girgesz
girgesz
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Linkek
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Ltogatk
Induls: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Az arab konyha s remekei

Az arab konyha s remekei

Timaffy Tnde  2008.08.26. 09:59

sok rdekessg s pr recept a Kzel-Keletrl

Timaffy Tnde
AZ ARAB KONYHA
Aladdin konyhja, Minerva, 1986, 37-55. oldal
Elektronikus kiads: Terebess zsia E-Tr

Az arab konyha trtnete az arab vilgnak a trtnete: teleik a mlt gyzelmeinek s veresgeinek emlkt rzik. A psztor- s keresked-letmdot folytat rgi arabok mindssze nhny egyszer telt fztek: sr, zldsges hslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolybl, vajbl s tejbl kevert hajszot. Ezek Mohamed prfta kedvenc telei voltak. A kevs hsbl, sok zldsggel kszlt raguflk (marakk) fszeresebb vltozatai ma is a leggyakoribb arab telek. Az arab hdts nyomn a VII-VIII. szzadban viszonylag sszefgg iszlm birodalom jtt ltre. A hatalmas terleten sztszrdott arabok ms mveltsggel tallkoztak az idk folyamn. Ez tkrzdik tkezsi hagyomnyaikban is: a helyi klnbzsgek szmottevek. Az arab kultrt s civilizcit eredenden az iszlm valls hatrozza meg: benne gykereznek az tkezssel kapcsolatos szoksok s hagyomnyok is.

Az elrsok egy rszt a muszlimok szent knyve, a Korn foglalja ssze. Ez az telt az Isten egyik legnagyobb ldsaknt emlegeti. Biztat a "megengedett" s "j" telek lvezetre, mg va int a "tilosak" s a "tiszttalanok" fogyasztstl. "Tilos" az elhullott llatok hsa, a vr, a diszn hsa vagy brmely rsze, a pogny istensgnek ldozott vagy pogny istensg nevben lelt llatok hsa s minden alkoholos, erjesztett, rszegsget okoz ital. A "megengedett" llatok levgst elrs szabja meg: az Isten nevnek emltsvel kell az llat nyaki tert elvgni, majd kivreztetni. A mohamedn holdv ramadn hnapjban, a nagybjt alatt napkelttl napnyugtig - egyebek kztt - az evs, ivs is tilos az igazhit muszlim szmra.

A hagyomny szerint Haszan, Mohamednek az unokja foglalta ssze az tkezs tizenkt alapszablyt.
Eszerint: 1. Tudnod kell, hogy az telt Isten adta neked! 2. Elgedj meg azzal, amit szmodra adott! 3. Mieltt hozzfognl az evshez, mondd: "biszmillh" (Isten nevben)! 4. tkezs utn mondd: "alhamdulillh" (Istennek hla)! 5. tkezs eltt moss kezet! 6. Az asztal bal oldaln foglalj helyet! 7. Jobb kezed hrom ujjval egyl! 8. Ha befejezted az evst, nyald meg az ujjaidat! 9. Egyl a kzvetlenl eltted lv tlbl, annak is a feld es rszbl! 10. Vgy kis falatokat! 11. Jl rgd meg az telt! 12. Ne bmuld a veled egytt tkezket!
Mi azt mondjuk, hogy "virgnyelven" minden kifejezhet, az iszlm orszgokban ez sokkal inkbb az "telek nyelvn" tehet meg: erre a Korn, a hagyomny, a npszoksok, a hiedelmek ltal megszabott, kedvesen zsarnoki, megfllebbezhetetlenl szigor szablyok adnak mdot. A hzigazda vendge irnti tisztelett, a ltogats szerezte rmt azzal fejezi ki, hogy krdezs nlkl a hzban tallhat valamennyi telt s italt elje tlalja, mg ha a vendg vratlanul jtt is. Kinek, milyen sorrendben s mely falatot knlja: az rulkodik arrl, hogy az asztaltrs milyen helyet foglal el a trsadalomban, a csaldban s a hzigazda vagy a csaldf szvben. Az esemnyek fontossgt az telekkel fejezik ki. Minden esemny (lakodalom, krlmetls, vallsi nnep) megkvetel egy bizonyos telt, de akr egy sor telklnlegessget is. Ez azonban vidkenknt vltozhat. Pldul Marokkban ramadn havban a napnyugta utni els tkezskor mindig a csicseriborsbl, lencsbl ftt levest, a harirt kanalazzk, s hozz friss fgt, datolyt, ramadni mzes stemnyeket csipegetnek.

Az arab konyha persze nemcsak a vallsi elrsokhoz, hanem a gyakran igen szks anyagi tehetssghez is igazodik. De mg a legszegnyebb krnyezetben is az zek gazdag skljval tallkozunk. Ennek rzkeltetsre bemutatjuk egy arab napi trendjt.
Kzkedvelt a reggeli olajbogy, a fehrsajt, a datolya, a tbbfle - frissen kszlt - lngos s kenyr. Egyiptomtl keletre pedig a citromlvel, olvaolajjal ppp rlt, szezmmaggal zestett egyiptomi barna lbab s a csicseribors.

Ebdre, vacsorra ftt telt szoks enni. Ez legtbbszr valami zldsgfle egy kevs hssal elksztve, tbbfle salta s olajbogy. A legnpszerbb zldsgflk a paradicsom, a padlizsn, az apr tkfajtk - pldul a cukkini -, a srgarpa s a burgonya. Sok hagymt, fokhagymt (a kettt egyszerre ritkn) s petrezselyemzldet hasznlnak zestl. A nyugati arab orszgokban inkbb a zld korianderlevl, keleten (trk s perzsa hatsra) a zld kaporlevl a leggyakoribb friss fszer, mg a mentt (Mentha viridis; ez nlunk nem honos, de a fodormenta jl helyettesti) mindenhol egyformn kedvelik: sokfle hsos, zldsges telt s tet is szvesen zestenek vele. A fszeres telekbe a forr ghajlat miatt gyakorta s szvesen csavarnak citromlevet, vagy kanalaznak hozz hideg, savanyks (vzzel s sval kevert) joghurtot.

A tertett asztalrl nem hinyoznak a friss, zld saltk, a nagyon ecetes savanysgok, az olajbogy. Mindig akad egy nagy kancs jggel httt vz. tkezs utn elmaradhatatlan a gymlcs. Ezt kveti a tea vagy kv, melynek elksztse szertartsszer - s a nap minden szakaszban szvesen megismtlik. Leggyakrabban tea vagy kv mell fogyasztjk a szmunkra tl des, mzzel, mogyorflkkel tlttt stemnyeket, melyek elksztshez alapos szakrtelemre van szksg.

Ebd utn pedig elmaradhatatlan a pihens, a szunykls - mg vendgsgben is kedvesen ngatjk erre az tkezsbe belefradt vendget, aki gyakran szvesen enged a krlelsnek.

 

RECEPTEK

SZUDNI MOGYOR (Ful szudni beatte)

Hozzvalk:

10 dkg fldimogyor
2-5 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1/2 kanl s
2 evkanl olvaolaj
esetleg kevs cayenne bors

Darljuk meg a tiszttott fldimogyort, keverjk el a zzott fokhagymval, a citromlvel, kevs sval, az olvaolajjal, s ha cspsen szeretjk, tegynk bele cayenne borsot is bven, de enlkl is finom. Kenyrrel kitn eltel.

 

SALTA (Szlata)

Hozzvalk:

2 fej salta
20 dkg paradicsom
2 kgyuborka
3 zldpaprika
1 csokor petrezselyemzldje
1 csokor zldhagyma vagy
1 fej fokhagyma
1/2 kvskanl citroml
olvaolaj

A zsenge, fiatal, lehetleg cukorsaltt vgjuk ktujjnyi cskokra, a kemny hsos paradicsomot kockra, a kgyuborkt fl karikra, a zldpaprikt kockra, a petrezselyemzldjt durvra, a zldhagymt vagy fokhagymt karikra; keverjk ssze sval, citromlvel, olvaolajjal. Kzvetlenl fogyaszts eltt ksztsk el.

 

SZEMNE (Tiszttott vaj - fzsi alapanyag)

Hozzvalk:

1 kg vaj
1 evkanl s
1/2 mark rizs
1 kvskanl sfrny

A vajat nagyon kis lngon, esetleg gz fltt (fontos, hogy ne barnuljon meg) egy csapott evkanl sval tegyk fel fni. Amikor forr, tegyk bele a rizst. Kb. hromnegyed ra mlva, amikorra a rizs megpuhul ( a vaj sszes vztartalma elprolog, illetve azt a rizs s a s magba szvta), tehetnk bele egy kanl sfrnyt, majd t perc mlva levesszk a tzrl, s sr szvs ruhn (vsznon, muszlinon) tszrjk.

 

LENCSELEVES (Sorabat el adasz)

Hozzvalk:

1 cssze lencse
1 nagy hagyma
1 evkanl szemne
1/2 csokor aprtott petrezselyemzldje
1 citrom leve
1 csipet s
1/2 kvskanl rmai kmny

A lencst kvdarln rljk meg, majd ngyszeres mennyisg vzben fzzk. A szemnben pirtsuk aranysznre a vkonyra szelt hagymt, ntsk tlakba, locsoljuk meg citromlvel, szrjuk meg a petrezselyemzlddel, s ha van, rlt rmai kmnnyel.

 

RIZS CRNAMETLTTEL (Ruzz bissaarijje)

Hozzvalk:

2 pohr rizs
4 pohr vz
2 dkg crnametlt
2 evkanl szemne
1 kvskanl s
1/4 kvskanl rlt bors

A rizst (fl rval fzs eltt) alaposan megmossuk, majd lentjk rla a vizet. Szemnben a crnametltet zsemlepirosra pirtjuk, gyorsan felntjk a vzzel, megszzuk, borsozzuk, beletesszk a rizst, megkeverjk, majd befedve igen lass tzn proljuk, amg meg nem puhul. Forrs utn mr nem szabad keverni! J, ha tlals eltt 20 percet lefedve ll s tovbb dagad. Hsos, zldsges ragukhoz, a marakkhoz adjuk.

 

EGYSZER RIZS (Ruzz)

Hozzvalk:

2 pohr rizs
4 pohr vz
4 evkanl szemne
2-4 dkg mazsola
2 dkg mandula
2 dkg - esetleg - pineafeny magja
1 kvskanl s
1/4 kvskanl rlt bors
2 szem szegfbors
1/4 kvskanl fahj

Ugyangy kszl, mint az elz, de crnametlt nlkl. Nagyon finom, sltekhez ill krtst kapunk, ha szemnben hmozott mandult, mazsolt, ha van, pineafeny magjt aranysznre pirtunk, s a tetejre szrjuk. (Ha mazsolt is pirtunk r, vigyzzunk, meg ne gjen: akkor hagyjuk abba a stst, ha a szemek szp gmbly kislabdkk puffadtak, s a sznk aranypiros. Ha mazsolt is hasznlunk, akkor egy csipet fahjat vagy szegfborsot is tegynk bele a borssal egytt.)

 

RIZS DARLT BRNYHSSAL (Lehme birruzz)

Hozzvalk:

2 pohr rizs
4 pohr vz
20 dkg darlt brny- vagy marhahs
2 evkanl szemne
2 dkg hmozott mandula
2 dkg fldimogyor
3-4 dkg mazsola, ha van
2 dkg pineafenymag
1 kvskanl s
rlt bors
2 szem szegfbors
1/4 kvskanl fahj

Ksztsnk egyszer rizst, s ppozzuk egy szp ovlis tlra. A darlt brnyhst (szksg esetn marhahs is megteszi) forr szemnben hirtelen pirtsuk nhny percig a mandulval, a fldimogyorval, a mazsolval s a pineafenymaggal. Szrjuk bele a fszereket, majd bortsuk be vele a rizst.

 

TLTTT CUKKINI (Kusza mahsi vagy dolma kara)

Hozzvalk:

1,5 kg apr, vkony cukkini
25 dkg darlt hs
50 dkg kockra vgott birka- vagy marhahs
25 dkg rizs
2 csokor vgott petrezselyemzldje
2 hagyma
kshegynyi rlt bors
1/2 kvskanl fahj
1 evkanl vaj
2 dl olaj

A vkony, fiatal cukkininek frjuk ki a belsejt. A darlt hst, a rizst, az aprra vgott petrezselyemzldet, az egyik hagymt lereszelve, a borsot, a fahjat, a kvskanl st dolgozzuk el, s a masszval tltsk meg a cukkinit. Majd az aprra vgott hst, a msik aprra vgott hagymt, a st, a borsot, a fahjat, a vajat tegyk forr olajba. Nhny perc mlva adjunk hozz 1/2 liter vizet, rakjuk bele a tlttt cukkiniket, s fzzk puhra. Padlizsnbl is kszthetjk.

 

TEPSIS HS (Lehme bisszinijje)

Hozzvalk:

1 kg hs (brny, birka vagy marha)
50 dkg hagyma
50 dkg paradicsom
4-5 ers zldpaprika
3 evkanl szemne
1 evkanl s
rlt bors
3 szegfbors rlve vagy 1 kvskanl fahj esetleg 1/2 kvskanl reszelt szerecsendi 1/4 kvskanl csps, rlt cayenne bors

Darljuk meg a hst, s jl keverjk el a hajszlvkonyra szelt hagymval, 2-3 aprra vgott paradicsommal, 2 csokor finomra vgott petrezselyemzlddel, sval, csapott kvskanl borssal, 1/2 kvskanl szegfborssal vagy fahjjal, kevs reszelt szerecsendival (elhagyhat), esetleg csps cayenne borssal. Egy tepsit kenjnk ki szemnvel, tertsk szt benne a fszerezett hskeverket, egy-kt kanl szemnt tegynk a tetejre, s dsztsk gazdagon 3-6 cikkekre vgott paradicsommal, 4-5 hegyes, ers zldpaprikval, esetleg 1-2 cikkekre vgott hagymval. Helyezzk forr stbe, s kzepes tznl sssk puhra. Vigyzzunk, nehogy a hs kiszradjon. (Nhny csepp vizet locsolhatunk r a sts elejn.)

 

ANTICHIAI MUSZAKKA

Hozzvalk:

a fenti anyagok
tovbb 1-1,5 kg karikra vgott padlizsn vagy cukkini

Ugyangy kszl, mint a tepsis hs, de 1-1,5 kg karikra vgott padlizsnt vagy cukkinit rtegznk al.

 

DAMASZKUSZI MUSZAKKA

Hozzvalk:

1 kg padlizsn
1 kg paradicsom
3 nagy hagyma
10 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyemzldje
1 dl olaj
1 kvskanl s

Szeleteljk fel a padlizsnt, sssk ki forr olajban, majd szedjk ki. A paradicsomot vgjuk karikra, majd a maradk olajban rtegezzk felvltva a slt padlizsnt s a paradicsomot (alulra s fellre paradicsom kerljn). Tetejre a vastag karikra vgott hagymt tegyk s erre a fokhagymagerezdeket (egszben). Hintsk meg egy kvskanl sval s kt csokor aprra vgott petrezselyemzlddel. Fed alatt proljuk 10-15 percig. Hidegen s melegen is kitn.

 

SPENT HSSAL (Lehme biszbanah)

Hozzvalk:

80 dkg spent
40 dkg darlt hs (brny, birka vagy marha)
2 evkanl szemne
1 kvskanl s
1/4 kvskanl rlt bors
szegfbors
csipetnyi fahj
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve

A megmosott spentot szrastl fzzk nhny percig. (Vigyzzunk, hogy friss, zld sznt el ne vesztse!) Majd szedjk ki a vzbl. Szemnben pirtsuk meg hirtelen (kb. 5 percig) a darlt hst, tegyk r a fszereket, a zzott fokhagymt s a spentleveleket. Egy-kt percig forraljuk ssze, majd citromlvel meglocsolva tlalhatjuk is. Rizzsel nagyon j, joghurtot is kanalazhatunk hozz.

 

TLTTT SZLLEVL
(Varak el ajnab mahsi vagy dolma vagy jabrak)

Hozzvalk:

30 db szllevl
25 dkg rizs
25 dkg darlt hs (brny vagy marha)
1 hagyma
2 paradicsom
1 csomag petrezselyemzldje
1 kvskanl s
rlt bors
1/2 kvskanl fahj
5-6 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 evkanl szrtott fodormenta

Nhny percre tegyk forr vzbe a zsenge szlleveleket, majd ksztsk el a tltelket. A rizst forr vzben jl megmossuk, majd megszrtjuk s sszekeverjk a darlt hssal, az aprra vgott hagymval, paradicsommal, petrezselyemzlddel, sval, borssal, kshegynyi fahjjal. A szlleveleket fektessk fnyes felvel lefel, s a szras vghez kzelebb tegynk r egy kanl tltelket. A levl tvt hajtsuk a tltelkre, majd jobbrl, balrl annyit hajtsunk a levlbl r, hogy kzpen kb. 4-5 centimteres csk maradjon, majd gngyljk fel a levelet a tve fell egszen a hegyig, j szorosan, hogy keskeny, 4-5 cm hossz, kemny kis rudacskt kapjunk. Tltsk sorra a leveleket, amg a tltelk el nem fogy. Egy lbas aljt rakjuk ki a maradk levelekkel vagy paradicsomszeletekkel, s nagyon szorosan rakjuk sorba egyms mell majd fl a tltelkeket. Kzben itt-ott dugdossunk kz fokhagymagerezdeket. A tetejre egy kisebb tnyrt tegynk nehezknek, hogy a lobog vzben ki ne nyljanak a levelek. ntsnk r 2 dl vizet s citromlevet. Fedjk be, s igen lass tzn proljuk legalbb 2 ra hosszat, majd egy evkanl szrtott, morzsolt fodormentt dobjunk r, s fzzk mg 20 percig.

 

BRNY ASZALT SZILVVAL (Tadzsin magrebi)

Hozzvalk:

1 kg brnycomb
25 dkg aszalt szilva
2-3 evkanl szemne
1-2 hagyma
s
csipet gymbr
1 kvskanl kurkuma
1/2 kvskanl rlt koriander
1 kvskanl fahj
1/2 kvskanl rlt bors
2 evkanl mz

Az aszalt szilvt elz este beztatjuk. 2-3 evkanl szemnben vagy olajban forgassuk meg a nhny nagyobb darabra vgott hst, ntsnk r annyi vizet, hogy ellepje, majd az aprra vgott hagymt, zls szerint st s a fszereket tegyk bele. Lefedve legalbb kt rig proljuk, amg a hs meg nem puhul. Adjuk hozz a szilvt, fzzk jabb 20 percig, ezutn csurgassuk bele a mzet, s tegyk vissza mg 15 percig fni. Kenyrrel eszik a marokkiak, de rizzsel is tlalhatjuk.

 

MAGREBI HSOS ZLDSGEK

Hozzvalk:

50 dkg hs (birka, marha vagy csirke)
2 evkanl olaj
2-3 hagyma
1-2 paradicsom
csipet kurkuma
1/2 kvskanl rlt bors
1/2 kvskanl rlt koriander
1 kvskanl s
nhny szl petrezselyemzldje
1/4 kvskanl rmai kmny
1-1,5 kg zldsg (zldbors vagy zldbab, vagy flbevgott srgarpa, vagy cukkini, vagy padlizsn, vagy burgonya, vagy rpa s padlizsn egytt)

Tegyk forr (esetleg olva)olajba a hst, a cikkekre vgott hagymt, a flbevgott paradicsomot (vagy egy kis kanl prt) s a fszereket, nhny szl petrezselyemzldet, s szzuk meg. Kb. 5 perc mlva ntsnk r annyi vizet, hogy ellepje. Fzzk puhra, majd adjuk hozz a zldsgeket. Marokkban kenyrrel eszik, de egyszer rizzsel is finom. Ez a marakknak egy szak-afrikai vltozata.

 

HSOS ZLDBAB I. (Fszulja hadra)

Hozzvalk:

40 dkg birkahs
2 evkanl szemne
2-3 hagyma
kshegynyi rlt bors
2 szem szegfbors
50 dkg paradicsom
50 dkg-1 kg zldbab

Szemnben pirtsuk pr percig az aprra vgott birkahst, s nhny perc mlva tegyk hozz az aprra vgott hagymt, majd a fszereket, vgl a paradicsomot darabolva (vagy egy kis doboz prt). ntsk fel annyi vzzel, hogy ellepje. Ha a hs puha, adjuk hozz a zldbabot, s egytt fzzk kszre. Rizzsel tlaljuk. A marakknak egy keleti arab vltozata.

 

HSOS ZLDBAB II. (Fszulja hadra)

Hozzvalk:

40 dkg birkahs
2 evkanl szemne
kshegynyi rlt bors
1/2-1 kg zldsg
50 dkg paradicsom

Ugyangy kszl, mint az elz, de hagyma helyett 5-6 gerezd fokhagymval, szegfbors helyett 1/2 kvskanl rmai kmnnyel vagy korianderrel. A marakknak szintn egy keleti arab vltozata.

 

JOGHURTITAL

Hozzvalk:

2 dl joghurt
3 dl vz
1/2 kvskanl s

A joghurtot a vzzel s a sval keverjk ssze. Jgbe htve kitn dtital.

 

BEDUIN CSEMEGE

Hozzvalk:

25 dkg datolya
2 dl tejfl

Szp rett datolykat kln ednybe adott tejfllel tlaljuk. A datolyaszemeket mindenki magozza ki, s mrtsa meg magnak a tejflben.

 

MAROKKI TEA

Hozzvalk:

4 kvskanl zld tea
2 kvskanl szrtott fodormenta
8 kanl cukor

A zld tet, a fodormentt (vagy ha van, nhny szl friss fodormentt) s a cukrot forrzzuk le, majd 5-8 perc lls utn szrjk vegpoharakba.

 

KARDAMMIMAGOS KV

Hozzvalk:

5-10 szem kardammimag
kb. 3-4 dkg kv

Prkljnk meg enyhn 5-10 szem kardammimagot, s egytt rljk meg a nlunk kaphat valamelyik kvfajtt. Forraljunk vizet, fejenknt egy ppos kvskanllal fzznk az imnti keverkbl bele, kevergetve, idnknt a tzrl lekapva, vigyzva, hogy ki ne fusson. Kb. 5 percig forraljuk, cukrozzuk, s nhny perces lls utn tltsk apr vegpoharakba vagy fl nlkli, kis porcelnfindzskba.

---------------------------------

 

 

 

Djidjelin Czirk Viktria Eszter
telek, dessgek az arab vilgbl

A kellemes z, egzotikus telek kedvelinek
Ppa, Jkai Mr Vrosi Knyvtr, 2004. 69 oldal, ill.
Forrs: http://jmvk.compunet.hu/szoveg/kiadvany_new/czirok.htm

Tartalomjegyzk

Elsz

Elsz a receptgyjtemnyhez

 

Selyemleves (Harra)
Fehrleves (Sorba beida)
Birkahs leves (Sorba hamra)
Tarhonyaleves lbabbal (Berkkesz)
Hsgombc leves
Paradicsomos csirkeleves
Halleves
Rkleves
Srgarpa salta
Ckla salta
Fejes salta dival
Vegyes salta
Burek darlt hssal
Burek spenttltelkkel
Burek tengeri rkkal
Sajtos burek
Csicseribors lepny
Paradicsomos tonhal stben
Olajban slt tengeri hal
Tengeri halszeletek stben
Tengeri hal paradicsommrtsban
Tengeri rk csps mrtsban
Borjlb szraz babbal
Hagyms slt mj
Paradicsomos mj
Savanyks birkamj
Borjnyelv rntva
Borjnyelv fokhagymval
Keverk fzelk (Hlta)
Padlizsn zldpaprikval
Paradicsom serpenyben
Rakott padlizsn
Rizses spent
Kuszkusz birkahssal
Kuszkusz zldborsval
Kuszkusz mazsolval
Birkahs almval
Birkahs aszalt szilvval
Tlttt articska (Dolma)
Petrezselymes darlt hs
Birkahs slt burgonyval (Kebeba)
Birkahs szfirival
Sajtos krokett: szfiria
Birka egyben stve (Msui)
Tlttt msui
Rablhs birkahsbl
Parzson slt paprika, paradicsom
Csirke olvabogyval
Tyk papriksan (Stetha bel dzsedzs)
Gymbres csirke
Csirke bundban
Csirkemell felfjt

Stemnyek, dessgek:

 

Marcipn ksztse
Baklawa
Cukrozott manduls rombuszok
Rzss koszork
Algri forgcsfnk
Tuniszi stemny
Szzmmagos keksz
Manduls kosrkk
nnepi eledel (Tadzsin lehlu)
Tlttt datolya
Datolys goly
Kkuszos goly
Kkuszos eper
Citromos torta
Grpfruitdzsem
Narancsdzsem
Fgedzsem
Citrombeftt

 

 


 

 

Elsz

A hatvanas vektl napjainkig hossz algriai tartzkodsom lehetv tette, hogy megismerjem az algriai trsadalmat, kultrt, szoksokat s a vltozatos konyhamvszetet.

gy rmmel mutatok be magyarorszgi honfitrsaimnak nhny tel- s stemnyreceptet az Algriban legismertebbek kzl. Remlve, hogy a bemutatott receptek megnyerik az olvas tetszst, j tvgyat kvn:

 

 

Djidjelin Czirk Viktria Eszter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsz a receptgyjtemnyhez

 

Egy kis receptgyjtemnyt tart a kezben az rdekld. Olvassra, ismerkedsre, kiprblsra. Aki teljesen ismeretlen eljrsokra, anyagokra, zekre szmt, kellemesen fog csaldni: kicsi a vilg! Ismersknt kszn vissza a pirospaprika–kmny z-egyttes, meg egy csom ms, a babrlevltl a fokhagymig, a kakukkftl a fahjig.

Algria, ez az szak-afrikai arab orszg, sok kulturlis, kulinris hatst riz a rmai birodalomtl a trk szultnsgig. Jellegzetesen Fldkzi-tenger vidki paradicsomos, olvaolajas, birkahsos telei mellett ott vannak a sivatagi nomdok fzsi szoksai, az Andalzibl tmentett marcipnos dessgek.

Ez a gyjtemny olyan, fleg hagyomnyos teleket tartalmaz – nhny kivtellel –, amelyeket gyakran kiprbltunk. Gyjtskbe s kzreadsukba kzremkdtt a magyar kolnia nhny lelkes tagja, hziasszonyok s csaldanyk, akik sikerrel vettk fel a harcot az emigrns sors mlabja ellen a fehr asztal, a jl elltott csald rmnek eszkzeivel.

A cl az volt, hogy a bemutatott telek egyrszt jellegzetesen helyiek legyenek, msrszt meg lehessen azokat fzni a magyar nyersanyagknlatbl. A vilg egyre inkbb egysgesl, egyre inkbb esszk ugyanazt a fld brmelyik pontjn. dt sznfoltot jelenthet nhanapjn „valami ms”, tvgygerjeszten szokatlan, ismeretlenl is ismers. Az rdekessg kedvrt nhny tel arab nevt is feltntettk. Kzremkdtek e knyv megjelensben:

Gombik Ottlia
Kovcs Katalin
Seprenyi Erzsbet
Zala gnes
algri lakos magyar llampolgrok, s jmagam: Czirk Viktria Eszter

Gombik Ottlia (Pozsony) gyjtemnybl valk: az 5, 6, 9, 10, 16, 21, 32, 33, 40, 52, 61-es szm receptek. (Hsgombc leves, Paradicsomos csirkeleves, Srgarpa salta, Ckla salta, Sajtos burek, Tengeri hal paradicsommrtsban, Rakott padlizsn, Rizses spent, Petrezselymes darlt hs, Csirkemell felfjt, nnepi eledel.)

Kovcs Katalin (Tarnaszentmikls) gyjtemnybl valk: a 17-es s 60-as szm receptek. (Csicseribors lepny, Manduls kosrkk)

Seprenyi Erzsbet (Magld) gyjtemnybl valk: az 1, 2, 4, 26, 41, 46, 47, 48, 49, 54, 55, 56-os szm receptek. (Selyemleves, Fehrleves, Tarhonyaleves lbabbal, Savanyks birkamj, Birkahs slt burgonyval, Rablhs birkahsbl, Parzson slt paprika, paradicsom, Csirke olvabogyval, Tyk papriksan, Baklawa, Cukrozott manduls rombuszok, Rzss koszork)

Zala gnes (Budapest) gyjtemnybl valk: a 62, 63, 64, 65, 66-os szm receptek. (Tlttt datolya, Datolys goly, Kkuszos goly, Kkuszos eper, Citromos torta)

 

 

 


A receptek ltalban 4 – 6 szemlyre szlnak

 

 

1. Selyemleves (Harra)

 

Hozzvalk:

- 1 kg csontos, levesnek val marhahs

- 100 g beztatott csicseribors

- 1 srgarpa

- 1 fehrrpa

- 1 cukkni

- 1 prhagyma

- 1 vrshagyma

- 1 krumpli

- 1 zellerlevl

- 1 csokor koriander

- csipetnyi sfrny vagy kurkuma

- 3 szem bors, szegfubors,

- 1 kiskanl fuszerkmny, s

- 2 kanl paradicsompr

Habarshoz: 2 evokanl liszt, 1 citrom leve, kevs vz

 

Hrom liter vizet ntsnk a fazkba, tegyk bele a hst, a zldsgeket, st s fl csomag koriandert. Ha minden megpuhult, kivesszk a hst s a csicseriborst, a tbbit tpasszrozzuk. Tltsnk a vzhez, ha nagyon elprolgott s fuszerezzk. Adjuk hozz a kt kanl paradicsomprt s forraljuk 15 percig. A lisztet keverjk el a citromlvel s egy kevs vzzel, ezzel habarjuk be a levest, jl sszefozzk.

Tlalskor egy csipet kmnyt szrunk r aprra vgott koriander levelekkel. Csepegtessnk citromot a tnyrba.

 

 

 

 

 

 

2. Fehr leves (Sorba beida)

 

Hozzvalk:

- 1 csirke aprlkja

- 1 kg birkahs

- 3 evokanl tolaj

- 100 g beztatott csicseribors

- 1 nagy vrshagyma

- 1 csokor petrezselyem zldje

- s, bors, 1 mokkskanl fahj

- crnametlt

Habarshoz 1 tojs srgja, 1 citrom leve

 

A hagymt belereszeljk a fazkba, rtesszk a hsokat, az olajat s a fuszereket. Lass tuzn proljuk, nem szabad zsrjra slnie. Majd ntsk fel 3 l vzzel, beletesszk a csicseriborst, a csokor petrezselymet. Lassan forraljuk, mg meg nem puhul a hs. Vegyk ki a petrezselymet, ellenorizzk a vz mennyisgt. Tegynk hozz, ha nagyon elfott.

Belefozzk a crnametltet. Tlalskor a tojs srgt elkeverjk a fl citrom levvel, egy kevs, aprra vgott petrezselyemzlddel s rmerjk a forr levest.

Fozhetnk bele marhahsbl kszlt, di nagysg gombcokat.

Hozzvalk: darlt marhahs

aprra vgott vrshagyma

petrezselyem

s, bors, tojsfehrje

a leves flidejnl.

 

 

3. Birkahs leves (Sorba hamra)

 

Hozzvalk:

- 3 evokanl tolaj

- 500 g csontos birkahs feldarabolva

- 1 nagy fej vrshagyma

- 3–4 gerezd fokhagyma

- 150 g beztatott csicseribors

- 1 kg zldbors

- 1 kg cukkni

- 3-4 evokanl paradicsompr

- 1 mokkskanl kurkuma

- csipetnyi bors, s

- 1 kvskanl pirospaprika

- levestszta

- 1 csokor korianderlevl

- nhny aprra vgott borsmentalevl

- citroml

 

Az aprra vgott vrshagymt megproljuk az olajon s hozzadjuk a hsdarabokat. tforgatjuk, hozzadjuk a ppestett fokhagymt, a csicseriborst, a kurkumt, paprikt, borsot, megszzuk s kevs vz hozzadsval flpuhra proljuk. Ekkor adjuk hozz a zldborst, tovbb proljuk, majd egy negyed ra mlva a kis kockkra darabolt cukknit, ez fo meg a leghamarbb. Ha a hs megpuhult, adjuk hozz a vzben elkevert paradicsomprt, ntsk fel, hogy megfelelo surusgu legyen, s forraljuk nhny percig.

Fozzk bele a levestsztt. Tlalskor minden tnyr levest hintsnk meg aprra vgott koriander- s mentalevelekkel, s cseppentsnk r nhny csepp citromlt.

 

 

 

 

4. Tarhonyaleves lbabbal (Berkkesz)

 

Hozzvalk:

- 250 g hntolt, szraz lbab

- 3 evokanl olaj

- 1 vrshagyma

- 1 fej fokhagyma

- 1 kvskanl orlt koriander

- babrlevl

- csipetnyi bors

- kevs bazsalikom

- 1 k. kanl pirospaprika

- 2 evokanl paradicsompr

- befozshez 2 – 3 kanl tarhonya

- tlalshoz friss bazsalikom, mentalevl, korianderlevl

 

Tegynk 3 liter vizet egy fazkba (kukta is lehet), adjuk hozz a lbabot, hagymkat, fuszereket, olajat, paradicsomot. Addig fozzk, mg a lbab megpuhul. Ha nehezen puhulna, adjunk hozz egy csipetnyi szdabikarbnt.

Darljuk le a megfott zldsgeket, ha szksges, ntsnk vizet hozz. Fozzk bele a tarhonyt. J suru levest kell, hogy kapjunk.

Tlalskor frissen vgott koriander- s mentalevelet, bazsalikomot szrunk r minden tnyrban.

 

 

 

5. Hsgombc leves

 

Hozzvalk:

- 125 g darlt hs

- 1 fej vrshagymahagyma

- 1 evokanl reszelt vrshagyma a darlt hsba

- 3 evokanl olaj

- 1 tykhsleveskocka

- kshegynyi fahj s sfrny

- csipetnyi bors

- 1 kisebb tojs

- citrom karikkra vgva

- aprra vgott petrezselyem

- 2–3 evokanl crnametlt

 

Az aprra vgott hagymt a felhevtett olajban megfonnyasztjuk, hozzadjuk az elmorzsolt leveskockt a fuszerekkel egytt, felntjk egy liter vzzel. Az egszet felforraljuk. Nhny perces fozs utn belerakjuk a hsgombcokat s a fozst tovbb folytatjuk.

Gombckszts:

A darlt hst szzuk, borsozzuk. Hozzadunk egy kisebb tojst, a reszelt hagymt s egy kevs zldpetrezselymet. Az egszet sszedolgozzuk s a masszbl mogyor nagysg gombcokat formlunk.

Vgezetl a crnametltet fozzk bele, megszrjuk aprra vgott petrezselyemmel s citromkarikkkal tlaljuk.

 

 

 

6. Paradicsomos csirkeleves

 

Hozzvalk:

- 1 csirke (lehet aprlk s egy-kt hsosabb darabja)

- 1 nagy fej vrshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 4 rett paradicsom

- 1 kanl paradicsompr

- 1 csokor korianderlevl

- 1 kanl tolaj (ha a csirke elg zsros)

- s, pirospaprika

- 1 cspos zldpaprika

- crnametlt

 

A feldarabolt csirkt felhevtett olajon stgetjk 5 percig, llandan forgatva, kevergetve.

Kzben a paradicsomokat forr vzbe mrtjuk, hjukat lehzzuk, hsukat pedig ppestjk a mixerben. A hagymt, fokhagymt meg a koriandert aprra vgjuk s a paradicsompppel, 1 kanl paradicsom-prvel meg a fuszerekkel egytt a hshoz adjuk. Lass tuzn addig fozzk, mg a csirke hsa meg nem puhul.

Ekkor a csirkedarabokat a levesbol kiszedjk. A hst lefejtjk a csontokrl, tetszs szerinti darabokra vgjuk s a crnametlttel egytt a levesbe tesszk vissza. Az egszet mg tz percig fozzk. Korianderrel megszrva tlaljuk.

 

 

 

7. Halleves

 

Hozzvalk:

- 500 g tengeri hal (legalbb 2 – 3 fajta)

- 3 evokanl tolaj

- 3 – 4 friss paradicsom

- 1 vrshagyma

- 1 csokor korianderlevl

- 1 gacska zellerlevl

- 1 csipetnyi orlt szegfubors

- kshegynyi bors, s

- 1 evokanl paradicsompr

 

Tlalshoz: 2–3 evokanl majonz (cspos) pirospaprikval elkeverve, pirtott kenyrszeletkk

 

A kiolvasztott, megtiszttott halakat tegyk fel egy nagy fazkba az egsz paradicsomokkal, a kettvgott hagymval, a koriander s zellerlevelekkel, szzuk. ntsk fel msfl liter vzzel, forraljuk fel, fozzk meg.

A megfott halat szedjk egy tlra, csontozzuk ki. Ha a fejvel egytt fott egsz halrl van sz, fejtsk le rla az eheto rszeket. Tvoltsuk el a csontokat s a fejt.

A megfott zldsgeket darljuk le, gyelve, hogy kiszedjnk minden szlks, csontos rszt. Darljuk t msodszor is, ezttal a kicsontozott haldarabokkal egytt.

Az tdarlt zldsget s halat tegyk vissza a levesbe, fuszerezzk a borssal s a szegfuborssal. Adjuk hozz az tolajat s a paradicsomprt, egy cssznyi vzben elkeverve. Forraljuk mg 10–15 percig.

Tlalskor az asztalra tegynk pirospaprikval (zls szerint cspossel) elkevert majonzt egy tlkban, s egy msikban pirtott kis kenyrszeletet. Mindenki maga keni meg a kenyert majonzzel s dobja a levesbe nhny pillanatra, mg megdagad.

 

 

 

8. Rkleves

 

Hozzvalk:

- 250 g fagyasztott tengeri rk

- 2 kanl tolaj

- 1 friss paradicsom

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 babrlevl

- 1 gacska kakukkfu

- 1 vrshagyma

- 2 evokanl rizs

- 1 evokanl paradicsompr

- csipetnyi bors s s

- 1 csokor korianderlevl

 

Hmozzuk ki a rkokat pncljukbl, ha mr a fagyasztsbl kiengedtek. Tegyk egy fazkba az aprra darabolt paradicsommal, a babrlevelekkel s a kakukkfuvel. Szzuk meg, ntsk fel 1 liter vzzel s kezdjk fozni.

Kzben reszeljk le a vrshagymt, proljuk t a forr olajban, adjuk hozz a fvo leveshez. Tegyk mg bele a kanlnyi paradicsomprt, amit elkevertnk egy pohr vzben, borsozzuk. Vgjuk aprra a korianderleveleket, tegyk a leveshez, majd a rizst is adjuk hozz. Fozzk egytt, a vgn ellenorizzk surusgt s szksg szerint mg ntsk fel vzzel.

 

 

 

A saltk

A saltantethez hasznlt ecet erossgtol fggoen adagoljuk hozz az olajat. A gyengbb ecethez egyenlo mennyisgben, az erosebbhez feleannyi ecetet szmoljunk. Kstoljuk meg az sszelltott saltalevet, zls szerint javtsunk rajta.

 

 

 

9. Srgarpa salta

 

Hozzvalk:

- 500 g srgarpa

- 5–6 gerezd fokhagyma

- 1 cspos paprika

- 1 kiskanl pirospaprika

- 1 kiskanl s

- 3 kanl olaj

- 3 kanl ecet

- orlt kmny tetszs szerint

 

A megtiszttott srgarpt ss vzben flpuhra fozzk s karikra vgjuk.

A cspos paprikt, fokhagymt, st, pirospaprikt mixerben, vagy mozsrban ppestjk. A ppet egy pohr vzzel s az olajjal, ecettel hgtjuk. Felforraljuk. Hozzadjuk a karikra vgott srgarpt s lefedve, takarklngon, mg kb. 15 percig fozzk. Hidegen, elotelknt tlaljuk.

 

 

 

10. Ckla salta

 

Hozzvalk:

- 500 g ckla

- 1 kis fej vrshagyma (vagy zld)

- 2 kemnyre fott tojs

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 kiskanl mustr

- 1 kanl vgott petrezselyem

- 4 evokanl olaj

- 3 evokanl ecet

- s, bors

 

A megfott cklt apr kockkra vgjuk s egy tlba tesszk.

Az ecetbol, olajbl, mustrbl, az aprra vgott fokhagyma, petrezselyem hozzadsval vinegrette-mrtst ksztnk s a cklra ntjk. A saltt hagymakarikkkal, aprra vgott tojssal, petrezselyemmel s olvval dsztjk.

 

 

 

11. Fejes salta dival

 

Hozzvalk:

- 1 fej salta

- 2 – 3 gerezd fokhagyma

- nhny gerezd dibl

- s, bors

- 3 evokanl olaj (olva, ha lehet)

- 2 evokanl tolaj

 

Kaparjuk el a fokhagymagerezdeket, trjk meg a digerezdeket durvra. Az ecetet verjk fel a sval, borssal, majd az olajjal, keverjk bele a fokhagymt s a dit. Az alaposan megmosott, lecspgtetett saltaleveleket szrogassuk meg, hogy minl kevesebb vz maradjon rajta.

Vgjuk a saltt laskra, tegyk egy mlyebb saltstlba. ntsk r a saltalevet, kt villval forgassuk meg benne s azonnal tlaljuk, mert a salta hamar sszeesik.

 

 

 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos id
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Hajnal az erdn
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG