 mm metltre, a megftt gombt vkony szeletekre vgjuk.
A csirke brt lefejtjk, a hst vatosan leszedjk a csontrl, s a htbe rakjuk.
A leves tetejrl a zsiradkot paprszalvtval leszedjk. A szrnyashst egyenletesen elosztva tlalednybe tesszk, mell a metltre vgott zldsget, zldborsot, gombt, majd vatosan rntjk a levet. Htben dermesztjk.
|