Vlogatott receptek 1.
net+n 2011.07.21. 14:52
Receptvlogats innen-onnan(vagy fejbl :D )
Cignyhal a Szamos-parton
Hozzvalk:
3-4 ponty vagy comp
5 dkg liszt
1 db nagyobb petrezselyemgykr
s, bors, petrezselyemzldje
10 dkg vaj
5 dl fehrbor
3-4 gerezd fokhagyma
3 tojssrgja
Elkszts:
A megtiszttott halat pr percig tegyk forr vzbe, hogy a brt knnyebben lenyzhassuk, majd vgjuk tenyrnyi darabokra. A vaj feln a karikra vgott petrezselyemgykeret s a finomra vgott petrezselymet megfuttatjuk, majd beletesszk a halszeleteket s a fokhagymt, s felntjk borral. Csendesen fni hagyjuk. Ha szksges, kevs vizet adunk hozz. A halat- levbl kivve- tlra tesszk s a maradk vajjal vilgos rntst ksztnk, ezzel a levet besrtjk. Leszrjk, majd 3 tojssrgjt elkeverve benne, a halszeletekre ntjk. Puliszkval tlalva igen zletes.
(http://www.bagira.eu/receptek/haletelek/)
Dival tlttt csuka
Hozzvalk:
1 msfl kg-os csuka
2 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg darlt di
2 tojs
1 zsemle
1 dl tejfl
fl citrom
rlt bors
s, majornna
Elkszts:
A tejben megztatott, majd kinyomkodott zsemlt sszedolgozzuk a tojsok srgival, a dival, majornnval, kevs sval s borssal. Habb verjk a tojsfehrjket, s vatosan a masszhoz keverjk. A megtiszttott halat megtltjk a tltelkkel, s sszetzzk. Kivajazott tepsiben, stpapron szp pirosra stjk. Vgl felszeleteljk, tlra tesszk, s a tejfllel besrtett levvel meglocsolva tesszk asztalra.
(http://www.bagira.eu/receptek/haletelek/)
Faddi fokhagyms csuka
Hozzvalk:
1 kg csuka,
10 dkg fstlt szalonna,
2 gerezd fokhagyma,
egy fej kzepes nagysg vrshagyma,
1 tojs,
s,
bors,
ers trtt paprika zls szerint.
Elkszts:
A szalonnt aprra vgva kistjk, a tepertjt kiszedjk s flrerakjuk. (A csipetke tetejre rakjuk) A szalonnazsron megpirtjuk a karikra vgott vrshagymt, majd amikor szalmasrga, egy kshegynyi ers trtt paprikt kevernk hozz, melyet azonnal felengednk egy pohr vzzel. Az elzleg megtiszttott s feldarabolt csukt, amelyet megsztunk, zzott fokhagymval bekennk s kb. 20 percen keresztl rzogatva, mindig zsrjra stve (szksg szerint idnknt felntve) pirtjuk. 20 perc utn 4 dl vzzel felengedjk s forralsig hevtjk.
Egy tojsbl vz hozzadsa nlkl tsztt gyrunk s csipetkt szaggatunk, melyet a forrsban lv halhoz adunk. Ezt tovbbi 15 percig lass tzn fzzk, mg a tszta megf s besrsdik a l. A tszta hozzadsa utn trtt borssal zestjk.
(www.tutireceptek.hu)
Trkonyos harcsa erdei gombval
Hozzvalk:
5 dkg szrtott, erdei gomba (lehetleg vargnya),
1 kg harcsafil,
s s frissen rlt bors,
0,5 dl tejszn,
8 evkanl tejfl,
1 evkanl liszt,
1-2 kvskanl mustr4 g friss trkony,
citrom,
tepsi kikenshez kevs vaj.
Elkszts:
A szrtott gombt 30 percre annyi forr vzbe ztatjuk, amennyi bven ellepi, majd leszrjk, s aprra vgjuk. Az ztat vizet ne ntsk ki, hanem szrjk t kvfilteren vagy nhny rteg gzen, s hasznljuk fel 1 napon bell, illetve fagyasszuk le. Gombaleveshez, gombs rizotthoz nagyon finom, de a sima, tlagos z csiperke is szrnyakat kap, ha ezzel proljuk meg.
A stt elmelegtjk 200 fokra (gzstn 6-os fokozat), s kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit vagy sttlat. Ezutn a harcsafilt szeletekre vgjuk, megszzuk, megborsozzuk, meghintjk a liszttel. A lisztre azrt van szksg, mert gy nem tapadnak ssze a haldarabok s a mrtst is besrti majd. A tejsznt kzi habvervel simra keverjk a tejfllel, a liszttel s a mustrral, aztn aprra vgjuk a friss trkonyleveleket, s hozzszrjuk. Fakanllal hozzkeverjk a gombt, majd megszzuk, megborsozzuk, s belereszeljk a citrom hjt. Vgl a citrom levt is hozztesznk, s a keverket rntjk a halra. A harcsafilket 25 perc alatt megstjk, s ezalatt a gomba teljesen megpuhul rajtuk. A tetejkn pedig olyan trkonyos mrts szletik, mintha hosszas munkval lltottuk volna el, pedig lssuk be, igazn pikk-pakk elkszltnk vele.
(www.tutireceptek.hu)
Rozmaringos slt kacsamell
Hozzvalk:
1 kacsamell (a bre alatt legalbb 1 ujjnyi zsr legyen)
1nagy srgarpa
1 nagy fehrrpa
4-5 nagy gerezd fokhagyma
friss fszernvnyek aprra vgva: majoranna, rozmaring, s kakukkf –ha nincs, szrtott fszereket is hasznlhatunk
s
olvaolaj
A kacsamellet megmossuk, megtiszttjuk (tolltokok se maradjanak benne!), beszzuk, a brt srn bevagdossuk (n ltalban tlsan szoktam). A srga- s fehrrpt megtiszttjuk s karikra vgjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, s aprtjuk (kis darabokra vgjuk). A bevagdosott br vgsaiba bedugdossuk a fokhagymadarabokat, meghintjk alaposan aprra vgott majorannval, rozmaringgal s kakukkfvel (csak a levelt hasznljuk, a kemny szrait ne). Egy tepsibe kevs olajat ntnk, s brvel lefel (!) belefektetjk a kacsamellet. Mellszrjuk a rpakarikkat, s a msik oldalt is fszerezzk. Kevs vizet ntnk al (gy kb. 1 ujjnyi magasan), aluflival letakarjuk, s 180 fokra elmelegtett stben kb. 30-40 percig proljuk. Ellenrizzk, hogy megpuhult-e a hs, s ha finom puha, csak akkor vegyk le az aluflit. Vgl srn locsolgatva 200 fokon mindkt oldalt szp pirosra stjk.
Krumplipr illik hozz leginkbb.
http://fozosuli.blog.hu
Trkonyos csirkeragu
Hozzvalk:
kb. ½ kg csirkemell
1 srgarpa
1 fehrrpa
1-2 maroknyi zldbors
aprra vgott trkony (min. 2 evkanlnyi, de zls szerint)
2 dl tejszn
s
bors
A csirkemelleket megmossuk, felszeleteljk, szzuk, borsozzuk, aprra vgott trkonnyal megszrjuk. A rpkat megpucoljuk s felkarikzzuk. Beletesszk a csirkemelleket s a zldsgeket a prolednybe, s kb. 15 percig proljuk. Kzben a tejsznt fszerezzk kevs sval, borssal, trkonnyal, kb. 1 evkanl liszttel kikeverjk, s felforraljuk. Az elkszlt csirkemellet s a zldsgeket a prolednybl kiszedjk, s lentjk a trkonyos tejsznnel. Prolt rizzsel tlaljuk.
http://fozosuli.blog.hu
Hozzvalk:
1 csomag leveles tszta
kb. 1 kisebb vrshagyma
1 csomag zesebb sonka (lehetleg ne pl. csirke- v. pulykamell sonka legyen)
olaj
s
bors
1 tojs
reszelt sajt
kevs liszt
A vrshagymt nagyon aprra vgjuk, s kevs olajon megdinszteljk. Kzben a sonkt szintn nagyon aprra vgjuk, s az veges hagymhoz keverjk. Kicsit megpirtjuk, de csak vatosan, egsz kicsit, nehogy kemnyre sljn. zls szerint szzuk, borsozzuk (n frissen rlt borssal szoktam), s flretoljuk. A tojst felverjk. A leveles tsztt nyjtdeszkn kitekerjk, s nagyobb, min. 7-8 cm szles tglalapokra vgjuk. Mindegyik tglalap egyik felbe tesznk egy-egy adagot a sonks tltelkbl, majd a tszta msik felt rhajtva kis batyukat v. tskkat formzunk. A szlket megkenjk kevs felvert tojssal s kzzel alaposan sszenyomkodjuk. Egy tepsit stpaprral kiblelnk, kicsit belisztezzk, hogy a tszta ne ragadjon r, s a sonks batyukat egymstl kis tvolsgra belltjuk. Tetejket megkenjk tojssal s megszrjuk reszelt sajttal. Alacsony hfokon (kb. 150 fok) kb. negyed ra alatt kszre stjk.
http://fozosuli.blog.hu
|