Krumplis lngos
szentes.hu 2008.08.06. 17:19
Recept: (Hozzvalk: 50 dkg liszt, 25 dkg ftt, trt ftt burgonya, 1,5 dkg leszt, 2 dl tej, cukor, s, olaj) A tbbszr tszitlt lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felvel, kevske cukorral s egy kanlka liszttel futtasd fel
az lesztõt. A hjban fõtt, hmozott, ttrt burgonyt dolgozd el a liszttel, sval, a felfuttatott lesztõvel, s a maradk tejet is hozzadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tsztv. Tedd egy kilisztezett ednybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha kt-hromszorosra nõtt, nyjtsd ujjnyi vastagra, s vgd egyforma (kb. fltenyrnyi) darabokra. Az olajos kzzel cipv formlt adagokat hagyd mg 10-20 percig kelni. Vgl a lngosokat hzogasd laposra, s bõ, forr olajban mindkt oldalukon ssd pirosra.
Felfuttats Az lesztõt, mielõtt a liszthez adnnk, rendszerint tejben felfuttatjuk. (Ehhez az elrhetõ legnyersebb tejet hasznljuk, mert a tarts, fltarts vltozatok, illetve a forralt tej sok kudarcot okozhatnak.) 1-1,5 dl langyos (nem forr!) tejben elkevernk egy kvskanlnyi cukrot, beleszitlunk egy kanl lisztet s - a lehetõ legkisebb darabokban - belemorzsoljuk az lesztõt. Az ednyt lefedjk s huzatmentes, langyos helyre tesszk. Az lesztõ akkor "fut", ha a tej tetejn megjelenik a barns hab. Ilyenkor beleszitlunk mg 2-3 evõkanl lisztet s sztnyomjuk az esetleges lesztõdarabokat, majd 5-10 perc jabb pihentets utn felhasznlhatjuk a tszthoz. (Ha az lesztõ fl rn bell sem mozdul, akkor nem rdemes ksrletezni vele.)
A kelt tszta gondozsa A megfuttatott lesztõt elõmelegtett (legalbb szobahõmrskletû, langyos) liszthez adjuk, s tejet, lisztet sem kevernk hidegen a tszthoz. A kelt tszta ltalban utlja a hideget s a huzatot, azrt amikor a simra kidolgozs utn kelesztjk, mindig meleg (de nem forr!) helyre tesszk s lefedjk legalbb egy konyharuhval. (Menet kzben is ellenõrizhetjk, hogy a tszta kel-e: ha a krmnkkel megkarcoljuk s a bemlyeds kis idõ mlva eltûnik, akkor j ton vagyunk. Egybknt a lgy tszta gyorsabban, a kemny lassabban kel.) A kelesztsre kilisztezett, tgas ednyt hasznlunk, hiszen egy szokvnyos tszta 2-3 ra alatt eredeti trfogatnak bõ msflszeresre is megnõ. Ha a kelesztett tsztt a sts elõtt mg megmunkljuk (azaz daraboljuk, fonjuk, hajtogatjuk), akkor sszeesik, ezrt - immr vgleges formjban - jra keleszteni kell, mielõtt a stõbe tesszk. (Ekkor mg mindig rzkeny a huzatra, gy a sts elsõ idõszakban kerlendõ a stõ nyitogatsa.)
|