Mzeskalcs receptek
n 2010.12.20. 15:14
Mzeskalcs 1
Hozzvalk:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 1 csomag vanlis cukor
• 3 egsz tojs
• 4 nagy evkanl mz
• pici s
• 2 teskanl szdabikarbna
• 1 mzeskalcs fszerkeverk
• A mzhoz:
• 1 tojsfehrje
• pici s
• 6-7 kzepes evkanl porcukor
Elkszts:
A lisztbe teszem a cukrot, a vanlis cukrot, a pici st, a szdabikarbnt s a mzes fszerkeverket, sszekeverem. Beletm a tojsokat, hozzadom a mzet, s az egszet kzzel sszelltom. Ha kemnynek rezzk, ne tegynk hozz semmit, mert ahogy a mz felmelegszik benne, gy fog lgyulni a tsztnk. Az sszelltott tsztt berakom egy egsz jszakra a htbe.
Msnap lisztezett deszkn csak az 1/3-t kinyjtom, j vkonyra, a tbbit visszateszem a htbe, hogy ne melegedjen. Ezutn jn a babra munka, a kiszurkls. Stpaprozott tepsibe rakom a kiszaggatott tsztkat, s csak ekkor gyjtom be a stmet 175 fokra.
A tszta msik felt is kettvgom, s csak ilyen adagokban nyjtom s szurklom ki, mert ha a tszta felmelegszik, akkor nehz vele dolgozni.
Ha a stm felmelegedett, akkor kezdem el ket stni, de vigyzva, mert ha mr elkezdenek barnulni, mr szinte jk is. Az els tepsinek 8-9 perc, a tbbinek mg annyi sem kell, mert mr forr a st.
A tepsiben hagyom kihlni (3 tepsi lesz), s csak msnap dsztem ki. A tojsfehrjt csipet sval elkezdem felverni, s aprnknt hozzadom a porcukrot. ppen folys, fehr, fnyl krmet kell kapni, s ezzel tetszs szerint lehet dszteni.
Mzeskalcs 2
Hozzvalk:
• 45 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 1 csomag vanlis cukor
• 15 dkg mz
• 3 tojs
• 1 kvskanl szdabikarbna
• mzeskalcs fszerkeverk
Elkszts:
Elszr a szraz hozzvalkat keverjk ssze, majd sszedolgozzuk a folykony anyagokkal. Egy jszakt llni hagyjuk a tsztt. Lisztezett deszkn 2 mm vkonyra nyjtjuk, s formval kiszrjuk. A tetejt tojssrgjval megkenjk. 175 fokra elmelegtett stben 5-7 (!) perc alatt elkszl.
Tippek mg:
- ha a ksz mzeskalcsokat egy dobozba helyezzk s melljk tesznk egy flbevgott almt(de gy, hogy az ne rjen a stemnyekhez), akkor azok 1-2 nap alatt felpuhulnak.
- a mzeskalcs fszerkeverket forralt borhoz is hasznlhatjuk, mert csak fszerekbl llnak-gyakorlatilag minden fszer benne van, ami a forralt borhoz is kell-, semmi tartstszer s kivonat nincs bennk, mint a forralt bor fszerkeverkekben, s kt kvskanlnyi elg bellk 7-8dl forralt bor elksztshez.
|