Kzpkori receptek
St Longinus 2008.08.26. 08:53
|
Csirkvel s galambbal tlttt pite
6 szemlyre
225-350 g teljes kirls lisztbl kszlt tszta (attl fggen, hogy szeretnl-e fedt a pitre)
1 galamb
2 csirkemell vagy egsz csirkecomb
150 ml szraz fehrbor
nhny csipet fekete bors
4 babrlevl
15 g vaj
50 g gomba
25 g mazsola
3 tojs
s, bors s egy teskanl rlt gymbr
225 g tsztt belenyjtunk egy kerek, 20 cm tmrj magas fal tepsibe
A galambot a borral, babrlevllel s borssal lass tzn kb. egy rig fzzk. Majd hozzadjuk a csirkt s tovbbi 45 percig fzzk, amg mindkt madr hsa meg nem puhul. Ezalatt a gombt enyhn megproljuk a vajon. A hst kisebb darabokra vgjuk, sszekeverjk a gombval s a mazsolval s szttertjk a tsztaalapon. A tojsokat villval felverjk s sval, borssal, gymbrrel zestjk. Hozzadunk 240 ml-t a hs fzlevbl s az egszet rntjk a tsztn szttertett hsra. Ha szeretnnk fedt, a maradk tsztt is kinyjtjuk s a tetejre tesszk. 180 fokos stben 25-30 percig stjk.
|
Trs kalcs
225 g teljes kirls bzbl kszlt tszta
225 g tr
25 g aprra vgott gymbr vagy mazsola
15 g prklt s sszevgott fenymag
zls szerint cukor
zls szerint citroml
Kinyjtuk a tsztt s kis ngyszgeket vgunk belle (kb. 15x8 cm) gy, hogy legalbb 24 db legyen. 190 fokos stben kb. 10 percig stjk, amg barnk s ropogsak lesznek. Kiszedjk s egy rcson hagyjuk kihlni. Ezalatt sszekeverjk a trt a mazsolval vagy gymbrrel, fenymaggal s zls szerint cukorral s citromlvel. Tlals eltt kt tsztadarabot sszeragasztunk a tltelkkel. Desszertknt vagy rgcslnivalknt tlalhatjuk.
|
Roston slt pisztrng fszerekkel
6 szemlyre
(Az itt felsorolt fszerek azok, amelyeket valsznleg az angolszsz kelet-Angliban hasznltak. Lehetsg szerint frisset hasznljunk, de ha nincs, a szrtott is megfelel)
6 megtiszttott pisztrng
6 szl friss rozmaring vagy 1-2 kvskanl szrtott
75 g puha vaj
18 friss mentalevl vagy 1-2 kvskanl szrtott
6 szl friss kakukkf vagy 2 kvskanl szrtott
6 friss zslyalevl vagy 1 csapott kvskanl szrtott
1-2 kvskanl nagyszemcss tengeri s
6-9 csippetnyi fekete bors
Minden pisztrng kzepre tegynk egy szl rozmaringot. A tbbi fszert aprtsuk fel s keverjk bele a puha vajba. Kenjk be ezzel a pisztrng mindkt oldalt. Grillezzk 4-5 percig mindkt oldalt, amg a br megbarnul s a hs levllik a csontrl. ntzzk meg a maradk vajjal. Friss kenyrrel s saltval vagy zldsgkrettel tlaljuk.
|
Nyl, csirke vagy borj prklt fszerekkel s rpval
(A kzpkori Angliban a fszerek voltak az zests szinte egyedli eszkzei, ezrt gyakran s nagy mennyisgben hasznltk ket)
6 szemlyre
50 g vaj
1-1,5 kg nyl, csirke vagy borj hs
450 g megmosott s szrtott, vkonyra szelt prhagyma
4 gerezd aprra vgott fokhagyma
175 g rpa
900 ml vz
3 evkanl borecet
2 babrlevl, s, bors
15 levl aprra vgott friss zslya vagy 1 evkanl szrtott
Olvasszuk fel a vajat egy forr serpenyben tegyk bele a hst, prhagymt s fokhagymt, pirtsuk amg a zldsgek megpuhulnak s a hs egy kicsit megbarnul. Adjuk hozz a vizet, rpt, babrlevelet, borecetet s a fszereket. Forraljuk fel s lefedve fzzk egy-msfl rig, ameddig a hs megpuhul s elvlik a csonttl. Adjuk hozz a zslyt s fzzk mg nhny percig.
|
Galamb s szalonnaprklt dival vagy mogyorval
6 szemlyre
6 vastag szelet szalonna nagy darabokra vgva
3 gerezd fokhagyma
4 galamb
225 g gomba
75 g prklt di vagy mogyor
300 ml vilgos sr
150 ml vz
2-3 babrlevl
kevs s s frissen rlt fekete bors
6 vastag szelet barna kenyr
Pirtsuk meg a szalonnt a fokhagymval, amg enyhn megbarnul. Adjuk hozz a galambokat s pirtsuk meg mindkt oldalukat. Adjuk hozz a gombt s a dit vagy mogyort, proljuk mg nhny percig, majd adjuk hozz a vizet, srt s babrlevelet. Forraljuk fel, fedjk le s fzzk 2-2,5 rig, amg a hs elvlik a csonttl. Szedjk ki a galambokat, a maradk lt htsk le teljesen s szedjk le a felesleges zsrt. A galambokat tlalhatjuk egszben, vagy a csonttl leszedve is. Ha az utbbi, akkor szeleteljk fel, majd tegyk vissza a lbe s melegtsk meg egy kicsit. A kenyrszeleteket locsoljuk meg a szafttal s ezeken tlaljuk a hst.
|
Nyri gymlcs mzzel s mogyorval
6 szemlyre
1 kg vegyes nyri gymlcs (fldieper, mlna, fonya, ribizli vagy ami elrhet)
zls szerint mz
75 g prklt mogyor
75 g teljes kirls lisztbl kszlt knyrmorzsa
Tegyk a gymlcsket egy 20 cm tmrj ednybe kevs vzzel s fzzk 10-15 percig, amg megpuhulnak. zls szerint zestsk mzzel, attl fggen, hogy milyen gymlcsket hasznltunk. ntsk le a felesleges lt s a gymlcsket tegyk egy hll tlba. A tetejt bortsuk le az sszekevert darlt mogyorval s kenyrmorzsval. 190 fokos stben 20-30 percig sssk. Tejsznnel s a megmaradt gymlcslvel tlaljuk.
|
|
|